Kovácsné Kovács Andrea Debrecen, 2009. november13-14 A pénzügyi innovációk jövője MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Pénzügyi innovációk jövője.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A versenyképesség elméleti és mérési kérdései Török Ádám az MTA levelező tagja Veszprémi Egyetem.
Advertisements

A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Gazdasági Informatika Tanszék
Az alvásról az időmérleg tükrében Néhány társadalmi faktor hatása
INNOVÁCIÓMENEDZSMENT
Készítette: Dian Nóra Pénzügy és számvitel szak
A szikra Nagy Márton A szikra Nagy Márton Pénzügyi stabilitás Corvinus Egyetem, december 10. Ajánlott irodalom: Király.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
A válság és ami utána következik….
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
Innováció lehetséges szerepe a nemzetközi üzletfejlesztésben
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
A es válságok keresztény szemmel
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
A mindenkori kormányzati intézkedés kritikája mindig szimpatikusabb mint saját hibáinkkal, gondjainkkal történő szembenézés. Dr. Illés BélaGöd 2007 nov.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
A vállalkozások környezete
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A makrgazdasági munkakínálat:
Dr. Mikulás Ildikó november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Intézményi CO 2 menedzsment – Magyarország lehetőségei az emisszió kereskedelemben avagy a Karbon-hitelezés megvalósításának lehetősége a CO 2 csökkentést.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Csávás Csaba elemző munkatárs, MNB A főbb hazai pénzügyi piacok meghatározó szereplői és jellemző kereskedési stratégiái november 8.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Válságmenedzsment Magyarországon Mi a leghatékonyabb út?
Kérdések a második zh-hoz
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
A vidéki tér sikertényezői
Összehasonlító gazdaságtan A globalizáció hatása a gazdasági rendszerek változására.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Az innováció típusai.
Az innováció fogalma. A., Schumpeter (1939, 1980) B., Rechnitzer (1993) C., Frascati kézikönyv (1995) D., Oslói kézikönyv (2005) E., Jogszabályok I
Az innováció forrásai.
KNOLL-FÉLE „Innovációs ellátási lánc” --modell 10-- Ellátási láncok,bővítésük és gazdasági elemzésük
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Európai nagykereskedelmi árak és hazai fogyasztói árak MEH Nagykereskedelmi Fórum, Hornai Gábor,CEZ Magyarország Kft.
Innovációs helyzetjelentés Kis Gergely. A K+F ráfordítások a GDP arányában* 2004 (százalék) Mit is mutatnak ezek a számok?
Civil Európa – civilek Európában
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁRSADALOM-ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET AGRÁRGAZDASÁGTANI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI TANSZÉK KESZTHELY.
1 Globalizáció és lokalizáció a tér és a hely átértékelődő szerepe Gazdaságföldrajz I. Dr. Bernek Ágnes 2008.
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
22. Magyar gazdaságpolitika
Kérdések a második zh-hoz
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Előadás másolata:

Kovácsné Kovács Andrea Debrecen, november13-14 A pénzügyi innovációk jövője MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Pénzügyi innovációk jövője

Kovácsné Kovács Andrea Debrecen, november13-14 A pénzügyi innovációk jövője MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÉMAKÖRÖK: TÉMAKÖRÖK:  Globalizáció, liberalizácó, deruguláció…innováció?  A válság kialakulásának okai  Az innovációs folyamatról általában  A pénzügyi innovációk motiváló tényezői  A pénzügyi innovációk empirikus elemzései  Következtetések

Kovácsné Kovács Andrea Debrecen, november13-14 A pénzügyi innovációk jövője MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR A globalizáció hatásai  A globalizációs folyamat nem a „világok legjobbikát” fogja megteremteni  Globális környezetszennyezés, az energia készlet kimerül, növekszik a munkanélküliség, nő a szociális egyenlőtlenség.  Ezek a rizikófaktorok nem ismerik el a nemzeti határokat, globálisan lépnek fel.  Az elkövetkező évszázadban a munkaképes lakosság húsz százaléka elég lesz ahhoz, hogy lendületben tartsa a világgazdaságot.  Félmillió jól fizetett munkahely elvesztését jelenti a bankszektorban  A jövő kérdése: „to have lunch or be lunch.

Kovácsné Kovács Andrea Debrecen, november13-14 A pénzügyi innovációk jövője MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Dereguláció, liberalizáció, privatizáció a válság idején  A három „áció” lett a stratégiai eszköze az európai és amerikai gazdaságpoltiknak.  Szükség van az állam és a piacok szerepvállalásának kiegyensúlyozására. (Joseph E. Stiglitz)  A világban mintegy száz nemzetközi válság legnagyobb része a túlzott liberalizáció következménye volt.  A szabályozó hatóságoknak felelősséget kell vállalniuk, erősíteni kell a szabályozást, de nem szabad túl messzire menni. (Soros György)  Megint valami új küszöbén állunk a XXI. században, amikor is a bankszektor gondjaira történő megoldás az innováció lesz. (Harold James)  Más elemzők szerint azonban a pénzügyi rendszer már ma is fokozottan szabályozott jó néhány más területhez képest, és a szabályozás szükségességét kevesen vonják kétségbe

Kovácsné Kovács Andrea Debrecen, november13-14 A pénzügyi innovációk jövője MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR A válság kialakulásának okai  Pénzügyi innovációk  Bankok magas kockázatvállalási hajlandósága  Politikai nyomásgyakorlás  Pénzügyi liberalizáció  Hitelpiaci törvény szabályozása  Technológiai változás 2008-as „subprime” válság

Kovácsné Kovács Andrea Debrecen, november13-14 A pénzügyi innovációk jövője MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR A kialakult jelenségek  Subprime hitelek  Alacsony kamat  Magas hitel/hitelbiztosítéki érték arány  Ügynökhálózat  Hiányos információ  Növekvő ingatlanárak  CDO-k segítségével a világban történő szétterítés ( a bankok mindig egy lépéssel a szabályozó hatóságok előtt járnak)

Kovácsné Kovács Andrea Debrecen, november13-14 A pénzügyi innovációk jövője MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR A pénzügyi bizalom csökkenése ( tőzsdeindexek zuhanása) DAX index 2005-től (euró) BUX index 2005-től (forint) Nikkei index 2005-től(yen) Standard&p oor 2005-től (usd)

Kovácsné Kovács Andrea Debrecen, november13-14 A pénzügyi innovációk jövője MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Várható jelenségek  Egyszerűbb, standardizált termékek  Befektetési és kereskedelmi banki tevékenységek szétválasztása  Kifinomult szabályozás (bankok, befektetők, ügyfelek)  Teremtő rombolás, a válság megújító ereje Társadalmi feszültség Társadalmi szolidaritás versus vállalatszervezés radikális egyszerűsítése?

Kovácsné Kovács Andrea Debrecen, november13-14 A pénzügyi innovációk jövője MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Az innováció alapvető mozzanatai Schumpeter szerint:  az invenció, az új gondolat megszületése;  az innováció, az ötlet materiális megjelenítése;  a diffúzió, az új termék/szolgáltatás elterjesztése és befogadása befogadása

Kovácsné Kovács Andrea Debrecen, november13-14 A pénzügyi innovációk jövője MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR invenció innováció diffúzió  Az innovációs folyamat ugyanazt a modellt követi minden egyes esetben  Az invenció a gazdaság változásának szempontjából exogén  Az innováció aktusa a központi momentum az innovációs folyamatban  Nem fontos innovációk első alkalmazása után bekövetkező tanulási és fejlesztési folyamat  Semmilyen szelekciós folyamat nincs az innováció és diffúzió szakaszai között.  Egy innováció első sikeres megvalósulását annak diffúziója szinte azonnal és automatikusan követi. Az innováció alapvető mozzanatai Schumpeter szerint:

Kovácsné Kovács Andrea Debrecen, november13-14 A pénzügyi innovációk jövője MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Releváns társadalmi csoportok invenció innovációdiffúzió Visszacsatolások Termelés, értékesítés, felhasználás során felhalmozódó tapasztalati tudás, idea fejlesztés Inkrementális innovációk Technológiai, szervezési, gazdasági, intézményi-jogi akadályok Fizetőképes kereslet, piac szerkezet, fennálló gazdasági viszonyokkal való kompatibilitás

Kovácsné Kovács Andrea Debrecen, november13-14 A pénzügyi innovációk jövője MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR A pénzügyi innovációk típusai (Frame-White, 2002)  Új termékek (CDO)  Új szolgáltatások (Internet bankolás)  Új termelési eljárások (Hitelminősítési rendszer)  Ú szervezeti forma (Outsourcing)

Kovácsné Kovács Andrea Debrecen, november13-14 A pénzügyi innovációk jövője MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR A pénzügyi innovációk motiváló tényezői Általános strukturális tényezők:  Piaci erő  Vállalati méret  Technológiai lehetőségek  Szabadalmi termékek védelme  Keresleti viszonyok Környezeti tényezők:  Alapvető technológiai feltételek megléte  Makroökonómiai feltételek  Törvényi szabályozás  Adók mértéke  Egyéb tényezők

Kovácsné Kovács Andrea Debrecen, november13-14 A pénzügyi innovációk jövője MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Tényezők, amelyek vizsgálata mentén az innovációs folyamatokra vonatkozó hipotézisek megfogalmazhatóak (Frame-White szerzőpáros)  Környezeti feltételek  Kik használják az innovációs termékeket? Mikor keletkezik a pénzügyi innováció szektoron belül, és mikor ered inkább kívülről? Miért?  Milyen az innováció diffúziós sebessége? Kik a korai felhasználók? Hogyan jellemezhetőek  Mik a következmények? Az innovációt véghezvivők nyereségelemzése. A szociális jólét kérdése, általában pozitív kicsengés, de lehet negatív is.

Kovácsné Kovács Andrea Debrecen, november13-14 A pénzügyi innovációk jövője MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR A környezeti feltételek hogyan segíthetik az innovációs folyamatokat?

Kovácsné Kovács Andrea Debrecen, november13-14 A pénzügyi innovációk jövője MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Kik használják az innovációs termékeket? Mikor keletkezik a pénzügyi innováció szektoron belül, és mikor ered inkább kívülről? Miért?

Kovácsné Kovács Andrea Debrecen, november13-14 A pénzügyi innovációk jövője MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Milyen az innováció diffúziós sebessége? Kik a korai felhasználók? Hogyan jellemezhetőek? Milyen az innováció diffúziós sebessége? Kik a korai felhasználók? Hogyan jellemezhetőek?

Kovácsné Kovács Andrea Debrecen, november13-14 A pénzügyi innovációk jövője MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Mik a következmények? Az innovációt véghezvivők nyereségelemzése. A szociális jólét kérdése, általában pozitív kicsengés, de lehet negatív is.

Kovácsné Kovács Andrea Debrecen, november13-14 A pénzügyi innovációk jövője MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR „A mohóság úrrá lett a józan észen!!!” „A válság mindig más formában érkezik, inkább az influenzavírusra hasonlít.”(Király Júlia) A piaci szereplők és a szabályozók között mindig van interakció. Ez egy macska-egér játék, aminek soha nincs vége. Bár egyik fél sem érti a helyzetet tökéletesen, a piaci szereplők okosabbak, mint a szabályozók. (Soros György)

Kovácsné Kovács Andrea Debrecen, november13-14 A pénzügyi innovációk jövője MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Köszönöm a figyelmet!