Regionális szervezeti reform és kompetencia alapú m ű ködési rend kialakítása a Központi Statisztikai Hivatalban Dr. Kárpáti József Központi Statisztikai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lengvárszky Attila oktatási igazgató ETR konferencia Pécsi Tudományegyetem Oktatási Igazgatóság „Csupán egyetlen siker létezik, hogy képesek vagyunk.
Advertisements

Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. „Változtatni nehéz, a közigazgatást.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
KVN OP 1.1. – TEAM – Képzés a közigazgatás hatékonyabbá tételének érdekében.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Közigazgatási Reform Programok IH dr. Bálint Ákos főigazgató ÁROP és EKOP Félidőben 2:0 Dr. Bálint Ákos főigazgató KRPIH - NFÜ Budapest, április.
Statisztikai információ Készítette: Győre Viktória.
A stratégiai tervezés történeti háttere
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Stratégiai tervezés.
Közigazgatási technológia
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések A szervezetek strukturális és funkcionális kérdései (a szervezetek felépítettségére vonatkozó kérdések). A.
Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott kérelmekhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség oktatása február 2.-5.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
Szervezetfejlesztési Program
Pest Megyei Közigazgatási Hivatal
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 21.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Sajtótájékoztató január 4. Dr. Szikora János elnök, APEH.
1 Tájékoztatás az OSAP 2013 előkészítéséről OST ülés május 14. Dr. Laczka Éva.
A kommunális statisztikától a klímaváltozás méréséig
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Controlling a gyakorlatban Nemzetgazdasági controlling, Eger és Kelet-Magyarország szerepe a nemzetgazdaság fejlődésében dr.Bamberger Anna Magyar Controlling.
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
„Szemléletváltás az oktatásban” Az Igazgyöngy Alapítvány pályázata.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
Szakképzési Tanévnyitó Konferencia október 3. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke A főváros oktatáspolitikájának időszerű kérdései.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt összefoglaló EKOP
Középtávú szakképzési koncepció Borsod-Abaúj- Zemplén Megyében Egységes szerkezetű TISZK-ek létrehozásának lehetősége Előadó: Dr. Simon Csaba Ph. D. mb.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP)
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Integrált irányítási környezet kialakítása. I. Szervezetfejlesztés Az Egyetem szervezeti felépítését részben meghatározza a jogszabály és a Szervezeti.
Az egészségbiztosítási közigazgatás változásai 2011 Balatonalmádi, november 11. Országos Egészségbiztosítási Pénztár, Varga Péter, Finanszírozási.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
Területi és helyi államigazgatási szervek október október 3.
Országos Statisztikai Tanács
Paradigmaváltás, fejlesztések a gazdaságstatisztikában
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
Tájékoztatás az NSKT évre tervezett működéséről, üléseiről, munkabizottságok megalakításáról Dr. Kárpáti József NSKT alakuló ülése.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
Adatszolgáltatói terhek csökkentése a külkereskedelmi statisztikában
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Paradigmaváltás, fejlesztések a gazdaságstatisztikában
Előadás másolata:

Regionális szervezeti reform és kompetencia alapú m ű ködési rend kialakítása a Központi Statisztikai Hivatalban Dr. Kárpáti József Központi Statisztikai Hivatal, Tervezési főosztály „Régiók félúton” Konferencia, Pécs

A KSH szervezeti változásának kormányzati tényezői ► A KSH regionális átalakítása az elsők között történt meg ► A 2050/2004. Kormányhatározat rendelkezései  Megyei igazgatóságok önálló gazdálkodása június 30. után megszűnt  Régióközpontos, centralizáltabb szervezeti rendszert kell kialakítani

A modernizációt sürgető további külső és belső hatások ► (Kormányzati közigazgatási reformok folytatása) ► Pénzügyi korlátok  A költségvetési támogatás csökkenése a 2005 – 2007 közötti időszakban közel 25% ► Korszerű menedzsment módszerek és eszközök felhasználásának igénye  Belső felismerés  Külső érdekhordozók és nemzetközi auditok is erősítették ► A modern technológiák felhasználásának és az ezen alapuló szolgáltatásoknak az igénye erősödik, ezzel párhuzamosan felértékelődik az adatszolgáltatói terhek mérésének, csökkentésének jelentősége ► Következmény: Elkerülhetetlen volt az időszak központi intézkedéseivel párhuzamosan életre hívni egy átfogó, a hivatalon belülről induló fejlesztési programot (KSH Stratégia )

A regionális átalakítás szervezeti megvalósítása

Szervezeti hierarchia 2005 februárig KSH Központja (Főosztályi struktúra) (~800 fő) Budapesti és Pest Megyei Igazgatóság (~120 fő) Megyei igazgatóságok (18 * ~45 dolgozó)

Szervezeti hierarchia 2005 februártól

Megyei igazgatóságok működési területe február 15-ig

Az igazgatóságok és az Adatgyűjtő főosztály működési területe február 15-től

Továbblépés a kompetencia-modell felé

Továbblépés a kompetencia-modell felé (1.) ► A KSH erőforrásainak túlnyomó részét a „termelési” programok (statisztikai adatgyűjtések) használják fel – mérhetővé tételük rendkívül fontos ( programtervezés és mérés rendszere) ► A regionális átalakítás alapjaiban nem változtatott a vertikális és horizontális munkamegosztáson  A főosztályok a programok urai, az igazgatóságok szerepe a végrehajtás („termelőegységek”), így szakmai befolyásuk kisebb  Minden igazgatóság erőforrásai megoszlanak az összes párhuzamos termelési program (minden statisztikai adatgyűjtés) között  Területi illetékességi elv alapján

Továbblépés a kompetencia-modell felé (2.) ► Ha növelni akarjuk a hatékonyságot, csökkenteni kell a párhuzamosságokat és koncentrálni kell az adott területre vonatkozó szaktudást, azaz változtatni kell mind a „horizontális”, mind a „vertikális” munkamegosztáson ► A koncentrációt horizontálisan a tárgykörük szerint összetartozó szakstatisztikákra alapítjuk – immár országosan egyetlen helyen gyűjtött adatokkal ► Vertikálisan pedig elindítjuk újabb részfeladatok telepítését a termelőegységek felé. ► 2 megoldás született:  Teljes kompetenciaközpont  Részleges kompetenciaközpont

A munkamegosztás átalakulása (vertikális nézet) Program- tervezés és irányítás MódszertanTájékoztatás Makro- műveletek és becslés Adatrögzítés és javítás Adatgyűjtés- szervezése és végzése FőosztályIgazgatóság Teljes kompetenciaközpont – egyetlen szervezeti egység IgazgatóságFőosztály / IgazgatóságFőosztály Részleges kompetenciaközpont – írásbeli megállapodás a feladatokról

A kompetencia-központok kialakítása ► Központi döntés a teljes kompetenciaközpontokról  Vállalkozás-statisztika  Árstatisztika  Külkereskedelem-statisztika ► Központi döntés a részleges kompetenciaközpontok közül  Lakossági adatgyűjtésekről  Mezőgazdasági adatgyűjtésekről ► Az ezekhez szükséges erőforrások (át)csoportosítása és megállapodások létrehozása (távmunkás-szervezet előnyei!!!) ► Szakmai tapasztalat és erőforrás-szükséglet alapú döntések a további kompetenciakörök felosztásáról ► Felhasznált forrás: erőforrás-tervező rendszer terv- és tényadatai

A munkamegosztás horizontális változása ► Teljes kompetenciaközpontok  Vállalkozás-statisztika  Árstatisztika  Külkereskedelem-statisztika ► Részleges kompetenciaközpontok  Lakossági adatgyűjtések  Mezőgazdasági adatgyűjtések  Szálláshelyek, kereskedelem, szállítás  Turizmus, IKT, környezetstatisztika, nonprofit szervezetek statisztikája  Társadalmi szolgáltatások, igazságügy, k+f, önkormányzati statisztika  Népességstatisztika

A munkamegosztás horizontális változása február 15-től Vállalkozás-statisztikaÁrstatisztikaKülkereskedelem-statisztika Lakossági adatgyűjtések Mezőgazdasági adatgyűjtések Szálláshelyek, kereskedelem, szállítás szállítás Turizmus, IKT, környezetstatisztika, nonprofit szervezetek statisztikája Társadalmi szolgáltatások, igazságügy, k+f, önkormányzati statisztika Népességstatisztika

A kompetencia alapú működési rend első hatásai (6 hónap tapasztalatai) ► Közvetlenebbül jelentkező fenyegetések / gyengeségek (threats / weaknesses)  Időgazdálkodás vs. adatszolgáltatói fegyelem koncentrált hatása  egy helyen összpontosuló, adott időszakot terhelő kampányszerű feladatok ► Jellemzően gazdaságstatisztika: egyelőre kb. +10% emberi ráfordítás (postai, bonyolult) ► Erősségek (strengths)  Koncentráltan jelentkező szakmai tudás  Elaprózott szakterületek helyett kevesebb tárgykör, de azok az egész országra nézve  Jobb erőforrás-gazdálkodás lehetősége ► Lakossági adatgyűjtések és regiszterek karbantartása: - 20 / 30% emberi ráfordítás várható éves szinten bizonyos feladatoknál! ► Lehetőségek (opportunities)  Munkaidőkeretes időgazdálkodás – rugalmasabb, változatosabb feladatok és teljesíthető elvárások  Elektronikus adatszolgáltatás arányának növelése (= gazdaságstatisztika időhiányának megoldása!)  ( +1: Klaszteresedés? Vajon lesz-e reakció, érdeklődés erre a lépésünkre a gazdaság / társadalom / piac más szervezeteinél?)

Részletesebben a témáról: ► Jelentés a KSH – Stratégiáról (2006)  KSH főoldal -> KSH -> Stratégia  entes_strategia_06.pdf entes_strategia_06.pdf entes_strategia_06.pdf ► Statisztikai Szemle (2007. március)  Dr. Balogh Miklós: A Központi Statisztikai Hivatal szervezetének kompetenciaalapú átalakítása  CF9E E4816D2 CF9E E4816D2 CF9E E4816D2

Köszönöm a figyelmet! dr. Kárpáti József Tel.: 1 /