Polányi Mihály tudásfogalma és helye a filozófiatörténetben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tudásmenedzsment eszköztár a KKV szektorban
Advertisements

A tudás fogalmi hálója és felosztása A tudásmenedzsment alapjai
Foglalkoztatás és létpénz
A filozófia vizsgatárgy története Világnézetünk alapjaiBevezetés a filozófiába 1990-től bizonytalanság: kötelező - nem kötelező Részt vettünk a nemzetközi.
Hogyan tudunk a tengeren hajózni iránytű nélkül?
Néhány fontos terület a Kreatív Ipar fejlődéséhez
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
A november 18-i workshop napirendje
Tudás- és nemtudás-formák a tudásintenzív szervezetben
Kognitív nyelvészet Készítette: Molnár Dániel és Herczeg Renáta.
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Tudásmenedzsment és a könyvtárak
KÖNYVTÁRAK MINT TUDÁSKÖZPONTOK. Yoneji Masuda, 1988 információ tengelyű gazdaság felosztása.
Martin József Péter A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.
 A döntéshozók preferenciái gyakran inkonzisztensek, a jövőből érkező preferenciák jelenbeli megjóslása meglehetősen nehéz.  Gyakran a döntések módosítják.
ELHELYEZKEDÉS Szentgotthárd/A: 270km Rédics/SLO: 220 km
A XXI. század kihívásai és a magánbiztonsági ágazat válaszai MBVE X. Konferencia Tapolca Német Ferenc Az SzVMSzK elnöke.
A szűk keresztmetszetet okozó termelési tényező
A Kaposvári Egyetem innovációs tevékenysége – Dráván innen, Dráván túl
Fellner Ákos, filozófus, kommunikáció-kutató, PhD hallgató
A felsőoktatás finanszírozásának alapfogalmai, alapkérdései
Tudományos eredmények tudástranszfere a „Life long learning” szellemében - Alapkutatások eredményei a tudástranszferben - Dr. Gálfi Márta.
TUDÁS és TANULÁS a szervezetben
TÁMOP / projekt eCompetence Multidiszciplináris Egyetemi Tudásmenedzsment rendszer fejlesztése és regionális innovációs keretrendszert.
Tehetséggondozás a pszichológiában TÁMOP / Járai Róbert, PhD PTE BTK Pszichológiai Intézet.
A virtuális technológia alapjai Dr. Horváth László Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Alkalmazott.
A TUDÁS TÁRSADALMA A TUDÁSTŐKE TÉRNYERÉSE PARADIGMAVÁLTÁS: –A nemzetgazdaságok szerkezeti átalakulása: az ipar és a mezőgazdaság részarányának csökkenése,
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Bevezetés az épülettervezésbe Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály.
Az iterációtól a diszkrét dinamikus rendszerig CSERESZNYEÉRÉSI KONFERENCIA Június Pécs Klincsik Mihály Sárvári Csaba.
Tulajdonjogok és a nemzetek gazdagsága Heitger, B. [2003]: Property rights and the wealth of nations: a cross-country study Csorba László II. évfolyam.
Tudástranszfer egyetemi városokban
Szervezetfejlesztési Program
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Válságmenedzsment Magyarországon Mi a leghatékonyabb út?
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Sólyom Andrea PhD Hallgató
Corvinus Egyetem 1 Az önerős vállalati fejlesztő tevékenység és a vállalat köré szerveződő hálózatok tevékenységének összehangolása MTA Vezetés- és Szervezéstudományi.
Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
Antropológia VII. Személy - Lélek I..
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
A pénz bőségének és a hitelesség hiányának kora: kommentár Nemzetközi konferencia a GKI Gazdaságkutató megalakulásának 20. évfordulója alkalmából Budapest,
Mandulavirágzás Tudományos Napok A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ELMÉLETI ALAPJAI Dr. Hajnal Klára PhD egyetemi adjunktus PTE TTK Földrajzi Intézet Társadalomföldrajzi.
Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Filozófiatörténet előadások 1I.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Közigazgatás- technológiai kérdések Dr. Budai Balázs Benjámin.
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
Finnországi tanulságok: elismerés-beszámítás a finn felsőoktatásban
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Termikus hatások analóg integrált áramkörökben Esettanulmány:
Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Közgazdálkodás és Közpolitika MSc / MSc in Public Policy and Management* Hajnal György (Tanszékevezető,
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Előszó Tizenkét előadás (92)
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből Rozner Gábor.
A hallgatólagos tudás fajtáinak szerepe és jelentősége a megosztásra épülő gazdaságban Szívós Mihály MTA.
Informatikai terméktanúsítás - a minőségi szoftver Az Informatikai Terméktanúsító Szervezet szerepe a HTE jövőképében Nagy Péter április 25.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
Makovecz-program Jakabné dr. Szalai Krisztina Pécs, augusztus 31
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Boldogság a Sziget Fesztiválon
SEEM alapok.
Tudásmenedzsment modellekről általánosan
„TUDÁSIGÉNYES SZOLGÁLTATÁSOK – TUDÁSIGÉNYES VÁLLALKOZÁSOK”
1 Tudásbázis követelmények a digitális korszakban Gyulay Tibor tudásmenedzsment szakértő előadása „A tacit (avagy a hallgatólagos tudás) jövője a negyedik.
Előadás másolata:

Polányi Mihály tudásfogalma és helye a filozófiatörténetben Fellner Ákos filozófus, Ph.D.hallgató Budapesti Corvinus Egyetem- Pécsi Tudományegyetem, BTK 1

Polányi Mihály filozófiatörténeti helye Platóntól Hegelig a filozófiatörténet fő csapásvonala a tudást az egyéntől függetlenként tekintette Hume, Berkeley és társai megkezdték a tudás és az egyén elválaszthatatlanságát hangoztatni Nietsche összetörte mind az egyén mind a tudás klasszikus képét, az alkotó zseni öntörvényűsége Polányi Mihálynál teljesedett ki az egyénnek és tudásnak a tőkepiac szempontjából biztonságos átértelmezése 2

Polányi Mihály tudásfogalma Sem Nietzschének sem Polányi Mihálynak nincs egységes tudásfogalma (posztmodern állapot) Nietzsche felismeri a tacit tudást és annak prioritását az explicittel szemben (nem ezen fogalmakkal kifejezve), azonban ez az alkotó zseni (der Übermensch) kezében öntörvényűvé válik (vö. A hatalom akarása) Polányi Mihály szintén felismeri a tacit tudás prioritását az explicittel szemben, azonban a tudás-transzferáció elvével lehetőség nyílik annak keretek közötti szabályozására (vö. A hallgatólagos tudás logikája) Tudás-transzferációs tétel: minden tudás (tacit/explicit) egyaránt tacit tudásból ered 3

A biztonságos tudás A tőke valakinek a profittermelő eszköze A tudástőke valakinek a profittermelő szellemi/intellektuális eszköze A tudás (tacit/explicit) a tőkepiac szempontjából akkor veszélyes, amikor a tacit tudás nem v. nem elégséges mértékben kapcsolódik tudás-transzferhez (vö. Nietzsche) A tudás (tacit/explicit) a tőkepiac szempontjából akkor biztonságos, amikor a tacit tudás elégséges mértékben kapcsolódik tudás-transzferhez (vö. Polányi Mihály)

A tudásmenedzsment 2 szintje Explicit szint Annak megértése, miként transzferálható a tacit tudás explicit tudásba pl. a Nonaka SECI-modell A Human Capital és a Knowledge Capital egybeesik (az egyén hordozza a tudást) Tacit szint Annak megértése, miként tehető biztonságossá a tacit tudás Polányi-Nietzsche tengely A Human Capital és a Knowledge Capital szétválik (a tudás hordozza (nem operacionalizálható) szinten az egyént)