Mágneses háttértárolók

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

Napjaink háttértárolói
Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Adattárolási technológiák
Személyi számítógépek
timor Domini principium scientiæ 1 A hardver 1. rész.
A számítógépek felépítése
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Háttértárolók Mágneses tárolók 2.
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak mûködési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
DISZKréten az adathordozókról
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat.
A számítógép felépítése
Az információtárolás módjai
Háttértárak.
Régen és most. Háttértárolók.
12. Óra Háttértárak.
A számítógép elvi felépítése és működése
a számítógép kézzelfogható részei.
Lemezkezelés, RAID, partícionálás, formázás, defragmentálás
Háttértárak Papír alapú Mágneses elvű Optikai Memóriák Lyukkártya ROM
Minden, amit az adathordozókról tudni kell!
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Számítógépes Alapismeretek – I. Beadandó Dolgozat Bóta Balázs (BOBSAAI.ELTE) ELTE-IK (2010)
Amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap
Készítette Geng Krisztián János.  Miért használunk merevlemezt? Miért használunk merevlemezt?  Mik voltak az alternatívák Mik voltak az alternatívák.
Háttértárak Informatika tananyag.
Napjaink háttértárolói
Napjaink Háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
A személyi számítógép részei:
Bemutatkozás Név: Vespi Gábor Kelt: december 27.
Merevlemez.
Háttértárak.
Mágneses tárolók.
Háttértárak és adathordozók
A háttértárak felépítése és működése
A merevlemez(winchester)
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
Háttértárak.
5. osztály Háttértárolók
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Szabó Richárd SZRSAAI.ELTE Merevlemezek tegnap, ma, holnap.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
Háttértárak. Merevlemezes háttértároló Az egyre nagyobb tárolókapacitás, a gyorsabb adatelérés igénye, a biztonságosabb adattárolás kívánalma hívta életre.
Háttértárak 2.óra.
A számítógép felépítése
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Háttértárak. Csoportosítás zMágneses elvű yFloppy yWinchester yszalagos egységek zOptikai elvű yCD yDVD zEgyéb ylyukkártya.
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
Háttértárak By: TR .
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Hardver eszközök.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
Háttértárak.
Háttértárak.
A számítógép felépítése
Tároló perifériák.
Merevlemezek tegnap,ma,holnap
A számítógép felépítése
Előadás másolata:

Mágneses háttértárolók 1. A mágneses felületű adathordozó Részei: 2. Az adathordozó írását, olvasását irányító berendezés a. Merevlemezes tároló (hard disk vagy winchester) Típusai: b. Hajlékonylemezes tároló (floppy diszk)

a. Merevlemezes tároló Felépítése: - megbízható, nagy kapacitású, kevéssé sérülékeny Adahordozója mágneses felületű lemez, meghajtóval egybeépítve, légmentes tokozás Felépítése: - legfelső, nem használt felület egy sáv egy szektor mozgási irány egy cylinder legalsó, nem használt felület

A merevlemez működési elve: Magyarázat: Sáv = a lemezfelületen egy koncentrikus kör szektor = a sáv egy “szelete” cylinder = as összes felület azonos sávjai A merevlemez működési elve: -a lemez állandó, nagy fordulatszámmal forog -az író-olvasó fejeket karmozgató mechanizmus mozgatja (a rajzon a mozgási irányt a nyilak jelölik)

b. A hajlékonylemezes tár (floppy diszk) kis kapacitású, sérülékeny a meghajtó a gépbe van építve, az adathordozó cserélhető Felépítése: kör alakú, hajlékony lemez -réteggel van bevonva -hordozóanyaga hajlékony, rugalmas műanyag -sávokból és szektorokból áll 360 Kbyte -720 Kbyte -1,2 Mbyte -1,44 Mbyte Tároló kapacitás szerint:

A háttértárolók csatlakoztatása 1.Vezérlő típusok: = Integrated Drive Electronics 1.IDE = Small Computer System Interface 2.SCSI

IDE: -általában 2 db IDE csatlakozó van az alaplapon -számozva vannak: IDE 0 (Primary=elsődleges) IDE 1 (Secondary=másodlagos) -a csatlakozókra külön-külön 2 háttértárolót lehet kötni) -a szalagkábel 40 eres SCSI: -a csatlakozó szélesebb mint az IDE, emiatt nagyobb az átviteli információ -egy adott idő alatt több adat továbbítható -a szalagkábel 50 eres -bővítésként használhatunk SCSI adaptert (SCSI host), amelyen több vezérlő lehet

A MASTER és SLAVE csatlakoztatási módok -a háttértárolókon MASTER és SLAVE mód állítható a JUMPER segítségével -a számítógép az operációs rendszert előszőr a MASTER tárhelyeken keresi és csak azután a SLAVE-en -egy IDE szabványra ha 2 merevlemezt csatlakoztatunk, akkor meg kell adni a merevlemezek csatlakozási módjait JUMPEREK segítségével (melyik legyen MASTER és melyik SLAVE) -Példák: 1: két merevlemez as IDE 0 –on (egyik MASTER, másik SLAVE) 2: IDE 0: master-en HDD1 (=Primary Master) slave-en CDROM (=Primary Slave) IDE 1: master-en: HDD2 (=Secondary Master) slave-en: CD író (=Secondary Slave)