Moliere 24/B.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Erkel Ferenc, Operaház, Bánk Bán
Advertisements

A TANÍTÓ TANÍTÁSA.
A FELEDÉKENY BOSZORKÁNY
Kinszki’s art Kinszki Imre müvészete.
Katona József élete ( ) Kecskeméti polgárcsalád fia. Apja takácsmester, aki fia taníttatására nem sajnálja az anyagi áldozatot (pesti, kecskeméti.
Reformkori színjátszások
Készítette: Nyírő Mátyás 8.b
Ó, Sion, ébredj, töltsd be küldetésed,
Utolsó ellenségem a halál Elfuthatok előle? Bagdadban láttam a halált. Adj gyors lovat, mely estig Sumerába ér! Hogy lehet most Bagdadban ez a fickó? Hiszen.
Jean-Paul Belmondo (Neuilly-sur-Seine, április 9. – ) francia filmszínész. Közismert beceneve: Bébel. Az 1950-es évek óta filmez. Jean-Luc Godard.
A Királyok Királyának élete. Sok - sok évvel ezelőtt élt egy király. Nem volt egy átlagos király. Más volt, mint a többiek. Miért? A legtöbb király palotában.
A görög színház mint épület
KOMPETENCIA- FEJLESZTÉS. 1. Milyen programra hív a plakát? 2. Melyik napon lesz? 3. Mi lesz óra között? 4. Hol lesz a nagy versmondás? 5.
FRANCIA REGÉNY Kialakítói: Stendhal, Balzac és Flaubert
Jean-Baptiste Poquelin
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
Isten?.
Magyarország a reformkorban
Munkácsy: Krisztus-trilógia. Munkácsy Mihály életművében kétségkívül a Krisztus-trilógia jelenti az egyik csúcspontot, még akkor is, ha a három mű együttes.
Ókori görög régészeti leletek
ALAPIGE: 1Kir 3,
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
A rezgést befolyásoló külső hatások és következményeik
Dionüszosz 6/C.
Nagy Konstantin, Szent Ilona
Moliere /A.
Néhány Moliere-dráma /B.
Precízné Aranyossy Ildikó.  Eredeti neve Jean-Baptist Poquelin.  Párizsi királyi kárpitos fiaként született.  A jezsuitáknál megtanult latinul, eredetiben.
Ókori görög régészeti leletek
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
A Birodalmi lépegetőtől… Egy játék matematikája. Egyszer volt… Ha megnőnek a gyerekek, akkor a matematikusnak marad a solitaire :( Van k darab doboz 1-től.
Véber Evelin: Aragóniai Beatrix
A reformkori színjátszás
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Anton Pavlovics Csehov
A Globe színház 18/A.
A komikum nagymestere:
AZ IGAZI KERESZT LEGENDÁJA. C erverában, a Santa Maria templomban február 6-án öt pap egy kés segítségével megpróbált elvágni egy olyan fadarabot,
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
A tridenti zsinat 21/B.
Charlie Chaplin 14/C. Élete: 1889-ban Londonban látta meg a napvilágot. Apja otthagyta őket, az anyja pedig elmegyógyintézetbe került. Árvaházban töltötte.
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
Árpád-házi Szent Erzsébet
Szent Bernadette.
Ó hála az Úrnak, zengjünk neki hát, Mert úgy szeretett, hogy od'adta Fiát! A kínra, halálra küldötte el Őt. Megnyitni a mennyet a bűnös előtt! Dicséretek.
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Galilei és az inkvizíció
István király.
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
Az Angol Reneszánsz William Sheakespeare.
HALÁL a művészetben Készítette: Barna Eszter 9.a.
Zrínyi Ilona Élete.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Szabó Magda : Abigél.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
Döbbenetes Siposhegyi Péter író, 2008-ban így emlékezett visz- sza a következőkre: „A győzelem ára című színdarabot 2001-ben írtam meg, ezt a darabot.
Csongor és tünde Sík Ferenc.
Wolfgang Amadeus Mozart
/Paulay Ede rendezésében/
A bemutató kezdéséhez entert nyomjanak!
Paulay Ede rendezésében
A Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1826 és között írt drámai költeménye
Az ember tragédiája Németh Antal rendezésében (1937)
Ősbemutató Paulay Ede rendezésében
Az ember tragédiája Rendezte: Paulay Ede.
1883. Szeptember 21-én mutatták be először
~Paulay Ede rendezésében~
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
Előadás másolata:

Moliere 24/B

1. Pályakezdése Eredeti neve Jean-Baptist Poquelin párizsi királyi kárpitos fiaként látta meg a napvilágot a jezsuitáknál latinul is megtanult, eredetiben olvasta Plautus és Terentius komédiáit már 13 éves korában hivatásos színészt adtak mellé mesterül, mert látták színészi képességeit sikerében része volt magas rangú kapcsolatainak XIV Lajos udvarában, amihez az első lépést az „udvari kárpitos” cím tette lehetővé egyik korai támogatója Conti herceg volt, ám amikor szifiliszt kapott, és ijedtében megtért, a papja Moliere és a színházi világ ellen fordította

2. Karrier színházat alapított, felvette a Moliere nevet, csődbe ment, adósok börtönébe került tizennégy éven keresztül a Párizs környéki falvakat járta társulatával vándorszínészként Párizsba visszatérve társulata elnyerte a Troupe de Monsieur címet (a "Monsieur" a király testvére A féltékeny herceg című darabban a Monsieur játszotta a herceg szerepét (annyira elbűvölte a színház világa, hogy feladott minden állami hivatalt.) A király is melléállt, és elvállalta Moliere elsőszülött fiának keresztapaságát is.

3. Halála 1664-ben a Tartuffe óriási felháborodást keltett, betiltották, de a király továbbra is pénzelte Moliere-t Beteg lett, tüdőbajban szenvedett, amit valószínűleg még az adósok börtönében szedett össze A Képzelt beteg előadása közben a színpadon összeesett, néhány órával később otthonában meghalt. Az utolsó kenetet nem vehette magához, mert két pap is visszautasította a hívását, a halál pedig már a harmadik megérkezése előtt elérte. Mint színészt tilos lett volna szentelt földbe temetni, a király azonban elintézte, hogy éjszaka, titokban temessék el a kereszteletlen gyerekek parcellájában

4. Utóélete Halála után a király rendelettel hozta létre társulatából a francia nemzeti színházat, a Comédie Francaise-t Gyakran alkalmazott eszköze a deus ex machina: pesszimizmus, mert azt üzeni, hogy normálisan a bajok nem oldódnak meg ebben a társadalomban Témái ma is élők: képmutató és pénzsóvár világ, fösvények, a kékharisnyák, álszentek

Mi segítette, mi gátolta Moliere-t a pályakezdésében?

A drámaíró legmagasabb rangú pártfogójával ebédel. Ki volt ő?

Ki volt a Monsieur? Milyen kapcsolatban állt Moliere-rel?

Mi történt Moliere halála után a társulatával?

Mely Tartuffe-szereplők láthatók a képeken?

Értelmezd a Tartuffe-jelenség grafikai megfogalmazásait!