DIGITÁLIS DOMBORZAT MODELL

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Stacionárius és instacionárius áramlás
Advertisements

A vízszintes mérések alapműveletei
Erdőterületek felmérése távérzékeléssel
Készítette: Bátori Béla 12.k
A térkép.
Térképezési ismeretek
F IGYELMI ALGORITMUSOKKAL VEZÉRELT HELYSZÍNANALÍZIS A BIONIKUS SZEMÜVEGBEN Persa György.
Az ITRW kevésbé ismert funkciói
Analóg térfotogrammetriai műszerek Térfotogrammetria.
Vízelvezetés. Megoldások, tervezendő műtárgyak. Részletrajzok.
ALAKZATOK TRANSZFORMÁCIÓJA ÚJ KÉPSÍKOK BEVEZETÉSÉVEL
Térinformatikai elemzések. Megválaszolható kérdések Pozíció - mi van egy adott helyen Feltétel - hol vannak …? Trendek - mi változott meg? Minta - milyen.
Digitális Domborzat Modellek (DTM)
Mérnöki létesítmények geodéziája Siki Zoltán
Kis vízfolyások árhullámainak modellezése Török Viktor ELTE TTK FFI Természetföldrajzi Tanszék PhD-hallgató április 15.
A földfelszín domborzata
Poliéderek térfogata 3. modul.
Hegyesszögek szögfüggvényei
Hornyák Mátyás József előadása
Készítette: Bodnár Attila
Műszaki ábrázolás alapjai
Példatár Egyenes egyenlete a síkban
Természetföldrajzi övezetesség
Bevezetés a térinformatikába (GIS)
Térinformatika (GIS) Házi feladat Keressen hibát a Google Earth vagy Maps adataiban, pl. az objektum jelölése nem esik egybe a műholdképen látható hellyel,
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
A folyamatok térben és időben zajlanak: a fizika törvényei
Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar Forgácsolási technológia számítógépes tervezése 2. Előadás 2,5 tengelyű marási ciklusok.
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
3. előadás GÉPRAJZ, GÉPELEMEK I..
A háromszögek nevezetes vonalai
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyA játéktér felületének simának, egyenletesnek kell lennie, érdes felület nem.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Levegőtisztaság-védelem 7. előadás
KINEMATIKAI FELADATOK
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
Kiinduló megállapítás: a valós világ végtelenül bonyolult és tele van meglepetésekkel:
AXONOMETRIAI FELADAT (S.2.33.a. feladat)
ALAPVETŐ TÉRELEMEK KÉT KÉPSÍKOS ÁBRÁZOLÁSA
Az Ady tér geodéziai felmérése -
Problémás függvények : lokális optimalizáció nem használható Globális optimalizáció.
Lokális optimalizáció Feladat: f(x) lokális minimumának meghatározása 0.Adott egy kezdeti pont: x 0 1.Jelöljünk ki egy új x i pontot, ahol (lehetőleg)
Optimalizáció modell kalibrációja Adott az M modell, és p a paraméter vektora. Hogyan állítsuk be p -t hogy a modell kimenete az x bemenő adatokon a legjobban.
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
A terep alkotói I. Domborzat Síkság Völgy Medence Hegy
Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása
ELTE, Természetföldrajzi Tanszék
KARRMORFOLÓGIAI ELEMZÉSEK DIGITÁLIS DOMBORZATMODELLEK ALAPJÁN Telbisz Tamás ELTE, Természetföldrajzi Tanszék.
Síkvidéki domborzatelemzés alkalmazhatóságának vizsgálata a belvíz előfordulás gyakoriságának értékelésében Tóth Károly, Tamás János, Bíró Tibor DE ATC.
Hidrológia I. 3. gyakorlat Lefolyás Gyakorlatvezető: Kiss Melinda.
4. gyakorlat Egységárhullámkép számítása
Értéknövelt mintatermék előállítása és szolgáltatásfejlesztés digitális képekből BME Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék KÉPI 2000 ( )
Egyenes vonalú mozgások
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
A geometriai magasságmérés
Töbör-morfometriai elemzések a Szilicei-fennsík DNy-i részén
F IGYELMI ALGORITMUSOKKAL VEZÉRELT HELYSZÍNANALÍZIS Persa György.
Térinformatika Domján Ádám.
Távérzékelési technológiák alkalmazása a vízgazdálkodásban
ALAKZATOK TRANSZFORMÁCIÓJA ÚJ KÉPSÍKOK BEVEZETÉSÉVEL
Legelterjedtebbek bemutatása.  Alapelvek már 1970-ben kialakultak  Igény a grafikus felületekre, adatbevitel közvetlenül, egér és billentyűzet nélkül.
Tartalomjegyzék : 1. Magyarország szélviszonyai 100 évi mért széladatok alapján 1/1. A szélanalízishez felhasznált mérési állomások koordinátái (első.
Kúpszerű testek.
Alapvető raszteres algoritmusok, szakasz rajzolása, DDA, MidPoint algoritmus.
Stacionárius és instacionárius áramlás
Adatgyűjtés (felmérés, geodézia)
Árnyékszerkesztés alapjai
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
Előadás másolata:

DIGITÁLIS DOMBORZAT MODELL Domborzat modellre feszített digitális ortofotó

A Föld topográfiai felszínének modellezése A síkrajzi adatok leírása x,y koordinátáikkal történik. A terepfelszín, illetve más természetes vagy mesterséges felületek modellezéséhez a harmadik (magassági) koordinátát is kezelnünk kell. A terepfelszín (domborzat) számítógépben való előállítására és tárolására a digitális domborzat modellek szolgálnak. Az egyéb felületek (pl. éves csapadék eloszlása) digitális felszínmodellekkel írhatók le. Az elnevezésbeli megkülönböztetés az alkalmazott adatgyűjtési és approximációs megoldások eltérő voltából adódik (pl. a talajvízszint, hőmérséklet-eloszlás modellezése).

DDM DIGITÁLIS DOMBORZAT MODELLEK A DDM jelentősége A környezet igen fontos tulajdonsága a domborzat. Ezért fontos jellegzetességeinek az elemzés célját kielégítő pontos leírása. DDM Az újabb térinformatikai rendszerek szinte kivétel nélkül kínálnak a felhasználónak ilyen típusú elemzési lehetőséget. A DDM jelentősége A "digitális domborzat modell" vagy DDM kifejezés gyakran használatos egy topográfiai felület valamilyen digitális előállítására való hivatkozáskor, azonban leggyakrabban akkor használják, amikor kimondottan egy raszter vagy szabályos rács magasságpontjaira akarunk utalni. Ha szűkebb értelemben használjuk ezt a definíciót akkor szabályos rács alapú modellezésre gondolunk.

DDM modellek A digitális domborzatmodellek (terepmodell – DTM, magasságmodell - DMM) építésének és megjelenítésének három általánosan használt modelljét alkalmazzák a térinformatikában. Ezek a szintvonalas (szintsávos), rácshálóra épülő (szűkebb értelemben vett DDM), véletlenszerű háromszögelési eljárással készült modellek.

A DDM előállítása alapvetően technikailag két módszerrel történhet: a szintvonalas térképeket digitalizálják, a szintvonalakat "megcímkézik" végül, a szintvonalak adataiból egy négyzetháló vagy háromszögháló valamennyi rácspontja (csúcspontja) magasságának térbeli interpolálásához egy algoritmust használnak. A térbeli interpoláció olyan eljárás, amely a rendelkezésre álló megfigyelések által meghatározott térség mintavétellel nem rendelkező pontjaiban becslést ad a vizsgált tulajdonságok értékére. fotogrammetriával - ami elvégezhető manuálisan vagy automatikusan (digitális fotogrammetria).

DIGITÁLIS DOMBORZAT MODELLEK

Szintvonalak előállítása úgy történik, hogy a magassági alapfelülettel párhuzamos szintfelületekkel elmetsszük a Föld topográfiai felszínét és a metszésvonalnak attribútumként megadjuk az alapfelülettől való távolságot. szintfelület SZINTVONAL alapfelület topográfiai felszín Két szintfelület különbsége a szintköz, két szintköz közötti terület adja a szintsávot. A szintvonalak önmagukba visszatérő, egymást soha nem érintő és metsző görbe vonalak.

Szintvonalas térkép SZINTVONAL

A mohácsi árvízi öblözet szintsávos térképe.

Szintvonalas és szintsávos ábrázolás a folyami felméréseknél

Négyzetháló rácspontjai magasságának levezetése szintvonalakból A rács alakú módszerek lényege, hogy szabályos négyszögekkel hozzák létre a digitális terepmodellt (pl. az IDRISI, SURFER szoftverek). Az adatok tárolása a rácspontokhoz rendelt Z koordináták tárolásával történik.

Szintvonalakból interpolálással levezetett négyzet sarokpontjának a magassága. 201 201,69 200,27 NÉGYZETHÁLÓ 202 200 199 200,51 199,18

Átlagmagasságra kalibrált színskála szerint beszínezett négyzethálós terepmodell 200,41 NÉGYZETHÁLÓ A négyzet sarokpontjaiból levezetett átlagos cellamagasság Könnyű raszteres rendszerbe integrálni, mert tulajdonképpen egy raszteres rendszerbeli réteget hoztunk létre!

Négyzethálós domborzat modell

A Pécsi medence árnyékolt domborzati térképe

Digitális magassági modellen (DDM) megjelenített raszteres térkép A DDM felületén egy raszteres képet, un. takaró képet (drape image) is megjeleníthetünk. A takaró térkép természetesen lehet légi- vagy űrfelvétel is.

A véletlenszerű háromszögelési eljárás (TIN-ARC/INFO) mindig a felszín jellegzetes pontján (ilyenek a csúcsok, völgyek, nyergek stb.) történő mintavétel alapján hozza létre a DDM-et. HÁROMSZÖGHÁLÓ A véletlenszerű háromszögelési hálózatok a tér változásait plasztikusabban tudják követni, viszont probléma lehet az eredményrétegek integrálása szabályos raszteres rétegekkel.

A TIN egy olyan DDM struktúra, melyet egymáshoz kapcsolódó háromszögek alkotnak. A háromszögháló generálása sokféle módszerrel történhet. Ezek közül a legelterjedtebb a Delaunay háromszögelés. Ennél az automatikus hálózatgenerálás törekszik a minimális élhosszúságú hálózati struktúra kialakítására. HÁROMSZÖGHÁLÓ

Mire lehet használni a DDM-et?

A DDM elemzések elemi szolgáltatásai közé tartoznak a: magasság, lejtés (lejtés nagysága egy adott irányban, adott nagyságú lejtéshez tartozó irány), esésvonal (a maximális lejtés iránya és nagysága, amely mindig merőleges a lejtő és a vízszintes sík metszésvonalára a szintvonalra), a ponton áthaladó szintvonal érintője, ELEMZÉSEK görbültség számítása egy-egy kiválasztott területen.

ELEMZÉSEK További szolgáltatások: a felszín extrém pontjainak kiválasztása (legmagasabb, legmélyebb pont, lejtőátmenet stb), vonalak és a felszín döféspontjának meghatározása, ELEMZÉSEK semleges vonal meghatározása (vonalas létesítmények tervezésének alapja), két ponton átmenő, állandó esésű vonal nyomozása (vonalas létesítmények tervezésének alapja), felületek és a magasság modell metszésvonalának szerkesztése, (metszés vízszintes síkkal - szintvonal, függőleges síkkal - szelvény), felszínszámítás, térfogatszámítás stb.

ELEMZÉSEK Vízgyűjtő lehatárolása DDM alapú rendszerrel: Vegyünk fel a völgyben a vízfolyáson egy pontot. Mivel a víz mindig a legmeredekebb lejtő irányába folyik nincs más dolgunk mint a pontból kiinduló esésvonalat elemről elemre követve létrehozni a vízgyűjtőt határoló zárt poligonnak a vízválasztóig tartó részét. ELEMZÉSEK A lehatárolást a vízválasztón hasonló elvek alapján folytatja a program azzal a különbséggel, hogy a szomszédos elemek közül nem csak emelkedő de lejtő elemeket is kiválaszthat, ha azok lejtése kisebb a szomszédos két elem lejtésénél. Az elmondottak akkor vezetnek eredményre, ha a keresés a pontból mindkét irányban (mindkét legmeredekebb szomszéd irányában) szimultán kezdődik.

Lefolyásmodellezés A leeső csapadék: milyen útvonalon? mennyi idő alatt? mekkora vízhozammal? ér el a befogadó vízfolyásba.

A lehatárolt vízgyűjtő Kiinduló szelvény

Az összegyülekezés alapján meghatározható, hogy: egy vízfolyás adott szelvényében mekkora keresztszelvényt kell kiépíteni a mértékadó vízhozamok kiöntésmentes lefolyásához, szükség esetén milyen magas töltéseket kell építeni, illetve milyen nyílásszélességűnek és magasságúnak kell lenni egy esetlegesen épülő hídnak.