Forrás: Dr. Sveiczer Ákos Egészségügyi mikrobiológia jegyzete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HIV Human Immundeficienci Virus Emberi immunhiányt okozó vírus
Advertisements

HEPATITIS, MINT KOCKÁZATI TÉNYEZŐ A DROGHASZNÁLÓK KÖRÉBEN
2014. ÁPRILIS UTOLSÓ HETE AZ IMMUNIZÁCIÓ VILÁGHETE „ Ön mennyire naprakész ? ’’ Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra.
AIDS.
Mi az a mikroorganizmus?
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
A hepatitisz C ellátásának változásai:
Krónikus C-vírus hepatitis: Új remények, régi és új nehézségek
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
A BETEGELLÁTÁS SORÁN VÉRREL ÉS TESTVÁLADÉKKAL TERJEDŐ VÍRUSFERTŐZÉSEK MEGELŐZÉSE AIDS világnap november 30. Ficzere Ferencné Pándy Kálmán Kórház,
PARKI KULTÚRA Együttműködés a tisztább és biztonságosabb közterekért
AFRIKA Készítette: Csik Annamária Molnár Vivien Ring Evelin.
A méhnyakrák elleni küzdelem világhete ALKALMÁBÓL Január
A védekezés.
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
Energiatermelés külső költségei
Nemi úton terjedő betegségek
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
AIDS Világnap: december 01..
 Évtizedek óta intenzív kutatások zajlanak egy mesterséges vérpótló szer, köznapi nevén "művér" kifejlesztésére, amely sürgősségi helyzetekben a valódi.
Védőoltások.
Fertőző betegségek felosztása járványtani szempontból
Májbetegségek klinikai laboratóriumi vizsgáló módszerei
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
Immunrendszer Betegségei.
Légzőszervrendszer betegségei
Az agyhártyagyulladás a porckorongsérv és az idegbecsípődés
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió miért elengedhetetlen a többszörös regressziós számítás? a többszörös regressziós számítások fajtái.
Hepatitis-A,-B és -C vírusok
Készítette: Leidecker Orsolya
Új eszközök a népbetegségek felmérésére
6. tétel.
Akut és krónikus májbetegségek
Az immunrendszerrel kapcsolatos egészségügyi vonatkozások
A HIV FERTŐZÉS IMMUNPATHOGENEZISE. A HUMÁN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV)
December 1. az aids elleni küzdelem világnapja
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
szexuális úton történő átvitel
Az immunrendszer: feladata a szervezet védelme a külvilágtól
Epe- és májbetegségek gyógyszerei, enzimkészítmények
Korunk „pestise”: HIV/AIDS
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Egészségügyi alapismeretek
Világot fenyegető vírus Semmi sem biztos; csak a halál.
Vírusok.
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Bakteriális fertőzések
Bakteriális megbetegedések
felfedezése Kialakulása, tünetei, megelőzése
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
HARC A VÍRUSOK ELLEN, A VÉDŐOLTÁSOK FEJLESZTÉSE LABORATÓRIUMI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT Szekeres Zsófi.
Ebola vírus betegség Ebola-láz, Ebola hemorrhagiás láz – súlyos, gyakran fatális betegség Kórokozó: Ebola vírus 1976 óta ismert – ekkor két szimultán kitörő.
Humán Papillóma Vírus (HPV)
Azok, akik nem is élnek de sokszorozódnak
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 11. Szexuális úton terjedő betegségek.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
Dr. Keller Éva Dr. Danics Krisztina, Semmelweis Egyetem ÁOK
A máj foglalkozási eredetű megbetegedései Továbbképzés Budapest, április 5 Továbbképzés Budapest, április 5 Dr. Fehér János Semmelweis Egyetem,
4. lecke Nem sejtes rendszerek Vírusok, viroidok és a prionok.
Vakcinák. Edward Jenner Fekete himlő Tehén himlő Fekete himlő Tehén himlő
Nemi Betegségek.
- A WHO szerint a leggyakoribb betegségek közé tartoznak.
Veszettségre gyanús sérülések előfordulása a Dél-alföldi régióban
A nemi betegségek napjainkban
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Nemi betegségek.
Coeliákiás gyermekek olthatósága
Égető probléma – nemi betegségek a XXI. században
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Előadás másolata:

Forrás: Dr. Sveiczer Ákos Egészségügyi mikrobiológia jegyzete H e p a t i t i s Forrás: Dr. Sveiczer Ákos Egészségügyi mikrobiológia jegyzete

Hepatitis-A-vírus (HAV) A hepatitis először felismert kórokozója Család: Picornaviridae (RNS) Lappangási idő: 15-50 nap, 10% beteg, 0,1% fulmináns Terjedése: enterálisan (élelmiszerek, víz v. kontaktus útján: túlzsúfolt börtönök, retardáltak, óvodai személyzet stb.) Szaporodása: a tápcsatornában is, és fő célszervébe, a májba virémiát követően kerül. A betegség mindig akut, sosem válik krónikussá, az elpusztult májsejtek pedig regenerálódnak, a beteg teljesen meggyógyul. Fertőzőképességét a külvilágban sokáig megőrzi. Hazánkban évente 1000-2000 esetet rögzítenek, főleg 20 évesnél fiatalabbak kapják meg, az idősek védettek Védőoltás: passzív/aktív létezik, amivel leginkább a HAV-fertőzöttek környezetének tagjait immunizálják.

A HAV fertőzések földrajzi megoszlása

Hepatitis-B-vírus (HBV) Család: Hepadnaviridae (DNS) szérumhepatitis (hepatitis = májgyulladás) kórokozója Terjedése& eredete: hematogén-limfogén úton, leggyakrabban nosocomialis eredetű: átvihető vérátömlesztéssel, humán savóval, rosszul sterilezett tűvel, fecskendővel, egyéb orvosi kellékekkel, műszerekkel. A véren kívül más testnedvekben, pl. a nyálban is jelen lehet a vírus. A nyálkahártyák mikrosérülésein is átjuthat, s így szexuális úton is terjedhet (STD). A méhlepényen keresztül a magzatot is megfertőzheti. Az akut HBV-fertőzésnél a májsejtekben erős celluláris immunválasz indukálódik, ami megszünteti a vírusszaporodást, s teljes gyógyulás következik be. A folyamat azonban gyengébb immunrendszerű személyeknél krónikussá válhat, ami lehet krónikus aktív v. krónikus perzisztáló.

Aktív forma: a máj irreverzibilis károsodása lehet letális kimenetelű Perzisztáló forma: járványtanilag roppant veszélyes (de át is alakulhat később aktív formába vagy beépülve a gazdasejt genomjába onkogénné is válhat). A tünetmentes ürítők: az egészségügyi állapotok függvényében arányuk a népességben 0.1 és 25% között ingadozik. Mo.-on a szociális viszonyok közti eltérés szerint a lakosság 0.5-5%-a hordozza a HBV-t. Megelőzés: a véradók HBV-szűrése a vérkészítmények ellenőrzése az orvosi gyakorlatban az egyszer használatos eszközök alkalmazása ill. a többször használatos eszközök gondos sterilezése. Védőoltás: az aktív védőoltásnál a HBV egy felszíni antigénjét (HBsAg) használják, azt pedig rekombináns DNS-technikával élesztőkben termeltetik.

Hepatitis-D-vírus Régebbi neve: delta-ágens. Ez egy rendszertanilag el nem helyezett pici RNS-genomot tartalmazó defektív vírus: csak olyan májsejtekben képes szaporodni, amelyek HBV-vel is fertőzöttek. Terjedési módjai: azonosak a HBV-ével. Koinfekció: a HBV- és a HDV-fertőzés egyszerre történik. Ekkor általában a beteg teljesen meggyógyul, mindkét vírus eliminálódik, sőt interferenciájuk miatt még könnyebb is a kórlefolyás Szuperinfekció: a HBV-hordozó később fertőződik HDV-vel is. A krónikus HBV-hordozók szuperinfekciója HDV-vel gyakran súlyosbítja a folyamatot.

Hepatitis-C-vírus (HCV) Család: Filoviridae (RNS) Lappangási idő: 6-12 hét Terjedése: vérrel, vérkészítményekkel, ill. szexuálisan (STD) Az akut HCV fertőzés is krónikussá válhat, sőt érdekes módon tumorosan transzformált májsejtekből is néha kimutatható a HCV. E vírus létezésére pontosan az volt az első bizonyíték, hogy amikor a HBV-szűrések vértranszfúzió előtt általánossá váltak, annak eredményeképp a poszttranszfúziós hepatitisek száma 80-90%-kal csökkent ugyan, de nem eliminálódott teljesen. Ekkor ezt a még ismeretlen kórokozót non-A-non-B-hepatitisvírusnak nevezték el, s későbbi izolálása után kapta a HCV nevet. Védőoltás: sajnos még nem áll rendelkezésre, ill. a véradók teljes körű szűrése sem megoldott.