A kvázi-professzionális gyermekvédelemben barkácsolt életutak Rácz Andrea MSZT - Társadalmi nemek szekció, Debrecen 2009.11.13.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kaposvár.
Advertisements

Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Elégedettség a felsőoktatással és a hallgatói szolgáltatásokkal a TÁMOP fejlesztési program első eredményei dr. Székely Mózes elnök Felsőoktatási.
A gyermekvédelmi rendszer működése és hiányosságai
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
1 A gyermek- és ifjúságvédelmi intézményrendszer helye és szerepe a fővárosi oktatás rendszerében Fővárosi Pedagógiai Napok Modellváltás a fővárosi intézményrendszerben.
rétegek munkaerő-piaci integrációjáért”
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Medgyaszay István Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Család.
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
„Férfinak és nőnek teremtette”
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Párválasztásról alkotott vélemények főiskolás hallgatók körében Konzulens tanár: Szabó Sándorné Dr. Főiskolai Docens Készítette: Cselényi Nikolett Andragógia,
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Campus-Lét a segítő aspektusából a Debreceni Egyetemen Berényi András DEMEK központvezető Műhelykonferencia december 03.
A gondozás,nevelés egysége
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Képzések a pécsi bölcsészkaron
Családi napközi.
A család szerepe, jellemzői
FŐVÁROSI OKTATÁSI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁST TÁMOGATÓ PORTÁL Horváth Csaba Főpolgármester-helyettes Sajtótájékoztató október 2.
Neveléstudományi doktori iskola A tapasztalatok hatása a pedagógusok szakmai életútjára (Nádasi Mária – Hunyady Györgyné) Speciálkollégium november.
Előítéletmentesen a hajléktalanokkal szembeni előítéletekről
Iskolai életutak az alacsony végzettségűek körében
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
A háború és a modern fegyveres erő
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
Változások a közoktatásban és szakképzésben Setényi János 2011 Naszály-Galga TISZK, Vác.
Nevelés és nevelői attitűdök
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Személyes gondoskodást végző személyek körében végzett igényfelmérő kutatás bemutatása Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
A research project funded by the Framework 7 Research programme of the European Union A gyermekvédelmi gondoskodásban élők továbbtanulását, felsőoktatásban.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Péter Katalin December 2. Aszód.  Hol dolgozik?  Hogyan?  Kikkel?  Milyen tevékenységeket végez?  Milyen eszközöket használ?  Mit szeret csinálni?
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Pályakövetéses vizsgálat DPR konferencia, Veszprém márc. 11. A Pannon Egyetemen végzettek szakmai életútja – a kezdetek Formádi Katalin
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok 2. N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta március 22.
A felnőttkori tanulás motivációja és jellemzői Esettanulmány egy leghátrányosabb helyzetű kistérségben működő esti gimnáziumról Dr. Simándi Szilvia –
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 Gyermekvédelmi képzések a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.
RÁCZ ANDREA DEBRECENI EGYETEM, SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK Hatékonyságmérések a gyermekvédelmi szakellátásban.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
A szakiskola jelene és jövője
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

A kvázi-professzionális gyermekvédelemben barkácsolt életutak Rácz Andrea MSZT - Társadalmi nemek szekció, Debrecen

A kutatás fő témái A gyermekvédelem rendszerében nagykorúvá váltak eddigi életútjának vizsgálata: iskolai pályafutás, munkaerő-piaci részvétel, jövőbeli elképzelések. A támogatások szakmai tartalmáról alkotott vélemények vizsgálata. A kvázi-professzionalitás jeleinek felfejtése.

Gyermekvédelmi helyzetkép 21 ezer gyermek és fiatal felnőtt él a szakellátásban. Közel 55% nevelőszülői ellátásban részesül. Egyre többen kerülnek a rendszerbe éves korban. 65% szakiskolai képzésben vesz részt, a gyermekotthonban élők 7, a nevelőszülőknél élők 13%-a tanul gimnáziumban. 3-5% folytat felsőfokú tanulmányokat. Több, mint 40% 10 évnél hosszabb időt tölt a rendszerben. Fiatal felnőttek 67%-a tanulmányokat folytat.

Lehetséges típusok és altípusok A siker/kudarc, választásos/normalizált életút, progresszív/regresszív individualizáció,késleltetett/alkalmazkodásra épülő jövőbeli elképzelések mentén a gondozási háttérrel rendelkező nagykorúak körében két fő típus (sikeresek és túlélők), ezen belül hét altípus különíthető el.

Sikeresek típusába tartozók A földön járók - sikeres szakmák, szakmai sikerek (1. altípus) – 6 fő Az álomlovasok - gyermekkori álmot követők (2. altípus) – 4 fő A jég hátán is megélők (3. altípus) – 4 fő

Sikeres nők a gyermekvédelemben Család és a munka összeegyeztetése: „(…) nekem úgy fontos az, hogy olyan munkám legyen majd, hogy tényleg a család - hogyha egyszer lesznek gyerekeim, akkor nekem legyen időm a gyerekeimre. És én úgy gondolom, hogy egy tanárnak akármennyire lehet, hogy nem keres jól (…) mégis van ideje a gyerekeire.”

Sikeres férfiak a gyermekvédelemben Lehetőségek kihasználása: „(...) jött egy külföldi munkalehetőség, és elfogadtam, és kimentem Skóciába dolgozni. (…) És jött a következő külföldi utam, Görögország, majd kaptam még egy álláslehetőséget Spanyolországban (…) én azt vallom, hogy lássál minél többet, annál többet tudsz.”

Túlélők típusába tartozók A jövőtől félő, kiterjedt jelenben élő - szakképzésre összpontosítók (1. altípus) – 9 fő A jövőtől félő, kiterjedt jelenben élő - munkára összpontosítók (2. altípus) – 6 fő „Godot-ra váró” passzív résztvevők (3. altípus) – 8 fő Az „élet a legnagyobb rendező” elvet vallók (4. altípus) – 3 fő

Párkapcsolatok megítélése – nők véleménye Sikeres nők biztos hátteret szeretnének előbb. A túlélők típusába tartozó nők esetében erőteljes a párkapcsolati függőség – önálló élet megalapozásának feltétele. A családalapítással kapcsolatos elképzelések a gyermekkorukra való reflexióik köré épülnek.

Párkapcsolatok megítélése – a férfiak véleménye A családalapítás előfeltétele a biztos anyagi háttér megteremtése: „Erre én azt mondom, hogy aki zacis, először próbálja összerakni az életét, és utána gondolkozzon barátnőkön.”

Rendszerkritika A rendszer kiszolgálja a gondozottakat. A szakmai segítségnyújtás nem igazodik a személyes szükségletekhez. A gyermekvédelem szűkre szakja a határokat. Korábbi gondozási-nevelési módszerek alkalmazása. A szakemberek többsége nem kompetens.

Szűkös gyermekvédelmi határok „Nem tudom, talán az állami gondozottak körében azért így nincsenek kitolva a határok. Tehát az, hogy meddig lehet elmenni, meg az, hogy milyen álmokat szőnek. Tehát, hogy: jó, lesz egy szakmunkás végzettségem, na talán leérettségizek - és ennyi. „

Szakemberek megítélése „(…) ilyen nagyon kockafejű emberek megmondták, hogy neked mi a jó, meg, hogy ők iskolában tanult dolgokat ott rajtad próbálgattak, meg kurvára empatikusak voltak. Ez nagyon jellemző erre a szakmára, aztán igazából semmi közük nem volt az egészhez.”

A kvázi-professzionális gyermekvédelem ismérvei Eszköztelenség, ellátási tartalmak hiánya. Túlgondozás, inadekvát szakmai módszerek. Nevelői típusú kontra szociális munka módszerére épülő támogatás. Célok és eszközök nincsenek összhangban. „Fiatal expresszt olvas, az utógondozó telefonál.” Normalizációs életút iránti igény.

Gender-semleges gyermekvédelem? Nemi sztereotípiák leképeződése a gyermekvédelmi rendszerben Lányok felülreprezentáltak a családias ellátásokban. Iskolaválasztásban megjelenő különbségek. Munkamegosztásbeli különbségek. Szakemberek 80%-a nő. Nevelési elveikben nehezen szakadnak el azoktól a társadalmi sztereotípiáktól, amelyben maguk is élnek. Megfogalmazódik a férfi munkaerő igénye: Apai / férfi minta megjelenítése az ellátásban. Önálló életre való felkészítésben (stratégiai döntések, racionális tervezés, pénzgazdálkodás)

Összegzés A gyermekvédelem rendszerszinten nem működik megfelelően: A sikeres gyermekvédelmi kimeneteket az egyes szakemberek munkája határozza meg. Utógondozói ellátás igénybevételének felső korhatárának kitolása kontra intenzív támogatási rendszer kiépítése melletti érvelés. Partnerség hiánya, utasító formák alkalmazása, aszimmetrikus függőségi viszony jellemző a gyakorlatban.

Köszönöm a figyelmet! DE - Szociológia és Szociálpolitika Tanszék, egyetemi tanársegéd ELTE - Szociológia Doktori iskola, doktorandusz