Összehasonlító gazdaságtan

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nyugati civilizációban az elmúlt évezredben mindinkább teret hódítottak a gazdaság kapitalista formái A társadalmi rendszerek a történelemben többnyire.
Advertisements

A gazdaságpolitika alapjai
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
A turizmus rendszer környezete
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
A gazdasági fejlettség mutatói
Dr. Zachar Péter Krisztián: Az első világháborút követő társadalmi átalakítás kérdése: jól-lét diskurzus és kapitalizmus-kritika a két világháború közötti.
Negyedik előadás Március 11
Közgazdasági elméletek története 3. Előadás július 12. Ricardo.
Az államháztartás Vázlat - nem elégséges tananyag!
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
Összehasonlító gazdaságtan
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A FEJLETT ÉS A FEJLŐDŐ ORSZÁGOK SZEREPE KORUNK VILÁGGAZDASÁGÁBAN.
MODERN GAZDASÁGI RENDSZEREK ÖSSZEHASONLÍTÁSA 3-4.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Közgazdaság: tudomány vagy tan? A "modern elmélet" a válság tükrében.
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
Modern gazdasági rendszerek – A modern kapitalizmus
Bevezetés az összehasonlító gazdaságtanba
Összehasonlító elemzés egyes külföldi választási reformok tapasztalatairól, társadalmi, politikai költségeiről Keil András OTDK április 16.
Vállalkozások. A vállalat: olyan szervezeti egység, amely a piac más szerepl ő it ő l elkülönülten gazdálkodik, ezekhez piaci kapcsolatok f ű zik, megteremti.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Gazdaságpolitika 2014 tavasz
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon (1.) november 21.
korporatizmus a két világháború között: az olasz eset
1 Korporatizmus a két világháború között: az olasz eset © kurtán sándor 2011 Érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az Európai Unióban.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Makroökonómia 1. ea..
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
 A munka, az egyik alapvető szükségletünk.  Munkájuk alapján becsülik meg az embereket. A munka biztosítja a megélhetést.  A családi munkamegosztásban.
AUSZTRIA VJ. Demokratikus korporatizmus A paritásos Bizottság felépítése Ausztriában Formális döntések Informális döntések Előzetes döntések Közgyűlés.
Gazdaságpolitikai fogalma, szerepe. Gazdaságpolitikai irányzatok Jóléti állam (skandináv orsz.) Neoliberalizmus (angolszász orsz.) Szociális piacgazdaság.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Készítette: Pál Margaréta
Érdekszervezetek és a civil társadalom
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A bizalom szerepe Koreai Köztársaság.
A második ipari forradalom és hatásai
II. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. Marinovich Endre .
A közpolitika fogalma és osztályozása
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
12. A világgazdasági válság
21. (14.) tétel Gazdaságpolitikai fogalma, szerepe
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
A piac és a piacgazdaság
A vállalat és termelői magatartás
Gazdasági rendszerek.
Gazdaságpolitika 3. ea.
Gazdaságpolitika 4. ea..
Előadás másolata:

Összehasonlító gazdaságtan A modern kapitalizmus

Modern kapitalizmus Állam és piac a modern kapitalizmusban A magántulajdon fejlődése Családi vállalkozás, korlátlan felelősségű gazdasági társaságok Korlátolt felelősségű társaságok, részvénytársaság Menedzseri tulajdonlás

A modern kapitalizmus Állami szektor a modern piacgazdaságban Az állami kiadások növekedését kiváltó tényezők Keresleti oldal, „Wagner-törvény”: Infrastrukturális beruházások Jóléti kiadások Iparosítás, urbanizáció

A modern kapitalizmus Kínálati oldal, „Baumol-hatás”: Szolgáltatások alacsonyabb termelékenysége A politikai rendszer közgazdasági elemzése A bürokráciaelmélet Az érdekcsoportok A választási és pártrendszerek

A tőkés piacgazdaság történeti típusai Szabadversenyes piacgazdaság Vegyesgazdasági rendszerek Piac által vezérelt gazdaság Az állam által vezérelt gazdaság Tárgyalásos (neokorporatív) gazdaság a/ Liberális korporatizmus b/ Szociális korporatizmus

Tárgyalásos, neokorporatív gazdaság A XIX. sz.-ban kialakult liberálkapitalizmus, területi választások alapján felépülő parlamentáris demokrácia nem tudta kezelni a szabadversennyel járó társadalmi feszültségeket Ellenhatás a kevésbé fejlett országokban: a hivatásrendiség gondolata. A korporáció egy szakma munkaadóinak és munkavállalóinak közös szervezete a fasiszta Olaszországban Autoritariánus korporatizmus

Tárgyalásos, neokorporatív gazdaság A II. világháború után alakul ki a demokratikus korporatizmus (a skandináv országokban már a világválság után elkezd kifejlődni) Jellemzői: A szociális partnerség A gazdasági érdekcsoportok centralizált és koncentrált rendszere A politikai szereplők közötti politikai alkuk

Az állami beavatkozás eltérő történeti kialakulása A korai iparosítás modellje A megkésett iparosítás modellje A tárgyalásos (neokorporatív) gazdaság történeti útja