Zoológiai kincsünk a nagy szikibagoly nyomában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

NATURA 2000 Gyep hasznosítási előírások és támogatási lehetőségek
A környezetszennyezés forrásai
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság feladatai és tevékenységei.
Magyarország-Szlovénia Határon Átívelő Vegyes Bizottsági ülés
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
PÁLYÁZAT GREENOVÁCIÓS NAGYDÍJRA: ÖKOFALU Zalaszentmárton - fenntartható kultúrtáj és tájgazdálkodás, egy település megújulása A meghökkentően szép, és.
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
A területfejlesztés dinamikája Magyarországon Egy f ő re jutó jövedelmek rendszere Európában és Magyarországon Készítette: Hollanda Timea.
Disszeminációs Konferencia „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV
Útépítési munkálatok természetvédelmi kérdései Lovászi Péter.
Elvárások a Szociális Munka Etika Kódexe a szociális munkát végzők számára a munkahelyükkel és a társadalommal való kapcsolatukra vonatkozóan -1- Munkahelyen.
5. A mellékelt kép(ek)en egy üzlet elárusítóterét látja. Ön szerint milyen megfigyeléseket végezhetnénk itt el? Milyen módszerekkel egészítené ki az információszerzésnek.
Nyugat-Magyarországi Egyetem
„NYUGAT MAGYARORSZÁGI EGYETEM, ERDŐMÉRNÖKI KARÁHOZ TARTOZÓ ÉLŐ NÖVÉNYGYŰJTEMÉNY (BOTANIKUS KERT) TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET REKONSTRUKCIÓJA ” „GYŰJTEMÉNYES.
Közösségi portálok használata
Ökoiskola Készítette:Horváth Eliza Anna Felkészítő tanár:Marton Anikó
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
Negyedik előadás. Az emlékezés Fogalma: Korábbi tapasztalataink felidéződése a kiváltó inger szükségszerű jelenléte nélkül a megismerés a múltra is kiterjed.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Kornistárnics (Gentiana pneumonanthe) a Kerka-mente Natúrparkban Farkas (1999)
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Natura 2000 Okolicsányi Viktor. Az Európai Unió a területén megmaradt természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állat- és növényfajok védelme érdekében.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Tihany.
Természetes vízi élőhely és parti föveny kialakítása a tatai Öreg- tavon Michl József Tata Város Polgármestere november 08. Budapest, Károlyi-Csekonics.
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
Az angolperje cink- és kadmiumfelvételének vizsgálata kistenyészedényes kísérletben Szabó Szilárd – Hangyel László – Ágoston Csaba Debreceni Egyetem Tájvédelmi.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
Katica csoport Október Tűz modul
„Digitális erőd – információkereső kalandjáték a reneszánsz témakörében ” Készítette: Tóth Krisztina.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
Mezőgazdaság a 18. Században
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Brettner Zsuzsanna PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Kormány rendelet a NATURA 2000 területek kijelöléséről
Készítette: Németh Katalin …
1 A Kreditmonitoring oktatókra vonatkozó eredményei, tanulságai Dóka Ottó NYME, az OKT tagja.
KUTASD A MÚLTAT, ÉLD A JELENT, ÉS TERVEZD A JÖVŐT!
Drogokról Saját modul megvalósítás es tanév Készítette : Szegedi Károlyné.
Alsóerdősori Ének-zene Tagozatos Általános Iskola és Gimnázium
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
A Natura 2000 hálózat működtetésének gazdálkodási összefüggései
„Ki tud többet Egerről?” verseny
1 Verseny 2000 gyakorlat ASP. 2 Gyakorlat Web létrehozása: Frontpage 2000 New Web:
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
Natura 2000 területek fenntartási tervei
Projekt 9.B. Remondis  A hétf ő i napon meglátogattuk a helyi szeméttelepet, ahol megnézhettük, hogyan szelektálják és tárolják a hulladékokat.
Bocskai István Református Oktatási Központ
Hortobágyi Nemzeti Park
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
„ Az agrárium, a civil szektor és az önkormányzatok szakmai együttműködésének elősegítése a Sárréti kistérségben” LEADER+ Vidékfejlesztési Konferencia.
Munkakörelemés és –tervezés röviden
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Bortermőhelyek az eredetvédelemben. A borrégiók kialakítása. Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK március 30.
Élőhelyvédelem 2006/2007. tanév. Vizes élőhelyek veszélyeztettsége és védelme Hazai elterjedésük: gyakorlatilag mindenhol, de főleg az Alföldön (ott egykor.
„ Nemzeti parkunk madarai” alkotópályázat - a Föld Napja alkalmából Az orosz-magyar társ nemzeti parkok által meghirdetett alkotópályázatra összesen.
Szakmai tanulmányút NORVÉGIA ( – ) A bemutatót készítette: Dr. Csermák Károly Ph.D.
Duna-Ipoly Nemzeti park. Kialakulása  A Duna–Ipoly Nemzeti Park (rövidítése: DINP) Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike.  1997-ben.
Növények tanításának módszertana. A növények tanításának algoritmusa 1. 1.Név – Magyar tudományos – Magyar szinonim nevek – Latin név (ha érdekes) Pl.
,, Minden közösségnek vannak elvégzendő feladatai... és mindenki szívében benne lakozik az ehhez szükséges erő." Marianne Williamson,, Minden közösségnek.
Erre használom az internetet
Településképvédelem2017.
A természetvédelem.
Élőhelyvédelemhez kapcsolódó dokumentációk a gyakorlatban
A 2013-as országjelentés tapasztalatai, felkészülés a következőre
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Hagyományos ökológiai tudás és
Előadás másolata:

Zoológiai kincsünk a nagy szikibagoly nyomában Készítette: Madar Lili Adrienn Iskola: Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Karcag Felkészítő: Kolostyákné Pljesovszki Zsuzsanna

„…a nagyobb sokszínűség nagyobb rendet teremt. ” /Friedrick A „…a nagyobb sokszínűség nagyobb rendet teremt.” /Friedrick A. von Hayek/

Peucedanum officinale Gortyna borelii Peucedanum officinale

Kutatásom során az alábbi kérdésekre kerestem a választ: CÉLKITŰZÉS MÓDSZER Az élőhelyek felkutatása Az élőhelyek nagysága, térbeli morfológiája koordinátái meghatározása Az adott terület kezelési módjának és veszélyeztető tényezőinek megismerése Az élőhely és karakterfajának, valamint tápnövény specialista lepkefajának megfigyelése ÉLŐHELYEK A LEPKE ELTERJEDÉSE GORTYNA BORELII KOCSORDOS TERMŐHELYEK EREDMÉNYEK ÖSSZEGZÉS

KOCSORDOS TERMŐHELYEK Vizsgálat Figyelemmel kísértem a már ismert Peucedanum officinale termőhelyek képének változásait és rendszeresen feljegyzést készítettem. 2. Az adott gyepet gyalogosan, aprólékosan átvizsgáltam. 3. S a táj további értékeit is megfigyeltem, ezzel is bővítve ismereteimet. CÉLKITŰZÉS MÓDSZER ÉLŐHELYEK A LEPKE ELTERJEDÉSE GORTYNA BORELII KOCSORDOS TERMŐHELYEK EREDMÉNYEK ÖSSZEGZÉS

KOCSORDOS TERMŐHELYEK Felmérésem helyszíne CÉLKITŰZÉS Biharnagybajom, Füzesgyarmat, Sárrétudvari, Darvas települések határában, majd Nagyrábé, Bihartorda, Sáp, Földes, Bakonszeg, Dévaványa, Túrkeve és Gyoma határrészeit is bejártam MÓDSZER ÉLŐHELYEK A LEPKE ELTERJEDÉSE GORTYNA BORELII KOCSORDOS TERMŐHELYEK EREDMÉNYEK ÖSSZEGZÉS

KOCSORDOS TERMŐHELYEK A Gortyna borelii elterjedési areája CÉLKITŰZÉS CÉLKITŰZÉS MÓDSZER ÉLŐHELYEK A LEPKE ELTERJEDÉSE GORTYNA BORELII A Gortyna borelii magyarországi elterjedési területei KOCSORDOS TERMŐHELYEK EREDMÉNYEK ÖSSZEGZÉS

A Nagy Szikibagoly Lepke CÉLKITŰZÉS MÓDSZER ÉLŐHELYEK A LEPKE ELTERJEDÉSE GORTYNA BORELII Tojásrakó nőstény L3 stádiumú lárva KOCSORDOS TERMŐHELYEK EREDMÉNYEK ÖSSZEGZÉS Hernyórágás Hernyórágás keresés

2009. évben ismert sziki kocsord előfordulási helyek. CÉLKITŰZÉS MÓDSZER ÉLŐHELYEK A LEPKE ELTERJEDÉSE GORTYNA BORELII KOCSORDOS TERMŐHELYEK EREDMÉNYEK ÖSSZEGZÉS

Gyep neve Méret (ha) P. officinale tőszám Hernyórágás száma (db) Kezelési mód Védettség foka Javaslatok Madarasi-gyep 0,0618 ha 334 tő 18 évente kaszálás Natura 2000 fenntartható megőrzés Fekete-rét 0,31281 ha 751 tő 10 3 évente kaszálás Bihari-sík Tájvédelmi Körzet Harang 1,00273 ha 2-2500 tő szarvasmarha legeltetés nem védett védelemre javasolt Eszteró 0,015481 ha 87 tő 20 magára van hagyva Berek alsó 0,00962339 ha 21 tő 5 Berek középső 0,02564 ha 160 tő 1 Berek felső 0,091222 ha 401 tő 12 Csutak-árok dűlő 0,456021 ha 412 tő

KOCSORDOS TERMŐHELYEK Összegzés CÉLKITŰZÉS Munkám során feltártam a Nagy- Sárréten a P. officinale termőhelyeit, amelyek a Gortyna borelii lelőhelyei is egyben. Elemeztem a hasznosítási módok hatását a növény-lepke együttélésére vonatkozóan. Megállapítottam az állományt veszélyeztető tényezők körét. MÓDSZER ÉLŐHELYEK A LEPKE ELTERJEDÉSE GORTYNA BORELII KOCSORDOS TERMŐHELYEK EREDMÉNYEK ÖSSZEGZÉS

„… késő a takarékosság, amikor már fogytán van a vagyon.” /Seneca/

Köszönöm a segítségét Hoffmann Károlynak, és az Önök figyelmét!