A kistelepülések jövője és a falu képe Budapest, 2008. április 14. Dr. Zongor Gábor TÖOSZ főtitkár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
Advertisements

25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat  Azonosító szám:TÁMOP /
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Szemléletformálás a kerékpáros közlekedés támogatásában
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
Sok kicsi sokra megy? avagy, Települési önkormányzatok vagy járási tanácsok? A regionális tudomány társadalmasítása PÉCS, május 4. Dr. Zongor Gábor.
Is:energy kereskedelmi folyamatainak automatizációja Office System felhasználásával Turcsán Ferenc, sales és marketing igazgató, is:energy Hungary Kft.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
C2ENET: Közép-Európai Környezetvédelmi Hálózat ERFA, Interreg III.B. Cadses, európai uniós támogatással (2007. január – március) Dr. Zongor Gábor,
Zala megyei önkormányzati fórum A TÖOSZ programjai és aktuális önkormányzati ügyek Dr. Zongor Gábor főtitkár Január 26. Zalaszentgrót.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Köszöntjük Önöket az „Esély az együttműködésben” – Élhetőbb vidék megteremtése konferencián!
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A jövő teleháza Teleházas szolgáltatások. Belső környezet - Teleházas történet 1995-től napjainkig - Teleházak jelenlegi száma - Teleházas kultúra és.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Integrált közösségi szolgáltató terek
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Értelmi fogyatékossággal élő személyek támogatott lakhatása
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
eMagyarország Program
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
Az önkormányzatok érdekképviselete
Önkormányzatiság Romániában – helyzetkép és jövőkép Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke INNOVA KONFERENCIA Szabadka
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A muzeális intézményrendszer átalakítása
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Pécs-Somogy Bányatelep és a keleti városrész Rehabilitációja
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Biztos Kezdet Gyerekházak
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A közművelődés infrastrukturális és tartalomfejlesztése Fórum: április 15.
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
A polgármesterség változásai Veresegyház október 15. Dr
„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Urbánné Malomsoki Mónika
Varga Péter, közszolgálati CMC
Előadás másolata:

A kistelepülések jövője és a falu képe Budapest, április 14. Dr. Zongor Gábor TÖOSZ főtitkár

Mottó Michael S. Sanders: Versenyben Provence-szal – Kelly Kft., Budapest, 2005 – 354.oldal „És azután ott van a falu eszménye maga, mely törékeny, mert modern életünk elképzelései ellene dolgoznak. Ma a világ a sebességről, a technológiáról, a változásról, az anyagi nyereségről szól. Olyan hely, ahol a hagyományra gyakran a haladás gátjaként tekintenek, ahol, úgy tűnik, az egyén mindig legyőzi a közösséget. Másrészt viszont, egy falu élete a közösségről szól, a múlt megbecsüléséről, arról, hogy mindenkinek jobb legyen, a folyamatosságról. Nem vagyok biztos abban, hogy a kétfajta világ összeegyeztethető.”

A helyzetről A kistelepülések kérdése ma megkerülhetetlen Magyarországon is. A kistelepülések kérdése ma megkerülhetetlen Magyarországon is. Nem csupán azért, mert az 1000 fő alattiak száma meghaladja az összes település 54%-át (1725), hanem azért is, mert az utóbbi években a kistelepülések köre elbizonytalanodott. Nem csupán azért, mert az 1000 fő alattiak száma meghaladja az összes település 54%-át (1725), hanem azért is, mert az utóbbi években a kistelepülések köre elbizonytalanodott. További vizsgálódást igényel, hogy az 50 fő alatti települések felében emelkedő tendenciát mutat a lakosságszám a évi mélyponthoz képest. További vizsgálódást igényel, hogy az 50 fő alatti települések felében emelkedő tendenciát mutat a lakosságszám a évi mélyponthoz képest. Az önkormányzati rendszer tervezett átalakításánál kiemelten kell kezelni a kistelepülések ügyét. Az önkormányzati rendszer tervezett átalakításánál kiemelten kell kezelni a kistelepülések ügyét.

Az előzményekről Tervezzük meg együtt jövőnket! - FELHIVÁS A KISTELEPÜLÉSEK ÉRDEKEINEK VÉDELMÉRE A felhívást Veszprém megye kistelepülési polgármesterei szavazatukkal szeptember 29-ei fórumukon fogadták el, március Kistelepülési kiútkereső, Alsómocsolád -Országos Kistelepülési Konferencia, május 26. – Ajánlás - Kistelepülési kiútkereső II. Alsómocsolád, január

A csoportmunka során feltárt problémák - A 1 - Infrastruktúra - Közösségi közlekedés leépülése - Közösségi közlekedés leépülése - Információs rendszerek szükségessége - Információs rendszerek szükségessége - A lakásállomány leromlása, alkalmatlansága a mai életmódra - A lakásállomány leromlása, alkalmatlansága a mai életmódra - Szélessávú Internet hozzáférés szükségessége - Szélessávú Internet hozzáférés szükségessége 2 - Gazdaság - Helyi foglalkoztatás szükségessége - Jövedelemtermelő képesség szükségessége - Az egyes ember eszköztelensége 3 - Alapszolgáltatások - Általános iskolák bezárása - Bizonyos, hátrányos helyzetű csoportok körében a középfokú oktatás szükségessége - Funkciók leépülése, újak szükségessége

A csoportmunka során feltárt problémák - B 4 - Humán tőke –Együttműködési kultúra szükségessége –Megújulási képtelenség –Tervezési ismeretek szükségessége –Önálló kezdeményezés szükségessége –Érdekérvényesítő képesség szükségessége –Nincsenek új foglalkoztatási formák –„Szellem” szükségessége –Bizalomhiány –Nem tudnak élni a meglévő lehetőségekkel

A csoportmunka során feltárt problémák - C 5 - Eszközhiány –Kapcsolati tőke –Segítő mechanizmusok –Jogszabályok rugalmatlansága –Települések közötti kapcsolatok szükségessége –Személyre szabott segítés szükségessége (polgármestereknek) –Település tudatos megfogalmazásának szükségessége –Települési stratégiák szükségessége

Javaslatok - A Infrastruktúra fejlesztése: legyen minden település jól megközelíthető, szükséges a teljes közműellátottság, kommunikációs infrastruktúra (szélessávú Internet). Infrastruktúra fejlesztése: legyen minden település jól megközelíthető, szükséges a teljes közműellátottság, kommunikációs infrastruktúra (szélessávú Internet). Az állampolgároknak járó minimum szolgáltatások meghatározása és normatív finanszírozása Az állampolgároknak járó minimum szolgáltatások meghatározása és normatív finanszírozása Közösségi tér: falugazda, falugondnok, közösségszervező, közösségi szolgáltató; kistelepülési komplex családgondozási program Közösségi tér: falugazda, falugondnok, közösségszervező, közösségi szolgáltató; kistelepülési komplex családgondozási program Helyi érdekeltség figyelembe vétele, garantálása Helyi érdekeltség figyelembe vétele, garantálása Kistelepülési zászlóshajó program: kistelepülési klaszter, a magyar településrendszer modernizációja; kistelepülési komplex rehabilitációs program Kistelepülési zászlóshajó program: kistelepülési klaszter, a magyar településrendszer modernizációja; kistelepülési komplex rehabilitációs program Jó gyakorlatok terjesztése Jó gyakorlatok terjesztése

Javaslatok - B Polgármesterek és képviselők alapképzése Polgármesterek és képviselők alapképzése Mentor program a polgármesterek munkájának támogatására, fejlesztésére Mentor program a polgármesterek munkájának támogatására, fejlesztésére A vidék közhasznúságának hangsúlyozása – konferencia, kommunikáció A vidék közhasznúságának hangsúlyozása – konferencia, kommunikáció Távmunka fejlesztése, támogatása Távmunka fejlesztése, támogatása Állami forrásból létrehozott adatbázisok ingyenes használata Állami forrásból létrehozott adatbázisok ingyenes használata Elektronikus ügyintézés fejlesztése, a hozzáférés és szakmai segítségnyújtás biztosítása a kistelepüléseken (eMagyarország 2.0 Program keretében eMoPont létesítése minden 1000 lakos alatti településen) Elektronikus ügyintézés fejlesztése, a hozzáférés és szakmai segítségnyújtás biztosítása a kistelepüléseken (eMagyarország 2.0 Program keretében eMoPont létesítése minden 1000 lakos alatti településen)

Javaslatok - C Fejlesztő szakemberek helyi alkalmazása Fejlesztő szakemberek helyi alkalmazása A helyi és a külső tudás, cselekvőképesség hatékony összehangolása A helyi és a külső tudás, cselekvőképesség hatékony összehangolása A kistelepülésekre vonatkozó jogszabályok illesztése, komplexitása A kistelepülésekre vonatkozó jogszabályok illesztése, komplexitása Tőkevonzás és –támogatás Tőkevonzás és –támogatás A kistelepülés, mint lemaradó felvétele az esélyegyenlőségi horizontális alapelv tartalmi körébe (a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok közé). A kistelepülés, mint lemaradó felvétele az esélyegyenlőségi horizontális alapelv tartalmi körébe (a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok közé).

A falu képe A lakás, a lakókörnyezet és a településkörnyezetről átfogó falu felújítási program szükségessége A lakás, a lakókörnyezet és a településkörnyezetről átfogó falu felújítási program szükségessége A településkép arculatformálás, alakítás- fejlesztése A településkép arculatformálás, alakítás- fejlesztése A helyi szabályozás és végrehajtás szükségessége A helyi szabályozás és végrehajtás szükségessége

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Dr. Zongor Gábor főtitkár Tel.: (1)