Fónai Mihály: Helyi politika, helyi társadalom – a helyi társadalom szükségleteinek hatása a helyi politikára Magyar Szociológiai Társaság „Konfliktus.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Területfejlesztés és esélyegyenlőség a Barcsi kistérségben
Advertisements

A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Bodor Ákos – Grünhut Zoltán MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
Add tovább! Fiatalokkal a települési közösségekért! – országos mozgalom A fiatalok részvételének fokozása a közjóért!
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Félévi értekezlet a Than Károly Gimnázium és Szakközépiskolában
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
általános főig. helyettes
ÖNKORMÁNYZAT, GAZDÁLKODÁS, SZOLGÁLTATÁS Az előadás elhangzott a Megyei Jogú Városok Szövetségének Költségvetési Bizottságának ülésén Miskolc, október.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Pályakezdők munkával való elégedettsége Kiss Paszkál ELTE PPK Társadalom- és Neveléspszichológiai Tasznék.
a Nyugat-dunántúli Operatív Program
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
SZÜLŐI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztési keretében között kitöltött szülői kérdőívek kiértékelése (A kérdőív kitöltésére.
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
Budapest XIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat felmérése család bevonásával készített kérdőív kiértékelése.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatása az Államreform Operatív Program keretében ápr. 29. Kullmann Ádám.
A tételek eljuttatása az iskolákba
4. A nyilvánosság – a civil társadalom éltető kerete. Civilség és közhasznúság.
Az építőipar fejlődése és válsága Dél-Dunántúlon.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
A évi demográfiai adatok értékelése
Az internetes ismerkedés hatása a homofíliára Lőrincz László Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Magatartástudományi Intézet
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Nyugat-Mecseki TIT területi kutatás Összefoglaló 2005.április.
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
2013. számadatai A VSA kapcsolatba kerülők száma 1348 fő (ISZM: 44 fő, hozzátartozó: 41 fő) 1248 fő kliens Nő/férfi 307 fő / 977 fő 24 % nő, 76 % férfi.
Kvantitatív elemzés a deliberáció során készült adatfile-okból Dés Júlia, Koltai Júlia és Rényi Dániel.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
2011/2012 tanév félévi statisztikai adatai. Hiányzások, mulasztások a tanév során (az első 20) Osztály Egy főre eső igazolt órák száma Egy főre eső.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Hajdúnánás, december 19. A LAKOSSÁG KÖRÉBEN ÁTFOGÓ FELMÉRÉS ÉS ELEMZÉS A KÖZSZOLGÁLTATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ELÉGEDETTSÉGRŐL ÉS FELMERÜLŐ IGÉNYEKRŐL.
Előadás másolata:

Fónai Mihály: Helyi politika, helyi társadalom – a helyi társadalom szükségleteinek hatása a helyi politikára Magyar Szociológiai Társaság „Konfliktus és társadalmi innováció” Budapest, november 5 – 7.

2 A vizsgált problémák  A megkérdezetek által említett személyes problémák  Ki foglalkozik ezekkel  Kikre támaszkodhatnak a megkérdezettek  A lakóhely problémái  A települések közjavai, szolgáltatásai és helyzete  Mit tartana fontosnak a településen  Mire költene?  A polgármesteri hivatalok értékelése

3 Az ismertetett kutatások néhány jellemzője  2003-ban került sor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Megyei Területfejlesztési Tanács megbízásából reprezentatív lakossági minta keretében a háztartások, valamint a háztartásokban élők helyzetének a vizsgálatára. A kialakított mintába 1500 háztartást választottunk egy lépcsőzetes mintaválasztás eredményeként, mely során a kistérségi és településtípusok szerinti sajátosságokat vettük figyelembe, majd az egyes településeken véletlen mintaválasztással jutottunk el a vizsgált háztartásokba. A kutatás során a háztartások összetételét, jövedelmi helyzetét, bevételeit és kiadásait, valamint problémapercepcióját, és támogatórendszerét, továbbá a háztartástagok iskolai végzettségét, gazdasági aktivitását, egészségi állapotát, és mentális státuszát vizsgáltuk. E kutatás során a kérdezőbiztosok besorolása alapján képeztünk egy roma almintát; a klasszifikáció megfelel a hazai kutatások hasonló eljárásának.

4 Az ismertetett kutatások néhány jellemzője  2004-ben ugyancsak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy pályázati projekt keretében került sor 500 roma háztartásban a háztartás helyzetének, valamint a háztartástagok iskolai végzettségének, gazdasági aktivitásának, egészségi és mentális státuszának a kérdőíves vizsgálatára, alapvetően a 2003-as kutatás dimenziói szerint. A minta kialakítása során kistérségek és településtípusok szerinti lépcsőzetes mintaválasztásra, majd a településeken a roma szervezetek és a romákat ismerő szakértők bevonásával a háztartások közül véletlen mintaválasztásra került sor.

5 Az ismertetett kutatások néhány jellemzője  2004, Tiszavasvári,a Szocio–East Egyesület által koordinált vizsgálat. Mintaválasztásunk során egy, csaknem teljeskörű adatfelvételi eljárást alkalmaztunk, a valószínűsíthető 400 háztartásból 300 megkeresésével, figyelembe véve a városban élő romák lakókörzeteit (Széles út, Józsefháza, Büd). Az adatfelvételi eljárás tervezésébe bevontuk a cigány kisebbségi önkormányzat vezetőit, és a romákkal napi kapcsolatban álló, közoktatási, szociális és egészségügyi szakembereket is. Az adatfelvételi eljárás során mintavételi egységként a háztartásokat fogadtuk el, a tervezett 300 háztartásból 284 körében tudták a kérdezőbiztosok a kérdőívet lekérdezni. A továbbiakban a kérdőíves adatfelvétel eredményeit mutatjuk be.

6 Hipotézisek - 1.  Jelen előadásombann a települési problémáknak és a lakossági szükségleteknek a helyi politikára gyakorolt hatását vizsgálom. Ez lehetőséget ad arra, hogy Gabriel Almondnak és Bingham Powellnek az érdekcsoport típusokra és a döntéshozók megközelítésére kialakított modelljét figyelembe vegyem. A helyi politikára és a döntéshozókra gyakorolt hatások Almond és Powell tézise esetében is részben a hálózatok problémájaként jelenik meg, ezért e hipotézis esetében figyelembe vehető Angelusz és Tardos kapcsolattipológiája is. E modellek alapján azt várom, hogy az általam vizsgált térség helyi társadalmaiban az érdekcsoportok és érdekartikuláció esetében a patrónus – kliens viszonyok, és a természetes csoportok hatása érvényesül. A döntéshozók „megközelítésében” a személyes kapcsolatok szerepe emelkedik ki, szemben az intézményes kapcsolatokéval. A kapcsolathálózat oldaláról a hálózaton belül a személyes szálak és a patrónus – kliens viszonyokhoz fűződő kötelékek hatását várom.

7 Hipotézisek - 2.  A helyi kormányzás és helyi politika alakítóira vonatkozó tézisek egyik központi kérdése, hogy „ki kormányoz” helyben, lehet-e helyi hatalomról beszélni, ha igen, azt kik alakítják. Empirikus eredményeim annak a kérdésnek a tesztelésére alkalmasak, hogy a potenciális aktorok között milyen mértékben jelennek meg a lakossági szükségletek és elvárások, és problémáik megoldásában mennyire támaszkodhatnak különböző intézményekre. Ebben az összefüggésben és tesztelési korlátok között azt várom, hogy a vizsgált településeken és térségekben a lakosság a döntéshozókat inkább az elitista értelmezés alapján azonosítja, a döntéshozói csoportot önmagától távolinak és homogénnek látja (Pálné Kovács Ilona) – ez összefügg az első hipotézis kapcsán megfogalmazott állításommal is. A helyi politikát (helyi költségvetést) alakító társadalmi szereplők összetétele alapján behatárolható döntéshozó kör is az elitista elméletet támasztja alá – eredményei alapján a döntések intézményes jellegűek, meghatározóan a képviselőtestületekhez és a hivatalhoz kapcsolódnak (Péteri Gábor). A döntéshozatallal kapcsolatos elitista véleményeket erősíti meg Kákai László, és Ferencz Zoltán – Kiss József is.

8 Hipotézisek - 3.  Harmadik hipotézisem a közszolgáltatásokra vonatkozik. A települési önkormányzatok kötelező és önként vállalt feladatai lényegesen átalakultak és bővültek a kilencvenes években (Horváth M.). Részben ez magyarázza, hogy a közszolgáltatások egy részével a lakosság kevésbé elégedett – ezekre többet is költene a település költségvetéséből (Ferencz - Kiss). A közszolgáltatásokkal kapcsolatban – azokat tágabban értelmezve, beleértve a munkalehetőségeket is – azt várom, hogy az országos vizsgálatok eredményeihez hasonlóan az egészségügyre, a közbiztonságra és a lakáshelyzetre vonatkozó elvárások emelkednek ki – ugyanakkor, a kutatásaink céljából következően vizsgált szociális helyzettel összefüggő területeken is komoly elvárások jelennek meg, elsősorban a munkalehetőségeket tekintve. A közszolgáltatásokra vonatkozó eredményeink a problémákra, és nem az elégedettségre koncentrálnak, így csak közvetetten alkalmasak a hipotézis tesztelésére

9 Hipotézisek - 4.  Kutatásaink során a szociális és egyéb problémák vizsgálata kapcsán foglalkoztunk a támogató rendszerek kérdésével is (Fónai – Pénzes – Vitál, Nyírcsák). Azt tapasztaltuk, hogy a vizsgált háztartásokban elsősorban az informális támogatórendszerekhez fordulnak az érintettek, és sokkal kevésbé a formális támogatórendszerekhez és intézményekhez. Ez azt jelenti, hogy a megkérdezettek az erős kapcsolati hálójukba tartozó rokonokhoz, barátokhoz fordulnak, ha problémáik vannak. Ez a formális intézményekben való bizalmatlanságot mutatja, és részben összefügg az első hipotézis kapcsán megfogalmazottakkal: a hivatalos intézményeket is a személyes jellegű kapcsolatokon keresztül közelítik meg, ez egyfajta patrónus – kliens kapcsolatot jelent. A formális intézményekben való bizalom hiánya részben azok működésével, részben az „elitista” mechanizmusokkal függ össze. A támogatórendszerek és hálózatok kapcsán azt várom, hogy a romák és nem romák között lényeges különbség érvényesül a különböző támogatórendszerek megítélésében, és azok működésében.

10 Hipotézisek - 5.  A kutatások empirikus eredményei alkalmasak az exklúzióval és a dezintegrációval összefüggő hipotézis tesztelésére is. Az exklúziót Ferge Zsuzsa a társadalmi integráció, az együvé tartozás sérüléseként értelmezi, ami a dezintegrálódás következménye és jelzése. Azt várom, hogy a romák esetében érvényesül a kizárás, mind a romák, mind a nem romák körében pedig gyengülnek a normák, jelentős a szomatikus és a pszichés betegségek aránya, úgy, hogy azok e területeken is a romák körében jellemzőbbek.

11 A megkérdezettek által említett személyes problémák (az első tíz említés) 2003., Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (válaszok %) 2004., „hajdúvárosok” (válaszok %)Tiszavasvári, romák (válaszok %) RomákNem romákRomákNem romák Alacsony jövedelem28,130,4Anyagiak66,144,3Alacsony jövedelem – 25,1 Tartós betegség3,119,1Betegség11,322,1Munkanélküliség – 19,8 Munkanélküliség18,813,0Munkanélküliség11,313,0Szegénység – 19,8 Megoldatlan lakáshelyzet 18,85,6Pszichés3,26,3Lakásfenntartás – 10,3 Magányosság4,74,8Rossz infrastruktúra 6,43,8Ruházkodás – 8,3 Fogyatékosság1,65,1Közbiztonság0,03,0Étkezés – 6,1 Szegénység12,52,3Családi0,03,0Egészségtelen lakás – 3,2 Családi konfliktusok1,63,8Romák1,62,6Megkülönböztetés – 2,3 Gazdálkodás1,62,3Szórakozási lehetőségek 0,00,02Gyerekét egyedül neveli – 1,7 Stressz0,01,5Lakáshelyzet – 1,1

12 Foglalkozik-e valaki a problémáival (az első tíz említés) Sz.- Sz.-B. megyei kutatás (válaszok %) 2004., Sz.- Sz.-B. megyei roma kutatás (válaszok %) RomákNem romák Csak a családja31,949,9Ilyet még nem tapasztalt55,5 Ilyet még nem tapasztalt 28,918,6Csak a családja20,3 Barátok, ismerősök10,919,3 Kisebbségi önkormányzat 9,3 Polgármesteri Hivatal15,16,5Polgármesteri Hivatal7,4 Egyházak0,82,2Barátok6,8 Valamilyen intézmény szakembere 0,01,1 Valamilyen intézmény szakembere 0,6 Kisebbségi önkormányzat 10,90,0 Önkormányzati képviselő 0,00,7 Egyesület, alapítvány0,01,1 Országgyűlési képviselő 0,02,7

13 Kire támaszkodhat problémái megoldásában (négyfokozatú skála) 2003., megyei2004., hajdúvárosok2004. megyei roma kutatás RomaNem romaRomaNem roma Családra1,721,291,611,422,23 Barátokra2,482,062,24 2,85 Szomszédokra2,422,202,172,202,83 Munkatársakra2,832,502,782,623,23 Polgármesteri Hivatal2,292,582,762,813,05 Egyházakra2,892,782,822,863,27 Egyesületekre, alapítványokra 2,892,922,892,953,32 Kisebbségi Önkormányzat Képviselőire 2,532,892,832,983,08 Pártok helyi szervezeteire2,992,972,982,973,32 Önkormányzati képviselőkre2,872,892,94 3,25

14 A lakóhely problémái – a megkérdezettek által említett első tíz probléma (2003., Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vizsgálat – a válaszok %-ban) RomákNem romák Munkanélküliség20,319,2 Munkalehetőségek hiánya 21,715,0 Utak állapota és hiánya4,99,0 Sportlehetőségek4,26,7 A romák2,84,7 A csatornázás hiánya2,84,6 A közbiztonság2,84,5 A szórakozási lehetőségek 2,83,1 A szegénység7,72,8 Az alacsony jövedelmek4,92,9

15 Mennyire érzi súlyosnak a felsorolt problémákat (ötfokozatú skálán, „hajdúvárosok”) RomákNem romákTeljes minta Munkanélküliség4,694,61 A lakáshoz jutás esélyei4,374,35 Fiatalok jövője4,224,344,33 Magas közüzemi díjak4,144,06 Alkoholfogyasztás3,844,034,02 Bűnözés3,884,014,00 Többgyerekes családok helyzete4,413,694,00 Nyugdíjasok helyzete3,623,753,74 A településen élők egészségi állapota3,373,583,56 A roma kisebbség helyzete4,193,353,42 A környezet állapota3,193,293,28 Drogfogyasztás3,023,283,26 Elöregedés3,083,20 A közlekedés biztonsága2,593,093,08 Bérlakások hiánya3,343,053,07 Az utak2,983,063,05 Tömegközlekedés2,642,822,81 Levegőszennyezettség2,632,64 Hajléktalanság2,202,062,07

16 Ha Önön múlna, ezer forintból mennyit költene a következő területekre („hajdúvárosok”) RomaNem romaTeljes minta Munkahely- teremtésre Orvosi ellátásra Közmű- fejlesztésre Szociális ellátásra Lakásokra Közbiztonságra Közoktatásra Városszépítésre Kultúrára Tömeg- közlekedésre 97105

17 Mennyire ért egyet a következő kijelentésekkel (ötfokozatú skálán) „Hajdúvárosok”Tiszavasvári, roma minta RomaNem romaTeljes minta A PH épülete megfelel a céljának 4,504,46 3,08 Könnyen megtalálható az ügyintéző 3,673,993,97 2,29 Nem személytelen az ügyintézés 3,173,803,76 1,75 A megkérdezett ismeri a PH ügyfélszolgálatát 3,373,603,582,64 A PH közérthető információkat ad 2,963,593,55 1,95 Felkészültek a tisztviselők 3,033,563,52 2,28 Az ügyfelek elégedettsége fontos 2,733,433,38 1,91 Érvényesül az egyenlő bánásmód 2,613,333,28 1,79

18 Összegzés  Az első hipotézis közvetetten igazolódott, hisz a természetes csoportok és a személyes szálak hatása érvényesül. A patrónus – kliens viszonyra a Polgármesteri Hivatalokhoz fűződő, ambivalens viszony utal – a különböző intézmények közül a hivatalok azok, amit megemlítenek, különösen a romák. Az ő esetükben látszik inkább érvényesülni a patrónus – kliens hatás, hisz rendre arról szólnak, hogy a Polgármesteri Hivatal segít problémáik megoldásában, arra viszonylag jelentős mértékben támaszkodhatnak, miközben azt érzékelik, hogy az ügyfelek elégedettsége kevésbé fontos, és az egyenlő bánásmód elve is kevésbé érvényesül.  A második hipotézis kapcsán az ambivalens értékelések a következő paradoxonban fogalmazhatók meg, mint az elitista feltevést igazoló eredmények: „Szakszerűen foglalkoztok velünk, de nélkülünk”  Harmadik hipotézisem részben igazolódott, a lakossági elvárások a közjavakkal és a közszolgáltatásokkal szemben egyes területeken lényegesebben változtak. Hipotetikus állításom a „helyi munkalehetőségek biztosítása, mint közjó és közszolgáltatás” esetére igazolódott, a munkalehetőségek biztosítására rendkívül erős nyomás éri az önkormányzatokat.

19 Összegzés – 2.  Negyedik hipotézisem csak részben igazolódott, a nem romák emelték ki inkább a rokonokat és a barátokat a támogatórendszerükben. A romák esetében jelentős a Polgármesteri Hivatalok szerepe, azaz esetükben – az ambivalens értékelés és viszony ellenére, lásd a hivatalok értékelését – a formális támogatórendszerek súlya nagyobb (valószínű, hogy a közvetetten igazolt első két hipotézisnek megfelelően ez a kapcsolat patrónus – kliens jellegű).  Ötödik hipotézisem részben igazolódott, a romák esetében valóban a kizárással összefüggő problémák jelennek meg (munkanélküliség, szegénység, lakhatás, közüzemi díjak, a Polgármesteri Hivatal részéről érvényesülő bánásmód) – ugyanakkor sokkal kevésbé említik a pszichés és szomatikus panaszokat és betegségeket, és a különböző anómiás, deviáns jelenségeket. A nem romák a dezintegrációval összefüggő jelenségeket emelik ki, így esetükben a várakozásom igazolódott. Úgy tűnik, ugyanazokat a folyamatokat másként élik át, a romák a folyamatok kizáró, a nem romák a dezintegráló hatását élik át és tartják fontosnak.

20 Megjegyzések  „Miért kell ezt egyáltalán kutatni? Úgyis tudjuk…  Kinek a kompetenciája: helyi politika, vagy az országos (kormányzati) politikáé (→ van-e helyi politika…)  Helyi politika: önkormányzat, képviselők, kisebbségi önkormányzat, Polgármesteri Hivatal: ki az aktor, ki figyeljen az eredményekre (a szükségletekre, az elvárásokra és a véleményekre)  Melyik aktortól „várják el”? Helyben: „a” polgármesteri hivataloktól? – legalábbis a szükségletek és az elvárások alapján → „éljen a közigazgatás” (és éljen az állam) → attól, aki „megtestesít”, és ad (paternalizmus)?  És a többi szereplő? Civil szervezetek és az egyházak?  A vélemények, szükségletek és elvárások, mint a helyi társadalmak problémáinak leltárja → helyzetkép a politikákhoz (beavatkozni: hol, hogyan és miért)  A vélemények, szükségletek és elvárások, mint a helyi társadalmak problémáinak leltárja → a „helyi politika” (és helyi hatalom) működése legitimációjának a referenciái → lásd, többek között: útépítés, közmunka, iskola, egészségügy, szociális ellátások, közbiztonság, rend

21 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!