Tudásmegosztás az üzleti döntések új korszakában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
Advertisements

Algoritmusleíró eszközök
Hidak és járható utak a tudomány és gyakorlat között Egyénre szabott tudásmenedzsment szolgáltatások – Intézményesítetté váló tudásmenedzsment megoldások.
Posztmodern vállalat Dr. PhD Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
CUSTOMER RELATIONSHIP MANAGEMENT (CRM)
Intranet portál bemutató
M I A HASZNA A KLASZTEREKNEK A GYORS FEJLŐDÉSBEN ? A Z AKKREDITÁLT KLASZTER KKV - K SZÁMÁRA KIHASZNÁLHATÓ ELŐNYEI, AZ INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT LEHETŐSÉGEI.
Business Process Outsourcing © Arthur Andersen 2001 Szolgáltató központok a harmadik évezredben Várnai Éva partner Andersen, Vezetési tanácsadás.
2. előadás.
Managerek éjszakája Velence, SZÉP MÚLT VÁR RÁNK? Szűcs Anita Akkreditált, kiemelt fokozatú Life és business coach Magyar Coachszövetség Közhasznú.
Beköszöntött az éles WebeC „korszak” Szűcs Attila Készpénzlogisztika Január 30.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Készítette: Cselényi Szandra Nóra
A munka világával kapcsolatos tudás
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
1950-es évek 1960-as évek 1970-es évek 1980-as évek 1990-es évek
A termelés egyszerűsített elvi modellje. 1. Termelési főterv elkészítése: konkrét megrendelések vártható értékesítések prognózis-adatai alapján Tételes.
A TUDÁS TÁRSADALMA A TUDÁSTŐKE TÉRNYERÉSE PARADIGMAVÁLTÁS: –A nemzetgazdaságok szerkezeti átalakulása: az ipar és a mezőgazdaság részarányának csökkenése,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
A stratégiai tervezés eszközei: STAKEHOLDER-elemzés
Döntéselőkészítés, döntéstámogatás
Hatékony válságmegelőzés a szervezetben:
VEZETŐI SZÁMVITEL © – A STRATÉGIAI MÓDSZEREK INTEGRÁLT MEGVALÓSÍTÁSÁRA – dr. Laáb Ágnes BME, egyetemi docens, kandidátus elé r hetőség:
MOTIVÁCIÓ.
Miért hozzuk a döntést, mi a cél?
ISMERETALAPÚ RENDSZEREK SZAKÉRTŐ RENDSZEREK
A LOGISZTIKAI RENDSZEREK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 10. óra.
Az intézmények közötti tudástranszfer humán problémái „Ha egy generálisnak megparancsolnám, hogy változzék tengeri madárrá, és a generális nem engedelmeskednék:
A szervezeti felépítés definíciója
Termelésmenedzsment Production Management
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Munkavédelem és controlling
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
A projekt szervezeti formái
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
A klaszterek jogi szabályozottsága
Három kérdés Problémamegoldás.
8. Előadás Szervezetek és szervezeti formák
„Reflektorfényben Te állsz”
Iskola-egészségügyi Konferencia augusztus Informatikai lehetőségek az iskola/ifjúság-egészségügyi munkában Wenhard Andrea egészségügyi szakközgaszdász.
SZERVEZETI MOZGÁSOKAT BEFOLYÁSOLÓ FŐBB ERŐK
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Mire jók az üzletben díjak? László Géza. Díjak a világban Mi alapján?  Tényalapú díjak  Értékelés alapján kiosztott díjak  Garancia díjak Ki adja?
A közösség ereje. Mi az e-demokrácia gép? Hogyan működik a gép? Mire szeretnénk használni ezt a gépet? Mi a 42? Kikből áll a 42? Mit szeretne a 42? Miről.
Az információ, mint erőforrás
1 A VITORLÁZÓ PILÓTÁK KOLLEKTÍV HIBAFELDOLGOZÁSÁNAK POZITÍV REPÜLÉSBIZTONSÁGI HATÁSAI KBSZ SZAKMAI NAPOK - REPÜLÉS Budapest / dr. Nacsa Zsuzsanna.
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
Az INFORMATIKA nem költség, hanem TERMELŐESZKÖZ!
Vállalkozásmenedzsment I.
1 VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem TATA Kiválósági Központ és Informatikai.
Gazdasági informatika - bevezető …avagy miért emlegetünk szakdolgozat írást informatika címén???
Szent István Egyetem Közgazdaságtudományi Jogi és Módszertani Intézet
Chugyik Attila villamosmérnöki szak
HR. Digitalizáció. Profit.
Előadás másolata:

Tudásmegosztás az üzleti döntések új korszakában Velencei Jolán velencei@mvt.bme.hu Itt állunk az új korszak küszöbén a kőkorszaki agyunkkal. Mi lesz ebből?

az üzletelés korszakai „b-korszak” - birtoklás Adam Smith világképe a gazdaságban is, mint a természetben, belső rend van titkolni a tudást „t-korszak” – tervezés, tipizálás Taylor világképe „létezik, vagy kell, hogy legyen egyetlen helyes út, amellyel embereket lehet menedzselni” megvédeni (és ha lehet eladni) a tudást „e-korszak” – alkimisták hálózata Charles Handy világképe „ott lenni” az hálózatban megosztani a tudást Hand Worker Knowledge Worker

üzleti döntési folyamatok önműködtethetővé tehető folyamatok az eseményeknek egy kimenetele van, és ismert a végrehajtás sorrendje zavarelhárítás (segít a gép) vezénylést követelő folyamatok az eseményeknek ismeretlen kimenetele és sorrendje is lehet ott és akkor megjelenő jeleknek adott jelentés alapján változtathatók, vezényeltek értéknövelés

az „új” korszak hatása az elképzelések és az eszközök kölcsönhatása üzletelés és kétes tudás funky business a termelőeszköz 1,3 kg tömegű a kérdések megsokszorozódnak egyre kevesebb univerzális válasz Russell a közgazdászok tévedésének véli, hogy az anyagi önzést tekintik fő hajtóerőnek. Drucker a vállalat a tudás köré szerveződik A „t” és „b” korszak értékeivel nem működtethetők az e-korszaki vállalatok.

bizalom A tudásmegosztás lényege a normatív szabályozás és a bizalmon alapuló követés kényes egyensúlya. egyszerű a jól strukturálható folyamat normatív szabályozása a rosszul strukturált folyamat finom szabályozása lehetetlen szabályozni a szabályozhatatlant ott, ahol nincs bizalom ha nem marad szabályozatlan, akkor Orwell győzött akarjuk vagy nem a bizalomnak láthatónak és mindenütt jelenlévőnek kell lennie

ha nincs meg a bizalom … durva szabályozás munkaköri leírás házassági szerződés jogosultságok osztása a tudás hozzáféréséhez a vezénylést követelő folyamatokhoz szükséges tudásmegosztást lehetetlen „előírni” elképzelhetetlen egy cselekvés minden részletét szerződéssel szabályozni

funkciófüggetlen az üzleti döntésekhez szükséges tudás nem köthető egyetlen funkcióhoz egyetlen emberhez transzfunkcionális döntéselőkészítő folyamatok Mintzberg organigráfjai kritizálja a pénzbefektetés-beszerzés -gyártás-eladás-pénzelosztás láncolat elemeinek elkülönített tanítását gondolkodási fonalai funkciófüggetlen elemek tanítása (Noszkay: integrált menedzserkompetenciák)

finanszírozás termelés menedzser újságíró alumni tanácsadó politikus hol vannak a döntések? az e-korszak hat mindenkire a vezető a vállalaton kívül van, ott építi hálózatát ha nem vagy ott csak ott dönthetsz ahol vagy a specialisták lent vannak a vezető a csomópontokba rohan újságíró alumni politikus vezető termelés menedzser outsourcing finanszírozás bankár tanácsadó

hálózati kapcsolatok e-közösségek megjelenése szervezeti formák új dimenziója rugalmas és stabil bármikor, bárki, bárkivel kapcsolódhat tértől és időtől független lehetetlen megszüntetni kaláka hálózati reciprocitás

hálózati kapcsolatok transz- funkcionalitás bizalom e-cölöpök akiknél inkább a menedzseri döntések dominálnak, helyezzék a második helyre a transzfunkcionalitást akiknél a vezetői döntések dominálnak, hozzák a hálózati kapcsolatokat a transzfunkcionalitás elé hálózati kapcsolatok transz- funkcionalitás bizalom