Transzgénikus növények

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Utazás a sejtben Egy átlagos emberi sejt magja megközelítőleg 510-15 gramm mennyiségű és 1,8-2 méter hosszúságú (3000 millió bázispárnyi) DNS-ből,
Advertisements

Erdővagyon-gazdálkodás
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Sejtjeink jellemzői 4. Lecke 8. osztály.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
Bedő Zoltán MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet, Martonvásár
Génexpresszió más (nem-E.coli) prokariótában
A humán genom projekt.
Molekuláris farming kutatása, fejlesztése és alkalmazása növényeknél
Molekuláris növény nemesítés alapjai
Molekuláris genetika Falus András.
Fejezetek a genetikából Perczel Tamás
Kedvenc Természettudósom:
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
A sejtmagon kívüli genom
Géntérkép (Human Genome Project)
A gombák genetikai manipulációi
A kromoszómák működése, jellemzői:
Öröklődés molekuláris alapjai
Poszttranszlációs módosítások Készítette: Cseh Márton
Transzdukció Készítette: Őri Zsuzsanna Emese 2007.március 30.
Plazmidok Készítette: Vásárhelyi Miklós. : E. Coli jól használható genetikai kísérletekben: Genomja kicsi(4,2*10 6 bázispár, kb. ezrede az emberének)
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
Készítette: Leidecker Orsolya
Biopeszticidek Készítette: Nagy Gábor (VODQM9)
Készítette: Kiss László
Készítette: Sólyom Katalin Április 22.
Transzgénikus állatok
Készítette: Vancsó Ildikó
Az öröklődés - Dedičnosť
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
NUKLEINSAVAK MBI®.
AZ ELLENANYAG SOKFÉLESÉG GENETIKAI HÁTTERE. AZ ELLENANYAGOK SZERKEZETE KOMPLEMENT AKTIVÁCIÓ SEJTHEZ KÖTŐDÉS LEBOMLÁS TRANSZPORT Könnyű lánc (L) Nehéz.
A genetika (örökléstan) tárgya
Domináns episztázis – lovak
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
5.AZ AGRÁRTUDOMÁNYI ÉS A MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMAT FELTÁRÓ ADATBÁZISOK, HASZNÁLATUK. A FAO SZEREPE A NEMZETKÖZI MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMI INFORMÁCIÓELLÁTÁSBAN.
TPH (Összes ásványi szénhidrogén) Fogalmak Vizsgálati lehetőségek
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Csak szomatikus génterápia végezhetô!
A P elemek mobilitásának szabályozása
A P elem technikák: enhanszerek és szupresszorok azonosítása
A P elem technikák: génmanipuláció tetszés szerint
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 A GM növények termelésének helyzete a világon és az EU-ban...
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Balázs Csaba dr. Budai Irgalmasrendi Kórház
A világnépesség növekedése
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
Az élelmiszerek romlása
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Antisense RNS.
Escherichia coli baktérium
40. lecke A géntechnológia. Génsebészet: - a génátültetés egyik módszere - egy adott gént azonosítják a DNS-molekulán, kiemelik a DNS-molekulából, kiemelik.
A szem színe készítette: Szekeres Kinga. Mitől függ a szem színe? A szem színéért a szivárvámnyhártya pigmentjei a felelősek. A világoskék és a sötétbarna.
43. lecke A Humán Genom Program
Polimeráz Láncreakció:PCR, DNS ujjlenyomat
Géntechnikák labor kiselőadás Készítette: Nagy Zsuzsanna
RNS TUMORVÍRUSOK (Retrovírusok)
lecke A gének megváltozása. A génösszetétel megváltozása
Humángenetika Makó Katalin.
FOGALMAK DNSasfehérje (szabályozó/szerkezeti)
Komenczi Bertalan Információelmélet
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Biotechnológia.
Előadás másolata:

Transzgénikus növények Készítette: Balázs Mária

A tudomány fejlődése 20. sz. végére ismertté vált a földi élet információját hordozó molekula, a DNS (genomprojektek). És a módosításának lehetősége is (Smith és Nathans (Nobel-díj 1978) által 1970-71-ben felfedezett restrikciós endonukleáz enzimek)  paradigmaváltás a növénytudományokban. Az eddigi növénynemesítés (mendeli genetikára alapozott) az utódok hasadásából próbált következtetni a vizsgált egyedek genotípusára. 21. században a molekuláris megközelítés a genotípusból indul ki és annak módosításával éri el a kívánt fenotípust. A növényi DNS: néhány százmilliótól több tízmilliárd nukleotidpárig terjedhet, a gének száma pedig 25-40 ezer, a termelődő fehérjék száma ennek a többszöröse.

A hagyományos és géntechnológiai megközelítés

A géntechnológia alapja A géntechnológia gyakorlati alkalmazásának lehetőségét az adja, hogy: - Az anyagcsere-folyamatok a különböző fajokban (mikroorganizmusok, növények, állatok és ember), többé-kevésbé "azonos technológiai előírások" szerint, összehangoltan és szabályozottan zajlanak. - Az anyagcserében résztvevő molekulák a DNS-ben (a génekben) vannak kódolva. - A genetikai kód pedig a Földön élő minden faj génjeiben azonos, tehát kompatibilis! A gének kompatibilitása ad alapot arra, hogy a növények sejtjeinek genomjába nemcsak növényi, hanem emberi, állati, sőt baktérium- és vírus- eredetű gének is működni fognak. Egyetlen fontos kritérium: az átvitt idegen eredetű információt a növényben működő szabályozó szekvenciákkal kell ellátni.

A géntranszfer A géntranszfer az a molekuláris technika , amivel különböző élőkből származó géneket (információs programcsomagokat = transzgéneket) viszünk át növényi sejtekbe. Az ilyen sejtekből regenerált növényeket nevezzük transzgénikus növényeknek, melyek minden egyes sejtjében megtalálható a transzgén. A transzgénikus növények tehát azok, melyek sejtmagjába (genomjába) géntechnológiával idegen gént (transzgént) juttatunk be, s bennük a transzgén integrálódik, működik és öröklődik. A bejutatott idegen gén működésének eredményeként egyes szerveiben vagy szöveteiben új fehérjét, vagy fehérjéket is termel.

A géntechnológia módszere A géntechnológia 4 fő területre osztható: Molekuláris technikákkal (genomanalízis, gazdaságilag jelentős gének izolálása, klónozás, funkcióik elemzése) kezdődik. Molekuláris és sejtszintű technikákkal folytatódik (az információk vektorokba építése, és bejuttatása növényi sejtekbe regenerált növények) Növényszintű vizsgálatok (A GM növények vizsgálata és tesztelése, a transzgén integrációjának, működésének és öröklődésének vizsgálata, gazdasági értékének meghatározása) Ezt követik a szántóföldi kísérletek (fajtakísérleti vizsgálat, hivatalos elismerés és kereskedelmi forgalomba kerülés) Egy GM növényfajta előállítása: (8-12 év, kb. 100 millió $ azaz 22 milliárd Ft)

A transzgénikus növények előállítása Molekuláris technika Sejtszintű technika Szántóföldi tesztelés

A transzgénikus növények előállítása: Molekuláris szintű technika Az idegen, módosított gént megfelelő génkonstrukcióban, (vektorban) kell elhelyezni, ami biztosítja a struktúrgén expresszióját A promóter felelős a transzkripció indításáért (karfiol mozaik vírus promóter, a CaMV 35S) A strukturgén = az új bevinni szándékozott információ A marker gén = technikai "segédeszköz„ A terminátor a transzkripció lezárására (Agrobacterium tumefaciensből izolált nopalin szintetáz terminátor (NOS) )

Érdekesebb géntechnológiai stratégiák Kék és lila szegfű, kék rózsa előállítása: a növényi pigment- (antocián-) bioszintézisének módosítása Érésben gátolt alma az etiléntermelés gátlásával, az antiszensz génnel történő transzformációval Aranyrizs előállítása: a rizst képessé tették az A-vitamin provitaminjának, a béta-karotinnak a termelésére (3 transzgén bejuttatásával) a szemek sárga színűek lettek (innen az elnevezés) Egyéb, nem látványos módosítás: nagy lizintartalmú kukorica, az omega-3 zsírsavat termelő szója, az emberi gyógyászatban felhasználható vakcinákat termelő paradicsom, kukorica, burgonya, árpa, a csak amilopektint tartalmazó burgonya, a laurinsavat termelő repce stb.

Transzgénikus növények termesztése A köztermesztésben 100 millió ha nagyságú területen A megoszlása: herbicidtoleráns szójafajták 60 %; rovarrezisztens és/vagy herbicidtoleráns kukoricahibridek összesen 24 %; ugyanilyen gyapot összesen 11 %; herbicidtoleráns repcefajták 5 %. A világon 7 országban termelnek egymillió ha felett GM növényfajtákat:USA közel 50 millió ha (a termőterület 50 %-a) Argentína (17 millió ha) Brazília (9,4 millió ha) Kanada (5,8 millió ha) Kína (3,3 millió ha) Paraguay (1,8 millió ha) India (1,3 millió ha) Európában 100 ezer ha alatti területen: Romániában, Spanyol- országban, Portugáliában, Németországban, Franciaországban és Csehországban. Egyre több az olyan géntechnológiai kutatás, melyek valamilyen gazdaságilag értékes módosítást céloznak meg.

Az emberiség diadala vagy félelme? A diadala: a géntechnológia és termékei minőségi ugrást és fantasztikus, szinte beláthatatlan lehetőségeket jelentenek a civilizáció jövőbeni fejlődése számára. (élelmiszerszükséglet kielégítése, antiallergén élelmiszerek, vakcinák, új tulajdonságok)

Az emberiség diadala vagy félelme? A félelme: Két szempontból kelt félelmet az emberekben: - az evolúció folyamatába való "illetéktelen" beavatkozás következményei - a horizontális rekombináció lehetősége A kormányok és az illetékes hatóságok feladata: a különböző rizikótényezők és azok egyes kockázatainak alapos, körültekintő és szigorú vizsgálata A rizikótényezők öt nagy csoportra oszthatók (1) tudáshiány, (2) genetikai, (3) ökológiai, (4) élelmiszerbiztonsági, és (5) gazdasági Külön kell vizsgálnunk a transzgén (idegen DNS) ill. a fehérjetermékének (új vagy módosult fehérjék) hatását!

Rizikótényezők (1) "Felelősséggel tartozunk a minket követő generációknak azzal, hogy a jelenlegi tudatlanságunk adta bátorságunkkal ne okozzunk helyrehozhatatlan károkat (genetikai szennyezést) a természetes élővilágban és a kultúrflórában.„ Heszky László (növénygenetikus, biotechnológus ) (2) Új vírustörzsek keletkezése vírusrezisztens GM növényeknél (rekombináció a növényt fertőző vírus RNS-ekkel); génmegszökés természetes flóra felé (3) A nem célzott hatások a vele kapcsolatba került fajokkal (4) GMO élelmiszer: 0,9 %-nál több genetikailag módosított összetevőt tartalmaz jelölni kell! Toxikológiai és allergológiai vizsgálatok kötelezőek. (5) Genetikai gyarmatosítás, nem célzott gazdasági és szociális hatások.

Források, bővebb információ Heszky László: Transzgénikus növények - az emberiség diadala vagy félelme? : http://www.mindentudas.hu/heszkylaszlo/20061031heszky.html GMO: http://startadsl.hu/gmo/ Magyar Tudomány, 2006/4 484. o. : Pepó Pál: Hozzászólás az MTA állásfoglalásához: http://www.matud.iif.hu/06apr/14.html

Köszönöm a figyelmet!