Az öregkor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
A DROGOKRÓL HáziPatika.com
AZ ÓVODA EGÉSZSÉGNEVELÉSI GYAKORLATA (febr. 25.)
ESÉS MEGELŐZÉS ESÉS MEGELŐZÉS
Szakképzésbe lépés lehetősége Magyarországon
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Egészségvédelem Egészség, vagy használható állapot, együttélés a természettel, vagy önérdekű pusztítás? Veled Európa, de nélküled EU!
G M P Dr. Hetényi László.
Gondozási Központ Zalaegerszeg
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Sportolás hatása szervezetünkre
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
A FÁJDALOMMENTES SZÉPÜLÉS
Az emberi test felépítése
Az időskor.
Az elhízás.
Szervátültetés.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
Mozgás, pihenés, egészség
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Allergia dr.Hella Zoltán.
A krónikus kórházi kezelést igénylő gyermek ápolása
ORSZÁGOS LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS
Köröm és lábápolás.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Az életfolyamatok életkori sajátosságai
A szervezet energiaforgalma
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Az egészséges életmód és a stressz
AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS.
Az OGYEI kiemelt programjai
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
A helyes táplálkozás.
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
Családorvos Nikla, Táska, Csömend
A mozgás szükséglete.
Készítette: Szabó Elza 2012 május Mivel szerzői jogvédelem alatt nem áll, ezért bárki, bármikor felhasználhatja! Szeretettel!
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
A szervezet energiaforgalma
Testi - lelki egyensúly
Egészségkultúra 9. évfolyam
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Egészségesebb egészségügyért.
Kiégés prevenció Testi-lelki-szellemi törvényszerűségek a betegség és az egészség hátterében dr. Darnói Tibor.
Családtámogató ellátások
Idősek gondozása-ápolása
Személyközpontú gondozás
Élettani hatások, amelyekre nem fordítunk kellő figyelmet
Dr. med habil. Imre Sándor geriáter szakorvos
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Gyógytornász szerepe a demens betegek mozgásterápiájában
TR90 Formálja át alakját 90 nap alatt! TR90 PROGRAM  Használata egyszerű és gyors  Egységbe kovácsolja a testet és a lelket a jobb megjelenésért  Olyan.
4. rész: A vérnyomásról Klikk a folytatáshoz!. csendes gyilkosnak” „néma gyilkosnak” Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas, a betegség többnyire.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Biyovis Egészség Koncepció a napi gyakorlatban A Biyovis összegyűjtötte az Ön számára, a modern tudományt, medicinát, és a múlt tapasztalatát amelyet ötvözött.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Alapismeretek a szervátültetésről
Orbán Attila, Simon Attila
Testi – Lelki – Szellemi összefüggések
Magaslati edzőtábor Edzéselmélet II. Készítette: Pelyhe Árpád PEAUAAF.SZE.
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Alultápláltság és veszélyei
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Az öregkor

Az öregedés jellemzői Egészséges öregedésről akkor beszélünk, ha a testi-lelki eltérések egyensúlyban vannak, a testi-lelki aktivitás megmarad. Kóros öregedésről akkor beszélünk, ha a testi-lelki egyensúly felbomlik, a fiziológiás történések diszharmonikussá válnak, a lelki folyamatok torzulnak

Fiziológiás elváltozások Az izmok súlya és ereje 30%-al csökken, idegrostok száma az idegtörzsben megfogyatkozik, az agy súlya az átlagos 1400 gr-ról 1060gr-re csökken, a vese kiválasztó egységei felére csökkennek, a nyelven az ízlelő bimbók száma csökken, 30%-ra esik vissza romlik a látás és a hallás, a tüdő vitálkapacitása, átlagosan a felére csökken a testben áramló vér mennyisége a felére csökken, az idegrostok ingerültvezetésének sebessége 15- 20 %-kal csökken,

Fiziológiás elváltozások lelassul: az ingerekre adott válaszok, a megnyúlik a reakcióidő. stresszhatásokra bekövetkező változások és eltérések helyreállítása lassúbbá és mindinkább pontatlanabbá válik. a sejtek folyamatosan elhalnak, a szervek, a szövetek működése megváltozik.

Mentális (pszichés) változások bölcsebbé válunk, érzelmeink elmélyülnek, lelki életünk gazdagodik önmagunkra találhatunk önzetlenebbé válhatunk élvezhetjük a nagyszülőiség örömeit a világ kitárul előttünk késztetéseink, törekvéseink tisztultabbak, célzottabbak lesznek Edzettebbek leszünk.

Élelmezés, étrend Kultúrált étkezési körülmények biztosítása.       megfelelő   időben                       ~ minőségben                       ~ mennyiségben                       ~ módon  napi többszöri kevés mennyiségű, könnyen emészthető és fogyasztható, tápanyagokban gazdag          Az idős ember kevésbé érez szomjúságot, ezért a folyadékhiány (a kiszáradás)  veszélye igen nagy,  zavart tudatállapotot, betegséget idézhet elő. 

Öltözködés Lehetőleg természetes alapanyagból! Figyelembe kell venni az egyén:            korát              egészségi állapotát              szokásait, hagyományait A keringés kapacitásának csökkenése miatt a szűk ruházat és lábbeli kerülendő! Az idős embereknél a körkörös gumival ellátott harisnya, zokni vagy alsóruha elszorítja az ereket, tovább rontva az amúgy is gyengült keringési funkciókat. A keringés kapacitásának csökkenése miatt az idős ember fázékonyabb.  A lábbeli legyen csúszásmentes, stabilan tartsa a lábat, szellőzzön!(biztonság)

Egészségügyi ellátás Eszközei: gyógyító-megelőző tevékenység higiénés tevékenység  Feladatai: alapápolási feladatok rendszeres orvosi felügyelet gyógyszer- és gyógyászati- segédeszköz ellátás szakorvosi ellátás kórházi ápolás