Laparoscopos appendectomia osztályunk gyakorlatában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Advertisements

Oxyologia és sürgősségi orvostan II.
Egynapos sebészetek Pest megyében
Energia – történelem - társadalom
A krónikus parotitis sebészi kezelése
Merjünk-e hinni a szemünknek ?
A BEVÁSÁRLÁS VESZÉLYEI AVAGY A T.I.A. SPECIÁLIS ESETE
Endoscopos tevékenységek a Flór Ferenc Kórház Nőgyógyászati Osztályán
 1. Szociális:  - a lakás 1 órán belüli elérhetősége  - telefon 24 órán át  - gépkocsit nem vezethet a beteg: hazaszállítását meg kell oldani.
dr. BALLA TÜNDE, dr. BORSICS KÁLMÁN
DOMILENS PROGRESS 3 TÍPUSÚ MŰLENCSÉVEL ÉLŐ SZEMÉLYEK FINOM LÁTÁSFUNKCIÓI 8 ÉVVEL A BEÜLTETÉST KÖVETŐEN MAKAY ÁGNES1,2, GONDA GYULA1 PEST MEGYEI FLÓR FERENC.
30 éves a Pm Flór Ferenc Kórház
Laparoscopic Appendectomia
Dr.Vámosi Péter Szent Rókus Kórház Szemészeti osztály
Életbiztosítási Program
Idős betegek dialízis kezelésének orvosi, pszicho-szociális és
Hypertensiv nephropathia talaján kialakult veseelégtelenség
Pécsi Tudományegyetem, OEKK, Gyermekklinika,Sebészeti Osztály
Dr. Kovács Tamás SZTE Gyermekklinika Sebészet
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Analóg inzulinokkal szerzett tapasztalataink
Részlegvezető: Dr. Kovács András
PAJZSMIRIGYRÁK KEZELÉSÉVEL SZERZETT TAPASZTALATAINK
A belgyógyászati érbetegellátás helyzete Magyarországon (2008)
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
XVIII. Pest Megyei Orvosnapok
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Kitörési pont a betegellátásban: XVIII. Pest Megyei Orvosnapok
Cardiopulmonális resustitatión átesett 100 beteg nyomonkövetése osztályunk anyagában retrospektív vizsgálat útján Dr. Lévai Csilla, Dr. Katona Zsuzsa,
Dr. Várdai Erika, Dr.Horváth Sándor
FESS-sel szerzett tapasztalataink
Rectum tumor > colon tumor
Az esetmenedzser munkája és szerepe az egynapos sebészet ellátásban
Biológiai terápia a a reumatológiai gyakorlatban
Procedure for Prolapse and Haemorrhoids (PPH-Longo)
Az Egynapos Sebészet 6 éves tapasztalata Budaörsön
DCIS A ductalis in situ emlődaganatok jelentősége az onkológiai gyakorlatban XVII. Pest megyei Orvosnapok Gödöllő Dr. Kammerer Kinga Pest megyei.
Az akut appendicitis kezelési elvei osztályunkon
Arteria profunda femoris aneurysmájának sikerrel operált esete
Falvai Judit, Lichtenberger György, Süveges Kinga, Szűcs Erika:
Emlődaganatok prognózisa a szűrési program tükrében
Eurocytology website Egységes citológusképzés a világhálón az Európai Únióban Felhasználói tapasztalatok áttekintése 2009 Román Eszter dr.-Vass László.
Szüle Endre Dr. Pest megyei Flór Ferenc Kórház, Urológiai Osztály
Győrffy László, Szüle Endre Flór Ferenc Kórház, Urológia
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
„Az Áldozatsegítő Szolgálat és a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat közös hétvégi ügyeleti rendszerének kialakítása Komárom-Esztergom megyében” november.
ENDOSCOPIA A NŐGYÓGYÁSZATBAN
Pest Megyei Flór Ferenc Kórház
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Műtét technika alapjai
Vérzésforrást keresünk? Előbb csináljunk egyet!
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Specifikus betegcsoportok
A MŰTÉTI BEAVATKOZÁS Minden olyan tevékenység, mely a szervezet integritását direkt vagy indirekt módon megbontja vagy helyreállítja.
Öngyilkosság és időjárás összefüggése Magyarországon
MINIMÁL INVAZÍV SEBÉSZET
Masszív duodenalis vérzés ritka kóroka
Pályakövetéses vizsgálat DPR konferencia, Veszprém márc. 11. A Pannon Egyetemen végzettek szakmai életútja – a kezdetek Formádi Katalin
Amputációk a kézen és a felső végtagon
Dr. Hőnyi Péter mb. osztályvezető Országos Mentőszolgálat
Ápolói teljesítmény és terhelés összehasonlító vizsgálata avagy: Miért is vagyunk leterheltek? Pap-Szekeres Anita Magyar Kórházszövetség XXVII.
Manuális témában a pályázatban vállalt sebészeti szakvizsga gyakorlati részének egységesítéséhez szükséges tananyag fejlesztés kidolgozásának irányítása.
TÁMOP A-11/ Humánerőforrás-fejlesztés képzési díj és ösztöndíj támogatás által a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató.
TÁMOP A-11/ Humánerőforrás-fejlesztés képzési díj és ösztöndíj támogatás által a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató.
3. osztályban.
Előadás másolata:

Laparoscopos appendectomia osztályunk gyakorlatában Gyakran olyan hallgatóságnak kell szakmai előadást tartani, amely nem ismeri a témát vagy a szakszavakat. Az anyag esetleg összetett és rengeteg adatot tartalmaz. A hatékony előadáshoz alkalmazzuk a Dale Carnegie Training® által kialakított irányelveket.   Vegyük figyelembe a rendelkezésre álló időt és rendszerezzük megfelelően a tananyagot. Szűkítsük le a témakört. Osszuk fel a bemutatót világosan elkülönített részekre. Állítsunk fel logikus sorrendet. Végig egy témára összpontosítsunk. A bemutatót összefoglalással zárjuk, ismételjük meg a fontos lépéseket vagy vonjunk le következtetést. Ne feledkezzünk el a hallgatóságról. Fontos például, hogy az adatok érthetőek és lényegesek legyenek a téma szempontjából. Az adatok és a szakszavak mennyiségét igazítsuk a hallgatósághoz. A fontosabb pontok és lépések magyarázatához használjunk szemléltetőeszközöket. Mindig tartsuk szem előtt a hallgatóság igényeit, és akkor képesebbek lesznek az elhangzottak befogadására. Németh Attila, Nagy András, Csapó Zsolt Pest megyei Flór Ferenc Kórház Sebészeti Osztály

Osztályunkon évente 2800 körüli műtétet végzünk, melyeknek kb Osztályunkon évente 2800 körüli műtétet végzünk, melyeknek kb. 30%-a akut beavatkozás 2007. január 1. és 2009. július 31. között 513 appendectomiát végeztünk, melyek közül 80 (16%) laparoscoppal történt 71 nő, 9 férfi Átlag életkor: 30,2 év (17-54) A bevezető mondatokban ismertessük a téma fontosságát a hallgatóság számára. Nyújtsunk rövid betekintést a bemutatóba és érzékeltessük a hallgatósággal az értékét. Vegyük figyelembe a hallgatóság érdeklődését és a témával kapcsolatos szaktudását a nyelvezet, a példák és a szemléltetés megválasztásában. Összpontosítsunk arra, hogy mennyire fontos a téma a hallgatóság számára, és akkor jobban oda fognak figyelni.

A laparoscopos appendectomia ma már hazánkban is egyre több helyen első választandó műtéti megoldás a heveny vakbélgyulladás kezelésére Indikációjában mai napig nincs teljes konszenzus

A műtéti hegek Egyértelmű előnyök: Kisebb metszés(ek), esztétika

Egyértelmű előnyök: Gyorsabb felépülés, kevesebb táppénzes nap Kevesebb sebgyógyulási zavar (obezitás, immunszuprimált, vagy diabéteszes betegek) Alaposabb tájékozódás a hasüregben, diagnosztikus kétségek eldöntése (főleg fiatal, fertilis korban lévő nők alhasi fájdalmai)

Hátrányok Jelentősebb műszerigény Hosszabb műtéti idő - előkészületek, műtői személyzet hozzáállása Nagyobb műtéti költségek Pneumoperitoneum készítésének lehetséges szövődményei (vérzés, bélsérülés, keringés megterhelése)

Az osztályunkon évek óta alkalmazott extracorporalis appendix-csonkellátással - (mely az esetek kb. 2/3-ában kivitelezhető - a költségek, valamint a műtéti idő is csökkenthető. Ha több pontot, lépést vagy ötletet tárgyalunk, használjunk több diát. Döntsük el, hogy mi a hallgatóság feladata: egy új ötlet megismerése, egy folyamat megértése vagy nagyobb elmélyedés egy ismerős témában. Lássuk el megfelelő magyarázattal az egyes pontokat. A bemutatót támaszuk alá szakmai adatokkal, amely lehet könyv, vagy lemezen tárolt anyag, elektronikus üzenet vagy Interneten található adatok. Az egyes pontokat a hallgatósággal folytatott beszélgetés és visszajelzések mellett fejtsünk ki.

Osztályunkon folyamatosan növekvő arányban (az utóbbi 4 hónapban 29%, 23/80) végezzük az appendectomiákat laparoscoppal és várhatóan ez az arány tovább fog nőni. Az ismertetett műtéti eljárás technikailag nem nehéz, laparoscopos tanulóműtétnek is ajánlható. Határozzuk meg a legjobb lezárási módot mind a hallgatóság, mind a bemutató szempontjából. Fejezzük be összefoglalással; ajánlunk fel egyéb lehetőségeket; javasoljunk egy stratégiát; javasoljunk egy tervet; tűzzünk ki egy célt. Tartsuk magunkat végig a bemutatóban kitűzött célunkhoz, és akkor valószínűleg elérjük azt.

Köszönöm a figyelmet!