Számítógépes üzemmódok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
Szoftver Fogalma, típusai.
Hardver alapok I. 10. osztály.
Készítette: Bátori Béla 12.k
A szoftverek.
HÁLÓZATOK.
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek 1. Takács Béla
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
SZOFTVER.
OPERÁCIÓS RENDSZER. Az operációs rendszer egy olyan programozási rendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli, így pl.
A számítógép alapegységei
Szoftevrismeret Operációs rendszerek.
A szoftver.
Az operációs rendszer.
BE KI Perifériák Számítógép.
Az operációs rendszerek
A szoftver. A SZOFTVER -Azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így -amelyekben kihasználhatjuk a hardverben rejlő -teljesítményt.
A szoftver A szoftver fogalma Szoftvertipusok Operációs rendszerek
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Az operációs rendszer.
SOFTWARE.
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Takács Béla Operációs rendszerek 2.. „Néhány” fontos operációs rendszer EgyfelhasználósTöbbfelhasználós DOS (Microsoft)UNIX MS-DOS (Microsoft)LINUX.
A programozás alapjai A számítógép számára a feladat meghatá- rozását programozásnak nevezzük. Ha a processzor utasításait használjuk a feladat meghatározásához,
A számítógép Hardver: a számítógép és az azt kiszolgáló egyéb berendezések (az összes „kézzelfogható” számítástechnikai kellék). Szoftver: a számítógépen.
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Az operációs rendszereK
A Unix operációs rendszer Előadást tarja: Lázár András.
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszer.
A számítógép lelke, az operációs rendszer
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
A számítógép elindítása
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
IT alapismeretek Csíki Gyula.
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
A szoftver. A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
15. óra A Windows XP alapjai
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
A szoftver, szoftvertípusok
Szoftverek.
Az operációs rendszer.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
Szoftverek.
Az operációs rendszer feladata
Szoftver §60-as évek: nagygépes rendszerek §kevés hozzáértő szakember §lassú a fejlesztési folyamat §napjainkban felgyorsul l személyi szg-ek.
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
2. Operációs rendszerek.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
A számítógép felépítése
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Operációs rendszerek Fogalommeghatározás. Az operációs rendszer fogalma ???
Operációs rendszerek Az operációs rendszerek működésének alapfogalmai.
Az operációs rendszer.
Számítógépes alapismeretek
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Avagy mitől megy a Hardware
Az operációs rendszerek
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

Számítógépes üzemmódok Egyprocesszoros (adott időpontban egy program egy utasítás végrehajtásán dolgozik); többprocesszoros (master, slaves; vektorprocesszor; mátrixpro-cesszor). Egyidejűleg feldolgozott programok száma: ma már minden gép multiprog-ramozható. Lokális feldolgozás, távfeldolgozás. Online, offline.

Felhasználási formák Kötegelt (batch) feldolgozás: a felhasználó a feladatvezérlő nyelv segítségével megfogalmazza az operációs rendszer számára a feladatot; a futó programmal nincs kapcsolata; megkapja az eredményt, hibajelzéseket és kezdődhet minden újra. Párbeszédes feldolgozás: a felhasználó kapcsolatban van a futó programmal.

Osztott forrásokat biztosító feldolgozás: több felhasználó ugyanazt a programot, ugyanazzal az adatállománnyal használja (vonatjegy, repülőjegy). Független feldolgozás: az összekapcsolt munkaállomásokon keresztül egymással kapcsolatban nem levő programokon, adatállományokon dolgoznak a felhasználók; biztosítani kell, hogy ne zavarják egymást.

Központi feldolgozás: kevésbé intelligens terminálokon keresztül csatlakoznak a felhasználók egy központi géphez, ami a feladatokat végzi. Megosztott feldolgozás: intelligens munkaállomások; számítógép-hálózatok (olyan feldolgozást kell megszervezni, ami megfelelően kihasználja a hardver nyújtotta lehetőségeket; illetve oda telepíti az adatokat és feldolgozásokat, ahol az a legcélszerűbb).

A szoftver osztályozása Rendszerprogramok (operációs rendszer). Rendszer közeli programok, segédprog-ramok ( Norton Commander). Programozási nyelvek (interpreter, com-piler). Felhasználói programok (az összes többi).

Az operációs rendszer Feladata: felhasználóbarát módon elégítse ki a felhasználó és a számítógép közötti kapcsolatot, lássa el a felhasználói programok kezelését, futtatását, vezérlését, illetve gondoskodjon a számítógép erőforrásainak a különböző programok közötti hatékony elosztásáról. Régebben assembly nyelven írták, mostanában magasabb szintű fejlesztőeszközöket használnak (pl. UNIX).

Az operációs rendszerek osztályozása: egyfelhasználós, többfelhasználós; egyprogramozható, többprogramozható; gyártóspecifikus, nyílt; mikro-, közepes, nagy számítógépes; virtuális (csak a leggyakrabban használt rész – nukleusz – van állandóan a memóriában); hálózati (lokális és globális feladatok); utasításvezérelt, (menüvezérelt,) grafikus.

A rendszer hatékonyságának biztosítása: memóriakezelés; a processzor időbeosztása: időszeletelés (time slicing) – a processzor idejét azonos hosszúságú időszeletekre bontják; egy időszelet alatt egy programon dolgozik a processzor; az időszelet lejártát követően az operációs rendszer dönti el, hogy melyik programhoz rendelje a processzort.

egyenlő részesedés (equal share): minden program sorra megkapja az időszeletet; processzoridő-igény szerinti prioritás: a kevesebb processzoridőt igénylő kapja a nagyobb prioritást (shortest job first), a sok processzoridőt igénylő kapja meg gyakrabban a processzort (longest job first); fizetett, illetve irányított prioritások (felhasználó account-ja alapján).

perifériák ütemezése: dedikált hozzáren-delés (a perifériát – különösen a lassút - hosszabb időre adott programhoz rendeli az operációs rendszer). Néhány operációs rendszer: DOS; Windows’95, ’98, ‘2000, XP, NT; UNIX.