Citromsav gyártása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vízben oldott oxigén meghatározása
Advertisements

2010. július 8. Sopron Hidrológiai Társaság
A LEVEGŐ.
Hőpréselés alatt lezajló folyamatok •A kompozit alkotóelemei z irányban végleges helyükre kerülnek; Mi történik?
Fe Fe C - 3 állapotábra - 2. Faller Antal, SOPRON.
Készlet késztermékek, alkatrészek, kiegészítő termékek,
Gáz-folyadék fázisszétválasztás
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
Bevezetés a vasgyártás technológiai folyamataiba
SO2.
ARZÉN.
CITROMSAV FELDOLGOZÁSA
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Upstream / downstream folyamatok
Kénsav H2SO4.
Műszaki furnér gyártás
AZ IPARI HŐCSERE ALKALMAZÁSAI, BEPÁRLÓK ÉS SZÁRÍTÓK
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
13.Óra AZ OLDATOK TÖMÉNYSÉGE
SZÁRÍTÁS Szárításon azt a műveletet értjük, mely során valamilyen nedves szilárd anyag nedvességtartalmát csökkentjük, vagy eltávolítjuk elpárologtatás.
Az elemek lehetséges oxidációs számai
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Szappanok káros hatása
A növények ásványianyag-felvétele
SZERVES SAVAK 1. Citromsav
Monoklonális antitestek gyártása
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
AP-CITROX kémiai dekontaminációs technológia nem-regeneratív változatával, az üzemi értéket meghaladó dekontamináló oldat áramlási sebességgel (1,69 m/s)
A víz.
Ammónium.
Vízlágyítás.
Ammónium.
Vízlágyítás.
Koaguláció. Kolloid részecske és elektrosztatikus mezője Nyírási sík (shear plane): ezen belül a víz a részecskével együtt mozog Zéta-potenciál: a nyírási.
Koaguláció.
Magnézium-szulfát- és alumínium-szulfát reakciói
A kénsav és sói 8. osztály.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Kalcium vegyületek a természetben
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Uránszennyezés a Mecsekben
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Az oldatok.
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
Energia-visszaforgatás élelmiszeripari szennyvizekből
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a hal
CUKORNÁD.
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Vegyipari és biomérnöki műveletek
Keverékek.
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
Koaguláció.
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
A TERMÉKIZOLÁLÁS MŰVELETEI
A TERMÉKIZOLÁLÁS MŰVELETEI
Fizikai alapmennyiségek mérése
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
Kén oxidjai és a kénsav. Kén-dioxid SO 2 Fizikai tulajdonságai: Színtelen, szúros szagú, levegőnél nehezebb, gáz. Kémiai tulajdonságai: Vízben oldódik.
Milyen tényezőktől függ az anyagok oldhatósága?
* * ppm (v/v) azaz ppmv átszámítása
Analitikai számítások a műszeres analitikusoknak
Híg oldatok tulajdonságai
OLDATOK.
Híg oldatok tulajdonságai
Előadás másolata:

Citromsav gyártása

Citromsav táptalajkészítés és fermentáció

A citromsav fermentáció lefutása Végső citromsav konc.: ~130 g/l melaszon; 200-250 g/l cukorból Konverzió: 87-92 %; Produktivitás: 0,67-0,75 kg citromsav/m3*h; ~16-18 kg citromsav/m3*nap Fruktóz: a szacharózból képző-dik invertálódással. Kezdetben polimerizálódhat, azután fel-használja a törzs.

Levegőztetés, pelletképződés Oldott oxigén koncentráció: ha alacsony, csökken a cit-romsav termelés  intenzív levegőztetés, néha O2 dúsítás! Ha kimarad a levegőztetés: a savtermelés leáll (a sejtsza-porodás újraindulhat) Kulcskérdés a morfológia  pelletképződés 

A micélium elválasztása A micéliumot általában vá-kuum dobszűrővel választ-ják el. Ha szűrősegéd-anyagra is szükség van, az ásványi anyagok helyett gyakran növényi mellékter-mékeket (pelyva, szalmatö-rek) használnak.

Vákuum dobszűrő Fő egysége egy szektorokra osztott forgó dob, amely részle-gesen a szűrendő lébe merül. A nyomás a dobon kívül atmoszfé-rikus, a dob szektorainak nagy részében viszont csökkentett nyomás uralkodik. A szűrőréte-get a lassan forgó dob felületére feszített szűrővászon, illetve az erre rárakódott anyagréteg alkot-ja. A dob külső felületére a be-merülő zónában rakódik fel a szűrőlepény, a szűrlet a henger belsejébe, a szívókamrákba ke-rül. A léből kiemelkedve a folya-matos szívás következtében a szűrőlepény víztartalma csök-ken.

Oxalátmentesítés Kevés Ca(OH)2 bevitelével az oxalát leválik, míg az egybázi-sú kalcium-citrát (a hárombázisúval ellentétben) elég jól oldódik. A szűréssel a kalcium-oxalát elválasztható.

Nyomószűrők

Citromsav kicsapás A kicsapás mentét befolyáso-ló technológiai paraméterek: a citromsav koncentrációja, Hőmérséklet (90 ˚C) pH (~7 körüli) a Ca(OH)2 adagolás üteme Szűrés: vákuum dobszűrőn

Feltárás kénsavval A feltárás tömény (60-70 %-os) kénsavval történik. A kén-savat a sztöchiometrikushoz képest kis feleslegben (+1-2 g/l) adagolják. A képződő gipszet ismét csak vákuum dobszűrőn szűrik le. Mennyisége: 1,4 tonna gipsz/ tonna citromsav

Színtelenítés, ionmentesítés A színanyagokat aktív szénnel töltött oszlopon lehet megkötni. Az ásványi sók ionjait ioncseré-lő gyantákkal lehet eltávolítani, „flow through” technikával, azaz nem főkomponenst kötjük meg a kolonnán, hanem a szennye-zéseket. A termék átáramlik az oszlopon, nincs szükség elúci-óra.

Ipari léptékű ioncserélő telep

Bepárlás A bepárlás kíméletes, alacsony hőmérsékleten, rövid tartózkodá-si idővel történik. Többfokozatú, többtestes vákuumbepárlót hasz-nálnak, ahol az utolsó fokozatban a tömény oldat hőmérséklete nem haladja meg a 40 ˚C-ot.

Kristályosítás A citromsav 36,5 ˚C alatt kristályvízzel, efölött pedig vízmen-tesen kristályosodik. Inkább a monohidrát létrehozására töre-kednek. Az oldatot 20-25 ˚C-ra hűtik. A citromsav gyártásnál érdemes folyamatos kristályosítókat alkalmazni. Ezekben ál-landó tisztaságú és állandó méreteloszlású kristályok jönnek létre. A kristályok elválasztása és mosása szűrőcentrifugá-ban történik. Az anyalúg még jelentős mennyiségű terméket tartalmaz, ezt újra feldolgozzák.

Szűrőcentrifuga A kristályok leállítás nél-kül eltávolíthatók a hidra-ulikus működtetésű ka-parókéssel. (Használt vegyipari gépeket forgalmazó cég hirdetése)

Szárítás A kristályvízvesztés veszélye miatt a száradó anyag hőmér-séklete nem haladhatja meg a 36,5 ˚C-ot. Emiatt vagy vá-kuum-szárítókat használnak, vagy igen nagy mennyiségű, közel szobahőmérsékletű le-vegővel szárítanak.

Technológiai fejlesztési irányok Az eddigiekben a citromsav fermentlé klasszikus feldolgo-zási technológiáját mutattuk be. Az eljárás sok vegyszert és energiát igényel, és óriási mennyiségű mellékterméket bocsát ki. Állandó műszaki fejlesztés folyik például a memb-ránműveletek területén. A sejtek elválasztására mikroszű-rést, a nagy molekulájú szennyezések eltávolítására ultra-szűrést, a citromsav oldat koncentrálására reverz ozmózist, vagy nanoszűrést lehet alkalmazni. Az új feldolgozási mű-veletek elterjedésének gátja, hogy a citromsav igen nagy mennyiségben gyártott olcsó tömegtermék, a legkisebb többletköltség is veszélyezteti a versenyképességet.