Biopeszticidek Készítette: Nagy Gábor (VODQM9)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Advertisements

Öko-ni és Trifender mikrobiológiai készítmények gyakorlati alkalmazása a Sclerotinia elleni védekezésben Dr. Bohár Gyula BIOVÉD 2005 Kft.
Különböző kereskedelmi forgalomban lévő baktérium alapú biotrágyák hatása a mezőgazdasági növények foszfor (P) felvételére, csírázására, gyökér növekedésére.
Mi az a mikroorganizmus?
Szervesanyag kijuttatás
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Öltözködés és kozmetikumok
KÜLÖNBÖZŐ BIOTRÁGYÁK ÖSSZEHASONLÍTÓ NÖVÉNYFIZIOLÓGIAI VIZSGÁLATA
Mik azok a mikrobák?.
Tisztítás, fertőtlenítés
Génexpresszió más (nem-E.coli) prokariótában
A talaj mikrobiális biomassza meghatározása fumigációs módszerekkel.
Antibiotikumok kimutatása a talajból
BIOBÁNYÁSZAT Thiobacillus ferrooxidans.
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
II. divízió: Firmicutes (Gram-pozitív baktériumok)
A nyersanyagban rejlő veszélyek
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Biogazdálkodás. Maga az elnevezés országonként változik (organikus, ill. szerves, biológiai, ökológiai stb.), lényegében azonban ugyanazt jelenti: olyan.
Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
Indításkor Kattints a hangszóróra Kikapcsolás ESC gomb.
A talaj kémiája & a talajszennyezés
Cellulóz.
Hemicellulóz és lebontása
Plazmidok Készítette: Vásárhelyi Miklós. : E. Coli jól használható genetikai kísérletekben: Genomja kicsi(4,2*10 6 bázispár, kb. ezrede az emberének)
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
Elektroporáció.
Készítette: Kiss László
Géntechnikák Labor FÁG DISPLAY
Készítette: Vancsó Ildikó
FLUORESZCENS IN SITU HIBRIDIZÁCIÓ
Növényvédőszer kémia Növényeket károsító tényezők abiotikus biotikus
Trichoderma asperellum (korábban harzianum) készítmény
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
B I O F A R M Integrált ökogazdálkodási K+F EU programok, állatbarát lovarda és regionális nagytestű állatkórház
A talaj oldott szerves szén (DOC) tartalmának meghatározása Készítette: Dudás Kata.
A talajsavanyodás és kezelése
A talaj-mikroorganizmusok peszticidérzékenységének kimutatása
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
tűzelhalás – Erwinia amylovora
XENOBIOTIKUMOK MIKROBIÁLIS LEBONTÁSA
Fertőtlenítés sterilizálás
Azok akik nem állatok és nem növények, különcök
TALAJOK ÉS ZÖLD KÉMIA. Általában a talajokról Definícó: a földkéreg legfelső laza rétege, amelyet a gyökérzet és mikroorganizmusok együttes tevékenysége.
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Az élelmiszerek romlása
Szántóföldi növények betegségei Növénykórtani ismeretek modul.
Escherichia coli baktérium
Ökológiai növényvédelem. Bacillus thuringiensis a Bacillus thuringiensis (Bt) nevű baktérium használata tipikus eszköze a biológiai növényvédelemnek a.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
A növényvédő szerek hatása a környezetre Nádasyné Ihárosi Erzsébet Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Keszthely, Növényvédelmi Intézet,
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Készítette: Üsth Ella Mónika
Gombák.
Polimeráz Láncreakció:PCR, DNS ujjlenyomat
A prokarióták.
Az éhezés.
Előadó: Kujáni Lászlóné Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara
Integrált növényvédelem
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A talaj-mikroorganizmusok peszticidérzékenységének kimutatása
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Előadás másolata:

Biopeszticidek Készítette: Nagy Gábor (VODQM9)

Peszticidek: rovarölő szerek, gombaölő szerek, gyomirtó szerek Peszticid használat Magyarországon: 1989-re 7 kg/ha 1995-re 1,4 kg/ha 2002-re 1,6 kg/ha Legveszélyesebbek: POPs (Persistent Organic Pollutants) pl. aldrin, dieldrin, DDT

Peszticid-maradványok a hazai és import élelmiszerekben Magyarországon, 2002

Biopeszticidek előnyei általában kevésbé toxikusak sokkal nagyobb a szelektivitásuk nagyon kis mennyiségük is hatásos lehet gyorsabban lebomlanak

3 nagy csoportjuk Mikrobiális eredetű szerek PIPs (Plant Incorporated Protectants) Biokémiai peszticidek

Biokémiai peszticidek: a természetben is előfordulnak, ide tartoznak például a rovar szexferomonok PIPs: ezeket növények termelik, de a termékeket kódoló gének mikroorganizmusokból származnak (pl. Bac. thuringiensis δ-endotoxint kódoló génje szója- és kukoricanövényekben)

Mikrobiális eredetű bio-növényvédő szerek Gyomirtók: természetes molekulák, ezért biológiailag lebonthatók, célzottan hatnak. Némely esetben a nemkívánatos gyomnövény természetes gomba, baktérium vagy vírus betegségét próbálják alkalmazni. Rovarirtók: pl. a δ-endotoxin rovarpatogén fehérje, két fonalasgombával is sok kísérletet végeznek: Metarhizium anisopliae és Beauveria bassiana, élőhelyük a rovarok bélcsatornája

Növénypatogén mikroorganizmusok: növénypatogén baktériumok például: Agrobacterium tumefaciens – beteg daganat képződés a növényen Erwinia amylovora - tűzelhalás almafákon növénypatogén gomba például: Botrytis cinerea - szürke rothadás szőlőn

Legfontosabb biokontrol mikroorganizmusok Bacillus subtilis, Pseudomonas fluorescens, Trichoderma hamatum, Trichoderma viridae - a gombatartalmú szerek többsége Trichoderma fajok spóráit vagy mycéliumát tartalmazza

Fonalasgomba alapú biokontrol szerek hatásmechanizmusai Mikoparazitizmus: az antagonista gomba hifája rátekeredik a növénypatogén gomba hifájára, és sejtfaloldó enzimekkel parazitálja azt Gombaellenes antibiotikumok termelése: olyan speciális szekunder metabolitok termelése, melyek önmagát nem, de egy másik gombát mérgeznek Versengés a tápanyagokért : elsősorban Pseudomonas fajok képesek sziderofórok termelésére, melyek révén más mikroorganizmus elől elszívják a létfontosságú kationokat, pl. vas-ionokat

Biokontrol szerek kiszerelési formái granulátum, enkapszulázással kapott termék, porozószer, spray, fagyasztott sejtkoncentrátumot tartalmazó pellet, csávázószer, tőzegbe kevert spórák, stb.