Precízné Aranyossy Ildikó.  Eredeti neve Jean-Baptist Poquelin.  Párizsi királyi kárpitos fiaként született.  A jezsuitáknál megtanult latinul, eredetiben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Biblia Levelez ő Iskola „Idegen vagyok a földön, ne rejtsd el el ő lem parancsaidat”
Advertisements

Erkel Ferenc, Operaház, Bánk Bán
Kinszki’s art Kinszki Imre müvészete.
A Bánk bán történelmi háttere
Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
Katona József élete ( ) Kecskeméti polgárcsalád fia. Apja takácsmester, aki fia taníttatására nem sajnálja az anyagi áldozatot (pesti, kecskeméti.
Reformkori színjátszások
Puskin: Anyegin.
Készítette: Nyírő Mátyás 8.b
Jean-Paul Belmondo (Neuilly-sur-Seine, április 9. – ) francia filmszínész. Közismert beceneve: Bébel. Az 1950-es évek óta filmez. Jean-Luc Godard.
A Királyok Királyának élete. Sok - sok évvel ezelőtt élt egy király. Nem volt egy átlagos király. Más volt, mint a többiek. Miért? A legtöbb király palotában.
A görög színház mint épület
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
FRANCIA REGÉNY Kialakítói: Stendhal, Balzac és Flaubert
Jean-Baptiste Poquelin
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
Zrínyi Miklós Életrajz-életmű.
Dionüszosz 6/C.
Nagy Konstantin, Szent Ilona
Moliere /A.
Petőfi: Az őrült – mai tükörben
Moliere 24/B.
Dávid király 11/B.
Néhány Moliere-dráma /B.
Szeretnék bemutatni valakit:
A mogyoródi csata 1074 március 14.
Korom Tamara: A szatmári béke
Véber Evelin: Aragóniai Beatrix
Reformkor A magyar színjátszás rövid története
A reformkori színjátszás
A kezdetek A lovagrend a szentföldön alakult a zarándokok védelmére. Kezdetben „Krisztus szegény lovagjai” voltak. A templomosok nevet azért kapták, mert.
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Anton Pavlovics Csehov
A Globe színház 18/A.
A komikum nagymestere:
SZÍNPADI JÁTÉK – A LEGENDA Szép Dochia története “PETRU MUSAT” ISKOLA, SIRET, ROMANIA.
AZ IGAZI KERESZT LEGENDÁJA. C erverában, a Santa Maria templomban február 6-án öt pap egy kés segítségével megpróbált elvágni egy olyan fadarabot,
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
Petőfi és a média 27/A.
Charlie Chaplin 14/C. Élete: 1889-ban Londonban látta meg a napvilágot. Apja otthagyta őket, az anyja pedig elmegyógyintézetbe került. Árvaházban töltötte.
A Csongor és Tünde forrásművei
Newton és gravitációs törvénye
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
Árpád-házi Szent Erzsébet
Szent Bernadette.
Ó hála az Úrnak, zengjünk neki hát, Mert úgy szeretett, hogy od'adta Fiát! A kínra, halálra küldötte el Őt. Megnyitni a mennyet a bűnös előtt! Dicséretek.
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
Galilei és az inkvizíció
István király.
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
HALÁL a művészetben Készítette: Barna Eszter 9.a.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Paulay Ede Tokaj, márc. 2 - Budapest, márc. 12.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
Döbbenetes Siposhegyi Péter író, 2008-ban így emlékezett visz- sza a következőkre: „A győzelem ára című színdarabot 2001-ben írtam meg, ezt a darabot.
Kossuth Lajos.
Wolfgang Amadeus Mozart
/Paulay Ede rendezésében/
Paulay Ede rendezésében
A bemutató kezdéséhez entert nyomjanak!
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
Paulay Ede rendezésében
Bemutató: Budapest; Nemzeti Színház, szeptember 21.
A Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1826 és között írt drámai költeménye
Árpádházi Boldog Jolán
Ősbemutató Paulay Ede rendezésében
Az ember tragédiája Rendezte: Paulay Ede.
1883. Szeptember 21-én mutatták be először
~Paulay Ede rendezésében~
Előadás másolata:

Precízné Aranyossy Ildikó

 Eredeti neve Jean-Baptist Poquelin.  Párizsi királyi kárpitos fiaként született.  A jezsuitáknál megtanult latinul, eredetiben olvasta Plautus és Terentius komédiáit.  13 éves korában már hivatásos színészt adtak mellé mesterül.  Sikerében része volt magas rangú kapcsolatainak XIV. Lajos udvarában (első lépés: „udvari kárpitos” cím).  Egyik korai támogatója Conti herceg volt (aki elkapta a szifiliszt, emiatt ijedtében megtért és papja Molière és a színházi világ ellen fordította).

 Színházalapítás, a Molière művésznév felvétele. Később csődbe megy és az adósok börtönébe kerül.  14 éven keresztül vándorszínészként járta a Párizs környéki falvakat társulatával.  Párizsba visszatérve társulata elnyerte a Troupe de Monsieur címet (a „Monsieur” a király testvére).  A féltékeny herceg című darabban a Monsieur játszotta a herceg szerepét.  A király is melléállt, és elvállalta Molière elsőszülött fiának keresztapaságát is.

 1664-ben a Tartuffe óriási felháborodást keltett, betiltották  Molière beteg lett, tüdőbajban szenvedett.  Molière a Képzelt beteg előadása közben a színpadon összeesett, néhány órával később otthonában meghalt.  Az utolsó kenetet nem vehette magához, mert két pap is visszautasította a hívását, a halál pedig már a harmadik megérkezése előtt elérte.  Színészként tilos lett volna szentelt földbe temetni, a király közbenjárására azonban éjszaka a kereszteletlen gyerekek parcellájában temették el.

 Halála után a király rendelettel hozta létre társulatából a francia nemzeti színházat, a Comédie Francaise-t.  Gyakran alkalmazott eszköze a deus ex machina pesszimizmusról tanúskodik (üzenete, hogy a bajokat a társadalom önerőből nem tudja megoldani).  Témái ma is aktuálisak: képmutató és pénzsóvár világ, fösvények, kékharisnyák, álszentek.

Mi segítette, mi gátolta Molière-t a Pályakezdésé- ben?

Molière legmagasabb rangú pártfogójával ebédel. Ki volt ő?

Ki volt a Monsieur? Milyen kapcsolatban állt Moliere-rel? Ki a Monsieur? Milyen kapcsolatban állt Molière-rel?

Mi történt Molière halála után társulatával?

Mely szereplőket ismered fel a Tartuffe-ből?

Értelmezd a Tartuffe- jelenség ábrázolásait