Államkudarcok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A változó NATO  2009-ben volt 60 éves  Hogyan tudott fennmaradni ennyi ideig?
Advertisements

Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Új típusú biztonsági kihívások. A nemzetközi rendszer átalakulása •Hogyan fogtuk fel a világot 1989 előtt? –Államok –ENSZ –Bipoláris világ –NATO – VSZ.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
 A közös vámpolitika  Külkereskedelem  Segélypolitika  Szankciópolitika  Stb.  Egyre fontosabbá tette a külpolitikai együttműködést.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
A neo-weberiánus állam vonzásában Stumpf István Századvég Alapítvány, Elnök MKT 46. Közgazdász-vándorgyűlés Eger június
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Európai Biztonság- és Védelempolitika Miniszterelnöki Hivatal október 6.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
JAPÁN.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
Észak Dél ellen.
MTA Regionális Kutatások Központja Urban-regime Pécsett Pálné Kovács Ilona PTE BTK, MTA RKK.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Szilágyi Tivadar
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
A francia kormányzati kohabitáció sajátosságai Működésképtelen rendszer vagy ideális kormányzati szisztéma? Hegedűs Márk Politológia szak 2011 OTDK.
A Magyar Köztársaság euro-atlanti csatlakozásának politikai vonatkozásai. A magyar diplomácia további feladatai az európai politikai integrálódás folyamatában.
Nagyhatalmi jelenlét Afganisztánban a XIX-XXI. században: hasonló és sajátos vonások Készítette : Hegedüs Zsuzsanna BGF-KKK.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
Nyugat-Balkán 2009: A stabilizáció és a konszolidáció politikai tényezői MeH-MTA kormányzati fórum, március 16.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
MAGYARORSZÁG BIZTONSÁGI KÖRNYEZETE
HETESY ZSOLT A TERROR ELLENI HARC ÉS AZ ALAPJOGOK MAGYARORSZÁGON
Az ellátási láncok biztonsága
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
Az EU kül- és biztonságpolitikája
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
MH ELÉRENDŐ KÉPESSÉGEI
A háború és a modern fegyveres erő
A béketámogató műveletek alapjai
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Mekkora a „biztonságunk árnyéka” globalizált világunkban
Ideológiák.
Neorealizmus és neoidealizmus
A „második hidegháború”
BIZTONSÁGPOLITIKAI KURZUS 2003/2004 II. FÉLÉV VÁLSÁGKEZELÉS TÓTH LÁSZLÓ MSC HADMÉRNÖK EZREDES SZEGED BIZTONSÁGPOLITIKAI KÖZPONT ELNÖKE.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
„Globális biztonsági kihívások – közép-európai szerepvállalások” Nemzetközi társadalomtudományi konferencia Pécs, Európa Ház/International House – 2006.
Civil Európa – civilek Európában
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 2. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. Emlékszik még a világháboruk megdöbbető adataira, melyik a helyes a, - 1.
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 1. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. A katonai műveleteket az alábbiak szerint osztjuk fel: a, -Háborús szint alatti.
Az EU katonai szervezetei (EUMC, EUMS, Rapid Reaction Forse) Persa Virág Földrajz BSc
Dr.Grúber Károly:Egy fontos stratégiai háromszög (EU-Kína-Oroszország) az eurázsiai geopolitikai térben SZE, Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola,
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Szilágyi Tivadar GTK3185BAN.
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Lisszaboni Szerződés tükrében
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

Államkudarcok

A nemzetközi rendszer átalakulása A bipoláris világrend felbomlása Kettősség: A biztonsági architektúra elavulása A vesztfáliai államközpontú rendszer érvényessége megkérdőjeleződött Globalizáció

Új típusú biztonsági kihívások Terrorizmus Tömegpusztító fegyverek elterjedése (Hagyományos fegyverek elterjedése) Demográfia és klímaváltozás Energiabiztonság Járványok Az államiság átalakulása, államkudarcok

NATO Az 1999-es stratégiai koncepció A NATO nem 5. cikkely hatálya alá tartozó műveletei: Bosznia, Koszovó, Afganisztán Feladatok: békefenntartó, békekikényszerítő, konfliktusmegelőző, béketeremtő, békeépítő és humanitárius akciók A NATO szerepe a jövőben, hogy válaszoljon a 21. század kihívásaira: terrorizmus; tömegpusztító fegyverek elterjedése; instabil régiók, működésképtelen államok; illegális migráció; gazdasági instabilitás civilizációs és egészségügyi veszélyforrások

Európai Unió Európai Biztonság- és Védelempolitika (ESDP) Petersbergi feladatok átvétele: válságkezelés, békefenntartás, humanitárius akciók (1997. Amszterdam; 1999. Helsinki) Európai Biztonsági Stratégia 2003. december Kihívás: nem működő államok, regionális konfliktusok A gyors reagálás szükségessége A veszélyek multidimenzionálisak Az euroatlanti együttműködés fontossága Feladatok: közös leszerelési műveleteket, humanitárius és mentési feladatokat, katonai tanácsadói és segítségnyújtási feladatokat, konfliktus-megelőzést és békefenntartást Alapelvek: demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok és alapvető szabadságok egyetemes és oszthatatlan volta, az emberi méltóság tiszteletben tartása, az egyenlőség és a szolidaritás elvei, valamint az Egyesült Nemzetek Alapokmányában foglalt elvek és a nemzetközi jog tiszteletben tartása

Államkudarcok és Magyarország Miért fontos? Direkt hatások: Járványok Illegális migráció Drogkereskedelem stb. Indirekt hatások EU NATO

Az államiság átalakulása Premodern és posztmodern államok együttélése Egyszerre jelenik meg az állam leépítésének és felépítésének az igénye A premodern államok aszimetrikus fenyegetése a posztmodern államok felé

A nem működő államok Az állam definíciója Állandó lakosság Meghatározott terület Működő kormányzat Más államokkal képesek a kapcsolatfelvételre Szuverenitás-territorialitás-legalitás ENSZ Alapokmány 2(7) cikkelye Az állam elsőbbsége a nemzetközi jogban

A nem működő államok Az államkudarc definíciója: Nem kontrollálja a területét Nem rendelkezik erőszak monopóliummal „Rossz kormányzás” Okok (rendkívül szerteágazó) Polgárháború Diktatúra Demográfiai nyomás stb.

Definíció Humanitárius Biztonsági Az állam felelőssége – globális felelősség

Az államkudarc dimenziói Szociális Demográfiai nyomás Menekültek, IDPs Grievance „Krónikus menekülés” Politikai Állami legitimáció vesztés, az állam kriminalizációja Közszolgáltatások hiánya No rule of law, emberi jogok megsértése A biztonsági szektor állam az államban Klikkesedő elit Külső beavatkozás Gazdasági Egyenlőtlen gazdasági fejlődés Gazdasági visszaesés

Következmények 2001. szeptember 11. Humanitárius katasztrófák Az észlelés változott meg, nem a következmények Humanitárius katasztrófák Illegális migráció növekedése Terrorizmus („safe heaven”) Tömegpusztító fegyverek elterjedése (Hagyományos fegyverek elterjedése) Járványok Továbbgyűrűzési hatás

Feltételezések Államkudarcok következményei – fejlődési csapda Államépítés szükségessége Hogyan lehet végrehajtani? Alternatív modell: BIEN Demokratizálás vs. államépítés

Mi a teendő? „Let them fail!” Intervenció Érvek: Humanitarizmus Önvédelem Ellenérvek: ENSZ Alapokmány 2(4) cikkely, 2(7) cikkely Ki dönti el, hogy mi a humanitárius érdek? Békefenntartás, béketeremtés, békeépítés

Államépítés Definíció: Ki hajtsa végre Történelmi példák: Nemzetépítés vs. államépítés Ki hajtsa végre Történelmi példák: Németország, Japán Egymást átfedő, de nem ugyanaz. Kognitív, materiális. KI hajtsa végre: már nincs SZU v. USA, az ENSZ erőtlen és tehetetlen. Önerő nyilván nem is jöhet szóba.

Államépítés Komplex folyamat Lépések: Biztonság megteremtése A társadalom kohéziójának növelése Intézményépítés Demokráciaépítés Gazdasági fejlesztés Komplex, nem egyszerűen a választások felügyelete.

BIEN modell Előfeltételek és folyamatos fejlődés Létezik logikai sorrend, ami időbeli szakaszt is jelent Alternatív modell: BIEN Szakaszok: alapvető szükségletek (Basic human needs) Fenntartható fejlődés (IEN – fokozatos fejlődés) Fokozatosság: Intézményépítés (Institution building) Gazdasági fejlesztés (Economic development) Társadalmi kohézió növelése (Nation building)

Alapvető szükségletek Biztonság mindenekelőtt! (security) Tranzitológia ezt nem veszi figyelembe Külső hatalom fegyveres jelenléte? D,D,R Humanitárius műveletek (food) Alapvető infrastruktúra (shelter) Alapvető adminisztráció

Intézményépítés Több mint békeépítés, vagy választások „good governance” Joguralom Alkotmány Választások Hatalmi ágak szétválasztása Liberalizálás „jó intézmények” Demokrácia?

Gazdasági fejlesztés Materiális alap Fejlesztéspolitika Szükséges erőforrások biztosítása Fejlesztéspolitika Segélyezés újragondolása

Társadalmi kohézió növelése Homogén társadalom Németország, Japán A valóság nem ez! Homogén társadalom létrehozásának történelmi kísérletei (zsákutca) Megoldás lehet (állampolgárság vs. nemzet) Multikulturalizmus Konszociációs társadalom Civil társadalom szerepe

Ki tudja ezt végrehajtani? Multilateralizmus vs. unilateralizmus Biztonsági stratégiák NATO: Stratégiai Koncepció 1999. USA: NSS 2006. EU: Európai Biztonsági Stratégia 2003.

Marton Péter, szerk. : Államok és államkudarcok a globalizálódó világban http://www.kulugyiintezet.hu/index.php?lezart=allamkudarc&kep=4