Vérzés, vérzéscsillapítás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Általános elsősegélynyújtási ismeretek
Advertisements

Általános elsősegély-nyújtási ismeretek
14. Tétel.
Elsősegélynyújtás Az évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyv     172. §-a szankcionálja az elsősegélynyújtás elmulasztását: „Aki nem nyújt tőle várható.
Szívbetegség és várandósság
Elsősegélynyújtás-oktatói tanfolyam
Ifjúsági Elsősegélynyújtók Országos Egyesülete
Válaszkészség vizsgálata
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS ÚJRAÉLESZTÉS
Az ulcus cruris hydrochirurgiai kezelésének lehetősége
ÉN IS EPILEPSZIÁS VAGYOK.
13. Tétel.
Kerengési rendszer.
Rándulás és ficam.
A villamos áram élettani hatása
Ifjúsági Vöröskereszt
KERINGÉSI RENDSZER.
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Porckorongsérv (discus hernia)
Alapszintű újraélesztés
Elsősegélynyújtási feladatok Dr. Lengyel Emőke 2008
Kisvérkör, nagyvérkör, magzati keringés, nyirokkeringés
Az erek kórtana.
A vénás rendszer zavarai
12. Tétel.
A vér-és alkotói -Szervezetünket erek hálózzák be,melyben a keringő vér látja el tápanyaggal és O2-nel, és elszállítja a bomlástermékeket és a.
Shunt nélküli vitiumok
Mellkasi, hasi sérülések ellátásának szempontjai
Cardiopulmonaris Reanimáció (CPR)
IDEGEN TEST A LÉGUTAKBAN - ASPIRÁCIÓ
A vérkeringés szerepe.
Villamos Baleset és Mentés!!!
Elsősegélynyújtás: Az az egészségügyi beavatkozás, amelyet bárki a végleges szakellátás megkezdése előtt végez, baleset vagy hirtelen egészségkárosodás.
Képalkotó diagnosztika
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Elsősegély, sebkötözés
Bőrelváltozások, bőrsérülések és tennivalók
Nőgyógyászati Műtéttan Alapok
Ifjúsági Elsősegélynyújtók Országos Egyesülete (IFELORE) 2014.
Elsősegély.
Kardinális tünetek - Pulzus megfigyelése
A MŰTÉTI BEAVATKOZÁS Minden olyan tevékenység, mely a szervezet integritását direkt vagy indirekt módon megbontja vagy helyreállítja.
VITAMINOK.
MUNKAEGÉSZSÉGÜGY.
Légzőszervrendszer betegségei
TÖRÉSEK- RÁNDULÁSOK- FICAMOK
Reanimatio (újraélesztés)
SEBZÉSEK – SEBELLÁTÁS 5. PROVIZÓRIKUS SEBELLÁTÁS CÉLJA
Felkészülés a nyárra, avagy hogyan előzzük meg a baleseteket… (és mi az első teendő, ha már megtörtént) ? Tiszaújváros Alapítvány Tiszaújváros.
A polytraumatizált sérült helyszíni ellátása
Kardinális tünetek - Pulzus megfigyelése
ELSŐSEGÉLY ALAPISMERETEK. Mi az elsősegély? Azonnali laikus segítségnyújtás. Az a beavatkozás (teendők és intézkedések összessége), amelyet a szaksegítség.
Polytraumatizáltak rehabilitációja
A túrázáshoz hasznos egészségügyi tanácsok
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS OKTATÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY
A VÉR MELY ÖSSZEKÖT.
Heveny rosszullétek Szív és érrendszeri megbetegedések
Utcai balesetek Szerzők: Marsi Zoltán, Dr. Mártai István
Légutak Szerzők: Marsi Zoltán, Dr. Mártai István
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS OKTATÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS OKTATÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY
Hascsapolás Csapolásokról általában…
Baleseti elsősegély, vérzéscsillapítás.
IFELORE SOTE Oktatás Vérzések felismerése,
A szabadban, illetve a zárt kertekben történő égetés szabályai
Balesetek.
Mellkascsapolás Beavatkozás célja a mellhártya (PLEURA) között lévő üregben felszaporodott folyadék lecsapolása.
Előadás másolata:

Vérzés, vérzéscsillapítás.

Vérzés Külsérelmi nyomok lehetnek a ruhán, a testfelületen, ill. furcsán elhelyezkedő végtagokból lehet következtetni pl. a törésekre ficamokra. A legkézenfekvőbb külsérelmi nyom a vérzés! A vérzés ha nem belső, sebzés következtében jön létre.

Mikor beszélünk vérzésről? Milyen vérzés típusokat ismerünk?

Vérzés Vérzés: Különböző behatásra az érpálya folytonossága megszakad és az abban keringő vér kilép Lehet: külső és belső Vérzés mennyisége és jellege függ: a megsérült ér nagyságától és fajtájától

három alapvető fajtáját különböztetjük meg: 1, hajszálerekből származó. 2, vénás vérzés. 3, artériás vérzés

Vérzés Hajszálerekből származó: gyöngyöző a vérzés csekély Vénás vérzés: egyenletesen folyó, vörös, több-kevesebb vérvesztés a véna nagyságától függően Artériás vérzés: lüktető, élénkpiros. Kivérzés az a. nagyságától függ, okozhat: kivérzést, shockot, halált

Ütőeres vérzés

Visszeres vérzés és nyomókötés, amikor a gézlapra helyezett kemény nyomópárnát szoros pólyamenetek rögzítik

Milyen tünetek utalnak a belső vérzésre?

Vérzéscsillapítás Kapilláris vérzés: lemosás és sebfedés elégséges. De, rákérdezni véralvadási zavarokra!! Vénás vérzés: beteget lefektetni, vérző testtájékot felemelni ill. felpolcolni, majd nyomókötést felhelyezni a vérzés fokának megfelelően. Nem (!) szorító kötést mert az vénás pangást okozhat! Ebben az esetben a szorító kötés műhibának számít!

Vérzéscsillapítás Artériás vérzés: kétféleképen csillapíthatunk artériás vérzést; 1, ujjnyomásos technikával. 2, artériás nyomókötéssel. Ujjnyomásos (digitalis) technika: a testen különböző un. artériás nyomópontok vannak, miket helyesen nyomva a tőle messzebb lévő érzést csillapíthatjuk. Ilyenek:

Vérzéscsillapítás Halánték (a. temporalis superficialis) Nyak (a. carotis communis) Kulcscsont alatt (a. subclavia) Hónaljban (a. axillaris) Felkaron (a. barchialis) Hasban (hasi aorta) Combon (a. femoralis)

Artériás nyomó- pontok Ahol ütőér (artéria) csonthoz közel halad, hozzá-nyomható

Vérzések ellátása Artériás 1. A sérült lefektetése, leültetése, Elsősegély oktatóanyag 2004. AKG-OMSZ Vérzések ellátása Artériás 1. A sérült lefektetése, leültetése, 2. Sérült testrész felemelése 3. Artéria elszorítása az artériás nyomóponton 4. Nyomókötés Figyeljük a beteget, mert fennáll a sokk kialakulásának lehetősége! Belső 1. tünetek keresése 2. sokk-kialakulásának megakadályozása sokk-fektetés Vénás 1. A sérült lefektetése, leültetése, 2. testrész szív fölé helyezése 3. fertőtlenítés 4. nyomókötés Erős vérzésnél figyeljük a beteget, mert fennáll a sokk kialakulásának lehetősége! Hajszáleres: 1. fertőtlenítés 2. fedőkötés sokk-fektetés

Nyomókötés Kivitelezése: A vérző végtag (ha végtagon van) felemelése Artériás nyomópont kompressziójával a vérzés csillapítása a kötés felhelyezésének idejére Fedőkötés létrehozása, néhány menet a pólyával A fedőkötés fölé kemény gézcsomót, vagy összetekert pólyát helyezünk, majd szoros pólyázással biztosítjuk a kellő nyomást. Átvérzés esetén tilos leszedni, levágni, újabb nyomókötést kell ráhelyezni!

Speciális vérzések Orrvérzés: általában magas vérnyomás vagy az orr nyálkahártyában levő értágulatok megrepedése okozza. Híg, véres folyadék szivárog: koponyaalapi törés. Tilos orrfúvás! Teendők: a beteg a fejét hajtsa előre és két ujjával az orrszárnyakat legalább öt percig szorítsa össze. Amennyiben ez hatástalan, úgy géztampon behelyezése indokolt.

Vérzéscsillapítás Szájüregi vérzés: ált nyelvsérülés kapcsán, pl epilepsziás roham után stb. Nyelvet, gézzel a serülttel összeszorítatjuk. Vigyázni az aspirációra Fülvérzés: többnyire koponyasérülés jele! Tamponálni tilos.

Speciális vérzések Szájvérzés Fülvérzés Orrvérzés fej normál tartásban Elsősegély oktatóanyag 2004. AKG-OMSZ Speciális vérzések Szájvérzés Fülvérzés Orrvérzés fej normál tartásban kissé előredöntve 2. orrszárnyak befogása 15 percig 1. a fejet billentsük kissé előre a fejet sérült oldalra billentyűk 2. helyezzünk géz- párnát a vérzésre 2. fedjük steril kötéssel

Belső vérzések: Testüregbe vagy a szövetek közti résekbe történő vérzés, mely lehet oly nagymennyiségű is, hogy végzetessé válik. Tünetei tompa, erős behatás után keletkezhet.

Belső vérzések A vér nagy mennyiségben a testüregbe jut. Tünetei: - sápadtság, - hűvös, nyirkos bőr, - szapora, könnyen elnyomható pulzus, - fájdalom, - szomjúságérzés, - nyugtalanság,zavartság, - testnyílásokból vérzés, nehézlégzés. - a körömágyak és az ajak oxigénhiány miatti kékeslila színe. Elsősegélynyújtás:sokkfektetés, folyadékpótlás, azonnali orvosi ellátás.

Kivérzett és sokkos beteg fektetése vízszintes fejjel, felpolcolt alsó végtagokkal

Belső vérzések Tüdővérzés, mely vérköpéssel jár, vagy gyomorvérzés, mely vérhányással is jár, a belső vérzések csoportjába tartozik. Egyetlen teendő a beteg nyugalomba helyezése és a mentők minél előbbi értesítése.

Elsősegély oktatóanyag 2004. AKG-OMSZ Kötözések Nyomókötés Fedőkötés

Köszönöm a figyelmet! Felhasznált irodalom: Gőbl Gábor – Oxiológia Gaál Csaba – Sebészet