Prof. Dr. Bukovics István DSc, ny. tű. mk. vezérőrnagy tanszékvezető egyetemi tanár Belügyi Tudományos Tanács tagja BELÜGYI TUDOMÁNYOS TANÁCS – HONVÉDKÓRHÁZ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Események formális leírása, műveletek
A vagyonvédelemtől a katasztrófavédelemig.
Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
Az esemény vagy eseménysorozat katasztrófává minősítése Jogszabályi háttér § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről.
katasztrófa-veszélyeztetettsége Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Az életminőség mérése Kelemen Rita
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
Az aszály és a szárazodás Magyarországon Konferencia Kecskemét, október 7. Prof. Dr. Bukovics István DSc, ny. tű. mk. vezérőrnagy Az erdőtűzvédelem.
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Műveletek logaritmussal
Az ICT hatása az oktatási folyamatra Paradigmaváltás az oktatásban.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
F. Bacon ( ) és a modern tudományok alapvetése.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Ápolásetika.
Fuzzy rendszerek mérnöki megközelítésben I
A szakértők lehetséges szerepe a helyi fejlesztésben A részvételi akciókutatásban rejlő lehetőségek Bajmócy Zoltán – Málovics György Szegedi Tudományegyetem.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
Egyéni döntések a szervezetben
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM IV. Takács Béla
A KRÍZISKOMMUNIKÁCIÓ, MINT KONFLIKTUSKEZELÉS
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Az ellátási láncok biztonsága

Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Katasztrófavédelem válaszai a globális klímaváltozás
A hazai és a nemzetközi hadtudományi kutatások műhelyei, főbb képviselői, a legfontosabb hadtudományi kutatási témák GŐCZE ISTVÁN ZMNE, Gőcze.
A háború és a modern fegyveres erő
Tartalom  Infrastruktúra meghatározása  Infrastruktúrák osztályozása  Kritikus információs infrastruktúrák  Információs infrastruktúrák támadása és.
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Kockázat, probléma, változás és dokumentumkezelés Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
SÉRÜLÉKENY BIZTONSÁG Közlekedéstudomány a közlekedésbiztonság szolgálatában „KÖZLEKEDÉSI SÉRÜLÉSEK” KONFERENCIA Budapest, szeptember 26. Előadó :
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE)
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
Kockázat risk Risiko Риск. kockázat Fogalma: R =P *D (kockázat= gyakoriság * súlyosság) (kockázat= gyakoriság * súlyosság)
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
Mérnökök szerepe a gazdaság fejlődésében AGTEDU tudományos konferencia Kecskemét Rónay István Elnök Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara.
Mérő László egyetemi tanár ELTE Gazdaságpszichológiai Szakcsoport Az üzleti gondolkodó tudománya február 25.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
Gaál Zoltán MFRFK Budapest, szeptember 29..
Minőségbiztosítási ismeretek
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Informatikus - fizika 1 ÚJ SZAK AZ ELTE TTK-N az oktatás modernizálása keretében 2000-ben lett kidolgozva, 2002 júniusában engedélyezve, 2003 szeptemberében.
Adatbiztonság, adatvédelem, kockázatelemzés
Operációkutatás I. 1. előadás
Mintavétel.
Eredetileg a statisztika matematikai eszközöket igénybe vevő államháztartástant jelentett, vagyis azon módszerek gyűjteményét és elméletét, amelyek segítségével.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Az integritás szerepe a jó kormányzás megvalósításában
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Előadás másolata:

Prof. Dr. Bukovics István DSc, ny. tű. mk. vezérőrnagy tanszékvezető egyetemi tanár Belügyi Tudományos Tanács tagja BELÜGYI TUDOMÁNYOS TANÁCS – HONVÉDKÓRHÁZ ÁLLAMI EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT A MEGVÁLTOZOTT ÉLETKÖRÜLMÉNYEK, GLOBÁLIS VÁLTOZÁSOK KEZELÉSÉNEK SZEREPE ÉS AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGE A HON – ÉS RENDVÉDELEM TERÉN Nemzetközi tudományos- szakmai konferencia Szeptember 6-7. A GLOBÁLIS KIHÍVÁSOK KOCKÁZATELEMZÉSE, KOCKÁZATKEZELÉSE

„A természettudós számára, aki az ész hatalmába vetett hitben él, a történet rémálomként ér véget. Legyűrte a nemtudás hegyeit, sikerült felkapaszkodnia a legmagasabb csúcsra, és amikor feltornázta magát, az utolsó sziklán, ott csapatnyi teológus köszönti őt, akik már évszázadok óta ott csücsülnek.” (Tudományos Haladás Amerikai Társasága) 2

3

AZ ELŐADÁS CÉLKITŰZÉSEI A kockázat- mint a veszély és a biztonság egyensúlya – jelenségének jobb megértése Módszere: Célzott alapkutatás A jobb megértés azt jelenti, hogy mennél több logikailag igazolható tudományos következtetést tudunk levonni bizonyos alapfeltevésekből, annál jobban értjük a dolgot. Kutatási témakör: Izolált kockázati rendszer Gyenge kölcsönhatású rendszer Logikai konfliktuskezelés 4

5

6 VESZÉLYEK Tűzesetek Közlekedési balesetek Technológiai balesetek Egyéb káresetek Globális klímaváltozás Terrorizmus Kritikus infrastruktúra Iparbiztonság HagyományosÚj kihívások

7 BIZTONSÁG ÁLLAMI, ÖNKORMÁNYZATI KÖZSZOLGÁLTATÁS KÖZÖSSÉGI SZOLIDALITÁS PIACI SZOLGÁLTATÁS

8

VÁLASZOK AZ ÚJ KIHÍVÁSOKRA  Stratégiai tervezés, stratégiai vezetés;  Modern menedzsment módszerek;  Tudományos kutatások;  Kríziskommunikáció, lakosságfelkészítés. 9

KOCKÁZATI TÁRSADALOM  A gazdasági, kulturális, környezeti válságok bizonyítják,hogy pusztán a technikai fejlődés nem hozott biztonságot és bőséget minden ember számára.  Együttműködési, tervezési és fogyasztási etika, mely a közösségi megállapodásra támaszkodik és az érdekellentéteket harmonizáló állam működteti.  Cunámi kapitalizmus, amikor a társadalom még mindig bízik a technológiai fejlődést mindent megoldó varázserejében, addig természet egyre radikálisabb jelenségekkel válaszol. Megoldás lehet a tudományosan közvetített tudás és a döntés kényszere közötti konfliktus feloldása.  A kockázat, mint antropológiai tényező, csak a tudattal rendelkező lény éli meg a kockázatot, amely szerves része életének és a szabadság azt jelenti, hogy ismeri lehetőségeit és élni tud vele. 10

11

12

PARADIGMA FOGALOM A Kuhn-féle paradigma fogalom általánosítása a kockázatelemzés fogalmának szemléleti modelljére. - Jelenségek, amelyeket az illető tudományág tanulmányoz, amelyekről érvényes megállapításokat tesz; - Módszerek, amelyekkel az illető tudomány a jelenségeket tanulmányozza (szimuláció, in silico kísérletezés); - Elmélet, az illető tudomány által tett érvényesnek tartott megállapítások logikai rendszere; 13

PARADIGMA FOGALOM - Modell, olyan dolgok rendszere, amelynek elemeire vonatkozóan az illető tudomány érvényesnek tartott megállapításai definíció szerint automatikusan teljesülnek; - Relevancia fogalom, amelynek alapján eldönthető, hogy az illető tudomány, mely és milyen jelenségeket, kérdéseket tart saját szempontjából vizsgálatra érdemesnek; - Kompetencia fogalom, amelynek alapján eldönthető, hogy az illető tudomány mely kérdésben tartja magát illetékesnek (Jogkövetés vs. tudománykövetés); - Értékismérv, amely alapján az illető tudomány önmagáról eldönti, hogy mit tart értékesnek, követendő fejlődési iránynak, milyen belső értékrendet fogad el (Etika vs. logika). 14

15

DEFINÍCIÓS ELVÁRÁS A fejlett tudományokban valamely fogalmat nem csak és sokszor nem elsősorban azért definiálunk, hogy meghatározzuk a jelentését, hiszen azzal gyakran intuíciók alapján többé-kevésbé tisztában vagyunk, hanem azért, hogy érvényes következtetéseket vonjunk le belőle. Valamely tudományos diszciplína formális szempontból nem más, mint az alapfogalmak és a definiált fogalmak, valamint az axiómák és a tételek összessége. 16

DEFINÍCIÓS PROBLÉMÁK Russell: a magától érthetőség mindin ellensége a szabatosságnak évi LXXIV. Törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről. Értelmező rendelkezések: - Dominóhatás - Katasztrófa veszélyValószínűségi megközelítés - Kockázat - Megelőzés 17

18

KOCKÁZATELEMZÉS Alkalmazott tudományos módszerek: Matematikai és logikai modellek, melyek a bizonytalanságot biztonsággal és megbízhatóan figyelembe veszik. 19

20

VÉLETLEN TÖMEGJELENSÉGEK A véletlen tömegjelenségek – melyek statisztikai, valószínűség számításon alapulnak – számszerűen modellezve írják le a közvetlenül nem megérthető jelenségek dinamikájának tendenciáit. Például tűzeset – Poisson eloszlás és a bekövetkezési időközeit hatványozzuk pozitív valószínűséggel, megtörténik a bekövetkezési pontok sűrűsödése. 21

Izolált kockázati rendszer A kockázati rendszer fogalma alapfogalom, amellyel a katasztrófa megtörténik, amely a katasztrófa alanya, amely a katasztrófát elszenvedi, viseli, tűri, ellenáll, megelőzi, elhárítja, rehabilitálja A kockázati rendszer valószínűségtől mentes megfogalmazása, vizsgálata Hibafa, informatikai támogatással A nemkívánatos esemény bekövetkezése szükséges és elégséges feltételeinek vizsgálata

Gyenge kölcsönhatású rendszerek Kockázati rendszerek sejtautomata felfogásban történő vizsgálata. Egyedi, de nagyszámú különböző kockázati rendszerekben végbemenő események összességének vizsgálata, ahol a kockázati rendszerek gyenge kölcsönhatásban vannak, de megőrzik azonosságukat.

Sejtautomata modell A sejttér alaphelyzete A színhely Magyarország, amelyet egy 64x64 négyzetből álló négyzetháló fed le. Minden helyszínhez tartozik egy hibafa.

Logikai konfliktuselmélet Kockázati helyzet – konfliktusszituáció Kockázati rendszer résztvevője – konfliktusviselő Kockázati helyszín – konfliktushelyszín Logikai konfliktuselmélet: két esemény egyidejűleg, vagyis együttesen nem következhet be, feltételezett bekövetkezése logikai ellentmondásra vezetne

Toleranciavesztés csökkentése Példa a toleranciaveszteség csökkentés módszerére

27

KOCKÁZAT - VESZÉLYTUDAT A kockázati rendszerek hatása a társadalomra, lakosságra. A veszély és a biztonság szakmai – laikus érzékelés. A szubjektív veszélyérzet a hangerősség érzetéhez hasonlóan a Weber-Fechner féle pszichofizikai logaritmikus törvényt követi. E törvény általánosítása Yerkes-Dodson nevéhez fűződik, mely alapján kimutatható, hogy a veszélyre való szubjektív reakció voltaképpen alkatelméleti jelenség, alkati kérdés. Ez a kérdés a konfliktuselmélettel vizsgálható. 28

29

Komplex számok: a valós számhalmaz olyan bővítése, melyben elvégezhető a negatív számból való négyzetgyökvonás. M.Faraday fizikus, kémikus. Izolált kockázati rendszer Sejtautomata rendszer Konfliktuselmélet ÖSSZEFOGLALÁS Horatius: A Te ügyedről van szó, ha a szomszédod háza ég

31 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET !