A párkapcsolati összetartást segítő minták elemzése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

Egy innováció nyomában
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Az első házasság felbomlása
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Egy összetett érzelem empirikus vizsgálata avagy a féltékenység, mint a mindenkit megigéző „zöldszemű szörny” Magyar Edit, Lévai Edit Pécsi Tudományegyetem.
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
Család.
EDUVITAL- Tudományos Újságírók Klubja 2012.november 26. Összetartó közösség, egészségesebb ember Dávid Beáta, PhD.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Az együttműködés nem más, mint... Vangen, S. and Huxham, C. (2003) 'Nurturing collaborative relations: building trust in inter-organizational collaboration',
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Párválasztásról alkotott vélemények főiskolás hallgatók körében Konzulens tanár: Szabó Sándorné Dr. Főiskolai Docens Készítette: Cselényi Nikolett Andragógia,
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A család szerepe, jellemzői
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
:31 A nemek közötti munkamegosztás termékenységre gyakorolt hatása Magyarországon Makó Ágnes PhD hallgató, Budapesti Corvinus Egyetem MSZT.
A Héraklész Program merítési bázisa
„Párkapcsolatok” Tisztelgés Cseh-Szombathy László emlékének
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Az internetes ismerkedés hatása a homofíliára Lőrincz László Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet
Háztartási munkamegosztás
Tárki-Unicredit Európai társadalmi jelentés Demográfiai folyamatok Hozzászólás Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutatóintézet.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
Magyarország helye a világ értéktérképén
Gyermekgondozási szabadságok Korintus Mihályné Leave Policies and Research Network SZMI.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutató Intézet
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
A korai nevelés „… a legfontosabb prioritás az esélyegyenlőség szempontjából” A korai nevelés „… a legfontosabb prioritás az esélyegyenlőség szempontjából”
Változások a család és a munka szerepében és megítélésében Pongrácz Tiborné „Nők a családban, a munkahelyen és azon túl – Közép-európai együttműködés a.
Időskorúak helyzete Nyíregyházán 2009 Patyán László DE OEC Egészségügyi Kar.
GfK Custom ResearchSugatagi Gábor - A magyar fogyasztó politikai preferenciái2010. február 17. Sugatagi Gábor : A magyar fogyasztó preferenciái a politikai.
Fogyasztói magatartás 2006
Magatartástudományi Intézet
A család és az egészség Kovács Eszter Pikó Bettina Magatartástudományi Napok 2008 június 6. Szeged.
1. Szabadság és boldogság különféle értelmezése Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kass János: Az Isten tenyerén.
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Korai tehetségnevelés
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Vágvölgyi Gusztáv - Pabló Inspi-Ráció Egyesület inspi-racio.hu Polyán Egyesület polyan.hu.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Az új családformák hatása a jövő generációra (=) A családformálódás alakulásának irányai, jelei Spéder Zsolt.
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
Mihalec Gábor és Csizmadia Róbert Adventista Családi Szolgálatok
Asztrológiai továbbképzés
Magyarország helye a világ értéktérképén
Rugalmas foglalkoztatási formák elterjedtsége a
Előadás másolata:

A párkapcsolati összetartást segítő minták elemzése A családon belüli munkamegosztás, kommunikáció, valamint a felek társadalmi kötéseinek a párkapcsolati kohézióra gyakorolt hatása MSZT konferencia, 2009/11/14, Debrecen Szél Bernadett Budapesti Corvinus Egyetem, Szociológiai Doktori Iskola, doktorjelölt KSH E-mail: bernadett.szel@uni-corvinus.hu

1. kutatás fókusza az összetartó család fennmaradásának problematikája korábbi kutatások: a sikeres hosszú távú párkapcsolat fennmaradását elősegítő tényezők → bizonyos mértékben megfigyelhető a kapcsolatok elpszichologizálódása jelenleg: kutatás mélyítése és bővítése; bizonyos alapvető családi feladatoknak a párkapcsolatra gyakorolt hatásának vizsgálata

2. hipotézisek (1) Munkamegosztás Willmott és Young nyomán → szimmetrikus és nem szimmetrikus minták azonosítása „szimmetrikus” (Durkheim nyomán): nem mechanikus (=mindenki mindenből ugyanannyit végez el), hanem organikus: egyenlőségen alapul, figyelembe véve a nemek közti természetes biológiai adottságokat így az alapjelentéstől nem térünk el a kutatás során, viszont a kontextus kialakítása és a háttérváltozók kiválasztása a hazai sajátosságoknak megfelelően történik

2. hipotézisek (2) Kommunikáció (3) Külső kapcsolatháló családon belüli kommunikációs- és vitakultúra mérése napi problémák megoldása, stratégiai kérdések megvitatása és lelki szükségletek dialógusokban való megélésének lehetősége   (3) Külső kapcsolatháló rokonok, barátok, ismerősök hatása pl. családon belüli transzferek, gyermekgondozásban és –nevelésben nyújtott segítség botti hipotézis: ki az összetartóbb; aki sok segítséget kap, vagy amely házaspár magára utalva oldja meg a problémákat?

Elhatárolások framing elmélet hatása: a kezdeti hozzáállás hogyan módosítja a problémák megoldásának kimenetelét kapcsolat jogi státusa szerinti elkülönítés: házas és élettársi kapcsolatot folytatók vizsgálata külön-külön családon belüli életciklus szerinti elhatárolás: párnak van még vele élő gyermeke vagy már nincs

A kutatás áttekintése

Módszertan Másodelemzés KSH Népességtudományi Intézet „Életünk fordulópontjai” c. kutatása, 2002 és 2005. évi adatok; a demográfiai státusváltások okait és következményeit kutató survey European Social Survey Mélyinterjúk: kisgyermekes, 40 év alatti, budapesti anyák házasok és élettársak

A sikeres hosszú távú párkapcsolat min alapul? (főkomponens-elemzés) Érzelmi harmónia (35%) → hűség, lojalitás, szeretet és szerelem, áldozatvállalás Életvitelbeli egyezések (11%) → anyagiak, meghittség, közös ízlés és érdeklődés, egyéni célok megvalósításának lehetősége A kapcsolat kontinuitásának kérdése (8%) → őszinteség, közös gyermek, jól vezetett háztartás

Mennyire fontos a jó házassághoz a …?

Mennyire jellemző az Önök jelenlegi kapcsolatában a …?

Háztartáson belüli munkamegosztás Teljes minta, K-means cluster

Háztartáson belüli munkamegosztás Csak nők, K-means cluster

Háztartáson belüli munkamegosztás, teljes minta MDS, Alscale eljárás, centrírozott adatokkal

Kommunikáció és vitakultúra Konfliktuskerülés – saját vélemény elhallgatása Agresszió – sértődéstől a tettlegességig Kooperáció – nyugodt, higgadt megbeszélés(re törekvés) Válás és vitakultúra fejlettsége összefügg 52% válás a fejlett, 45% a fejletlen vitakultúrával rendelkezők közül Min nem vitázunk? Féltékenység Szülőkkel való kapcsolat Gyermekvállalás Munkamegosztás (!) A felbomlott kapcsolatokban már a válás előtt kimutatható a kommunikáció destruktív változása A vélemény „megtartása” az ép kapcsolatokban gyakoribb ∑∑: fejletlen vitakultúra

Családok közti transzferek

Családok közti transzferek A támogatásoknak a párkapcsolatok kohéziójára gyakorolt hatása további vizsgálatokat igényel Elváltak 66%-a nem kapott segítséget Együtt maradtaknak 76%-a 3 kategóriában is több segítséget kaptak az elváltak Bott igazolása? Interjúk ellentmondanak Mindhárom területen kapott segítség ösztönzi a gyermekvállalási kedvet (első gyermek esetén és további gyermekek vállalása esetén szintúgy)

Válás és jövedelem Az összevont háztartási jövedelmi ötödök és a válás kapcsolata

Válás és jövedelem Az összevont nettó személyes jövedelmi ötödök és a válás kapcsolata

Válás és jövedelem Az összevont háztartási jövedelmi ötödök és a válás kapcsolata

A válás szubjektív megközelítésben Az elváltak 78%-ának az előző évben még nem merült fel a kapcsolat megszakításának gondolata; 2%-nak igen Elidegenedés: Ahol a válás nem merült fel, 83% boldog Válásgyanús esetekben 33% boldog Anómiás index tanulsága: Támasz, társ-tudat és melegség, meghittség érzése véd legjobban a válástól (logisztikus regresszió)

Tanulságok Elpszichologizálódó kapcsolatok, de Magyarországon a megfelelő anyagi háttér meghatározó a párkapcsolatok sikeressége szempontjából „Pozitív érzelmi viszonyulás” fontossága megértés, türelem, figyelem képes megváltoztatni a háztartáson belüli folyamatokat → háztartási munka leosztása, kommunikáció minősége családok közötti transzferek további vizsgálata fontos: interjús csoportokban az életminőséget növelik, nagymintán azonban nem egyértelmű a kapcsolat a kapcsolat sikere és a segítség kapása között

Hivatkozások Elisabeth Bott: Family and Social Network. New York, Free Press, 1971. Hartmut Esser: Soziologie: Spezielle Grundlagen. Frankfurt, New York, Campus, 1999 Paul M. de Graaf, Matthijs Kalmijn: Divorce Motives in a Period of Rising Divorce. Evidence from a Dutch Life-History Survey. Journal of Family Issues, Vol. 27, No. 4. (April 2006), pp. 483-505. Paul M. de Graaf, Matthijs Kalmijn: Change and Stability in the Social Determinants of Divorce: A Comparison of Marriage Cohorts in the Netherlands. European Sociological Review, Vol. 22, No. 5. (Dec. 2006), pp. 561-572. Pongrácz Tiborné – Murinkó Lívia: Háztartási munkamegosztás. Azonosságok és különbségek Európában Kézirat. Az előadás az Andorka Rudolf Társadalomtudományi Társaság és a Népességtudományi Kutató Intézet által Cseh-Szombathy László emlékére rendezett konferencián hangzott el 2008. novemberében. PPT: http://andorkaweb.tarki.hu/konferenciak.html A letöltés ideje: 2009. július Pongrácz Tiborné – S. Molnár Edit: A gyermekvállalási magatartás alakulása URl: http://www.tarki.hu/adatbank-h/nok/szerepvalt/ponracz97.html Szél Bernadett: A hosszú távú párkapcsolati elköteleződések sikerességének mérése. Statisztikai Szemle, 2008/5. pp. 440-457. http://portal.ksh.hu/pls/portal/docs/PAGE/STATSZEMLE/STATSZEMLE_ARCHIVUM/2008_ARCHIVUM/2008_05/SZEL%20TORD2.PDF Takács Judit: Férfiak és nők otthoni munkamegosztása európai összehasonlításban. Társadalmi Regiszter 2008/2., MTA PTI – MTA SZKI, 2008, pp. 9-31. Michael Young, Peter Willmott: The Symmetrical Family. Pantheon Books, New York, 1973., p. 398.