Az emlékezés torzításai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A VILLÁMOLVASÁS TITKAI
Advertisements

Készítette: Boros Erzsi
A ptc oldalakról egy rég tanult bölcsesség jut eszembe: „nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar” ELTÉRÉSEK ÉS HASONLÓSÁGOK A PTC OLDALAK KÖZÖTT.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Igaz történet karácsony előttről
Eltérések és hasonlóságok a ptc oldalak között A ptc oldalakról egy rég tanult bölcsesség jut eszembe: „nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar”
Társismeret.
Felkészítés az örömeteli együttműködésre otthon és az iskolában
Felmérő dolgozat február. 1. feladat Két vérnyomás-csökkentő szert gyógyszert próbáltak ki más-más, de nemben, számban és klinikumban is megegyező.
Maja teremtéstörténet
BELÉPÉS A TUDAT ALATTIBA. meditáció kommunikáció tudat emelés.
A TANULÁS BELSŐ FELTÉTELEI
EMLÉKEZÉS.
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
A diákok megismerésének lehetőségei - szükségessége
AZ EMBERI MEMORIA.
MOTIVÁCIÓ.
Kognitív modellek, sémák, attribúciók
Alkalmazkodás: megfelelő személyi és tárgyi környezet autizmussal élő gyermekek, felnőttek számára Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány.
Bevezetés a pszichológiába
KONFLIKTUSPSZICHOLÓGIA
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
Az emberi tanulás.
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
GOND ÉS KIHÍVÁS Tanulási, magatartási problémák az iskolákban
A pedagógiai kutatás módszertana Babeş-Bolyai Tudományegyetem Tanító- és óvóképző szak.
Speciális tanulási nehézségek
A kontextus hatása a kollokációk megértésére Csiszár Orsolya ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskola.
Emlékezeti tárak, feldolgozási szintek, munkamemória
Az objektív tápláltsági állapot, a szubjektív testkép és a kortárs bántalmazásban való érintettség vizsgálata országosan reprezentatív adatokon Várnai.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Másodfokú egyenletek megoldása
1 Szitó Imre ©. A B C 2 Szitó Imre © 3  A lányok jobbak a nyelvi ©©képességekben ezen belül külön az olvasási tesztekben  A lányok jobbak az aritmetikában.
Vádol a lelkiismeret Készítette: Pálhegyi Ferenc.
2. óra Kognitív folyamatok
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
PEDAGÓGIAI KÍSÉRLET KOOPERATÍV MÓDSZEREK ALAKAMAZÁSA II. OSZTÁLYBAN A MATEMATIKA TANÍTÁSÁBAN ARI LÁSZLÓ II. év- távoktatás.
PEDAGÓGIAI KUTATÁS BARTHA ( ZSEBENYI) KLEMENTINA TEMPFLI (MARTIN) GABRIELLA II. éves hallgatók- távoktatás.
Hosszútávú memória HTM.
Goethe: Faust 23/C.

Quality Human Management
AZ IGAZI KERESZT LEGENDÁJA. C erverában, a Santa Maria templomban február 6-án öt pap egy kés segítségével megpróbált elvágni egy olyan fadarabot,
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
5. A racionalitás paradoxonai Bara Zoltán
A kognitív pszichológia korai elméletei szerint két részből áll memóriánk, egy rövid és egy hosszú tartamú emlékezeti tárból. A kéttáras modell szerint.
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet
Készítette: Bacsó Beáta
Egy napon azt kérte az osztálytól a tanárnő, hogy minden osztálytársuk nevét írják föl egy lapra úgy, hogy a nevek mellett maradjon egy kis üres hely.
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Ádám & Éva... Néhány Évával töltött nap után Ádám Istennel sétál a paradicsomban. Ádám elmondja az Istennek mennyire boldog, hogy Éva itt van vele, milyen.
Turmezeyné dr. habil. Heller Erika ELTE Tanító- és Óvóképző Kar
Árpád-házi Szent Erzsébet
Vicceljünk … 15. Fáraszt ó ! Adó bevallás.
Az emlékezet szerkezete
Figyelem irányító ábrák
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
A éves gyermekek támogatása a tanulásban - szülői szemmel Prigl Ágnes szülő Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti.
Laborgyakorlat Emlékezet Szőllősi Ágnes. Amiről szó lesz… A verbális tanulási kísérletekről úgy általában - röviden Három konkrét paradigma: –Az.
Explicit (deklaratív) emlékezet Önéletrajzi emlékezet Emberi emlékezet félév Szőllősi Ágnes BME TTK Kognitív Tudományi.
Tantárgyunk a történelem
Tanulás és emlékezet 5. előadás.
Örömteli és eredményes matematikatanulás
Készítette: Pethő Eszter, Rácz Viktória, Tóth Anna Eszter
Előadás másolata:

Az emlékezés torzításai 1. Torzítás az információfelvétel során 1.1 Korlátozott mennyiségű információ kódolása 1.2 Az asszociációk torzító hatása Deese ’59, Roediger-McDermott ’92, 97 2. Torzítás felidézéskor 2.1 Befolyásolás kérdésekkel Loftus és Palmer ’79 2.2 Retrospektív eltérés 2.3 Álemlékek (a követkeő diákon) Magyarázat: Sémák, forrás amnézia

Spanos et al. A ksz-eknek az mondták, a kiváló szem-kéz koordinációs és vizuális explorációs képességeik valószínűleg azért vannak, mert a kórházban, ahol születtek, ingergazdag környezetet teremtettek, pl. mobil. A kísérletben azt szeretnék vizsgálni, hogy ez tényleg így van-e (ezt mondták a ksz-eknek). Az egyik csoportnál kor regressziót, a másiknál irányított memória újra struktúrálást végeztek( kor regresszió plussz képzlet). Eredmény: kor regr.csoport 70%-a, az írányított 95%-a tudott 1 napos korából „felidézni”. Pl. a mobilra a ksz-ek 56%-emlékezett. 49% úgy vélte, ezek valódi emlékek és 16% vélte úgy, hogy ez csak fantáziálás.

A picture is worth a thousand lies: Using false photographs to create false childhood memories K. A. WADE, M. GARRY,J. D. READ, D. S. LINDSAY Psychonomic Bulletin & Review2002, 9 (3), 597-603

Kontextusfüggő emlékezet Külsö környezet Belső környezet hangulati állapot - elfojtás, interferencia; tárolás alatti és előhivás alatti hangulati hatások

A külső környezet hatása felidézésre Bower és matsai. Amikor a tanulás és a felidézés ugyanabban a környezetben történik, a felidézési teljesítmény jobb, mint akkor, ha a felidézés a tanulástól eltérő környezetben történik. Tanulás és felidézés a víz alatt és a parton Tanterem Másik személy nem felismerése más terepen

A hangulati állapot hatása Elfojtás Tárolás alatti hatások Előhívás során fellépő hatások

Elfojtás Zeller 1950 aszemélyek értelmetlen szótagok listáját tanulták egy adott kritérium teljesítéséig, majd ezután pszichomotoros feladatot kaptak. A kísérleti csoportnál ezt manipulálták úgy, hogy ne sikerüljön. Kísérleti személyeit ezután arra kérte, hogy idézzék fel a megtanult listát. Zeller feltételezése az volt, hogy a hibázások okozta kellemetlenség szorongást kelt, ami azután az értelmetlen szótagok tanulásának élményére is átterjed. Az elfojtás hipotézisnek megfelelően, a szorongást átélő személyek kevesebb szótagot tudtak felidézni, mint a kontroll személyek. A későbbiekben a szorongó páciensek is sikeresen teljesíthették a pszichomotoros feladatot, ami után ugyanannyi értelmetlen szótagot idéztek fel, mint a kontroll csoport tagjai.

Elfojtás….. Wilkinson és Cargill (1955) a résztvevőket arra kérték, hogy olvassanak el, majd később idézzenek fel egy történetet, aminek témája vagy ego-fenyegető (egy fiú azt álmodta, hogy anyjával aludt, majd felmászott egy lombokkal körülölelt templomhoz) vagy semleges volt (a fiú azt álmodta, hogy bátyjával aludt, majd egy tó felé sétált). Az ego-fenyegető történetben sugallt Ödipusz-komplexus feltehetően csak a férfiaknál hat. Az elfojtás hipotézisnek megfelelően, csak a férfi kísérleti személyek idéztek fel kevesebbet az ego-fenyegető, mint a semleges történetből.

A tárolás alatti hangulati hatások Az emberek a hangulatukkal konzisztens információból többet jegyeznek meg, mint abból, ami a hangulatukkal nem egyeztethető össze. Ezt a hatást hangulati szelektivitásnak vagy hangulati kongruenciának hívják.

Bower, Gilligan és Monteiro (1981) vizsgálatuk során a kísérleti személyeket boldogságra ill. szomorúságra hipnotizálták, majd két kitalált figuráról, Jack-ről és Andre-ról szóló történetet olvastattak velük. Jack boldogtalan karakter, akivel meglehetősen lehangoló dologok történnek, míg Andre vidám, számos pozitív élményben van része. A kísérleti személyek 24 órával később felidézték a történetet, semleges hangulatban. Azok a személyek, akikben szomorúságot indukáltak, többre emlékeztek a szomorú Jack, a boldogságra hipnotizáltak pedig inkább a vidám Andre élményeire. Az indukált hangulat nem befolyásolta a felidézés mennyiségét. A szomorú és a boldog személyek ugyanannyi tényre emlékeztek.

Hangulati állapotfüggő memória Chaplin Sirhan