Reakciók hőeffektusa, hőszínezete, a reakcióhő

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

Kémiai reakciók és energia az élő szervezetekben
A halmazállapot-változások
Gázok.
A kémiai reakció 7. osztály.
A hőterjedés differenciál egyenlete
Oldatok témakör.
Összefoglalás Fizika 7. o.
Körfolyamatok (A 2. főtétel)
A jele Q, mértékegysége a J (joule).
Ideális gázok állapotváltozásai
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
A hőterjedés alapesetei
1. Termodinamikai alapfogalmak Mire kell? A mindennapi gyakorlatban előforduló jelenségek (például fázisátalakulások, olvadás, dermedés, párolgás) értelmezéséhez,
Az anyag tulajdonságai és változásai
Hőtermelő és hőelnyelő folyamatok
Gázkeverékek (ideális gázok keverékei)
A nedves levegő és állapotváltozásai
Az entalpia és a gőzök állapotváltozásai
KISÉRLETI FIZIKA III HŐTAN
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Radioaktivitás Bomlási kinetika
A szervezet energiaforgalma
Halmazállapot-változások
TERMODINAMIKA.
Statisztika II. III. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
A fajhő (fajlagos hőkapacitás)
Mi a termodinamika? Alapfeltételezése a korpuszkuláris elmélet:
Adsorption monomolecul ar adsorben t adsorption desorption p polymolecular condensation : adsorbed amount per unit weight of adsorbent (specific adsorption)
Az átlagos kémiai (ill. , mol-ekvivalens) atom-, ill
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
Mi a reakciók végső hajtóereje?
A moláris kémiai koncentráció
Energia, energiaváltozások
Kémiai reakciók.
4. Reakciókinetika aktiválási energia felszabaduló energia kiindulási
Halmazállapot-változások
Halmazállapot-változások 2. óra
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Dh=dq-dw t =dq+v*dpM16/1 dp=0 esetben dh=dq mivel dq =c p (T)dT (ideális gáz esetén c p =c p (T) ) 1 2 dh= 1 2 c p dT h 2 -h 1 =c p (T 2 -T 1 ) h 2 =c.
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Legfontosabb erő-fajták
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Vegyipari és biomérnöki műveletek
Kémiai egyensúlyok. CH 3 COOH + C 2 H 5 OH ↔ CH 3 COOC 2 H 5 + H 2 O v 1 = k 1 [CH 3 COOH].[C 2 H 5 OH] v 1 = k 1 [CH 3 COOH].[C 2 H 5 OH] v 2 = k 2 [CH.
Halmazállapotok Kristályos anyagok, atomrács
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
E, H, S, G  állapotfüggvények
HŐMÉRSÉKLETMÉRÉS Udvarhelyi Nándor április 16.
A forrás- és az olvadáspont meghatározása
A belső energia tulajdonságai Extenzív mennyiség moláris: Állapotfüggvény -csak a rendszer szerkezeti adottságaitól függ -csak a változása ismert előjelkonvenció.
Halmazállapot-változások
KÉMIAI REAKCIÓK. Kémiai reakciók Kémiai reakciónak tekintünk minden olyan változást, amely során a kiindulási anyag(ok) átalakul(nak) és egy vagy több.
Tekintse át Irodalom Keverési kalorimetria DSC Számítások Kvantifikáljon Makro-DTA ARC Specializált kalorimetria Méretezze VSP (szellőző méretezési csomag)
Részösszefoglalás Gyakorlás.
GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
A kémiai egyenlet.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 201
Termokémia.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Reakciókinetika.
Kémiai reaktorok A reaktorok tervezéséhez és működtetéséhez a reakciók
Előadás másolata:

Reakciók hőeffektusa, hőszínezete, a reakcióhő Jelentős hőtermelődés! Sújtólég robbannás! A régi kötések felszakadásához szükséges, ill. az új kötések kialakulásával nyerhető energiák általában nem egyformák; a kémiai reakciós rendszer összenergiája eltérő a kiindulási állapotban és termékként: DE energiaváltozás = E2 (végállapot) – E1 (kezdeti állapot) A kémiai rendszerek állandó nyomáson meglévő energiáját, munkavégzőképességét entalpiának nevezik, és H -val jelölik. A reakcióhő állandó nyomáson így Q = DH = H2 – H1 = H(termékállapot) – H(kiindulási állapot). (Hm,i, Hm,j : moláris entalpiák [kJ/mol])

A hő, a hőmennyiség, reakcióhő fogalmai A hőmennyiség (Q) definiciója szerint bizonyos hőmérsékletkülönbség (DT) hatására átment energia mennyisége. A reakcióhő: a reagáló kémiai rendszer és környezete között kicserélt energiamennyiség. Hőszinezet: exoterm (energiatermelő) avagy endoterm (energiaemésztő). Exoterm folyamat esetén: a reagáló rendszer energiájának egy része felmelegheti a rendszert, s ha lehetséges a környezetét is. A környezetbe átmenő energiával (Q) csökken a rendszer összenergiája: Q=DH=H2-H1 < 0. Pl: Endoterm folyamat esetén: a reagáló rendszernek több energiára van szüksége, ami lehűtheti magát a rendszert, s ha lehetséges a környezetét is. A környezetből érkező energiával (Q) nő a rendszer összenergiája: Q=DH=H2-H1 > 0. Pl:

A hőmennyiség, reakcióhő mértékegységei, mérése A hőmennyiség (Q) SI mértékegysége az 1 J (= 1Nm), hagyományos egysége az 1 cal = 4.184 J. 1 cal (kalória) az a hőmennyiség amely 1 g tiszta víz hőmérsékletét éppen 1°C-kal tudja megemelni. Így a víz fajlagos hőkapacitása éppen cp,víz = 1 cal/g/°C-nak adódik. A reakcióhőmérése reakciós/bomba kaloriméter segítégével: Acélfalú bombában történik a reakció, pl. a metán meggyújtása O2 feleslegben. A bomba nagytömegű, de jól kevert vízzel telt tartályba merül. A reakcióhő felmelegíti a környező vizet, míg a reakciós gázok visszahűlnek. A reakcióhő értéke a víz felmelegedésének mértékéből számítható a víztömeg nagyságának és fajlagos hőkapacitásának ismeretében.

A hőmennyiség, ill. reakcióhő mérése kaloriméterrel

Hess-törvénye: A reakcióhő csupán csak a kezdeti és végállapot energiájától függ és független attól, hogy a reakció milyen úton, milyen részlépéseken, milyen részreakciókon keresztül megy valójában.

Hess-törvénye: Következményei A reakcióhő csupán csak a kezdeti és végállapot energiájától függ és független attól, hogy a reakció milyen úton, milyen részlépéseken, milyen részreakciókon keresztül megy valójában. Következményei Összegzett reakciók reakcióhői összeadódnak, reakció egyenletek kivonása esetén kivonódnak A reakcióegyenlet megtöbbszörözése/osztása esetén a reakcióhő is arányosan megtöbbszöröződik/osztódik Megfelelő ismert reakcióhőjű reakcióegyenletek kombinálásával a kombinált egyenleteknek megfelelő reakció esetleg kísérletileg nem, vagy csak nehezen mérhető reakcióhője is számíthatóvá válhat Az abszolút értékben nem mérhető entalpiaszintek egymáshoz képest történő viszonyításával megbízható reakcióhőszámítás valósítható meg.

Standard moláris képződéshőkön alapuló reakcióhő-számítás A standard moláris képződéshőket 1mol tiszta (egynemű) anyag standard körülmények között (azaz p=1atm nyomáson, T=25°C=298,15 K hőmérsékleten) elemeikből (mégpedig a standard körülmények között stabilisabb módosulatú elemekből) történő képződésének reakcióhőjeként értelmezzük: és táblázatokba gyűjtjük. Definició szerint az elemek standard körülmények között stabilisabb módosulatainak standard moláris képződéshője éppen zérus:

Standard moláris képződéshőkön alapuló reakcióhő-számítás: Korábbi méréseken alapuló táblázatos ismert standard moláris képződéshők:

Standard moláris képződéshőkön alapuló reakcióhő-számítás: Megoldás: a standard moláris képződéshők megfelelő kombinációja: