Az informális hálózatok szerepe a szervezeti tudásáramlásban és kommunikációban Suhajda Virág, Tanuló Szervezetek a Fenntarthatóságért Alapítvány.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Önszerveződési folyamatok Heves megyében. Alaphelyzet A szervezetek a megyénkben önszerveződő valódi hálózatként működnek (komplex, osztott, skálafüggetlen)
Advertisements

Posztmodern vállalat Dr. PhD Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
1. 2 Elektronikus dokumentumok a nemzeti könyvtár gyűjteményében Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
Tanárok kis világa Lehetőségek a tanári hálózatok kutatásában.
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
Komplex Instrukciós Program
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Tehetségsegítő Tanács június 04.
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
A kooperatív tanulás és néhány lehetősége
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
2014. július 6. A hálózati együttműködés az innovációs tevékenység során Bedő Ferenc közoktatási szakértő
10 éves a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István OSZK MEK osztály Networkshop Győr, április 5.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
Kultúra mint kapcsolat Birher Nándor. „A tudás a világ alkotóelemeiről szerzett ismeret, a bölcsesség az elemek kapcsolódásának ismerete.” -szemléletmódváltozás-
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Hálózatolás? Akkor htk01! A konnektivista tanulásról
Microsoft IT Akadémia Sisák Zoltán
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
A CSOPORT MEGHATÁROZÁSA
Főző Attila László főszerkesztő-helyettes Számítógéppel segített kollaboratív tanulás.
Szabályos testek Sulinetwork 2003 Eger.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
INFORMATIKA október ELŐADÓ
Az óvodai és iskolai konfliktusok és kezelési lehetőségeik
Tudástranszfer egyetemi városokban
Online közösségi hálózatok: új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek feltérképezésére új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek.
Vezetés – Vezetési Stílusok
A szervezeti problémák kezelése
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
A digitális dokumentumok hosszútávú megőrzésének problémái Moldován István OSZK MEK Osztály „Networkshop” Szeged, március 30.
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
Pannon Egyetem, Szervezési és Vezetési Tanszék
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
Tanuló szervezet.
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
Vezetés és kommunikáció
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Pénzügyi-gazdasági ismereteket oktató iskolák hálózatának kialakítása.
A kompetencia alapú oktatás implementációja
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
The Social Work in Hospice and Palliative Care Network A Szociális Munka a Hospice és a Palliatív Gondozási Hálózatban (SWHPN)
VII. Szervezeti kultúra
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Vágvölgyi Gusztáv - Pabló Inspi-Ráció Egyesület inspi-racio.hu Polyán Egyesület polyan.hu.
TÁMOP /A Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat.
MAVE Budapest, május 24. INCLUSIVE – project bemutatása E-learning „A távolságot, mint üveg golyót, megkapod..” /József Attila - Altató/ Wenhard.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK
Szakirodalom a Stratégiai menedzsment tantárgyi képzéshez 1. Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan oldal 2. Bush, T (2009.): A menedzsment fontossága.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
Környezet és közösségek a magyarországi Zöldutakon A fenntarthatóság útján.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
PRIMUS INTER PARES (pipa)
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
Előadás másolata:

Az informális hálózatok szerepe a szervezeti tudásáramlásban és kommunikációban Suhajda Virág, Tanuló Szervezetek a Fenntarthatóságért Alapítvány

Suhajda Virág Tudásáramlás, tudástermelés Noneka-Takeuchi (1995)

Suhajda Virág A csoport szerepe A szervezeten belüli alkotó folyamatok csoportban zajlanak A csoport informális alaptendenciája meghatározó az alkotó folyamat szempontjából (Bion alapfeltevései) –Függőségi alapfeltevés –Harci-menekülési –Párképzési Csoportkonformitás problémája

Suhajda Virág Csoporton belüli hálók (Mérei, 1996)

Suhajda Virág A skálafüggetlen hálózatok (Barabási, 2003) Véletlen hálózatokskálafüggetlen hálózatok

Suhajda Virág Példák

Suhajda Virág Példák

Suhajda Virág Hálózatok fontos jellemzői Kapcsolatok erőssége –Erős kapcsolatok (közeli viszony) – gyors információterjedés –Gyenge kapcsolatok – csoportok közötti információterjedés Csomópontok – olyan elemek, akik sok más elemmel állnak kapcsolatban, hálózatokat kötnek össze „Kisvilágság” – gyors információterjedés Egymásba ágyazott hálózatok

Suhajda Virág Mit üzennek a hálózatok? A szervezeti kultúra és kommunikációs minták döntő jelentőségűek a tudásáramlásban Ne szeparáljuk el a különböző szervezeten belüli csoportokat Ne zárkózzunk el a környezettől Keressük meg a csomóponti embereket, és vonjuk be őket a tudás áramoltatásába Támogassuk a gyenge kapcsolatok kialakulását Csoportok kialakításánál a szakmai és hálózati szempontok is számítanak

Suhajda Virág Gyenge kapcsolatok és tudástermelés Innovációnak kedvező környezet kialakítása javasolt Támogató belső szubkultúra (kommunikációs A tudásmegosztás érték Szabad interakciós tér létrehozása „Az aktivitás intenzívebb, a beállítottság, a hozzáállás pozitívabb, az interakciók kevésbé feszélyezettek, formálisak.” (Sartain 2004:29) Külső kapcsolatok építése (műhelyek, konferenciák, közös projektek)

Suhajda Virág Dilemmák Piaci verseny (versenyelőny) vagy nyitottság Tudás megőrzése (szakértői hatalom) vagy megosztása (együttműködésben ereje) Szabadság vagy kontroll

Suhajda Virág Szakirodalom Barabási, Albert László (2003): Behálózva, Magyar Könyvklub Bakacsi Gyula (1996, 2003): Szervezeti magatartás és vezetés. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó Csermely Péter (2005): A rejtett hálózatok ereje, Vince Kiadó, Budapest Domschitz Mátyás (1996) (1): Az alkotó csoportmunka, Vitamin füzetek, Veszprém Domschitz Mátyás (1996) (2): Csoportjelenségek. Vitamin füzetek, Veszprém Mérei Ferenc (1996): Közösségek rejtett hálózata, Osiris Kiadó Mérő László (1996): A játékelmélet és a racionalitás pszichológiája - sok út vezet a nirvánába: (in: Mindenki másképp egyforma TERICUM Kiadó 1996) letöltve Nyíri Kristóf (1995): Hálózat és tudásegész, in: A század szellemi körképe (Pécs: Jelenkor Kiadó, 1995). letöltve Rogers, Carl R. (1998): Lényegi tanulás a terápiában és oktatásban, kiadta a Rogers Személyközpontú Iskola, Budapest Rudas János (1990): Delphi örökösei, Gondolat, Budapest Sartain, Libby (2004): Hétköznapi emberekből rendkívüli eredményeket kihozni, in: HR a 21. században, HVG Könyvek, Budapest Senge, Peter. M (1998): Az ötödik alapelv. HVG, Budapest Thamhain, Hans, J (1999): Effective Project Leadership in Complex Self-Directed Team Environments, mp/proceedings/hicss/1999/0001/07/0001toc.xml&DOI= /HICSS letöltve mp/proceedings/hicss/1999/0001/07/0001toc.xml&DOI= /HICSS

Suhajda Virág Köszönöm a figyelmet!