Plazmidok Készítette: Vásárhelyi Miklós. : E. Coli jól használható genetikai kísérletekben: Genomja kicsi(4,2*10 6 bázispár, kb. ezrede az emberének)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kromoszómák.
Advertisements

Utazás a sejtben Egy átlagos emberi sejt magja megközelítőleg 510-15 gramm mennyiségű és 1,8-2 méter hosszúságú (3000 millió bázispárnyi) DNS-ből,
BIOTECHNOLÓGIA D MsC gyakorlat
Sejtmag és osztódás.
Mi az a mikroorganizmus?
Mutációk.
Sejtjeink jellemzői 4. Lecke 8. osztály.
Elektroforézis Általában agaróz a hordozó
Nukleinsavak – az öröklődés molekulái
Rekombináns fehérjék termeltetési stratégiái
Bakteriális genom térképezés Készítette: Mlinarics Edina IV. Biológus Bioinformatika SZIT.
Az intergénikus régiók és a genom architektúrájának kapcsolata Craig E Nelson, Bradley M Hersh és Sean B Carrol (Genome Biology 2004, 5:R25) Bihari Péter.
Strukturális genomika Gyakorlati feladatok. SNP-k és vizsgálatuk Mi az SNP?
Az immunoglobulin szerkezete
Molekuláris genetika Falus András.
Antigén receptorok Antitest, T sejt receptor A repertoire (sokféleség) kialakulása Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Falus András.
Az Örökítőanyag.
A gombák genetikai manipulációi
MUTÁCIÓ ÉS KIMUTATÁSI MÓDSZEREI
A kromoszómák működése, jellemzői:
Antigén receptorok Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet.
Lizoszóma Enzimek Membrán proteinek Transzport molekulák a membránban
Eukarióták Fő genetikai jellemzők Például az élesztő
GAZDA GRAS: generally recognized as safe Intracelluláris / szekréció Proteázok Termelés, szekréció szinkronizálás Gazda kialakítása.
 fág Lambdoid fágok P22 P2, 4 P1 Mu
A λ bakteriofág +++. Kb db fág van a bioszférában Bakteriofágok vegetatív replikációs ciklusa.
Ahhoz, hogy dolgozni tudjunk égy adott génnel, vagy szekvenciával nagy mennyiségű DNS-re van szükségünk, ezért valamilyen módon „klónozni” kell, a gén.
Transzdukció Készítette: Őri Zsuzsanna Emese 2007.március 30.
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
Készítette: Leidecker Orsolya
Elektroporáció.
Készítette: Kiss László
Géntechnikák Labor FÁG DISPLAY
Plazmid tartalmú mikrobák tenyésztése és kinetikája BIOREAKT 2009_MSc Genetikailag manipulált mikroorganizmusok (GMO)idegen-fehérje termelésének egyik.
DNS amplifikáció pl . DNS szekvenálásnál nagy jelentősége van
Készítette: Vancsó Ildikó
DNS chipek, DNS hibridizáció
Az öröklődés - Dedičnosť
AZ ELLENANYAG SOKFÉLESÉG GENETIKAI HÁTTERE. AZ ELLENANYAGOK SZERKEZETE KOMPLEMENT AKTIVÁCIÓ SEJTHEZ KÖTŐDÉS LEBOMLÁS TRANSZPORT Könnyű lánc (L) Nehéz.
AZ INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
Hogyan képes a B sejt csak egyfajta könnyű és egyfajta nehéz láncot kifejezni? –Annak ellenére, hogy minden B sejtben egy apai és egy anyai Ig lókusz is.
A genetika (örökléstan) tárgya
Domináns episztázis – lovak
Dr. Bugyi István Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály,
Baktériumok és vírusok genetikája
1, GÉNKÖNYVTÁRAK ALKALMAZÁSA
IN VITRO MUTAGENEZIS Buday László.
A P elemek mobilitásának szabályozása
A P elem technikák: deléció izolálása P elem remobilizációval
A P elem technikák: enhanszerek és szupresszorok azonosítása
Az eukarióta sejtciklus szabályozása
A P elem technikák: enhanszerek és gének csapdázása
A SEJTCIKLUS ÉS A RÁK KAPCSOLATA
A P elem technikák: génmanipuláció tetszés szerint
Gének, környezet, viselkedés
Sejtek genetikai módosítása (gének bevitele vagy eltávolítása)
Escherichia coli baktérium
Molekuláris klónozás a gyakorlatban. CRISPR/Cas rendszerek Adaptív bakteriális immunitás Idegen nukleinsavak ellen ( pl. vírusok) Ezek integrálása a genomba,
Honalapító őseink genetikai öröksége Kristóf Zoltán, 2013.
DNS szintézis, replikáció Információ hordozó szerep bizonyítéka Avery-Grifith kísérlet Bakterifágos kísérlet.
Vakcinák. Edward Jenner Fekete himlő Tehén himlő Fekete himlő Tehén himlő
2-es típusú diabetes mellitus: újdonságok
43. lecke A Humán Genom Program
Géntechnikák labor kiselőadás Készítette: Nagy Zsuzsanna
lecke A gének megváltozása. A génösszetétel megváltozása
Humángenetika Makó Katalin.
FOGALMAK DNSasfehérje (szabályozó/szerkezeti)
Molekuláris biológiai módszerek
Gyakran felvetődő kérdés
Új molekuláris biológiai módszerek
Előadás másolata:

Plazmidok Készítette: Vásárhelyi Miklós

: E. Coli jól használható genetikai kísérletekben: Genomja kicsi(4,2*10 6 bázispár, kb. ezrede az emberének) Haploid: mutációkat nem tudja elnyomni egy másik allél Rövid osztódási idő(20 perc) A genetikai kísérletekhez szükség van a DNS átvitelére a baktériumok között! Bizonyítás: Lederberg és Tatum E.Coli K12 törzs Kétszeres mutánsokat alkalmaztak, hogy a revertánsok ne tegyék értékelhetetlenné a kísérletet A törzs met- bio- thr+ leu+ B törzs met+ bio+ thr- leu- Minimál táptalaj: Nincs növekedés met+ bio+ thr+ leu+ Rekombinánsok kinőnek

DNS közvetlenül vagy egyik auxotróf sejt felhasadása után jut-e át a másikba? Egyik törzs sejtjeit lizálták majd szűrték az így kapott sejtmentes DNS tartalmú szűrletet, hozzáadták a másik törzs ép sejtjeihez d enem tapasztaltak rekombinációt. A baktériumok közvetlen érintkezéssel cseréltek DNS-t: konjugáció A konjugációt az egyik baktérium felszínén kialakuló csöves szerkezet(F pilus) teszi lehetővé. Pilus üreges a konjugáció során megrövidül, valószínűleg nem a DNS átvezetésére szolgál csak közelíti egymáshoz a két sejtet.

DNS átadása egyirányú: Az F+törzset kezelték antibiotikummal a konjugáció továbbra is lejátszódott ha az F- törzset akkor nem kaptak rekombináns egyedeket. A rekombinánsokban a recipiens alléljai voltak többségben F+ a donor F- recipiens. A donor DNSének csak kis részéletét adja át nagy gyakorisággal.

F+ sejt nagy gyakorisággal képes F- sejtet F+-á alakítani. 10-ből 1-t. Más gének átvitelének gyakorisága 1: hoz F faktor nagyon könnyen kerül át egyik sejtből a másikba valószínűleg más mechanizmussal mint a többi gén F+ E.Coli és másik baktériumfaj(Serretia marcescens) sejtjeit keverték. A recipiensben az eddigiektől eltérő sűrűségű DNS jelent meg aminek sűrűsége az E.Coli DNSével volt azonos sűrűségű. Ez az új DNS mennyiség az F faktor, mert az adódik át nagy gyakorisággal. F faktor egy plazmid: gazdasejt kromoszómájától replikálódik, gyűrű alakú, extrakromoszomális DNS

Hfr törzsek Az F plazmid néha rekombinálódik Hfr-ré alakítja a sejtet és mobilizálja. F faktor önmaga átadásának képességét elveszíti és átadja azt a gazdakromoszómának.

F’ plazmidok Mindig ugyanoda épül be a a kromoszómába ahol az eredeti Hfr-ben volt. A normál plazmidnál nagyobb gyakorisággal képez Hfr sejtet Magával vitt egy darabot a gazdakromoszómából, amikor Hfr sejtben tartózkodott. Ennek köszönhetően képes mindig ugyanoda beépülni.

Plazmid: egyirányú replikáció EcoRI restrikciós endonukleáz elhasítja a plazmidot Replikációs buborék csak egyik irányba nő

pBR322

pUC vektorok pBR322-ből származik DNS 40%át eltávolították köztük a tetraciklin rezisztencia gént. Sokszoros klónozóhely Részleges béta-galaktozidáz gén, ha bekerül olyan sejtbe ami szintén tartalmaz részleges β-gal gént akkor intracisztronos komplementációval működő enzim keletkezik X-gal indikátor a táptalajba a β-galaktozidáz galaktózra és kék festékre bontja: telepek kékülnek Irányított klónozás: a sokszoros klónozóhely biztosítja. Olyan DNS darab beépítése melynek végeit különböző restrikció endonukleázokkal hasítják.

pUC18