Konszenzus a korai agysérülés kezelésére

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CSECSEMŐ ÉS GYERMEKKORI SZŰRŐVIZSGÁLATOK HELYZETE, PROBLÉMÁI
Advertisements

A COPD diagnózisa és kezelése
Újszülöttkori oxigén hiány
KLINIKAI ALAPISMERETEK
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
Mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat  Azonosító szám:TÁMOP /
Hüvelyi szülésbefejező műtétek
Mikor beszélünk koraszülésről?
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
Szűrővizsgálatok Dr. Bodrogi Tibor c. egyetemi docens
EGYMÁS-KÖZT Szakmai fórum l Nyíri Úti EGYMI - Kecskemét, Nyíri út Web:
Tabletták helyett egészségnyereség Együttműködésre épülő új modellek „Egészségközpontú egészségügy” Szakmai konferencia Jakab Zoltán.
Összetett diagnosztikus és terápiás modell a Gézengúz Alapítvány betegellátási rendszerében.
A fizioterápia szerepe a neurológiai beteg rehabilitációjában
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Diplegia Az alsó végtagok spasticus (feszes) vagy hypotonias (renyhe) bénulását soroljuk ide: érintett lehet mind a négy végtag, de az alsó végtagok érintettsége.
Down dada babamasszázs oktató élményei saját babájával Baráthné Nagy Edina 2010 V. Tudományos Továbbképző Konferencia Csecsemőmasszázs Oktatók Számára.
A korai intervenció a gyermekneurológus szemszögéből
Ellátási formák. Jelenlegi helyzet
Vérzések, vér alakos eleminek problémái újszülött korban
Fejlődést befolyásoló tényezők:
MUTÁCIÓ ÉS KIMUTATÁSI MÓDSZEREI
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
Epilepszás rohamot provokáló tényezők láz kialvatlanság, fáradtság alkohol, alkoholmegvonás monoton tevékenység gyógyszermegvonás frontok stressz Reflex.
Posztnatális agyi ártalmak
Hydrocephalus. Shunt Dr. Fogarasi András PhD Magyarországi
2008. december 10. Látássérült személyek elemi és foglalkozási rehabilitációja programzáró konferencia december 10.
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Korai felismerés, gyermek-re/habilitáció
PTE ÁOK Gyermekklinika Pécs Konszenzus tanácskozás
Érzékszervek vizsgálata, érzékszervi károsodások Ertl Tibor PTE OEC ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika NIC.
Diagnosztika-klinikai kép I.
Neonatológia, rehabilitáció
Laboratóriumi vizsgálatok Oroszlán György Seregélyes, Május 4-5.
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
A neonatális EEG és CFM technika diagnosztikus és prediktiv szerepe
Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes
Konszenzus tanácskozás Seregélyes, 2006 május 4. Regionális ellátási organogram: perinatális eredetű kórállapotok, rehabilitációs szükséglettel NIC/PIC.
Dr. Simon Gábor Fejér Megyei Szent György Kórház
Az értelmi fogyatékosság korai felismerése és kezelése.
ORGANIKUS PSZICHIÁTRIAI KÓRKÉPEK
Neuropszichológiai vizsgálatok az igazságügyi pszichológiai gyakorlatban Pataky Ilona December 2.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
SLE és vesebetegség Sütő Gábor.
Gyermekpszichiátriai zavarok felismerése és szerepe a különleges gondozást igénylő esetekben dr. Farkas Edina gyermekpszichiáter.
Rehabilitációs módszerek
Integráló iskolák a közoktatásban
Radiológiai és UH diagnosztikai Osztály
A projekt általános szakmai célkitűzései
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A beiskolázás előkészítése
Dr. Schuman Ádám 2008 március 20.
ÁNTSZ Dél-dunántúli Regionális Intézet megyei védőnői továbbképző nap
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
ZALA MEGYEI KÓRHÁZ A PTE Általános Orvosi Karának Oktatókórháza.
A KORAI FEJLESZTÉS LEHETŐSÉGE A DUNAÚJVÁROSI JÁRÁSBAN
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
Acut tubulointerstitiális nephritisek Prof. Dr. Nagy Judit egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem II. sz. Belklinika és Nephrologiai Centrum, Pécs.
Korai fejlesztés a gyermekneurológus szemszögéből Készítette: Dr. Darvas Éva március 24.
Dr. Keller Éva Dr. Danics Krisztina, Semmelweis Egyetem ÁOK
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház bemutatása Dr. Papp Erzsébet orvosigazgató.
Polytraumatizáltak rehabilitációja
HOSPITIUM MARKUSOVSZKY SAVARIENSE
Mozgásszervi rehabilitáció
Tájékoztató a logopédiai ellátás változásairól
Mit tehet az alapellátás a dohányzás visszaszorításában?
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Kísérő intézkedések részprogram statisztikai összegzése Az adatszolgáltatás alapján történő szakmai összegzés és visszajelzés HAJLÉKTALANOKÉRT KÖZALAPÍTVÁNY.
Előadás másolata:

Konszenzus a korai agysérülés kezelésére György Ilona DEOEC Gyermekklinika Debrecen Seregélyes 2006 május 4-5

A konszenzus célja Kidolgozni a korai agykárosodások maradványtüneteinek felismerésére és kezelésére optimális módszerek hazai rendszerét

A korai agykárosodások maradványtünetei Cerebrális paresis (az időablak miatt leginkább kezelhető vagy megelőzhető) Értelmi fogyatékosság (időablak rövid, korai intervencióval kissé javítható) Epilepszia (megelőzésére nincs gyógyszerünk) Érzékszervi károsodás (segédeszközökkel, speciális fejlesztéssel illetve neveléssel kihatásai javíthatók)

A korai agykárosodás lehetséges okai Genetikai ártalom (szindrómák, neurometaboliás és neuromusculáris betegségek) Intrauterin vagy szülés alatti károsodás(hypoxia, vérzés, gyulladás, toxikus ártalom) Korai postnatális ártalom (gyulladás, trauma, hypoxia)

A hatásos kezelés optimális feltételei Korai kezdet az agy nagyobb plaszticitása miatt Ehhez nélkülözhetetlen a károsodottak korai kiszűrése Ki végezze? Neonatológus? Gyermekneurológus? Rehabilitációs szakember?

Szűrés a neonatológus kezében optimális Ismeri a rizikótényezőket Észleli a szülést Észleli és kezeli a postnatalis acut encephalopathiát Hazaadáskor módja van a maradványtünetek felfedésére és a kezelés beindítására Szoros kapcsolata a szülővel és a gyermek ismerete segíti a kontrollok megszervezését és értékelését

Az eredményes szűrés feltétele: neonatológus rendelkezzen: Újszülöttneurológiai ismeretekkel (koponya ultrahangos járatosságot is beleértve) Képzésébe épüljön be a fejlődésneurológia elmélete és gyakorlata Sajátítsa el a korai módszerek alapjait azok betanítására illetve kiválasztására Legyen kapcsolata a regionális gyermekrehabilitációs intézményekkel, ismerje az ott elérhető módszereket

Hazai helyzet 2 szakvizsgás neuroneonatológus dolgozik több PIC-ben: Bp: I. Szülészet, II. Szülészet, Schoepf-Merei Kh (2 orvos) Vidéken:Miskolc,Győr,Nyíregyháza, Szentes Képződik: Debrecen Több városban részállásban gyermekneurológus végzi a fejlődésneurológiai szűrést és a korai kezelés betanítását. Az újszülött és fejlődésneurológia a gyermekideggyógyászati képzés szerves része (Kötelező:1 hónap a Svábhegyen, 1 hét gyermekrehabilitációs intézmény, Dévény, Gézengúz módszerrel dolgozó intézetben látogatás) Javasolt: ez a képzés legyen kötelező a neonatológiai szakvizsgához is.

Az acut perinatalis encephalopathia felismerésének eszközei Rizikó faktorok mérlegelése Klinikai kép (vitális funkciók, izomtónus, reflexek és reakciók, görcsölés, dysmorphia ) Korai UH ( minden neonatológus kiképezendő az újszülöttneurológiai kórképek ágymelletti felismerésére!) Laboratóriumi vizsgálatok Elektrofiziológia (aEEG, EEG, BAEP)

Maradványtünetek megítélése hazaadáskor. Javasolt vizsgálatok Fejlődésneurológiai vizsgálat (klasszikus neurológiai vizsgálat, passzív és aktív izomtónus, reflexek, elemi mozgásminták, posturális reakciók, kontaktus, dysmorphia) Késői koponya UH Érzékszervek szűrése szemészet hallásszűrés

Mikor küldje más intézetbe a sérült gyereket a neonatológus vagy mikor kérjen konziliáriust? Ha bizonytalan a diagnózisban (genetikust, gyermekideggyógyászt) Ha komplex fejlesztésre van szükség (központi módszertani intézetbe, regionális gyermekrehabilitációs intézménybe küldje) Ha a korai módszer alkalmazása ellenére a kóros tünetek perzisztálnak (CP esetén előbbiekbe, pl. Pető Intézet stb., mentális probléma esetén korai intervencióra, érzékszervi károsodáskor megfelelő intézet)

Fontos: A különböző fejlesztő módszerek együttes alkalmazása illetve egymásra épülése nem kontraindikált, sőt lehet kívánatos A regionális gyermekrehabilitációs intézményekben többféle szakember jelenléte biztosítsa a komplex, egyénre szabott terápiát