1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hulladékgazdálkodás állami irányítása Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
Advertisements

Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Fémkereskedelem szabályozása
Az esemény vagy eseménysorozat katasztrófává minősítése Jogszabályi háttér § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
1 Felszámolók Országos Egyesülete Balatonalmádi Szeptember 6.
„Demo-Rendelet” 23/2011.(III.18.) Korm. Rendelet A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Önkormányzat építésügyi feladatai 1.településfejlesztés 2.Településrendezés (területek felhasználásának meghatározása és módja) 3.Helyi építészeti értékvédelem.
A vízjog időszerű kérdései
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
A környezetirányítás jogszabályi háttere
7/11/20141 Budapesti Ügyvédi Kamara Dr. Patyi András március 10. Alkotmányossági és alkotmánybírósági megfontolások az adóhatósági tevékenység kapcsán.
Zalaegerszeg december 13.
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
KÖRNYEZETVÉDELEM MAGYARORSZÁGON
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A helyi önkormányzatok és a központi állami szervek kapcsolata
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Az új jogalkotási törvény
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Változások a szabálysértési jogban
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Dr. Farkas Hilda Főtanácsos KvVM
Új kihívások a katasztrófavédelemben
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
A hulladékká vált gépjárművek kezelésének egyes kérdései A hulladékká vált gépjárművek kezelésére több magyar jogszabály is vonatkozik, amelyek az Európai.
Munkahelyi egészség és biztonság
Információhoz való hozzáférés, döntéshozatalban való részvétel, jogorvoslathoz való jog dr. Szilágyi Szilvia
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
A környezetvédelmi termékdíj évi változásai Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási Osztály.
A normák kialakulása és szerepük a társadalom életében
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
A kémiai biztonságról közérthetően
Gondi Csaba megbízott osztályvezető
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
TÖOSZ Vas Megyei Polgármesteri Fórum Vép, február 29.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Változások a hulladékgazdálkodási engedélyezési eljárásokban valamint a Felügyelőség ellenőrzési és felügyeleti tapasztalatainak összefoglalása Szombathely,
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Győr-moson-sopron megyei kormányhivatal
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Önkormányzat és állam.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
A jogforrási rendszer II.
Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer fejlesztése – változások az adatszolgáltatás területén Kertész-Káldosi Zsuzsanna Hulladékgazdálkodási.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
Előadás másolata:

1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens

2 A szabályozás három fő pillére Jogalkotás Jogérvényesítés Ösztönzés

3 Szabályozóeszközök csoportosítása Jogi eszközök (jogforrások) Jogszabályok (kötelező erejű) Törvények Rendeletek Nem kötelező erejű jogi források (szokásjog, precedens (példaként álló) ügyek) Közigazgatási eszközök Hatósági határozatok, állásfoglalások Bírságok Gazdasági eszközök (ösztönzők) Termékdíj Újrahasználat

4 Jogi szabályozóeszközök Jogszabályok: a Magyar Köztársaság területén élő vagy átmenetileg tartózkodó, az ország területén gazdasági tevékenységet folytató minden természetes vagy jogi személyre kötelezően érvényes előírások. Törvények: a Magyar Országgyűlés által megalkotott és 1/2 vagy 2/3 többséggel elfogadott, a mindenkori Köztársasági Elnök által jóváhagyott kötelezően érvényes előírások. Rendeletek: Kormányrendelet: a kormány álláspontját tükröző, általában törvényre hivatkozó előíró jellegű dokumentum. Miniszteri rendeletek: az egyes szaktárcák vezetői (miniszterek) által, törvény alapján kiadott, előíró jellegű dokumentum. Lehet egy miniszter által kiadott, de gyakran az egyes szaktárcák együttes rendeletet adnak ki. Országgyűlési határozatok: a Magyar Köztársaság állásfoglalását képviselik egyes szakterületi ügyekben. Pl. az Nemzeti Környezetvédelmi Program OGY Határozat formában kerül megalkotásra.

5 Jogi szabályozóeszközök A magyar jogrend hierarchikus felépítése A Magyar Köztársaság Alaptörvénye január 1-én lép életbe ÚJ Törvény X rendeletY rendeletZ rendelet

6 Jogi szabályzóeszközök Alkotmány évi LIII. törvény a környezet védelmének általános szabályairól „Kvt.” évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról „Hgt.” Hamarosan változik! évi LXXXV.törvény a környezetvédelmi termékdíjról „Kt.” Új szabályzás! A törvények adják a felhatalmazást a kormánynak és az egyes szaktárcáknak (minisztereknek), hogy rendeleteket alkothassanak. A hulladékgazdálkodás területén a legtöbb felhatalmazást jogalkotásra a Hgt. adja.

7 Jogi szabályzóeszközök A Hgt. legfontosabb rendeleteivel együtt Szabályozza a települési hulladékokkal, a veszélyes hulladékokkal és a települési szennyvíziszapokkal kapcsolatos tevékenységeket Rendelkezik a hulladékgazdálkodási bírság kiszabásának feltételéről Csoportosítja a hulladékokat (EWC kódok, veszélyességi jellemzők) Rendelkezik a közigazgatási és gazdasági szabályozóeszközök használatáról Előírja a nyilvántartások és adatszolgáltatások tartalmi és formai követelményeit

8 Közigazgatási szabályzóeszközök A közigazgatás olyan szervezetrendszer, amely alapvető funkciója a törvényhozó szervek által meghatározott feladatok közhatalommal és egyéb szervezési eszközökkel történő végrehajtása. Közigazgatás Hulladékgazdálkodási ügyekben az első fokú hatóság a területileg illetékes Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Szabályozási jogkörei: Határozatok, engedélyek kiadása Bírságok kiszabása

9 Közigazgatási szabályzóeszközök A hulladékgazdálkodási bírság Néhány tipikus példa az ipari gyakorlatból… Engedély nélkül végzett hulladékbegyűjtés, hulladékszállítás… Lejárt engedéllyel végzett hulladékszállítás, hulladékkezelés… Van ugyan engedély, de az abban megszabottnál több hulladékot gyűjtenek be, ill. kezelnek… Termelő vállalat nem az EWC szerint gyűjti a hulladékait… Termelő vállalat keveri a hulladékait… A veszélyes hulladékokat NEM az előírt módon és helyen tárolják… A hulladékok nyilvántartása hiányos… A hulladékbevallás elmarad, késik vagy hiányos…

10 Közigazgatási szabályzóeszközök A hulladékgazdálkodási bírság

11 Közigazgatási szabályzóeszközök A hulladékgazdálkodási bírság Csak cég lehet bírságalany? Szemetelésért, hulladék illegális lerakásáért természetes személy is büntethető. A bírságot ebben az esetben település jegyzője is kiszabhatja.

12 A gazdasági szabályozás legfontosabb feladatai: Versenyelőny biztosítása a környezetbarát módon gazdálkodó (termelő, csomagoló, reklámozó) vállalatok számára; PPP elv kiterjesztése a hulladékgazdálkodásra: aki a hulladékot megtermeli, az fizesse az ártalmatlanítás költségeit! Pénzügyi forrás megteremtése hulladékgazdálkodási, környezetvédelmi célokra; Újra nem használható csomagolóanyagok „megadóztatása”. A visszaváltható, valamint a környezetbarát csomagolóanyagok elterjedésének elősegítése. Gazdasági szabályzóeszközök