Géntechnikák Laboratórium

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az “sejt gépei” az enzimek
Advertisements

A fehérjék.
RACIONÁLIS GYÓGYSZERTERVEZÉS MOLEKULASZERKEZETI VONATKOZÁSOK.
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Biokémia fontolva haladóknak II.
Mutációk.
1. Termodinamikai alapfogalmak Mire kell? A mindennapi gyakorlatban előforduló jelenségek (például fázisátalakulások, olvadás, dermedés, párolgás) értelmezéséhez,
DNS replikáció DNS RNS Fehérje
DNS replikáció DNS RNS Fehérje
A humán genom projekt.
Makromolekulák Simon István. Párkölcsönhatások energiájának egy aminosavra számított értéke.
Entrópia és a többi – statisztikus termodinamikai bevezető
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Nukleinsavak – az öröklődés molekulái
Fehérjeszintézis Szakaszai Transzkripció (átírás)
Az immunoglobulin szerkezete
A fémek és ötvözetek kristályosodása, átalakulása
Az élő szervezeteket felépítő anyagok
A fehérjék világa.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Anyagismeret 2. Fémek és ötvözetek.
BIOKÉMIAI ALAPOK.
BIOKÉMIA I..
Nukleotidok, nukleinsavak
génszabályozás eukariótákban
A sejt kémiája MOLEKULA C, H, N, O – tartalmú vegyületek (96,5 %).
Génexpresszió (génkifejeződés)
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
MUTÁCIÓ ÉS KIMUTATÁSI MÓDSZEREI
Öröklődés molekuláris alapjai
A nukleinsavak.
Fejezetek a fizikai kémiából Ph.D.főtárgy Előadó: Pál Krisztina
Asszociációs (micellás) kolloidok (vizes rendszerek)
EGYÉB HATÁSOK AZ ENZIMAKTIVITÁSRA BIM SB 2001 Ionerősség pH Hőmérséklet Nyírás Nyomás (hidrosztatikai) Felületi feszültség Kémiai szerek (alkohol, urea,
Poszttranszlációs módosítások Készítette: Cseh Márton
A moláris kémiai koncentráció
Reakciók hőeffektusa, hőszínezete, a reakcióhő
DNS chipek, DNS hibridizáció
Az anaerob rothasztók ellenőrzése és biokémiai jellemzése
MOLEKULÁRIS BIOLÓGIA tavaszi szemeszter
EGYÉB HATÁSOK AZ ENZIMAKTIVITÁSRA BIM BSc 2007 Ionerősség pH Hőmérséklet Nyírás Nyomás (hidrosztatikai) Felületi feszültség Kémiai szerek (alkohol, urea,
NUKLEINSAVAK MBI®.
Aminosavak és fehérjék
A genetika (örökléstan) tárgya
Kémiai reakciók.
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
A foszfát csoport az S, T és Y oldalláncok hidroxil- csoportjához kapcsolódik.
Diszkrét molekuladinamika és alkalmazásai Gyimesi Gergely május 10.
Makromolekulák Simon István. p27 Kip1 IA 3 FnBP Tcf3 Bound IUP structures.
Spektroszkópia Analitikai kémiai vizsgálatok célja: a vizsgálati
E, H, S, G  állapotfüggvények
Fizikai alapmennyiségek mérése
A fehérjék. az élőlények legfontosabb anyagai (görög név: protein) a sejtek szárazanyag-tartalmának %-át adják monomereik: aminosavak (C, H, O,
A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája.
DNS szintézis, replikáció Információ hordozó szerep bizonyítéka Avery-Grifith kísérlet Bakterifágos kísérlet.
Fehérjék Az élő szervezetek anyagai. Aminosavak kapcsolódása Az aminosavak egymással való összekapcsolódása: peptidkötéssel dipeptid = két aminosav kapcsolódott,
Primer tervezés qPCR-hez
Polimeráz Láncreakció:PCR, DNS ujjlenyomat
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
Cukrok oxigén BIOKÉMIA VÍZ zsírok Fehérjék szteroidok DNS.
A POLISZACHARIDOK A poliszacharidok sok (több száz, több ezer) monoszacharidrészből felépülő óriásmolekulák. A monoszacharidegységek glikozidkötéssel kapcsolódnak.
Replikáció Wunderlich Lívius 2015.
DNS replikáció DNS RNS Fehérje
lecke A gének megváltozása. A génösszetétel megváltozása
Molekuláris biológiai módszerek
Proteomika, avagy a fehérjék „játéka”
Makromolekulák Simon István.
A fehérjék.
Előadás másolata:

Géntechnikák Laboratórium Fehérjék stabilitása Géntechnikák Laboratórium 2008. 03. 13

Centrális dogma Fehérje DNS RNS Fehérje Replikáció Transzkripció Transzláció Fehérje A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. A fehérjék aminosav sorrendjét a gének nukleotid szekvenciája kódolja a genetikai kódszótárnak megfelelően.

A fehérjestabilitás értelmezése-1 A biofizikusok a termodinamikai stabilitást értelmezik, mely szerint fehérjék reverzibilisen alakulnak át a natív és a denaturált forma között. Ebben az esetben a stabilitás leírható a két állapot között Gibbs- féle szabadenergia különbséggel: Minél nagyobb a különbség, annál stabilabb a fehérjeállapot. Jellemzően egy globuláris fehérjére ez a különbség viszonylag kicsi, Kb. 15kcal/mol.

A fehérjestabilitás értelmezése -2 A biokémikusok, biotechnológusok szempontjából kérdés, hogy adott körülmények mellett elég stabil-e funkciójának (pl. enzimaktivitás membrántranszport, szerkezetalkotás, stb.) ellátásához. Ha egy fehérje pl. a hőmérséklet emelésével denaturálódik, de a változás reverzibilis, a fehérjét funkcionális szempontból stabilnak nevezzük, míg termodinamikai szempontból a molekula instabilnak tekinthető. Irreverzibilis denaturáció esetén azonban az is fontos, hogy adott környezetben milyen gyorsan megy végbe a változás. Ilyen szempontból a változás sebességét kinetikus stabilitásként értelmezzük: A kinetikailag stabil fehérje átalakulásához nagyobb szabadenergia gát átlépése szükséges, az instabil állapot elérése több lépésben történhet :

A fehérjestabilitást befolyásoló faktorok Hidrofób kölcsönhatások Hidrogénkötések Konformációs entrópia Ionos kötések Aromás kölcsönhatások Fém-kötések Diszulfid hidak

Fehérjék denaturációja Okai: fizikai vagy kémiai behatások Fizikai: Hő UV-sugárzás Radioaktív-sugárzás Kémiai: pH Nehézfémek sói Fertőtlenítőszerek Formaldehid stb.

Célunk a stabilitás növelésénél, hogy a fehérjék jobban elviseljék: Magasabb hőmérsékletet Extrém pH-t Extrém redoxpotenciált Szerves oldószert

Stabilitást növelő eljárások stabilizálás során az enzimet valamilyen eljárással rögzítik a vízben oldható vagy oldhatatlan anyagokhoz az enzimet kémiailag módosítják különbözô adalékok (additívek), mint például cukrok és más poliolok (glicerin, glikol) alkalmazása megtaláljuk a fehérjemolekulát kódoló génszakaszt és ezen a génszakaszon hozunk létre mutációkat

A fehérjék konformációváltozásának vizsgálatára alkalmas módszerek Fluoreszcens spektroszkópia Cirkuláris dikroizmus (CD) Röntgen diffrakció NMR Differenciál pásztázó kalorimetria (DSC) Fourier-transzformációs infravörös spektorszkópia (FTIR)

A fehérjék konformációváltozásának vizsgálatára alkalmas módszerek Cirkuláris dikroizmus A CD spektroszkópiával egyszerűen és gyorsan nyerhetünk információt a fehérjék szerkezetéről, illetve szerkezetváltozásáról (pl. szubsztrátkötés, oligomerizáció, denaturáció, stb.). A távoli ultraibolya (UV) tartományban (180-260nm) felvett CD spektrumból következtethetünk a másodlagos szerkezeti elemek ( -hélix,  -szerkezet, rendezetlen/random coil láncok) meglétére, illetve ezek arányára a fehérje térszerkezetében, míg a közeli UV tartomány (260-320 nm) az aromás oldalláncokról, azok egymáshoz viszonyított térbeli orientációjáról, vagyis a harmadlagos szerkezetrõl ad információt.

A fehérjék konformációváltozásának vizsgálatára alkalmas módszerek Röntgen diffrakció Ahhoz, hogy mérhető röntgenszórást tapasztaljunk, sok ezer milliárdnyi fehérjemolekulából rendezett mintát kell előállítanunk. Általában ez azt jelenti, hogy a fehérjét kristályosítani kell. A fehérjék kristályosítása egyáltalán nem triviális feladat. A tapasztalat mégis azt mutatja, hogy megfelelő körülmények között a legtöbb fehérje kristályosítható.

A fehérjék konformációváltozásának vizsgálatára alkalmas módszerek NMR-spektroszkópia Az NMR spektroszkópiás szerkezetvizsgálat szerencsésen kiegészíti a röntgendiffrakciós analízist, mert nem igényel rendezett mintát, s természetes, vizes környezetükben képes tanulmányozni a fehérjéket. Hátránya viszont, hogy ezzel a módszerrel nagyobb méretű - jelenleg 300 aminosvnál hosszabb - fehérjék nem tanulmányozhatók.

A fehérjék konformációváltozásának vizsgálatára alkalmas módszerek Differencial pásztázó kalorimetria (DSC) A kalorimetriai mérés során a fehérjék térszerkezetének megváltozását a termodinamikai paramétereik vizsgálatán keresztül követjük nyomon. Általában az állandó nyomáson vett hőkapacitást mérjük, amiből következtethetünk az entalpia, entrópia és a szabad entalpia megváltozására.

Köszönöm a figyelmet! 