A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
A tanári munka értékelése
„Ezt egy életen át kell játszani”
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
Az országos mérések megújult rendszere
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Globalizáció és oktatás
A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Mérés, értékelés és minőségbiztosítás a közoktatásban
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
A közoktatás alapkérdései Radó Péter Oktatáspolitikai Elemzések Központja (2008.)
ÚJ TUDÁS- MŰVELTSÉG MINDENKINEK Gyula, június 23.
Oktatási reformok tapasztalatai Pest megyei Tanévnyitó Tanácskozás Augusztus 31. Halász Gábor Országos Közoktatási Intézet.
ELEMÉR
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS: JAVASLATAINK ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Kompetensek lettünk? június 27..
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
A szaktanácsadó segítő szerepe
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
A tanári munka és foglalkoztatás indikátorai nemzetközi tükörben Imre Anna Oktatáskutatási és Fejlesztési Intézet november.
Miért nem fejlődnek a kompetenciák?
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A közoktatás és az OKKR Dr. Horváth Zsuzsanna és Ütőné Dr. Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Az országos mérések megújult rendszere
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
AZ OKTATÁSI HIVATAL ÉS A SZAKÉRTŐK EGYÜTTMŰKÖDÉSE
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Oktatáspolitikai folyamatok általános háttere
A szakiskola jelene és jövője
Barcsák Marianna KPSZTI
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
Varró István Szakiskola, Szakközépiskola és Kollégium
A szobor benne van a kőben, csak ki kell bontani belőle A szobor benne van a kőben, csak ki kell bontani belőle! Michelangelo.
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola Budapest
Előadás másolata:

A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest

Egy zsugorodó világ Az 1975 és 2001 között született korosztályok létszáma január elsején (fő) Forrás: Demográfiai évkönyv 2001, KSH

Mit mutatott a 2000-es PISA? Az IEA és PISA 2000 vizsgálatok közötti teljesítményszint eltérése

Mit mutatott a 2000-es PISA? A TIMSS-R és PISA 2000 vizsgálatok közötti természettudományos teljesítményszint eltérése

Mit mutatott a 2000-es PISA? A TIMSS-R és PISA 2000 vizsgálatok közötti matematikai teljesítményszint eltérése

Mit mutatott a 2000-es PISA? Az olvasás-szövegértés kompetenciaterület tanulói teljesítményszintjei nemzetközi összehasonlításban

Mit mutatott a 2000-es PISA? A PISA 2000 tanulói teljesítményei és az egy főre jutó nemzeti össztermék aránya nemzetközi összehasonlításban

Mit mutatott a 2000-es PISA? A PISA 2000 tanulói teljesítményei és az egy tanulóra fordított oktatási költség aránya nemzetközi összehasonlításban

Mit jelentenek a táblák? a korábbi nemzetközi mérések (IEA, TIMSS) az ismereteket mérték, addig a PISA az alkalmazott tudást értékelte, ez a magyar tanulói teljesítmények romlását eredményezte a magyarországi tanulói teljesítményszintet mindhárom kompetencia-területen az átlagos szint meghatározó volta és a gyenge teljesítményszint meglepő kiterjedtsége jellemezte

Mit jelentenek a táblák? a nemzetközi összehasonlításban átlagos vagy annál gyengébb magyarországi teljesítmény – a lehetőségekhez képest - tisztességesen finanszírozott, de alacsony hatékonysággal működő közoktatási rendszerben születik meg Magyarország egyike azon országoknak, ahol az iskolarendszer a legkevésbé képes az otthonról hozott szocio-ökonómiai hátrányok enyhítésére.

A lehetséges okok Hagyományos pedagógiai gyakorlat Viszonylag gyenge helyzetben lévő intézményvezetők Elsősorban működtetésben érdekelt önkormányzatok Lehetséges ellensúlyok hiánya (ellenőrzés, értékelés): nem minőségi verseny

Egy válaszlehetőség: az EU fejlesztési programok Tartalmi modernizáció és kompetencia- fejlesztő oktatás (NAT, digitalizáció, HEFOP , ) A pedagógus-továbbképzés erősítése (államilag támogatott képzések) Vizsgarendszer reformja (érettségi és felvételi reform) Integrációs politika (HEFOP , És )

A hiányzó válaszok – az elszámoltathatóság Új pedagógiai kultúra az intézményekben, az intézmények szakmai mozgásterének bővítése Az intézményvezetők megerősítése (munkáltatás és belső minőségbiztosítás) Új, teljesítményközpontú pedagóguspolitika (teljesítményértékelés, új bérrendszer és a minőségi bérpótlék újraélesztése) A mainál keményebb ellenőrzési és értékelési rendszer kiépítése Partnerség az iskolafenntartó önkormányzatokkal (kistérségek és nagyvárosok)

Kik a nehezen kezelhetők? Tanulási nehézséggel küzdők (dislexia, disgrafia, logopedia stb.) Viselkedési problémával bírók (agresszió, depresszió, figyelemhiány, szorongás) Elmaradottak (egyenletes de fejletlen személyiség) Halmozottan problémás tanulók

1. válasz: Diagnózis Az okok feltárása nélkül nincs kezelés Szakszolgálati segítség is kell Egyéni fejlesztési terv (portfólió) kidolgozása szükséges A pedagógus szövetséget épít a partnerekkel (szülők, szakszolgálat, kollégák)

2. válasz: Tanulásszervezés A tanuló erősségeire építő munkaformák alkalmazása (pl. csoportmunka) „Felfelé húzókkal” való együttműködés kikényszerítése (páros projektmunka) Önálló feladatok adása és számonkérése (szokatlan munkaformák is) Folyamatos motiváció (bevonás a tanulásszervezésbe) Folyamatos egyéni értékelés Szövetség más iskolákkal Nemzetközi tapasztalatok