Laikusok és nyelvészek a „nákolás”-ról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az internetezők véleménye a magyarországi vállalatok ügyfélkezeléséről. Az Infoteka Kft. – a Sugar CRM partnerje - magyarországi képviseletének megbízásából.
Advertisements

Egy innováció nyomában
Készítette: Boros Erzsi
A filozófia vizsgatárgy története Világnézetünk alapjaiBevezetés a filozófiába 1990-től bizonytalanság: kötelező - nem kötelező Részt vettünk a nemzetközi.
Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
BEENGEDTEK? BEENGEDÜNK?! AZ EMBEREK ATTITŰDJE AZ AUTISTÁKKAL SZEMBEN
Kutatási terv bemutatása: diszkriminációtesztelés a gyakorlatban
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Kvantitatív Módszerek
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
Érvek, érvelés.
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
Civil szervezetek a munka világában
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
SZÜLŐI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztési keretében között kitöltött szülői kérdőívek kiértékelése (A kérdőív kitöltésére.
ISKOLÁK Az iskolai oktatásban 48 olyan intézmény vesz részt, ahol a komi- permják nyelvet anyanyelvként lehet tanulni. Ez 38,1%-a az iskolák összes számának.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Kimeneti követelmények a 8. osztály végén
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Hyperuricaemia és hypertonia Hypertonia Központ Óbuda, Budapest
2010 évi országos kompetenciamérés elemzése Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola „Az egyetlen dolog, ami rosszabb annál, hogy beszélünk róla,
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
Elméleti és Kísérletes Nyelvészeti Osztály
Orosz nyelv TÁMOP / Kép helye április 10.
A multimédia és a közösségi hálózatok a hatékony nyelvtanulásban Debreceni Egyetem Informatika Tudományok Doktori Iskola PhD Konferencia, Hollókő, 2013.
A borpiac kibővítése az Internet segítségével Készítette: Fancsali Éva, Sárossy Gábor, Stverteczky András, Szabó István.
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
Magyar nyelvtanulók angol lexikai hangsúlyának akusztikai vizsgálata Nagy Judit SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskola Angol Alkalmazott Nyelvészeti Program.
A kontextus hatása a kollokációk megértésére Csiszár Orsolya ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskola.
Zöngétlenedés: beszélőfüggő paraméter? Gráczi Tekla Etelka, MTA Nyelvtudományi Intézet II. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencia, Budapest,
Chambers hipotézisének érvényessége magyar adatközlők esetén Misits Éva Szegedi Tudományegyetem II. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencia 2008.
Hasznos információk a kétszintű kémia érettségiről
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Az internetes ismerkedés hatása a homofíliára Lőrincz László Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
„Mércénk az ember”. A partneri elégedettségi felmérés célja: hogy lássuk a kiértékelt adatok alapján, mely területeken kell javítanunk az együttműködést.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Időskorúak helyzete Nyíregyházán 2009 Patyán László DE OEC Egészségügyi Kar.
Védőoltások A következőkben a védőoltásokra vonatkozó feladatlapokon szereplő kérdésekre adandó válaszok láthatók, Hasznos lehet kivetíteni, amikor az.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
A „diszes” problémák korai jelei
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
6.Fogalomalkotás [C. G. Hempel: A taxonómia alapjai. In: Bertalan (szerk.): A társadalomtudományi fogalmak logikája (Helikon, Budapest 2005)] 1.A definíció.
Az idegen nyelvi képzés kihívásai, tanulás-módszertani problémái
A MAGYAROK ÉS A NYELVTANULÁS Készítette: Beta Viktória ÁVF Közszolgálati Alapszak XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi.
Érettségi esszék középszinten
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Lap.hu oldalak dinamizálása Lap.hu találkozó – május 14.
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Példa egy ppt prezentációhoz
Felvételi Központi írásbeli Jelentkezni ig lehet. Bárhol meg lehet írni, de az értékelő lap másolatát a jelentkezési laphoz csatolni.
Tudományos kommunikáció az interneten május 8. Simon Tamás [origo] Tudomány rovat.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
A generatív nyelvelmélet
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Kutatási terv bemutatása: diszkriminációtesztelés a gyakorlatban
A nyelvhasználat értékelésének lehetősége
Előadás másolata:

Laikusok és nyelvészek a „nákolás”-ról Háhn Judit Pécsi Tudományegyetem Nyelvtudományi Doktori Iskola Alkalmazott Nyelvészet Program

„Mint Indiában a pont a homlokon” A kutatás ötlete: internetes fórumozók reflektálása egymás nyelvhasználati és helyesírási hibáira „nákolás” kritikája 17 magyar nyelvű fórumon „Ennék, innék/innák” http://forum.index.hu

Tanulságok, kutatási terv Mikro-vizsgálat Alap: a fórumozók hozzászólásainak kvalitatív elemzése: érvek és ellenérvek Kérdőív Kérdőív tesztelése Tanulságok, kutatási terv

Fórumozók Kritikák 17 (nem nyelvészeti) internetes fórumon: Esztétikai kifogások: „szebb az –ék végződés, olyan dallamos” Idegesítő: „ez az egyetlen dolog, amitől falra tudnék mászni” A műveletlenség (falusiasság) jele: „A nákolás nem tájszólás, hanem parasztság!” 4. Nyelvtani, nyelvhelyességi hiba: „Olyan szó nincs, hogy akarnák, csak olyan, hogy akarnék vagy akarnánk! Inkább tanulj egy kis nyelvtant!” 5. Helyesírási hiba: „először is, ha megtanulsz szépen magyarul írni, tudnák helyett tudNÉK!!!” 6. A megértést nehezíti: „zavarosabb lesz tőle a megfogalmazás”

Fórumozók Védekező magyarázatok: Tájszólási, nyelvjárási jelenség: „Egy kis tájszóláson miért kell így fennakadni?” 2. A nyelv természetéből adódik: „a nyelvtan állandóan változik (…) nem az a helyes, amit a nyelvészek és a nyelvtanárok mondanak, hanem az, amit az emberek használnak” 3. Véletlen: „ez sima elütés csak”

„Ennék, innék/innák” http://forum.index.hu 2007.01.09.-2007.02.06.: 149 hozzászólás 16 regisztrált belépőtől „Én a sosem aludnák a földön típusú ragozást nem csak szokatlannak, helytelennek érzem, hanem primitívnek is. Megvan a véleményem azokról, akik így beszélnek. (…) Akinek ez jön a szájára, az meggyőződésem szerint olyan szinten együgyű, hogy a nyelvérzéke is elcsökevényesedett. (…) Aki primitív, az nem sajátítja el a nyelv összes kivételét, és olyanokat mond, hogy akarnák egy fagyit.” (Lábatlan 68,70)

„Ennék, innék/innák” http://forum.index.hu A másik tábor: a lingvicizmus a rasszizmus egyik fajtája mindkét alak (-nék/-nák) helyes az anyanyelvi beszélő nem véthet nyelvi hibát a normára szükség van, de nem szabad megbélyegezni az ettől eltérő nyelvhasználatot a hangrendi illeszkedés a nákolást támogatja a tudomány feladata a nyelv leírása és tanulmányozása

Nyelvművelők álláspontja Grétsy László – Kemény Gábor (szerk.) Nyelvművelő kéziszótár (2005) p.179 „A –nák toldalékos (én) fáznák stb. igen durva hiba!”

Tudományos érvek I. Laczkó Mária (1990): BUSZI eredményeinek és saját gyűjtésből származó adatok elemzése meghatározó az iskolázottság: munkások és szakmunkástanulók használták 14-évesek: „-nák” nagymértékű megjelenése É. Kiss Katalin (2004): nem okoz zavart nincs ok arra, hogy elítéljük nyelvjárási jelenség az iskolának is tudatosítania kell

Tudományos érvek II. Pléh Csaba (1990): Erőteljes hiperkorrekciós tendenciák jellemzik a magyar nyelvközösséget A nyelvművelés a nyelv természetes változási folyamatai ellen irányul Kontra Miklós (2006): A „nákolás” elítélése a lingvicizmus legrosszabb fajtái közé tartozik: a kirekesztés megváltoztathatatlan nyelvhasználat alapján történik „az előíró nyelvi helyesség utánozza a társadalmi elit szabályait” (Kontra 2006: 92) a család és az iskola szerepe

Kutatási terv Hipotézis: A magyar nyelvhasználók tudatos nyelvhasználatnál elutasítják és kerülik a nem standard „-nák” feltételes módjelet E/1 személyben, mert szerintük nem helyes és a műveletlenség jele. Alap: mikro-vizsgálat kisebb kérdőíves kutatás reprezentatív felmérés

A kérdőív és tanulságai Felépítés: 9 kérdés 1-4. kérdés: társadalmi paraméterek (nem, kor, iskolai végzettség, lakóhely) Szülők (édesanya) iskolai végzettsége? 5. kérdés: öt hiányos mondat kiegészítése, ebből három E/1 feltételes módú igével egészíthető ki (tudatos produktív nyelvhasználat) a. ……………….. neked kölcsön pénzt, ha lenne miből! b. Tegnap este egy jó filmet játszottak a …………………… . c. Olyan szomjas vagyok! Szívesen ……………….. egy pohár vizet. d. Nem utazom el, ……………… itt maradok, megvárom, mi lesz. e. Ha a labdát nekem dobnák, …………… én is pontot szerezni a csapatnak. Utasítás megfogalmazása: csak egy szóval Szavak megadása zárójelben

A kérdőív és tanulságai 6. kérdés: tudatos hibakeresés és javítás összefüggő szövegben 7 hiba: fojton*/folyton, fognák*/fognék, utánna*/utána, kapnák*/kapnék, jótanácsot*/jó tanácsot, tudnák*/tudnék, egyenlőre*/egyelőre Szöveg hossza (5 mondat, 50 szó, 304 n) 7. kérdés: három mondat helyességének megítélése 8. kérdés: kiknek a nyelvhasználatában javítaná ki ezeket (idegen, barátja, gyermeke) Sorrend További módosítások

A kérdőív és tanulságai 9. kérdés: 10 állítás (többel is egyetérthet) Az „én tudnák” nem olyan szép, mint az „én tudnék”. Az „én tudnák” nyelvtanilag nem helyes. Az „én tudnák”-ot szerintem csak tájszólásban használják. Idegesít engem, ha valakitől azt hallom, hogy „én tudnák” vagy „én innák”. Az „én tudnák” helyesírási hiba. Aki „én tudnák”-ot mond, szerintem nem elég művelt. A „tudnák” használata zavaró, mert összetéveszthető az „én tudnák” és az „ők tudnák”. Az „én tudnák” csak szokatlan, de helyes alak. A környezetemben gyakran hallom, hogy azt mondják „én tudnák”, „én innák” vagy „én kapnák”. Előfordul, hogy én is azt mondom, „én tudnák”.

Néhány következtetés az eredmények tükrében A válaszadók száma: 31 fő 1-4. kérdés. Társadalmi paraméterek 1. sz. táblázat: A válaszadók megoszlása Életkor Nem Iskolázottság Lakóhely 14-19 6.4% Férfi 25.8% 8 általános 3.2% Falu 9.6% 20-29 35.4% Nő 74.1% Szakmunkásk. Város 32.2% 30-39 Érettségi 48.3% Megyesz. 51.6% 40-49 12.9% Főisk., egyetem 45.1% Főváros 50-59 16.1% 60- Összesen 100%

Néhány következtetés az eredmények tükrében 5. kérdés: mondat-kiegészítős feladat Problémák az elemzésnél: Utólagos korrekciók értékelése Az elvárttól eltérő megoldások Az eredeti mondat radikális módosítása, pl. (5.e.) Ha a labdát nekem dobnák, …. én is pontot szerezni a csapatnak. Ha a labdát nekem dobnák, nem kapnám el.

Néhány következtetés az eredmények tükrében 6. kérdés: hibakeresés szövegben 2. sz. táblázat fojton fognák utánna kapnák jótanácsot tudnák egyenlőre Javította 90.3% 87% 83.8% 41.9% 100% 64.5% Nem javította 9.7% 13% 16.2% 58.1% 0% 35.5% Összesen

Néhány következtetés az eredmények tükrében 7. kérdés: a „nákolós” mondatok helytelenek 8. kérdés: A 7. pontban szereplő mondatokat kijavítaná-e, ha 3. sz. táblázat egy idegentől hallaná? barátjától hallaná? gyermekétől hallaná? Igen 19.35% 74.19% 100% Nem 80.6% 25.8% 0% Összesen

9. kérdés: Melyik állítással ért egyet? Többet is megjelölhet. Egyetért a. Az „én tudnák” nem olyan szép, mint az „én tudnék”. 35.4% b. Az „én tudnák” nyelvtanilag nem helyes. 77.4% c. Az „én tudnák”-ot szerintem csak tájszólásban használják. 16.1% d. Idegesít engem, ha valakitől azt hallom, hogy „én tudnák” vagy „én innák”. 54.8% e. Az „én tudnák” helyesírási hiba. 25.8% f. Aki „én tudnák”-ot mond, szerintem nem elég művelt. 22.6% g. A „tudnák” használata zavaró, mert összetéveszthető az „én tudnák” és az „ők tudnák”. h. Az „én tudnák” csak szokatlan, de helyes alak. 9.6% i. A környezetemben gyakran hallom, hogy azt mondják „én tudnák”, „én innák” vagy „én kapnák”. 19.4% j. Előfordul, hogy én is azt mondom, „én tudnák”. 6.4%

Néhány következtetés az eredmények tükrében A magyar nyelvhasználók tudatos nyelvhasználatnál elutasítják és kerülik a nem standard „-nák” feltételes módjelet Helytelennek tartják ezt az alakot De: a többség nem ért egyet azzal, hogy a műveletlenség jele, inkább csak esztétikailag kifogásolják, illetve idegesíti őket

Köszönöm a figyelmet! Háhn Judit PTE