Kell –e érzékenyíteni a munkáltatókat? Csapó Gábor OSGOOD Szolgáltató Az OFA FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban című TÁMOP – 1.4.7 -12/1-2012-0001.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Kisgyermekes szülők és a munkaerő-piac Őry Beáta Projektvezető
Csináljunk üzletet! Avagy,
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
A Kőszegi és Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma Munkáltatói Fórum Csepreg március 19.
„FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT
Nyerjünk együtt! TAMOP /
TÁMOP /A Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében.
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP /A
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Kesztyűgyári állásbörzéken Szakmai gyakorlat.
B EFOGADÓ MUNKAER Ő PIACI POLITIKÁK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK Krémer Balázs
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Civil szervezetek a munka világában
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
A TURISZTIKAI TERMÉK FELÉPÍTÉSE ÉS MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ A BRIT PIACON.
Projekt adatai INFOTÁRS TÁMOP /A/2./0011 Az ELTE TáTK és IK közös projektje Támogatás: Projektidőszak: –
Kérdések a Regionális Szolgáltató és Kutatóközpont létesítése kapcsán Ilyash György projektasszisztens Az ELTE TÁMOP /2/B/KMR projektje:
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
A TÁMOP / „FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban” elnevezésű kiemelt projekt közvetlen célcsoportját érintő SZÜKSÉGLETFELMÉRÉS.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Jól látható, hogy a vendéglátás-idegenforgalom, és a mezőgazdasági szakmacsoportok a legelérhetőbbek, illetve legkeresettebbek. Ezeket a gépészet és a.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Rehabilitáció – Érték – Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Munka és rehabilitáció nemzetközi konferencia A munkaadói kapcsolattartás jelentősége a program végrehajtása.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Vucskó Bernadett Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani Iroda „ HÉTRŐL ÉVRE A MUNKÁBAN ” NONPROFIT MUNKAKÖZVETÍTŐI RENDSZER BEMUTATÁSA március 26.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató akkreditált szervezetek vizsgálata.
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
A tanulói jelentés.
Mire jutottunk? HEFOP Albert Fruzsina, vezető monitor.
Tipikus hibák és szabálytalanságok a HEFOP intézkedés megvalósítása során Előadó: Kis Mónika Krisztina Hermes Holding Kft.
FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó március 19. Budapest.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
Vállalkozások versenyképességének biztosítása az európai uniós forrásokkal Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Bemutatkozik A FORDULÓPONT PROGRAM A programot az EU és a Magyar Állam támogatja.
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése.
“TE IS részese lehetsz” EQUAL konferencia Cséfalvay Ágnes.
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
„Út a munkához”program
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése
Felsőoktatási Szakképzés
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

Kell –e érzékenyíteni a munkáltatókat? Csapó Gábor OSGOOD Szolgáltató Az OFA FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban című TÁMOP – / Munkáltatói kapcsolattartás szakterületi tanácsadója

Mit tapasztaltam eddig A projektekben sok helyen komoly probléma hogyan vonjanak be munkaadókat érzékenyítő tréningekbe/tevékenységekbe. Gyakran találkoztak a projektmegvalósítók elutasítással Egy adott területen gyakran ugyanazokat a munkaadókat a keresték szervezetek, egymástól függetlenül, szolgáltatásaikkal. Munkaadóknál gyakori kérdés – amire nem feltétlenül kapnak számukra megnyugtató választ -, hogy miért jó ez a számukra

Tapasztalataim másik fele Egyre több cég keresi azokat a lehetőségeket, ahol tapasztalatokhoz és információhoz jutnak a szervezetek által közvetített munkavállalókkal kapcsolatosan. Azok a munkaadók, akik részt vettek ilyen szolgáltatásban, általában jó tapasztalatokról mesélnek és hasznosnak találták. Egyre több cégvezető látja, hogy ezen szolgáltatások, miért hasznosak egy vállalkozás/vállalat életében

Érzékenyítés Mit jelent a szervezeteknek, akik a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű csoportokkal foglalkoznak? Mit jelent a cégvezetők, munkaadók számára, mikor először találkoznak leírva ezzel a kifejezéssel? Vajon ugyanazt értjük alatta mindkét oldalon?

Érzékenyítés Miért kezdtük el anno? Javult-e a kommunikáció a munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó szervezetek és munkaadók között az érzékenyítés keretében végzett tevékenység következményeként? Szükség van-e ma is olyan tevékenységre, mint 10 évvel ezelőtt?

Érzékenyítés Vannak-e regionális különbségek a szolgáltatások igénybe vételével kapcsolatban? Az igénybe vétel különbségei megmutatkoznak-e a nagyvállalatok (multinacionális) és a KKV szektor között? Példa: Van –e igénybe vételi különbség azok között, akik kötelezettek, megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására és azok között, akik nem?

Érzékenyítés Van-e különbség a tekintetben, hogy az érzékenyítés fő terepe, mely munkavállalói csoportra vonatkozik ◦ Megváltozott munkaképességű munkavállalók ◦ Tartós álláskereső munkavállalók ◦ Kisgyermekes anyák  (Bár én inkább a kisgyermekes szülőkről szoktam beszélni) ◦ És mások…

Van-e létjogosultsága az érzékenyítésnek Szerintem van Miért? A sokszínűség, ma egyre több szervezetnél válik érdekessé Miért? Az okok különbözőek mindenkinél mások Az érzékenyítő tevékenység a sokszínűség kialakításának egyik fontos pontja

A leggyakoribb okok, amiért cégek igénybe vették eddigi munkám során Hátrányos helyzetű munkavállalók (főleg megváltozott munkaképességű munkavállalók) foglalkoztatása a cégnél Esélyegyenlőségi politikát akar bevezetni a cégnél Alapvetően fontos a cég számára a sokszínűség Vállalta egy Uniós pályázat horizontális szempontjai között

Melyek voltak a leggyakoribb elutasító okok Nincs rá időnk. Kis cég vagyunk nálunk ennek nincs relevanciája Már mások is megkerestek ezzel, de minket ez nem érdekel Nem látom nekem ez milyen haszonnal járhatna (pénzben) Nem tudjuk nélkülözni egyik kollégánkat sem nélkülözni ebből a célból Miért kéne minket érzékenyíteni, amúgy is fontos nekünk a kérdés

Az érzékenyítés mint név Szerintem az utolsó kifogás jogos Nem szerencsés elnevezés, hiszen a partner számára negatív kicsengése lehet Önmagában szerintem ezt a nevet sokkal nehezebb a haszonérvhez átkötni, úgy, hogy a partner is értse

Összefoglalva Van létjogosultsága az érzékenyítő tevékenységnek Másképp kellene szerintem nevezni Jobban ki kell hangsúlyozni azokat a hasznokat, amelyeket a cégek számára ad. Nem biztos, hogy ugyanazt kell csinálni, mint 10 éve Ez a tevékenység híd, hogy átadjuk azt a sok ismeretet, amelyek a cégek számára hasznosak.

Köszönöm a figyelmet Csapó Gábor OSGOOD Szolgáltató