A holdillúzió magyarázata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Advertisements

Merre jár a tekintetünk?
A szabályozott szakasz statikus tulajdonsága
“Nincs semmi, ami oly mértékben pusztítaná a testet, mint az aggodalom, és ha valaki hisz Istenben, akkor szégyellheti magát, ha bármi miatt aggodalmaskodik.”
Számok összehasonlítása mentális számegyenes nélkül
Az etilén gáz szerepe a zöldségek és gyümölcsök érésében
Tükrök leképezése.
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
2006. március 10. Délben az óra mutatói fedik egymást. Hány másodperc múlva fogják legközelebb fedni egymást az óra mutatói? Telefonos feladat.
A környezet szerepe az észlelésben
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
Az általános tömegvonzás törvénye és Kepler törvényei
Először megtűrnek téged, később nevetnek rajtad, később harcolnak ellened, megtűrnek téged, később nevetnek rajtad, később harcolnak ellened, majd győzöl.
Multimédiás segédanyag
Lencsék és tükrök képalkotásai
Globális helymeghatározás Zárthelyi dolgozat Relatív helymeghatározás fázisméréssel.
Homorú tükör.
Érdekességek a Vörös Bolygóról
Rokszin Mónika Pszichológus
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
Microsoft Excel Függvények VII..
Szín management szín(észlelet)helyes leképezés különböző mediumokban.
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
Általános lélektan Az észlelés.
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
Észlelés Gestalt elvek Színlátás Térlátás Illúziók.
Képalkotás lencsékkel Tvorba obrazu šošovkami
A test belső energiájának növekedése a hősugárzás elnyelésekor
Ohm törvénye. Az elektromos ellenállás
Szemhibák, szemüvegek Chyby oka, okuliare
1. feladat Egy egyiptomi pira-mis (négyzet alapú egyenes gúla) oldal-éle az alaplappal 60o-os szöget zár be. Mekkora a pira-mis oldallapjának és alaplapjának.
(A rovarok tájékozódása)
Nyitókép TÜKRÖK.
Csillagok Keszitette: Nagy Beata es Szoke Dora.
Merkúr.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
TARTALOM Optikai fogalmak Síktükör képalkotása Homorú tükrök nevezetes sugármenetei Homorú tükör képalkotása Domború tükrök nevezetes sugármenetei Domború.
Az atom felépítése.
Fogyatkozások.
3.3 Forgatónyomaték.
A gazdasági élet problémái
Föld körüli keringés fizikája
Fénysebesség mérése a 19. századig
Geometriai számítások
Fénysebesség a XIX. században
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
Kommunikációs Rendszerek
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Hogyan mozognak a bolygók és más égi objektumok?
Mit látsz? Fiatal lány vagy öregasszony?.
HIPERKOCKA.
Albert Einstein és a gravitáció.
OPTIKAI TÜKRÖK ÉS LENCSÉK
A nyugalmi elektromágneses indukció
Fénytani eszközök A szem.
Tóth Gergely, február BME-MIT Miniszimpózium, Folytonos idejű rendszerek anonimitása Tóth Gergely Konzulens: Hornák Zoltán.
A számítógépes elemzés alapjai
Az ultrahang világa Készítette: Gór ádám.
Hibaszámítás Gräff József 2014 MechatrSzim.
PPKE ITK 2004/05 tanév IV. évfolyam Őszi félév Távközlő rendszerek forgalmi elemzése Tájékoztatás GY. - 7.
Gay-Lussac I. törvénye.
Dr. Kocsis M. Tamás: Magyarország és a közösségi védjegyrendszer – egy elszalasztott lehetőség MIE Konferencia május Felsőtárkány.
Fényvisszaverődés síktükörről
A számítógépes elemzés alapjai
Tengelyes tükrözés.
A folyadékállapot.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Előadás másolata:

A holdillúzió magyarázata Lloyd Kaufman & James H. Kaufman Borsos Eszter

Miért van ez? 1) A holdillúzió: A Hold a horizonton körülbelül kétszer akkorának tűnik, mint a zeniten. Miért van ez?

2) Eddigi magyarázatok Látszólagos távolság teória: A Hold a horizonton távolabbinak, ezért nagyobbnak is tűnik, mint a zeniten. A Hold észlelt mérete arányos az észlelt távolságával („Emmert törvénye”) nagyobb észlelt távolság → nagyobb észlelt méret A horizonton és a zeniten levő Hold relatív távolsága: megfigyelők szerint a Hold a horizonton közelebb van. → ellentmondás a látszólagos távolság teóriával → Lehet, hogy az észlelt méret nem is az észlelt távolságon alapul?

II. Újabb teóriák: A Hold a zeniten kisebbnek, emiatt távolabbinak is tűnik, mint a horizonton. Kisebb észlelt méret → nagyobb észlelt távolság Mikropszia alapú teóriák: akkomodatív mikropszia konvergencia mikropszia

A binokuláris diszparitás önmagában a tárgyaknak sem az észlelőtől, sem az egymástól való távolságukat nem képes kifejezni. A mélység szemmozgásos jelzőmozzanatai (akkomodáció + konvergencia) kevésbé hatékonyak nagy távolságok esetén. Hatókörükön kívül az észlelő rendszerünk látási jelzőmozzanatokra támaszkodik.

3) Fél-távolság kísérlet Az eljárás Két egyforma pár holdat vetítettek ki egy térhatású háttérre. Az alanyok csak egy pár holdat láttak az égen (változó +referencia hold) Az alanyokat arra kérték, hogy változtassák a változó hold távolságát úgy, hogy az felezze a távolságot köztük és a távoli referencia hold között.

b) Az eredmények: - A változó holdak észlelt távolságának becslése a távolság felezése esetén: az alanyok a holdat a horizonton kb. 4, 2x távolabbinak látták, mint a holdat a zeniten. - Az alanyok hajlamosak a horizonton lévő nagyobbnak látszó holdat közelebbinek, és nem távolabbinak látni. → Lehet, h az alanyok szimultán feldolgoznak látszólag ellentmondó információkat, vagyis az illuzórikus méretbeli különbségeket és a tényleges, valódi távolsági jelzőmozzanatokat különböző módon.

4) A Hold mérete és észlelt távolsága a) Az eljárás Egy hold abszolút diszparitásának növelése 2 velejáró változást eredményez: a hold kisebbnek és közelebbinek tűnik. Kiindulópont: Emmert-törvény A távolság felénél elhelyezkedő változó holdat pont feleakkorának kell észlelnünk, mint az ugyanakkora anguláris méretű referencia holdat? Az alanyok addig csökkentették a hold távolságát (az abszolút diszparitás növelésével), míg az feleakkorának tűnt, mint eredetileg.

- Ahogy közeledett a hold, úgy csökkent a mérete is. b) Az eredmények - Ahogy közeledett a hold, úgy csökkent a mérete is. - A diszparitás, amelynél az alanyok feleakkorának látták a holdat, sokkal nagyobb volt, mint a változó hold diszparitása a fél-távolság kísérletben. Az átlagos diszparitás a horizonton fele távolságban levő hold esetében nagyobb, mint a zeniten lévőnél. → E kísérlet feltételei mellett Emmert törvénye nem határozza meg a holdillúzió jelentőségét. Az észlelt méret nem arányos az észlelt távolsággal, mégis, a hold a horizonton távolabb volt, mikor feleakkorának tűnt, mint eredetileg, mint a hold a zeniten.

5) A természetes Hold A hold emelkedési szöge 30˚ volt, szomszédos volt egy közeli tárgy tetejével kb. 15 méternyi távolságra. A megfigyelők először kettő, majd egy szemmel nézték a holdat, amit az utóbbi esetben kb. 20 százalékkal kisebbnek láttak. Amikor egy kis résen keresztül nézték a holdat, nem csökkent a mérete.

6) Következtetések Az észlelt távolság információja elsődleges szerepet játszik a holdillúzióban. Az észlelő rendszer úgy reagál, mintha a hold a horizonton távolabb lenne, mint a hold a zeniten. A fizikai távolsági jelzőmozzanatok hatással vannak mind az észlelt méretre és az észlelt távolságra. Az eredmények megcáfolják, hogy a látszólagos anguláris méret meghatározná a relatív észlelt távolságot, és a mikropszia alapú teóriák sem helytállóak.

Habár az illúziót a horizonton levő hold nagyobb tényleges távolságának tulajdonítják, azt találták, hogy Emmert törvénye nem pontos bejóslója a méret-távolság kapcsolatnak. Kérdés: Hogyan befolyásolják a különböző vizuális jelzések a pontos funkcionális kapcsolatot a méret és távolság között a különböző észlelő rendszerekben?