Ki Erdei Ferenc? Város és vidéke. 100 éve született Erdei Ferenc. A Magyar Szociológiai Társaság konferenciája. Kecskemét, 2010. dec.3.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ZENE: Love Me With All Your History Egy asszony kijött a házból, és három, hosszú, fehér szakállú öregembert látott üldögélni az udvaron. Nem ismerte.
Advertisements

A SZERETET - HIMNUSZA IDÉZET PÁL APOSTOLNAK A KORINTUSIAKHOZ ÍRT 1.LEVELÉBŐL.
Szent Pál Korintusiaknak írt 1.levele 13.
Lemondás az uralomról I.Jézus Krisztus megtiltotta a tanítványkörnek az uralkodást, úgy, ahogy azt a társadalomban gyakorolják. Mk 10:35-45 „Ekkor hozzálépett.
Best of Westend információ Valós esetek, írta az élet… Mottó: Látogató: Információ? Infós: Igen. Látogató: Ja, nem! Infós: De. Látogató: Kár.
Folyamodjatok az Úrhoz,
A Biblia Isten szava.
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
József Attila / / Tóth Márta.
Bibó István: Eltorzult magyar alkat, zsákutcás magyar történelem
JÓ REGGELT ! Megköszönöm jó Atyám, hogy az elmúlt éjszakán megőriztél engemet és új napot kezdhetek.
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kosztolányi Dezső Nyelv és lélek
Kölcsey Ferenc: Himnusz
Ez az a nap, ez az a nap, mit az úr szerzett, mit az úr szerzett
Jelenléted erőt ad nekem, jelenléted, Uram, Istenem…
„A gyermek évszázada” Szabolcs Éva.
Meg kellene érteni már végre, vagy újra? Sokan vágynak vissza a nem is oly régmúltba. Visszasírják sokan a régi biztonságot, Pedig nem rajongták, akkor.
A keskeny úton vígan megyek, jöhetnek közben völgyek, hegyek,
Lelkésztestületi ülés Ramocsaháza, március 27.
1956-osok életút jellegzetességei a Kádár- korszakban Szerző: Makai Vivien Konzulens: Dr. Valuch Tibor Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szociológia.
Napra Valentin.
Pázmány Péter 22/A. 1. Életútja 1570-ben született (Nagy)Váradon Nemesi család sarja: apja, Pázmány Miklós bihari alispán Családja református, de anyja.
Miért ünnepeljük még ma is a reformációt?
MTA Regionális Kutatások Központja A vidék polgárosodása Erdei Ferenc műveiben Kovács Teréz DSc. tudományos tanácsadó, egyetemi tanár MTA Regionális Kutatások.
"HOROSZKÓP". Január 1.- és december 31. között születtél?
Kedves barátom Mért vagy szomorú, és miért nem vidám?
FIAM – MY BOY.
Jézus él, Jézus él, Minden ember tudja meg, Hogy Jézus él! 2x
Helyettem meghalt Ő Elvette minden bűnöm Mondd, ó, mondd ki volt Ő? Meghalt a Golgotán, Függött a keresztfán, Jézus, Jézusnak hívják.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Nyisd meg a szívem, ó Jézus
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Jézus, várunk, csak Rád nézünk, mert Te minden vagy nekünk.
ISTEN hozott köztünk!.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
A Mennyben fenn a trónusnál a Krisztus értem közbenjár
ISTEN hozott köztünk!.
Járom az arctalan várost,
Elveszett bárányod vagyok, Pedig úgy hittem, hogy hozzád tartozom!
Bárányom, Bárányom, Istennek Báránya, könyörülj rajtam, hadd jussak jobb sorsra! Adj nekem nagy hitet, amíg lehet! Formáld kedved szerint a szívemet!
Uram, Tehozzád futok, élő vízre szomjazom, közelséged, ó, mily jó énnekem. Kérlek, ne menj el tőlem, légy mindig segítségem,  Úgy kívánlak Téged, Istenem!
Goethe: Faust 23/C.
Minden lépés, minden szó Legyen tiszta, mint a hó, ahol járok Te legyél az út!
*. Türr István Gerster Béla április 7.
Oly jó tudni azt: kezedben az életem
Isten hozott köztünk!.
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! ! Zene: Princess: Tavaszi hajnal.
Szerkesztette: Ballán Attila
Azért, hogy az isteni kegyelem által megtaláljuk ezt az utat, nagyon segít, ha sok módon keresünk és próbálkozunk, hogy azon az úton járjunk, amely.
Hogy jön létre egy Paradigma.
Egy virágcserép és a sör története
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
1. Halld meg a hívást, Jézusodét! Még ma kövesd Őt fogva kezét!
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Téged kereslek, Uram. Te vagy célom és utam. Feléd nyújtom kezem,
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! !
Én fel sem foghatom. Ref.: Én fel sem foghatom: mily jó az Úr, Az ajkam zeng hálahalleluját, Nyelvem Róla szól.
Mit jelent önmagunk és mások szeretete?
Gondolatok a barátságról
Uram, Tehozzád futok, élő vízre szomjazom, közelséged, ó, mily jó énnekem. Kérlek, ne menj el tőlem, légy mindig segítségem, Úgy kívánlak Téged, Istenem!
NAGYVÁRAD.
Harmatozzatok égi magasok
JÓ REGGELT! ÉBRESZTŐŐŐŐŐŐ!.
Oly jó tudni azt: kezedben az életem
54.
Előadás másolata:

Ki Erdei Ferenc? Város és vidéke. 100 éve született Erdei Ferenc. A Magyar Szociológiai Társaság konferenciája. Kecskemét, dec.3

Damnatio memoriae A politikai emlékezet változásai A múlt megsemmisítése A szellemi halhatatlanság A tudományos emlékezet:akkumuláció és kritika Erdei Ferenc a magyar szociológia történetének meghatározó alakja A politikus meghalt, a tudós él

Az életrajz hiánya A magyar történettudomány furcsaságai (a monumentalitás hiánya) Történet és történelem egysége: az életrajz Fontos kezdemények (Huszár T., Bognár B.) Egy leendő Erdei életrajz

Identitás „Minden hűségem mellett csaltam, Istvánom. Eldicsekedtem előttetek paraszti mivoltommal, s olykor hivalkodtam, hogy fütyülök rátok, majd pedig emez állapotomból folyó kínjaimmal igyekeztem ámulástokat kiváltani. Sok mindennek utána elárulom Neked, hogy parasztok közt pedig így cselekedtem a polgárságommal s proletárok között mindeme másik kettővel.” II. 17. Levél Bibó Istvánhoz.

Küldetéstudat „…amikor eszmélő diák lettem monjduk ötödikes koromban, s annak ellenére, hogy ráléptem a ’kapillaritás’ útjára, föllebezhetetlen határozottsággal eltökéltem, hogy én pedig nem leszek ’úr’. Szóval eldőlt a kérdés, hogy nem szegődök be a korunkban egyetlen érvényes nem paraszti életsílusba és társadalmi stílusba.. Az eltökéltséggel együtt jár az a homályos érzés is, hogy: edllenben emberré kell lennem, s valamiképpen szolgálnom egész osztályom emberré levésének ügyét. „ X. 18. Levél Diósszilágyi Évához.

Ambíció ”Azt hittem, hogy az ember, ha erős és tiszta szándékú, akkor mindene megvan hozzá, hogy éljen, szabadon, bátran és dicsőségesen. Nem, nem így van. Az életünknek közege van, tér, amelyben kiterjedhet, s az enyémnek és még hányaknak ezen a bús lapályon nincsen ilyen közege, csak gátja és korlátja tengernyi. De most nem siratom ezt az elveszett szabadságot. Hadd forrjon vér így bezárva és lefojtva, hadd marja az elme a titkok kegyetlen szikláit úgy a sötétben, és hadd szoruljon ökölbe a kéz, igy tehetetlenül és lekötelezve. Jöjjenek a Parasztok, a terhelt ember gondjai és a sorvasztó magyar nyavalygások. Jöjjön még egyszer ez az egész kísértetjárás, hadd puhuljon az ember, vagy hadd keményedjen aszerint, hogy elégetésre való tőzeg vagy csillogásra való érc.” XI. 16. Levél Diósszilágyi Évához

A triász (Bibó István-Reitzer Béla- Erdei Ferenc) Három zsákutcás sors Erdei-megalkuvó, politikus Bibó-nem megalkuvó, politikus Reitzer-korán elpusztított

A megértés keresése Finom distinkciók Empíria közelség Dogmatizmustól való mentesség Kreatív átvétel (Hajnal) Társadalom, történelem, lélektan egysége Szintézis (Magyar paraszttársadalom) Merész hipotézis: Kettős társadalom

Jobb vagy bal? Történelmi érzék vagy opportunizmus? „Sok könyvet elolvastam, még többet megnéztem, s a mit Leninből el nem égettek e híresek, a könyököm alatt tartottam, sokat gondoltam Rád, Bélára, jóapámra, majd hagymásaimra és honi mezeinkre, olykor szónoklásba képzeltem bele magam izzadásig, s végül fölemésztvén háromszor öt dob, áruházi blokkfüzetet, mely itt igen olcsó, úgy hagytam el amaz kupolás szentélyt, hogy a szövetkezeti és egyéb ’gazdaságstruktúrális ’ kérdésben igen felokosodtam csak elengendőképpen.” II. 14. Levél Bibó Istvánhoz)

100 év A magyar szociológiatörténet klasszikusa Érvényes módszerek, érvényes igazságok Mit kérdezne ma Erdei?