Gráfok Készítette: Dr. Ábrahám István.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Floyd-Warshall algoritmus
Advertisements

Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Nevezetes algoritmusok
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
GRÁFELMÉLET Alapfogalmak 2..
Készítette: Major Máté
Műveletek mátrixokkal
Matematika II. 4. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Műszaki térinformatika ágazat tavaszi félév.
Illeszkedési mátrix Villamosságtani szempontból legfontosabb mátrixreprezentáció. Legyen G egy irányított gráf, n ponton e éllel. Az n x e –es B(G) mátrixot.
Illés Tibor – Hálózati folyamok
Térinformatikai elemzések. Megválaszolható kérdések Pozíció - mi van egy adott helyen Feltétel - hol vannak …? Trendek - mi változott meg? Minta - milyen.
2012. November 21. Szemidefinit programozás és extremális gráfelmélet Lovász László Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest 1.
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Dijkstra algoritmus Irányított gráfban.
Készítette Schlezák Márton
Gazdaságmatematika 5. szeminárium.
Gazdaságmatematika 6.szeminárium.
Dominók és kombinatorika
MI 2003/ Alakfelismerés - még egy megközelítés: még kevesebbet tudunk. Csak a mintánk adott, de címkék nélkül. Csoportosítás (klaszterezés, clustering).
Halmazok, relációk, függvények
Bizonyítások Harmath Zsolt.
VISUM 11.x Közlekedéstervezési rendszer
Operációkutatás NYME Gazdaságinformatikus mesterképzés
Papp Róbert, Blaskovics Viktor, Hantos Norbert
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
Lineáris transzformáció sajátértékei és sajátvektorai
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Kvantitatív módszerek
Relációk.
Függvények.
Dijkstra-algoritmus ismertetése
Háromszög nevezetes vonalai, körei
Egyszerű gráfok ábrázolása Pascalban:
GRÁFELMÉLET Alapfogalmak 1..
Gráfelmélet: Fák.
16. Modul Egybevágóságok.
Végezd el a kiemeléseket! (Alakítsd szorzattá!)
GRÁFELMÉLET.
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Gráfok 1. Szlávi Péter ELTE IK Média- és Oktatásinformatika Tanszék
1 Szélességi Bejárás Györgyi Tamás – GYTNAAI.ELTE 2007 Március 22 Algoritmusok És Adatszerkezetek 2 Gráfalgoritmus S b a d e f h g c.
Dijkstra-algoritmus. A Dijkstra-algoritmus egy mohó algoritmus, amivel irányított gráfokban lehet megkeresni a legrövidebb utakat egy adott csúcspontból.
1 Vektorok, mátrixok.
Készítette: Horváth Viktória
Kruskal-algoritmus.
Példa kettő-három fa felépítésére - törlés művelet Készítette : Krizsai Petra
Business Mathematics A legrövidebb út.
Dodekaéder Hamilton köre
GRÁFOK Definíció: Gráfnak nevezzük véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok pont és azokat összekötő szintén véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Horváth Bettina VZSRA6.  Célja: Az eljárás célja egy véges gráf összes csúcsának bejárása a kezdőcsúcstól való távolságuk szerinti növekvő sorrendben.
Projektmenedzsment gráf általában súlyozott irányított
Diszjunkt halmazok adatszerkezete A diszjunkt halmaz adatszerkezet diszjunkt dinamikus halmazok S={S 1,…,S n } halmaza. Egy halmazt egy képviselője azonosít.
Készítette: Mátyás István agrár mérnöktanár szakos hallgató,
Algoritmusok és adatszerkezetek
Készítette : Giligor Dávid Neptun : HSYGGS
INFOÉRA Gráfok, gráfalgoritmusok II. (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Dijkstra algoritmus. Az algoritmus működése  Kezdésnél a kezdő csúcson kívül minden csúcs távolsága legyen ∞, a kezdő csúcs távolsága 0.  Feltételes.
Kvantitatív módszerek
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
GRÁFOK Marczis Ádám és Tábori Ármin. Kőnig Dénes ( ) Magyar matematikus Az első tudományos színvonalú gráfelmélet könyv írója.
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
Útravaló – Út a tudományhoz Egy gráfos feladat…
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
Gráfalgoritmusok G=(V,E) gráf ábrázolása
Gráfok - 1 Definíció: Irányított gráf (digráf) G=(V,E) rendezett pár.
Előadás másolata:

Gráfok Készítette: Dr. Ábrahám István

A gráf olyan ábra, amelyen adott pontokat vonalak kötnek össze. Sok olyan feladat létezik, amelyben bizonyos elemek (fogalmak, személyek, tárgyak, stb.) között kapcsolatok léteznek, amelyeket vonalakkal szemléltetünk. Elnevezések: A pontok a gráf csúcsai (vagy: szögpontok). A vonalak a gráf élei. Az irányított éleket íveknek nevezzük. x2 Szomszédos két csúcs, ha van él közöttük. Csúcspont fokszáma: a pontból kiinduló élek száma. x1 x3 Reguláris a gráf: minden csúcs (szögpont) fokszáma azonos. Csúcspontok és élek. Teljes gráf: bármely két pontot él köt össze. Izolált pont: nem indul ki belőle él. Üres gráf: nincs él, csak izolált pontok. Tétel: az n csúcspontú teljes gráf éleinek száma: Bizonyítás: az n csúcsból kell kettőt kiválasztani egy élhez, a sorrend nem számít, ismétlés nincs. A lehetőségek számát kombinációval számolhatjuk. Egyszerű gráf: nincs benne hurokél (önmagába visszatérő él) és többszörös él.

Az irányított gráf megadása Irányított gráf: olyan gráf, ahol az élekhez irány tartozik. Út: ívek egymásutánja. x2 Egyszerű út: 1 ívet sem érintünk kétszer. x1 Elemi út: nem megy át kétszer szögponton. x3 Körút: kezdőpont=végpont. x5 Összefüggő gráf: bármely két szögpont között van út. x4 x6 Az ív kapacitása: az ívhez rendelt valós szám. Háló: az íveknek van kapacitása. Az irányított gráf megadása 1.) Vizuálisan (lásd a fenti ábrát). 2.) Mátrix segítségével: van ív:1. Nincs ív:0. 3.) Halmaz reprezentációval: X={x1, x2,…,x6} Rendezett párokat adunk meg: (x1,x2); (x1,x3); (x1,x4) (x2,x3); (x2,x5) és így tovább.

Háló szintekre bontása Az összefüggő, irányított körpályamentes gráf (háló) szintekre bontható. Példa: Forrás (ős nélküli szögpont): x1. x3 x5 x7 Ez az I. szint. x1 x2 x6 Töröljük ezt csúcspontot és megkeressük a forrást. x4 x3 x5 Ez az x2, ez lesz a II. szint. x7 x2 x6 x4 Töröljük ezt csúcspontot és megkeressük az újabb forrást. x3 x5 Két forrás van, az x3 és az x4, ez lesz a III. szint. x7 x4 x6 x5 x7 Ez a IV. szint. Újabb törlés után 2 forrás lesz, x5 ésx6. x6 Az V. szint az x7 („nyelőpont”) . Rangfüggvény: minden szögponthoz hozzárendeljük a szintje számát.

Minimális (maximális) út meghatározása gráfon Egy gráfban az élekhez értékeket rendelünk (pl.: távolság a szögpontok között) és keressük a kezdőpont (K) és a végpont (V) között a legrövidebb utat. Példa: A legrövidebb utat minimális kifeszítő fának is nevezik. A 7 2 D 5 2 4 Kereshetjük a maximális utat is, ha ez a feladat. V K 5 B 1 3 E 7 1 Táblázatot készíthetünk. 4 C 4 n Megoldott pont Legközelebbi pont Távolság összeg Új él Megoldott új pont Két min. út: 1 K A 2 KA 2 K A C B 4 2+2=4 KC AB KABDV 3 A B C D E 2+7=9 4+3=7 4+4=8 BE KABEDV 4 A B E D 2+7=9 4+4=8 7+1=8 BD ED Hossza:13 5 D E V 8+5=13 7+7=14 DV

Időtervezés A háló íveinek értéke időt jelent. Kérdés: mennyi idő alatt lehet a programot biz- tosan megvalósítani? A kritikus utat keressük (maximális időt). 17 Példa: x4 Az egyes szögpontokhoz maximális elérési időt rende- lünk, a forrással kezdünk és ez az érték 0. 6 x2 8 x7 1 8 3 2 8 3 x5 x9 3 x1 10 9 x8 4 x3 x6 11 4 t1=0 A kritikus út: x1 x2 x3 x5 x6 x8 x9. Időigény: 38. t2=t1+3=3 t3=max(t1+4, t2+2)=5 Tartalék idő: a nem kritikus úton lévő események mennyit késhetnek anélkül, hogy a program meg- valósulását késleltetnék. t4=max(t2+6, t3+8)=13 t5=max(t3+10, t4+1)=15 Ehhez: a nyelőből az ívek irányát megfordítjuk és megnézzük, hogy a nyelőből a többi szögpontba mekkora a maximális út. t6=max(t3+4, t5+9)=24 t7=max(t2+17, t4+8)=21 t8=max(t5+3, t6+11)=35 t9=max(t7+8, t8+3)=38 A fejezet tárgyalását befejeztük.