Étkezési szokások az ókori Rómában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
Angol – amerikai projekt hét
Protokolláris vendéglátás
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Gyermekkori sajátosságok
Szórakozás a középkorban.
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
AZ ÓKORI TÁRSADALMAK MEZŐGAZDASÁGA I.
A táplálkozás rendje.
Az ókori görög étkezési szokások
Étkezési szokások az Arab Birodalomban
Az ókori egyiptomi étkezési szokások
Az ókori sumér étkezési szokások
Franciaország gasztronómiája
Reformtáplálkozás.
Változások az utóbbi évtizedekben
Törökország.
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
MEXIKÓI KONYHA.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Az ókori római étkezési szokások
Lengyelország.
A helyes táplálkozás.
FRANCIA KONYHA Az élet stílusa.
Car Warner angol fotográfus készítette az alábbi képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek.
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Készítette:Bogdán Dorottya és Kiss Bernadett Sára 9.B
Mikulás Készítette: Zsanett 5.e. Szent M iklós Szent Miklós egy valódi személy volt, Kr.u. 271 környékén született, és 342. december 6-án hunyt el Myra-ban,
Római étrend,étkezés.
Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
GYÜMÖLCSÖK Készítette:Balás-Piri Bálint. Hazánk gyümölcsei Hazánkban legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből ( szilva,meggy ) termelünk. A.
Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter. Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken.
Készítette: Tremmel Máté. Fontos!!! Legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből (barack, szilva, cseresznye, meggy) termelünk A párásabb, kissé.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Mátyás Étterem Étlapunk.
A káposztafélék és a burgonya
Ételismeret Ételcsoportok: Hideg előételek Levesek Meleg előételek
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Erzsébet királyné étrendje és edzésterve
Élelmiszer lábnyom.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Gemüsen
Étlap olyan űrhajós számára, aki folyton ideges és csontritkulása van
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 41.hét Október Hétfő Kedd Szerda
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
21. FÖLDMŰVELÉS.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Élelmiszer lábnyom.
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Mikulás Készítette: Tomi Roland.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Japán mezőgazdasága.
Előadás másolata:

Étkezési szokások az ókori Rómában Az ókori Róma Étkezési szokások az ókori Rómában

A Római Birodalom elhelyezkedése, kiterjedése

Társadalmi különbségek A gazdagok étkezése A szegények étkezése pazarló lakomák több fogásból álló étkezések sokféle hús (sertés, borjú, birka, szárnyasok) halak gyümölcsök bor egyszerű ételek gyakori: kása (árpából, búzából vagy kölesből) sokféle mártás saláta apróbb halak, ritkán hús gyümölcsök bor

A nap első étkezése, az ientaculum reggel 6 és 7 óra között fogyasztották jellemzően egyszerű, könnyen emészthető ételeket ettek felszolgált ételek: kenyér, olajbogyó és sajt mézes bort ittak hozzá

A második étkezés, a prandium 11 és 12 óra között fogyasztották, második reggeliként is emlegetik szintén könnyű ételeket ettek már több fogás is megjelent jellemzően ettek: kását vagy főzeléket, az előző napi cena maradékát

A legfontosabb étkezés, a cena délután 3 óra körül kezdődött a férfiak kereveteken fekve, a nők és a gyerekek ülve étkeztek 3 részből állt (előétel, főétel, és desszertt)

A cena első része, az előétel latinul gustum, gustatio vagy promulsis tojásételekből, nyers és főtt zöldségekből, gombákból, halféleségekből, kagylóból és csigából állt mellé mézes bort (mulsum) ittak

A cena második része, a főétel latinul mensae primae főtt és sült húsokból, szárnyasokból és különféle ínyenc ételekből állt gyakran ettek az ételekhez különféle mártásokat elfogyasztása közben kevés bort ittak

A cena harmadik része, a desszert latinul cenae secundae különböző gyümölcsöket, édességeket és egyéb nyalánkságokat tálaltak fel a római szakácsok híresen jó tortákat készítettek

Általános római ételek

Gyümölcsök sok gyümölcsöt ettek honosították: cseresznye, barack és szelídgesztenye sokféle gyümölcsöt termesztettek még (pl. szőlő, füge, datolya, alma, barack) emellett csonthéjasok: dió, mogyoró, mandula és gesztenye

Zöldségek legelterjedtebb a hagyma volt hüvelyesek: fava bab, csicseriborsó (amit pörkölve is nagyon szerettek), borsó továbbá: olajbogyó, brokkoli, spárga, articsóka, póréhagyma, sárgarépa, fehérrépa, paszternák, cékla,, retek, karfiol, fejes saláta, tök, uborka a zöldségekből salátákat is készítettek

Húsételek ezek voltak a főfogások ettek: sertést, borjút, juhot, szamarat, különféle vadakat, szárnyasokat (fácán, fogoly, pulyka, kacsa, liba, gólya, flamingó, apró énekesmadarak) kedvelték az ínyencségeket pl. roston sült egér

Halételek sütve és főzve egyaránt kedvelték tengeri és édesvízi halakat is ettek legkedveltebb mártásuk, a garum készült különféle tengeri halakból (főleg makrélából) garumot ettek szinte mindenhez, ez volt a „generálszósz”

Italok legkedveltebb italuk a higított és fűszerezett bor volt a bort „krátérben” keverték össze, majd leszűrték ismerték a sört is, de előkelők nem fogyasztották ritkán fogyasztottak kecsketejet is