MTA Tudásmenedzsment Albizottság workshop 2011 Prof. Dr. Noszkay Erzsébet elnök MTA VSZB TM Albizottság Tudásközösségek és közösségi tudások a praxisban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Klaszterportál, adatbázis DDOP számú pályázat záró rendezvénye Pécs, június 30.
Advertisements

Tájékoztatás a szakmai programok megvalósításáról június 26. BARTÓK TAMÁSNÉ.
Hidak és járható utak a tudomány és gyakorlat között Egyénre szabott tudásmenedzsment szolgáltatások – Intézményesítetté váló tudásmenedzsment megoldások.
RÉV Projektiroda Hálózat Munkacsoport. Mi az a Hálózat munkacsoport? Hol helyezkedik el, melyik szervezethez köthető? Kik a tagjai? Mi a célja, feladata,
Videó kommunikáció ben!  Marketingtorta – IV. Fókuszban a webáruházak  WebSEO Kft. Horváth Ernő.
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
1 ENCASIA – A KBSZ részvétele a Hálózat munkájában KBSZ SZAKMAI FÓRUM - LÉGIKÖZLEKEDÉS Budapest, dr. Becske Loránd főigazgató.
TÁMOP projekt szakmai feladatai és eredményei Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Topár Gábor szakmai projektvezető Minőségügyi Konferencia ZMNE.
• országos program vállalatok és intézmények energiahatékonyságának növelésére • védnökök, műszaki tudományos partnerek, gazdasági-társadalmi partnerek.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
DPR kommunikáció alapelvei
Tudásmenedzsment a változó szervezeti környezetben
ENERGIAIRÁNYÍTÁSI SZABVÁNYOK
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
Gábor Dénes Tehetségpont
1 MTA Tudásmenedzsment Albizottság III. workshop „Leadership” dilemmák a tudásmenedzsment szemiformális együttműködési modelljében február 23. Dr.
Civil programok kommunikációja, a CSR-hez való kapcsolódás lehetséges módjai Dr. Győri Zsuzsanna KÖVET Egyesület október 24.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Projektmenedzsment főosztály szerepe a Kereskedelmi és Hitelbank működésében Erdősi József főosztályvezető Pogátsnik Béla konzulens.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia IT biztonság menedzsment a gyakorlatban (döntéshozóknak) Kovács Balázs META Group Stratis.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Nagyvállalati projektmenedzsment megoldás a Fővárosi Vízművek Rt.-nél Előadó: Fritsch Róbert CIO, Fővárosi.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Szervezetfejlesztési Program
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
Ipari középvállalat projektvezetőjének tapasztalatai az integrált vállalatirányítási szoftver bevezetési szakaszában Projektmenedzsment Fórum A kis-
Sólyom Andrea PhD Hallgató
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Tudásmenedzsment fejlesztések a tudásközösség – közösségi tudás – tudástőke hármas egységének jegyében az MTV-nél Móriczné Zvornik Csilla (MTV - humánerőforrás.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
„Kiút a hátrányos helyzetből” c. projekt innovatív elemei.
Kompetencia alapú nyelvtanítás Projektindító szakmai értekezlet Sümeg2010.
A beiskolázás előkészítése
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Innováció az oktatásban – szakmai konferencia Szabó Mária szeptember 22. Az oktatási és a szakpolitikai gyakorlat - műhely.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
Workshop VI. - Bevált gyakorlatok a mediációban - A Közép Európai Mediációs Intézet bemutatása.
Miért érdemes egy cégvezetőnek regisztrálni a …………… közösségi oldalra? Hogyan használjuk ki hatékonyan a jelenlétet a világ legnagyobb szakmai hálózatán?
Duális képzés „kecskeméti” modellje és tapasztalatai
Vállalkozásfejlesztés Kazincbarcika térségében Wächter Balázs.
1 Tudásmenedzsment piactér KKV-nak (az „Okos Vállalkozás” koncepciója) Gyulay Tibor Tudásmenedzsment szakértő.
1 A duális képzés illesztése a vállalat tudásmenedzsment rendszerébe Gyulay Tibor Tudásmenedzsment szakértő.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Új technológiák alkalmazási lehetőségei a mentori munkában Készítette: Lőrinczné Tasi Zsuzsanna.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
A mennyiségből a minőségbe – az MKOSZ stratégiai terve
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
„ÉLETREVALÓ – U4 LIFE” TPPA/2012/03/30
Előadás másolata:

MTA Tudásmenedzsment Albizottság workshop 2011 Prof. Dr. Noszkay Erzsébet elnök MTA VSZB TM Albizottság Tudásközösségek és közösségi tudások a praxisban Magyar Televízió TM fejlesztésének esete TUDÁSKÖZÖSSÉGEK - KÖZÖSSÉGI TUDÁSOK MTA VSZB TM ALBIZOTTSÁG VIII. WORKSHOP, GYŐR

MTA Tudásmenedzsment Albizottság workshop 2011 … tudásközösségek az MTV-ben … a videojournalista tudásközösség bemutatása … Knoco a tudásközösségekről Amiről szó lesz TM a Magyar Televízióban

MTA Tudásmenedzsment Albizottság workshop 2011 TM a Magyar Televízióban A PoziTeam Kft. és az MTV 3 éves együttműködése Alulról szerveződő kezdeményezés A tudásmenedzsment szükségessége az MTV-ben Eddigi eredmények Számos tudásintenzív munkakör az MTV- ben Az MTV munkaerő- állománya elöregedett fő aktív részvétele a tudásmenedzsment programokban Gyakornoki program, mentori rendszer Pilot projektekből működő tudásközösség Intranet, SharePoint bevezetés

A tudásközösségek Tapasztalati közösségek (hálózati szerveződésűek, lehetnek: tudásközösségek, szakmai közösségek;- céljaik szerint) MTA Tudásmenedzsment Albizottság workshop 2011 MAG (közösségi koordinátor, guru = a közösség „arca”, néhány aktív koordinátor - szervező) Aktív csoport Periférikus résztvevők Kívülállók

Milyen megközelítések esélyesek a TM rendszerek és közösségek kiépítése kapcsán? Hogyan hatolhatunk be a szervezetbe) Att A TM rendszertől függ! Lehetséges módok: 1.1. A vállalati stratégia részeként felülről (felsővezetői döntéssel és részvétellel építkezve); Legkedvezőbb hatékonysága:  az információ kezelés és hozzáférhetést lehetővé tevő (pl. könyvtár, egyéb közös dok. tárak, stb.);  a folyamatokban lévő explicit tudás kezelését célzó rendszerek kiépítése során;  kompetencia- központok;  NVO üzleti modellek, klaszterek, stb Alulról építkezve (szervezeti résztvevők, nem felsővezetői döntés mentén)  Kiváló hatékonyságot érhetünk el pl. tudásközösségek, szakmai közösségek, stb.) kiépítésében; 1.3. „Szendvics – módszerrel”1.3. „Szendvics – módszerrel” a.) felülről és alulról;a.) felülről és alulról; b.) középrőlb.) középről MTA Tudásmenedzsment Albizottság workshop 2011

Tudásközösségek a Magyar Televízióban Tudástérkép projekt Mentorprogram projekt Web 2.0-ás kommunikációs projekt Műszaki intelligencia projekt Videóújságíró projekt

 A tudás és a tudásgazdák megtalálására helyezik a hangsúlyt (tudás helyének, tulajdonosának, értékének, felhasználási módjának, elvesztési kockázatának és az áramlás akadályainak azonosítása, stb.)  Microsoft Share Point bevezetése: hasznos segítség a közösségeknek  Munkatársak adatainak felmérése  a kulcskompetenciáik  Ösztönzik munkatársainkat, hogy használják tudásuk megosztását mások megtalálására is MTA Tudásmenedzsment Albizottság workshop 2011 Tudásközösségek a Magyar Televízióban Tudástérkép projekt Mentorprogram projekt Web 2.0-ás kommunikációs projekt Műszaki intelligencia projekt Videóújságíró projekt

Több feladatot is ellát: az újoncok képzése, beilleszkedésének segítése Nyugdíj közeli korosztály és kilépők tudásának megtalálása Munkatársak nyilvántartása, értékelése, tudásuk mérése Mentori szerep a tudás elismerése is egyben MTA Tudásmenedzsment Albizottság workshop 2011 Tudásközösségek a Magyar Televízióban Tudástérkép projekt Mentorprogram projekt Web 2.0-ás kommunikációs projekt Műszaki intelligencia projekt Videóújságíró projekt

Gyakorlati tapasztalat alapján indult ki – egy jelentős eseményt web 2.0-s felületeken (Facebook, YouTube, Twitter, Blog.hu, Indavideo.hu és eszközöket: pl. videoblog) kezdtek meghirdetni, ami sikeres volt Rájöttünk, hogy a web 2.0-s eszközök alkalmazása elengedhetetlen a vállalati kommunikációban A tagok az MTV közösségi munkafelületeket kezelik, kezdeményezték a terület szabályozását MTA Tudásmenedzsment Albizottság workshop 2011 Tudásközösségek a Magyar Televízióban Tudástérkép projekt Mentorprogram projekt Web 2.0-ás kommunikációs projekt Műszaki intelligencia projekt Videóújságíró projekt

Cél a műszaki terület szakmai színvonalának növelése  Műszaki szakmai műhely létrehozása, ahol megismertetik a munkatársakkal a legújabb technikákat-technológiákat, segítik ezek bevezetését  További hangsúly az adatbázisok létrehozásán-alkalmazásán, a folyamatos információáramlás segítésén és a szakmai továbbképzésen. MTA Tudásmenedzsment Albizottság workshop 2011 Tudásközösségek a Magyar Televízióban Tudástérkép projekt Mentorprogram projekt Web 2.0-ás kommunikációs projekt Műszaki intelligencia projekt Videóújságíró projekt

MTA Tudásmenedzsment Albizottság workshop 2011 Videóújságíró – egyszemélyes stáb „Én vagyok a riporter, az operatőr és a vágó. Ahogy én hívom: „Három az egyben”. A főnökök szeretik, mert olcsó, gyors, rugalmas és mégis minőségi. Az operatőrök, riporterek, vágók már kevésbé, mert „veszélyezteti a munkájukat”. Hol használják? A világ nagy közszolgálati tévéiben és kis lokális csatornáknál. „Szerencsés találkozása a vezetői igénynek és a vállalati alulról építkezésnek.” „Amikor megkerestek, hogy milyen tudásközösségépítési ötletem lenne, azonnal és automatikusan dobtam be az egyszemélyes stábokat.”

MTA Tudásmenedzsment Albizottság workshop 2011 A videóújságíró tudásközösség működése Belső képzés Továbbfejlesztés Együttműködés a P OZI T EAM -mel Heti találkozók 3 hónapon keresztül Operatőri, vágási, gyakorlati alapismeretek Közben folyamatos tudásmegosztás az igoogle felületén keresztül Youtube-os próbafelület, majd műsoridő igénylése Tudásbővítési módok sokasága: skype találkozók, személyes találkozók, YouTube felület, intranetes tudásbázis felület, nyitott szemléletmód Hosszabb tanfolyam mellett gyorstalpaló indítása Médiaguru műsor indítása a szélesebb közönség oktatására Tudásközösségekről szóló szakmai ismeretek nyújtása Saját benchmark módszerek a tudásközösségekre a PoziTeam Nyitott Műhelyein Folyamatos konzultáció Szervezeti háttér

MTA Tudásmenedzsment Albizottság workshop 2011 A Videojournalizmus eredményei Üres kapacitások produktívvá tétele a belső átképzéssel Egyes műsortípusok feltámasztása Saját műsoridő nyerése - Médiaguru Új tudásbázis épülése a Magyar Televízióban a tapasztalatokból Külföldi érdeklődés a képzés és módszere iránt A dél-afrikai foci VB-ről már VJ módszerrel tudósítottak dokumentumfilm Oknyomozó riport Utazós műsor Beépülős újságírás

Az alulról induló kezdeményezések menedzselése A tudásközösségek közötti kapcsolatok kialakítása, Nyitás az érdeklődők felé Facebook csoporton keresztül Pl. ANAMORF alkotói filmklub Saját filmek vetítése, közös munka megosztása egymással Alakuló kommunikációs csatornák: , hírlevél, hirdetőtábla Motivációs rendszer: a legjobb filmek díjazása,vendégek meghívása MTA Tudásmenedzsment Albizottság workshop 2011 További lépések Folyamatos új kezdeményezések A közösség összefogása, irányítása 1 2

Knoco a tudásközösségekről I/III  Knoco (TM fejlesztési módszer – Poziteam franchise szerződése a brit Knoco Ltd.-vel)  Lényegi összetevői: Közösségi stratégia Jó ha van TM stratégia, amibe beleillik a tudásközösség Felülről építkező Alulról építkező Tudásközösségek erőforrásai Vezető, vagy mentor – (teljes munkaidős vezető?) Felső-vezetés anyagi és erkölcsi támogatása Fizikai tér – (BBC) Tudásközösség elindulása Induló meeting 2-3 napos – fontos, hogy szemtől-szembe találkozzanak Minél több tag meghívása – kritikus tömeg

Knoco a tudásközösségekről II/III Felépítés Részvétel szintje alapján osztályozunk Guru ill. k oordinátorok, központi csoport, alkalmi résztvevők: bujkálók, újoncok Életciklus Hatékonyság mérőszámai Egy, vagy több ciklus KOMMUNIKÁCIÓEgy helyenKülön helyen Egy időbenMeeting, műhely konferencia Virtuális találkozó – twitter, telefon, online konferencia Külön időbenProjekt iroda, csoport szoba , fórum, sharepoint, wiki

Knoco a tudásközösségekről III/III Közösség értékelése Előzetes felmérés, Aktivitás mérése, 6 hónapos felmérés Történetek anekdoták Üzleti mérőszámok – ki lehet mutatni Közösség tudása Tudásbank létrehozása – folyamatos frissítés! Tudástérkép – ki, mit tud? Felelős hozzárendelése Szervezeti határokon túl Ha nincs meg a kritikus tömeg, ha túl fiatal a kutatási terület Szükség, vagy lehetőség Kapcsolatépítés és bizalom Felelősség és szerepek

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Várom kérdéseiket!