Nyelvi szocializáció Nyelvi hátrány.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

Női viselet.
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Egy innováció nyomában
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
Az egészségstílus Szegmentáció és barométer a hatékony egészségügyi kommunikáció támogatásához Szonda Ipsos.
Differenciált tanulásszervezés 3. Szervezési módok, munkaformák
Társadalmi rétegződés, életmód, szabadidő
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
Szociális beszéd, egocentrikus beszéd, belső beszéd
Szemiot i ka.
Értékelés a pedagógiában
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
A kétnyelvűség kialakulása és fejlődése
Kimeneti követelmények a 8. osztály végén
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
Stílus és jelentés /társalgási stílus, publicisztikai stílus, tudományos-szakmai stílus, hivatalos stílus /
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Kultúra és Szocializáció
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Új skála – új lehetőségek Egy kis ízelítő. Egységes skála (1)
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Képesítési Keretrendszerek Európában
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
Nyelvi szocializáció – Eltérő utak a nyelvhez. A nyelvi szocializáció Utal egyfelől a szocializációnak azokra a részfolyamataira, amelyek a nyelv használata.
Dajkanyelv - Az anyai beszédmagatartás néhány aspektusa
Óvodáskorú gyermekek szóaktiválásának funkcionális vizsgálata
Az értelmi fejlődés Jean Piaget
A tudás értéke Nyelvtudás, közgazdasági és természettudományos tájékozottság Európában Lannert Judit.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Mit tartunk ma normális családnak?
Nevelés és nevelői attitűdök
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
A PISA és az Országos kompetenciamérés tanulságai
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Nyelvi szocializáció Nyelvi hátrány

Basil Bernstein elméletei 1. Korlátozott - kidolgozott kód A kidolgozott kód igyekszik a partner számára a jelentéseket kifejteni, ami azt eredményezi, hogy a kidolgozottság révén a jelentések a helyzettől függetlenül is bárki számára érthetővé válnak. A kidolgozott kódot többek között a szélesebbkörű tervezés, bonyolultabb szerkezetek, változatosabb szókincs jellemzi.

Basil Bernstein elméletei Korlátozott - kidolgozott kód A korlátozott kód az előbb célnak tekintett egyetemes érthetőséggel szemben a beszélőpartnerek közös ismereteire, előfeltevéseire épít, szervesen beépítve a megértésbe a szituáció adta támpontokat. Az ilyenfajta nyelvi közlést a (beszéd) helyzet ismerete nélkül, a szükséges információk hiányában nehéz megérteni. A korlátozott kódú közlés általában sztereotípebb, ami az előbbi széleskörű tervezéssel szemben a „kész panelek” gyakoribb felhasználására utal. Jellemző még a szerkezetileg egyszerűbb, töredékesebb, rövidebb mondatok használata.

Basil Bernstein elméletei 2. Zárt - nyílt szerepviszonyok Zárt szerepviszonyról akkor beszélünk, amikor a családtagok egymáshoz való viszonyát leginkább a családban betöltött státuszuk határozza meg. Szerepeik (apa, anya, gyerek stb.) korlátozzák és egyben leszűkítik cselekvési, mérlegelési lehetőségeiket. A merev szerepviszonyok korlátozott kóddal való kapcsolata a családtagok által használt kommunikációs stratégiákban válik egyértelművé.

Basil Bernstein elméletei Zárt - nyílt szerepviszonyok A nyílt szerepviszonyokban ezzel szemben az egyénnek lehetősége van arra, hogy áttörve családi pozíciójának korlátait, saját maga vívjon ki egy szerepet, ami ily módon alkalmat ad a státuszok rugalmas kezelésére. Az ilyen típusú családokban mindenkor nagyobb hangsúlyt fektetnek az egyéniségre, személyes adottságra, különböző igényekre. Ennek kommunikációs vetülete elsősorban szintén az érvelésnél, illetve tágabb értelemben a nevelési stílusban jelentkezik, lehetőséget adva a gyereknek arra, hogy különböző magyarázatokat (akár figyelmeztetést vagy tiltást) egyéni mérlegelés, illetve belátás után fogadja (vagy utasítsa) el.

Basil Bernstein elméletei Pozícionális - személy orientációjú családok Ez a kategória a társadalmi ellenőrzés módjaira utal. A parancsoló mód csökkenti a szabályozott (a gyerek) szerepmérlegelési lehetőségét. Kizárólagos lehetőségek a lázadás vagy visszavonulás, illetve engedelmesség (Tünés ki!, Hagyd abba!, Elég legyen! stb.)

Basil Bernstein elméletei Pozícionális - személy orientációjú családok A személyes felszólítások érvei nem valami külső normát tekintenek mércének, hanem a felszólított (a gyerek) személyiségéhez, egyéniségéhez igazodnak. A felszólítások esetében lehetőség van a szerepmérlegelésre, választani lehet a nyelvi alternatívák között, ezzel mintegy kölcsönössé téve a kommunikációt.

Basil Bernstein elméletei Pozícionális - személy orientációjú családok A pozícionális felszólítások esetében az érv valamely egyéni vagy egyetemes státussal járó norma: Kor-státus szabály: Már elég nagy vagy ehhez, próbáld meg egyedül! Nemi státus szabály: A kisfiúk nem sírnak. Szubkulturális szabály: Az olyan emberek, mint mi, nem viselkednek így. Generációs-státus szabály: Apunak nem szabad feleselni.

Pap Mária – Pléh Csaba (1970-1971) A vizsgálat két célja: Az iskolába lépő gyermek beszédének szociolingvisztikai szempontú vizsgálata az angol nyelven bevált módszerek adaptálásával Összefüggésbe hozható-e nálunk is az induláskor meglévő hátrányos helyzet a nyelvhasználat különbségeivel?

Eredmények A legmagasabb szociális összetételű iskola tanulói beszélnek a legkevésbé szituációhoz kötötten A lakóhely és szociális háttér szempontjából is előnyös helyzetű tanulók beszéde bonyolultabb és kevésbé szituációhoz kötött, mint a mindkét szempontból hátrányos helyzetű diákoké A szociális szempontból azonosan hátrányos helyzetű gyerekek közül azoknak a beszéde kevésbé szituációhoz kötött, akik a főváros magasabb státuszú kerületeiben élnek

Sugárné Kádár Júlia óvodában végzett vizsgálata (1980-as évek) Adatgyűjtő lap: a gyerek neme, kora, pszichofiziológiai érésének üteme, a család jellemzői, szociális körülmények, a gyermekintézménybe kerülés időpontja Beszédszint felmérő lap: a hangejtés tisztasága, a beszédritmus és mondathangsúly felfogásának és reprodukálásának szintje, a gyakori szavak jelentésterének nagysága, a szövegfelfogás és történetalkotás szintje, a látott, hallott élmény nyelvi feldolgozása, a párbeszéd alkalmazási szintje

Eredmények A lányoknak kevésbé hibás a hangejtése, a képleírásban több jobban megszerkesztett mondatot használnak, jobban alkalmazkodnak a dialogikus helyzethez, a fiúk viszont a kontextusos beszédben erősebbek Az érettségizett (a gyes teljes idejét igénybe vevő anyák) gyermekei teljesítettek átlagban a legjobban Ugyanez az eredmény az apa tekintetében a felsőfokú végzettségnél volt megfigyelhető Léteznek a szociális rendszertől függő eltérő kommunikációs rendszerek

Réger Zita vizsgálata az anya-gyermek kommunikáció és a társadalmi helyzet összefüggéseiről (1990-es évek) A vizsgálat célja, hogy leírja, hogyan beszélnek gyermekükhöz a mai magyar társadalomban az iskolázott, valamint a többszörösen hátrányos helyzetű anyák Longitudinális (2 éven át tartó) vizsgálat a gyermek 12-15 hónapos korától kezdve Nyelvtani, szövegtani társalgási kategóriák szerinti elemzés

Eredmények Nyelvtani szempontú elemzés: Eltérés az átlagos mondathosszban Az iskolázatlan anyák kevesebb mellérendelést, alárendelést, jelzőt és nem jelen idejű igealakot használtak Ők az indokoltnál tovább alkalmazták a gyermekközpontú kommunikáció elemeit Míg egy ideig a gyermekhez szóló leegyszerűsített nyelv segíti a kisbaba nyelvi fejlődését, egy bizonyos kor illetve szint után már kifejezetten hátráltatja

Eredmények Szövegtani és társalgási szempontú elemzés Az iskolázatlan anyák beszéde több önismétlést és sztereotip megnyilvánulást tartalmazott Az ő beszédükben inkább a felszólítások, míg az iskolázottakéban a kérdések domináltak Az iskolázott anyák jobban elfogadják gyermeküket társalgási partnerként

Derdák Tibor és Varga Aranka (1996) A roma közösségekben szocializálódó gyermekek számukra szokatlan kommunikációs móddal, a magyar anyanyelvűek is „idegen nyelvezettel” találkoznak az iskolában.

Oláh Örsi Tibor (2005) Az iskolai sikertelenség sziciolingvisztikai háttere A tanulók szövegalkotási képességének fejlettségi szintjét erősen meghatározza szüleik iskolázottsága, lakóhelyük településtípusa, a család kulturális javakat közvetítő eszközökkel való ellátottsága A fejlesztés során nehéz az egyenlőtlenségek hatásának kompenzálása