Gombák.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ö sszet ö ret é s á ld á sa.
Advertisements

NAPTÁR Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját.
Serpenyős Vendéglő Rezi György
Kizárólag oktatási célú ingyenes összeállítás!
Gombák - Zúzmók.
Mi az a mikroorganizmus?
Biológia 9. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Palacsinta Palacsinta. Hozzávalók: 20 db palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 1-2 kanál tej, 3 kanál porcukor, fél citrom reszelt héja, 1 dl tejföl.
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
5-6. óra: Prokarióták, baktériumok
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
A növényi sejt.
A zuzmók, a mohák és a harasztok törzse
Nem növény, nem állat!!!! Külön ország!!!
A mohák.
A növények teste és életműködése
Rendszerezés ismétlés.
Marhahúsból készült ételek
Húspótlók, főzelékfeltétek
Növények országa. Moszatok törzsei.
A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”. A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő.
Készítették: a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium 7.a osztályos tanulói.
Gombaismeret.
Rendszertani diák / 1 Egysejtűek 2. Készítette: Főző Attila.
A harasztok törzse.
Eukarióta egysejtűek.
A mohák.
A növények egyedfejlődése
A növények szaporodása
A zuzmók.
RENDSZEREZÉS Növények országa.
A gombák.
A baktériumok.
Kapusi Réka és Gajdos Dorottya
A gombák.
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Édességek szőlőből.. Decemberben már megismerkedtünk különböző karácsonyi szőlős süteményekkel, melyekből anyukánkkal és nagymamánkkal otthon el is készíttettünk.
A növények szaporodása
Növényrendszertan Moha és páfrány…..
A) baktériumok B) moszatok C) mindkettő D) egyik sem
Fogadó étel vörös lencse krémleves 1 fej vöröshagyma kockára vágva ¾ csésze vörös lencsét külön megfőzve 1 szál fehérrépa ¼ holdra vágva.
ÉLET A TUNDRÁN.
4. óra: Eukarióta egysejtűek
Azok akik nem állatok és nem növények, különcök
Az élővilág főbb csoportjai, mikroorganizmusok
A növények országa Az egyszerűbbek.
Mátra Növényvilága.
A slambuc receptje.
Mézeskalács készítése
Virágos, magvas növények
MOSZATOK.
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal.
A mohák sokfélesége készítette: Dr. Papp Beáta Magyar Természettudományi Múzeum Kropog Erzsébet ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola és.
Az élet legegyszerűbb megnyilvánulása: prokarióta sejtek eredete, típusai, felépítése A mindenhol jelenlevő sejtek.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
EGYSEJTŰ EUKARIÓTÁK APRÓ ÓRIÁSOK.
Gombák.
A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!
Zuzmók törzse.
Húsvéti béles hozzávalók
Gombák országa.
Moszattörzsek.
Gombák országa.
GOMBÁK SZERETIK A SZERVEST.
Mi készül? gulyásleves.
Mohák törzse.
3. osztályban.
Iskolánk alapításának 30. évfordulója alkalmából a diákönkormányzat
Előadás másolata:

Gombák

Változó (heterotróf) táplálkozásúak pl.: Együtt élő: Korhadéklakó: Élősködő:

Gombák feltűnéséről 400 millió éve vannak adatok. A gombákkal foglalkozó tudomány a gombatan (mikológia)

A gombák lehetnek egysejtűek (élesztőgomba) és többsejtűek (gombafonalakból álló sejtfonalas szerveződés). Spórával szaporodnak.

Osztályozásuk két nagy törzs szerint: nyálkagombák valódi gombák

Osztályok A valódi gombáknak 3 osztálya van: 1. moszatgombák (hosszú megnyúlt sejtjeik nem alkotnak szövedéket, pl. peronoszpóra, fejespenész) 2. bazídiumos gombák (bazídium: a gombafonal végén kiszélesedő sejt, amelyen a spórák termelődnek.) pl. kalapos gombák, üszökgombák 3. tömlős gombák (a gombafonalak végén tömlőkben 8 spóra fejlődik.) pl. vánkospenész, lisztharmat

Köszönöm a figyelmet!

Gombaragu recept Hozzávalók: 80 dkg vegyes erdei gomba, 10 dkg vöröshagyma, 8 dkg vaj, 4 cikk fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 dl száraz fehérbor, 2 dl tejszín, 1 teáskanál liszt, 2 dl tej, só,őrölt bors, 2 csomag gyorsrizs.

Elkészítés: A gombák száráról levágjuk az alsó földes végét Elkészítés: A gombák száráról levágjuk az alsó földes végét. Bő vízben megmossuk. Kockákra,illetve cikkekre szeleteljük fel. Vajban finomra vágott vöröshagymát pirítunk,majd rátesszük a gombát. Sózzuk és gyakran kevergetve addig pároljuk,amíg a gombából kioldódott nedvek el nem párolognak. Ekkor hintünk rá kevés lisztet,adunk hozzá apróra zúzott fokhagymát,vágott petrezselymet és felengedjük fehérborral,tejszínnel és annyi tejjel,hogy alaposan kiforralva,mártás sűrűségűvé váljon. Sóval,borssal kellően ízesítve, előfőzött rizzsel tálaljuk.

Mohákról röviden

A mohák a zöldmoszatokból származnak A mohák a zöldmoszatokból származnak. Telepes növények, a fejlettebbek már vízszállító szövettel is rendelkeznek. Spórával szaporodnak, az ivartalan és ivaros nemzedék váltja egymást.

Evolúciós helyzetüket tekintve a mohák az evolúciós törzsfa egyik oldalágát képviselik, amely nem vezetett tovább a fejlettebb növények kialakulása felé.

Vége nagyakos.freewb.hu