„SEGÍTSÉG – A DOHÁNYFÜSTMENTES ÉLETÉRT” – az Európai Bizottság új kezdeményezése Dr. Szilágyi Tibor, MD, MPhilPH 2005. május 31.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Mi a járható út a hatékony civil kampányokhoz? Különös tekintettel az 1%-os kampányokra egy konkrét példán szemléltetve S. Takács Zsuzsanna január.
Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen.
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Határmenti együttmûködés az EU-ban Mit jelentenek a Régiók? Klaus Klipp Fõtitkár Európai Régiók Gyûlése, Strasbourg.
A GYÓGYSZERHAMISÍTÁS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS VETÜLETEI
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Versenyképesség az Európai Unióban Winkler Gyula EP Képviselő SZORVÁNYKONFERENCIA 2008 február 16, Déva.
15. Egészség-Gazdaságtani Szimpózium Dr. Szócska Miklós Egészségügyért felelős államtitkár EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának hatása budapesti vendéglátóhelyek beltéri levegőminőségére *Országos Környezetegészségügyi Intézet.
Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál igénybe vehető szolgáltatások Lászlóné Tanács Edina szolgáltatási igazgató november 15.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
A Nemzeti Petíció Varga Mihály, április 5.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Gyermekszegénység – uniós prioritások és a magyar elnökség lehetőségei.
Tájékoztató rendezvénysorozat hazai és EU-s szintű tapasztalatok „Marketing, PR és reklám az egészségügyben” XI. Országos konferencia február 21.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az Európai Unió KKV politikája Mikro-, kis-, és középvállalkozók első országos fóruma Bakodpuszta, május 6. Németh István, Európai Bizottság.
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
Dr. Mészáros Gábor október 20. A szakmai képesítések elismeréséről szóló 2005/36 EK irányelv Dr. Mészáros Gábor október 20. Magyar Ekvivalencia.
Dr. Mikulás Ildikó november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja.
 2002 október – december  Post szeptember 11-i kampány  Cél: bemutatni az amerikai muzulmánok boldog életét, meggyőzni a világot, hogy ne utálják az.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Budapest, február 17. Ritkák, de nem kevesek - avagy sok ritka sokra megy,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’ XIV. Országos.
Társadalmi szerepvállalás
Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, november 28.
Az Európai Unió és a sport, közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségek
EU II..
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
Sajtótájékoztató, november 14. AmCham - Egészséges Munkahely Program 1 Az Amerikai Kereskedelmi Kamara AmCham Egészséges munkahely programja Dr.
SERDÜLŐKORÚAK DOHÁNYZÁSI SZOKÁSAI, ISMERETEI
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
Az Országos Alapellátási Intézet sajtótájékoztatója a magyar egészségügyi helyzet javításáról július 15.
KERNER Barbara Pécs, 2006 Kerner Barbara Pécs, A 455 milliós piac.
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Dohányzás a közintézményekben
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Strukturális és Kohéziós Alapok
2007 november 28.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 október ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Gyermekjogok és ombudsmanok Európában
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
2014. szeptember 12.. A 4 FŐSZEREPLŐ : Az Európai Unió Tanácsa Az Európai Bizottság Az Európai Unió Bírósága Az Európai Parlament.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Fiatalok Lendületben Program Youth in Action Tineret in Acțiune.
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Az Európai Unió.
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan A dohányfüstben.
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Beszámoló január-december Bognár Lászlóné tagozatvezető.
Magyar Élethosszig Tartó Pályaorientációs Szakpolitikai Tanács
Minimális intervenció az alapellátásban
Mit tehet az alapellátás a dohányzás visszaszorításában?
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

„SEGÍTSÉG – A DOHÁNYFÜSTMENTES ÉLETÉRT” – az Európai Bizottság új kezdeményezése Dr. Szilágyi Tibor, MD, MPhilPH május 31.

A világon évi 4,9 millió, az Európai Unióban (25) évi 650 ezer, Magyarországon évi 28 ezer haláleset tulajdonítható a dohányzásnak.

Az EU-25-ben évente több, mint 100 milliárd € veszteség tulajdonítható a dohányzásnak, mely 2000-ben a régió GDP-jének több, mint 1%-át tette ki. Forrás: ASPECT-beszámoló, október, cuments/tobacco_exs_hu.pdf

Uniós szintű dohányzás elleni fellépés Törvényi/szabályozási eszközök Új európai alkotmánytervezet Új európai alkotmánytervezet Direktívák Direktívák Nem kötelező érvényű Európai Tanácsi javaslatok Nem kötelező érvényű Európai Tanácsi javaslatok Közösségi programok Európai dohányzásellenes hálózatok támogatása Európai dohányzásellenes hálózatok támogatása A tagállamok dohányzásellenes programjainak támogatása A tagállamok dohányzásellenes programjainak támogatása Dohányzásellenes médiakampányok Dohányzásellenes médiakampányok

Uniós direktívák által érintett főbb területek Adózás Adózás Dohánytermékek promóciója Dohánytermékek promóciója Károsanyag (nikotin, kátrány és CO)- tartalom, termékbemutatás és árusítás Károsanyag (nikotin, kátrány és CO)- tartalom, termékbemutatás és árusítás

Nem kötelező érvényű Európai Tanácsi javaslatok 2003/54/EC – a dohányzásra rászokás megelőzése és a leszokás bátorítása 2003/54/EC – a dohányzásra rászokás megelőzése és a leszokás bátorítása 2003/641/EC – lehetővé teszi a képes figyelmeztetések bevezetését 2003/641/EC – lehetővé teszi a képes figyelmeztetések bevezetését

lth/ph_determinants/healthdet erminants_en.htm lth/ph_determinants/healthdet erminants_en.htm lth/ph_determinants/healthdet erminants_en.htm lth/ph_determinants/healthdet erminants_en.htm enyek8.pdf enyek8.pdf enyek8.pdf enyek8.pdf

Az Európai Bizottság új dohányzásellenes kommunikációs kampánya

SEGÍTSÉG – A DOHÁNYFÜSTMENTES ÉLETÉRT között között 72 millió € költségvetés 72 millió € költségvetés Francia vezetésű konzorcium a végrehajtó intézmény (Ligaris, B&S, Carat, Worldcom, ENSP) Francia vezetésű konzorcium a végrehajtó intézmény (Ligaris, B&S, Carat, Worldcom, ENSP) Hivatalos indítása március 1-én, Brüsszelben Hivatalos indítása március 1-én, Brüsszelben

“Eltökélt szándékom, hogy mindent megtegyek annak érdekében, hogy a fiatalok ne szokjanak rá a dohányzásra, és hogy segítséget nyújtsak a fiatal dohányosoknak a leszokásban, még mielőtt tönkremenne az egészségük. Olyan világnak képzelem el a társadalmunkat, amelyben a nemdohányzás a szokás, és ahol a dohányfüggők csak elenyésző kisebbséget jelentenek. Ha minden EU tagállam követné Írország, Olaszország és Málta példáját, és megtiltaná a nyilvános helyeken a dohányzást, az jó utat jelentene a cél eléréséhez.” (Markos Kyprianou, az egészségügy és fogyasztóvédelem európai biztosa, március 1.)

A kampány célja Felhívni a figyelmet a dohányzás visszaszorításának fontosságára Felhívni a figyelmet a dohányzás visszaszorításának fontosságára Jelezni, hogy az Európai Bizottság foglalkozni kíván a dohányzás visszaszorításának kérdésével Jelezni, hogy az Európai Bizottság foglalkozni kíván a dohányzás visszaszorításának kérdésével

A kampány célcsoportja Serdülők (15-18 évesek) Serdülők (15-18 évesek) Fiatal felnőttek (19-30 évesek) Fiatal felnőttek (19-30 évesek) Dohányzók és nemdohányzók egyaránt Dohányzók és nemdohányzók egyaránt

A kampány elemei „Roadshow” „Roadshow” PR/sajtókapcsolat PR/sajtókapcsolat Honlap Honlap Televíziós reklámkampány Televíziós reklámkampány

Demjén Tibor felvétele, OEFI

Sajtókapcsolatok Sajtótájékoztató a „roadshow” alkalmával Sajtótájékoztató a „roadshow” alkalmával 9 sajtóanyag (március – november között) 9 sajtóanyag (március – november között) Témák: a dohányzásellenes küzdelem aktualitásai (passzív dohányzás, fiatalok és dohányzás, WNTD) Témák: a dohányzásellenes küzdelem aktualitásai (passzív dohányzás, fiatalok és dohányzás, WNTD) Folyamatos kommunikáció a sajtó képviselői felé Folyamatos kommunikáció a sajtó képviselői felé

Honlap június 1-től június 1-től Minden tagállam nyelvén Minden tagállam nyelvén Általános rész: a kampánnyal kapcsolatos információk Általános rész: a kampánnyal kapcsolatos információk Leszokást segítő interaktív program Leszokást segítő interaktív program Linkek az egyes országok dohányzásellenes honlapjaihoz Linkek az egyes országok dohányzásellenes honlapjaihoz

Televíziós dohányzásellenes reklámfilmek Üzenetek Aki még nem dohányzik, ne is szokjon rá Aki még nem dohányzik, ne is szokjon rá Aki dohányzik, mielőbb szokjon le Aki dohányzik, mielőbb szokjon le Előzzük meg a passzív dohányzást Előzzük meg a passzív dohányzást A TV kampány főbb jellemzői Minden tagállamban Minden tagállamban Párhuzamosan 3 reklámfilm Párhuzamosan 3 reklámfilm Június és szeptember hóban Június és szeptember hóban Nálunk az MTV1-en, TV2-n és RTL Klub-on Nálunk az MTV1-en, TV2-n és RTL Klub-on

Köszönöm a figyelmet