S ZABADESÉSBEN A Z MSZP 2006-2010. KÖZÖTTI NÉPSZERŰSÉGVESZTÉSÉNEK POLITIKAI NAPIRENDI MAGYARÁZATAI B ECK L ÁSZLÓ – B ÍRÓ N AGY A NDRÁS – R ÓNA D ÁNIEL.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

„Az öregedés káráról és hasznáról” November
É RZELMEK ÉS PREFERENCIÁK Pártok félidőben– A Republikon Intézet konferenciája, április © 2012 Ipsos. All rights reserved. Contains Ipsos'
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
Napfényen a „rejtőzködő szavazók” Mérők klubja április 24.
Az InfoRádió 95.8 hallgatottságának alakulása május, országos és budapesti hallgatottság -
Metformin bébik I "A gyermeket Tiszteletben kell fogadni
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Társadalmi szemléletformálás – a komplex.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
A Magyar Parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága részére Készítette: Szilvásy Péter December 3.
Jobbágy Tamás MEC MediaLab
KUCSERA GÁBOR Szponzori kiajánlása 2006
Versenyképesség az Európai Unióban Winkler Gyula EP Képviselő SZORVÁNYKONFERENCIA 2008 február 16, Déva.
dr. Robák Katalin,helyettes projektvezető
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Metformin bébik 2010 "A baba a háznál az öröm forrása, a béke és a szerelem hírnöke, az ártatlanság nyugvóhelye a földön, az angyalok és az emberek közötti.
GKI Zrt., A gazdaság helyzete – kampány előtt és után (Tények, várakozások és előrejelzés) Mérők Klubja Budapest, április 24. Dr. Karsai.
Rogán Antal sajtótájékoztatója április 4.. Kórházprivatizációs tervek A Medgyessy-kormány, aminek Gyurcsány Ferenc a minisztere volt, kórházprivatizációs.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
Szép őszi napot kívánok!. MÉRFÖLDKŐ NAP NOVEMBER 4. Helyszín: Villa Pelikán télikertje (9700 Szombathely, Deák F. u. 3.)
Az MDF és az issue-voting A tematikus szavazás a 2010-es kampányban Készítette: Fehér Zsolt Pénzváltó Tamás Reich Jenő Stipkovits Péter Varga Szabolcs.
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
A BRIC-országok jövője
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Mesés Mesék Élvezd a mesék csodálatos világát!
Az árrugalmasság és az infláció területi különbségei: Jóléti és monetáris politikai vonatkozások Márkusné Zsibók Zsuzsanna MTA KRTK Regionális Kutatások.
Rácz Margit: A betarthatóságról és a hitelességről a konvergencia-program kapcsán „Gazdasági és Politikai Kilátások a Választások Évében” című konferencia.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
Olaszliszka/rasszizmus/ciganybunozes.hu Az internet manipulatív hatásának jelentőségéről XXX. Jubileumi OTDK Konferencia Szeder Dóra Valéria III. Évfolyam.
Összehasonlító elemzés egyes külföldi választási reformok tapasztalatairól, társadalmi, politikai költségeiről Keil András OTDK április 16.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
Megjelentek az ÚMFT első pályázatai!. Megnyíló források ● Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) ● Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) ●
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A politikai képviselettel és a bal-jobb dimenzióval kapcsolatok attitűdök Enyedi Zsolt (CEU) Részvétel és demokrácia, Politikai Viselkedés Szakosztály,
A RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA FEJLŐDÉSE dr. Kósa Ádám Európai parlamenti képviselő és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke november.
Kevés- vagy sokpártrendszer Enyedi Zsolt (CEU). Pártrendszer-fragmentáció a választók szintjén.
A fülke magánya Minden, amit a rejtőzködő választói magatartásról tudni lehet Mérők Klubja, október 26. Előadó: Závecz Tibor.
A közvélemény mérése, a politika reakciói és a média torzításai Sik Endre TÁRKI.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
A kompetencia alapú oktatás bevezetésének tapasztalatai.
GfK Custom ResearchSugatagi Gábor - A magyar fogyasztó politikai preferenciái2010. február 17. Sugatagi Gábor : A magyar fogyasztó preferenciái a politikai.
2007 július 24.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 június ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2007 augusztus 27.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 július ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
Munkakultúra Szakképzési modellek 19. Országos Konferencia Az Országos Képesítési Keretrendszer és a Központi Validációs Rendszer a TÁMOP as projektben.
1998-ban a Fidesz két legfontosabb egészségügyi választási ígérete a több biztosítós rendszer bevezetése és a 400 százalékos orvosi béremelés volt. Egyik.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Elektronikus fizetési meghagyás
TEVÉKENYSÉGÜNK a tanév során. augusztus – szeptember őszi szűrés az óvodákban az 5. életévüket betöltött gyermekek részére logopédiai szűrés csoportos.
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
Dobolyi Alexandra Európai Parlamenti Képviselő Külügyi Bizottság
www.reformazdravotnictva.sk Az Szlovák egészségügyi reform első lépései Peter Pažitný.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
1 Politikai mélypont Magyarországon? november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute.
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
Török Gábor  Kockázatelemzés nehézségei  Egy új módszer  Politikai kockázatok Magyarországon (és Kelet-Európában) 
2014. évi forgalmi adatok statisztika. Alapötlet Legyen valami újdonság naponta változó kínálat létrehozása Forrás: ezenanapon.hu.
Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből
A legnagyobb köztéri médiaköltők (2009
TOGETHER WITHOUT BORDERS ÎMPREUNĂ FĂRĂ FRONTIERE EGYÜTT HATÁROK NÉLKÜL
Megszületett a megoldás
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
Ki tudjuk-e mutatni a globális felmelegedést Karcagon?
BROILER ágazati HELYZETKÉP
Előadás másolata:

S ZABADESÉSBEN A Z MSZP KÖZÖTTI NÉPSZERŰSÉGVESZTÉSÉNEK POLITIKAI NAPIRENDI MAGYARÁZATAI B ECK L ÁSZLÓ – B ÍRÓ N AGY A NDRÁS – R ÓNA D ÁNIEL

Elmélet társadalmi háttérváltozók és az attitűdök helyett a politikai napirenddel lehet megmagyarázni a rövidtávú ingadozásokat pártválasztásban Hangsúly a közvélemény napirendje és a pártpreferencia közötti kapcsolaton lesz: – ügybirtoklás – priming – választók memóriája – időkülönbözet – kumulatív hatás – performatív-hatás Napirend-észlelés: szűrő (Zaller, szelektív észlelés, kultivációs elmélet) média- napirend közvélemény- napirend pártpreferencia

2006 május 2006 június 2006 július 2007 január 2007 március2007 október 2009 január 2009 március 2009 április 2010 február megszorít ás várható meg- szorításo k áremel- kedése k vizitdíj és napidíj bevezetése Zuschlag13.havi bér elvonása HunvaldGyurcsán y lemond BKV- Hagyó politikai érdeklődés 0,5460,6352,117 Fidesz 1,6961,4391,5272,1021,415 MSZP 0,6890,4032,2240,648 diplomás 0,348 budapesti 1,7103,4502,4780,7210,5443,804 fiatal 0,598 nyugdíjas 0,694 falu 0,6621,8930,6990,783 8 általános 1,571 Nagelkerk e R négyzet 0,0320,0300,0640,0390,0520,0200,0710,1000,0340,031 Napirend-észlelés

Politikai érdeklődésMSZP (2006. június) MSZP (2010. március) Különbség (kerekített adatok) Egyáltalán nem Egy kicsit Közepesen Nagyon Összesen OrgánumGyakoriságMSZP (2006. június) MSZP(2010. március) Különbség (kerekített adatok) RTL Klub HíradóSoha Ritkábban Hetente többször Minden nap TV2 TényekSoha Ritkábban Hetente többször Minden nap M1 HíradóSoha Ritkábban Hetente többször Minden nap Összesen

Módszertan Havi pártpreferencia-adatok a választani tudók körében (Medián) A napirend-érzékelés (priming) és a média tálalása (framing) egy mutatóban – A havi 15 ügy mindegyikénél kontextuális változó a tálalás (ellenzéki/kormánypárti) – Ezt besúlyoztuk a fontosságpercepcióval – Végül a 15 ügyre összevontuk az indexet, amely így az egész hónap napirendjének az indikátora lett

3 fő ügy: megszorítások, reformok és korrupciós ügyek Legnagyobb a hatásuk, de a többinek is lehet jelentősége Hosszú időn keresztül dominálták a napirendet, az egészségügyi reform már a bevezetése előtt A megszorítások ellentmondtak a választási ígéreteknek – a választók becsapva érezhették magukat (performatív-hatás modell) – nem mindegy, hogy ki szorít meg: Bajnainak nem csökkent a népszerűsége a keményebb intézkedésektől sem Az egészségügyi reform – bevezetésének voluntarista, elitista módja ellenmondott a szocialista szimpatizánsok konfliktuskerülő, populista politikai habitusának – paternalizmussal is szembe megy – konfliktusokat generált a koalíción belül Negatív ügybirtoklás mindhárom esetben

korrupció Figyeltek a szocik és azonnal reagáltak Amikor nem volt botrány, akkor stagnált az index – nem felejtettek a választók A ciklus végére már a „keménymag” is korruptabbnak tartotta az MSZP-t, mint a ciklus elején az egész társadalom

Konklúzió A társadalom legnagyobb része tájékozott volt a ciklus kulcsfontosságú eseményeiről a 2006 őszi események, a 2009-es miniszterelnök- váltás vagy a BKV-botrány nem eredményeztek azonnali elmozdulást Azonban így is lehetett hatásuk (sorrendiség, kumulatív hatás) MSZP számára kedvező hír nem volt – negatív események kiszorították, ezért a választók látóköréből is kikerültek azok

Köszönöm a figyelmet!