KISZORÍTJÁK-E AZ IDŐS DOLGOZÓK A FIATALOKAT A KÖZSZFÉRÁBAN? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KRTK KTI MKE 2012 konf.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés május 30.
Advertisements

A gyermek, mint közjószág? Szeged, október 15. Gál Róbert Iván Múltunk van. Jövőnk lesz? dr. Kováts Zoltán emlékkonferencia.
Vállalati leépítések a globális válság alatt. Állami, belföldi és külföldi tulajdonhatások Telegdy Álmos MTA KRTK KTI CEU.
Munkaerőpiaci Tükör 2010 A válság munkapiaci hatásai Fazekas Károly: Bevezető Könyvbemutató konferencia Budapest, MTA Székház, Kisterem február 10.
Makroökonómia 5. előadás.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációjának értékelése Cseres-Gergely Zsombor – Scharle Ágota -
1. A családpolitika társadalmi hatásai
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
A felsőoktatás (hozzáadott) értéke
Privatizáció, foglalkoztatás és bérek Hozzászólás John Earle és Telegdy Álmos tanulmányához Antal Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet Szirák 2012.
1 Bérezési tanulmány  Magyar bérköltségek és foglalkoztatás nemzetközi összehasonlításban Dirk Wölfer
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mobilitási hajlandóság a Közép-magyarországi régióban
Régióközi tudáshálózatok minőségének hatása a kutatási teljesítményre Sebestyén Tamás és Varga Attila.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH Az ÁFSZ felépítése, a jelenlegi magyar munkaerő-piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
Oktatás és gyermekesély kerekasztal március 20. Köllő János (MTA KTI)
Évtizedes csúcson a magyar foglalkoztatás!? Látjuk, de nem értjük (egyelőre) Cseres-Gergely Zsombor MTA KRTK KTI “Munkaerőpiaci Tükör 2012” bemutató.
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
A foglalkoztatás-szerkezet előrejelzése Magyarországon
Bérváltozások 2008 május május Köllő János MTA KTI.
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
Az adó- és transzferrendszer változásainak elemzése mikroszimulációval Benczúr Péter – Kátay Gábor – Kiss Áron Hozzászóló: Varga Júlia MTA KRTK KTI „Bérek,
Hozzászólás Hermann Zoltán: Az iskolatípus hatása a tanulói teljesítményekre Lovász Anna Szirák november 9.
1/171/17 Nem csak átmeneti jelenség. A szakképzés csökkenő hozamának okai Magyarországon november 3. Kézdi Gábor Közép-európai Egyetem (CEU) és MTA.
A TÁMOP projekt keretében készült munkapiaci előrejelzés TÁMOP / projekt Cseres-Gergely Zsombor, Közgazdaságtudományi Intézet,
az eltűnt egymillió munkahely nyomában
„Kemény” és „puha” alkalmazkodás a gazdasági válsághoz Munkaerőpiaci Tükör 2010 – Közelkép Köllő János.
Verseny és Szabályozás konferencia
Kutseráné Pernyéz Zsuzsanna
Statisztika a szociológiában
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Munkaerőpiaci számítások szeminárium
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Autonómia Alapítvány projektfejlesztő programja a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) „EU forrásokkal a romák integrációjáért” nemzetközi program.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
Társadalomszerkezet és gazdasági fejlődés Magyarországon Dr. Pogátsa Zoltán Nyugat-Magyarországi Egyetem.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Bérek és vállalati alkalmazkodás Kónya István Magyar Nemzeti Bank Magyar Nemzeti Bank, augusztus 29.
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Mire jók a munkapiaci előrejelzések a világban? Nemzetközi tapasztalatok és tanulságok Gács János, MTA-KTI
Ágazati létszámstruktúra előrejelzése nemzetközi adatok alapján
A népesség várható iskolai végzettségének előrejelzése nemek, korcsoportok és régiók szerint A TÁMOP műhelykonferencia április 22. Radisson.
Cseres-Gergely Zsombor
IV. Demográfia Halandóság
A szakiskolai oktatás kiterjesztésének hatása
Munkaerőhiány és foglalkozási mobilitás Magyarországon
Rugalmas foglalkoztatási formák elterjedtsége a
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Előadás másolata:

KISZORÍTJÁK-E AZ IDŐS DOLGOZÓK A FIATALOKAT A KÖZSZFÉRÁBAN? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KRTK KTI MKE 2012 konf.

Motiváció: a foglalkoztatás alakulása korcsoportonként jelentősen eltér

…hasonlóképpen a munkanélküliség alakulása is

Megválaszolandó kérdések egy idősödő társadalomban Van-e számottevő átváltás a fiatalok minkapiaci integrációjának segítése és az idősebbek munkapiacon tartása között? Ha igen, mi ennek az “árfolyama”? Milyen időtávon hat az összefüggés? Több európai államnak kell a problémával szembenéznie korszerkezete miatt is. A 2008 utáni válság csak felgyorsította a folyamatokat a fiatalok integrácójának lassításával.

Kontribúció Dezaggregált panel-elemzés az aggregálási és oksági viszonyok okozta torzítás kiküszöbölésére A kiszorítási hatást nagyobb eséllyel mutató terület vizsgálata Plauzibilis, bár aggregált hatóerő használata Kor és tapasztalat

Eredmények az irodalomban - Elméleti: Layard, Nickell, and Jackman (1991). A béralkalmazkodás miatt hosszabb távon semilyen hatást nem kellene látnunk (korai nyugdíjazásról) - Egyszerű regresszió országpanelen: Herbertsson (2001). Eredmény: a korai nyugdíjazás nem függ össze a fiatalok munkanélküliségével. - Jousten et al. (2008): kifinomult idősorelemzés a nyugdíjdöntésekre ható egyéni tbvagyon modellezésével. Nincs kimutatható hatás a fiatalokra. - Gruber-Wise (2010): A korai nyugdíjazás vizsgálata utáni nemzetközi projekt. Aggregált idősoros modellek. Nincs hatás. - De: - Skans (2005): Svéd regionális adatokat használ, talál negatív hatást a fiatalokra. - Grant-Hamermesh (1980): aggregált adatokon munkaeresleti becslés. Eredmény: az idősebb nők és a fiatal férfiak foglalkoztatás között átváltás van.

Az idősebbek foglalkoztatására ható fontos tényező: a nyugdíjkorhatár emelkedése Source: Calculation by Cseres-Gergely, Kátay and Szörfi (2012), based on Kátay and Nobilis (2009)

Aggregált becslési eredmények

Miért a közszféra? A versenyszféra munkakeresletének modellezése sokkal tisztábbnak tűnik, de a közszférában… - a munkahelyek közötti mobilitás sokkal korlátozottabb, így a kiszorítási hatás erőteljesebb lehet, - a béralkalmazkodás tere eleve kisebb (bértábla)… - …de a bértömeggazdálkodás miatt még nagyobb a mennyiségi alkalmazkodás esélye. Mindezek miatt kisebb az esélye, hogy ne találjunk hatást ott, ahol van.

Inspiráció: önkormányzatok munkakereslete heterogén munka és bizonytalanság esetén Holtz-Eakin and Rosen (1990). Késleltetett alkalmazkodás! Módosítás: feltételes kereslet. Munkahely-szintű foglalkoztatás: e: foglalkoztatottak száma, w=bér (p=25-54, o=55-64, y=15-24). Arrelano-Bond (1991) módszerével becsülve. Új munkaerő felvétele: Egyszerű fixhatás becslés. Modellkeret

Adatok - NMH “Bértarifa felvétele” - Mikroadatok bérekre és demográfiai jellemzőkre, a felvétel évére - A munkahelyre vonatkozó adatok az egyénihez kapcsolva - Panel adatok 1992-től napjainkig - Közel teljeskörű adatok a közszféra majdnem egészéről (fegyveres erők nem) - Egyéni adatokból munkahelyi szintre aggregált adatok: korcsoportos foglalkoztatási nagyságok és arányok, valamint átlagbérek.

Eredmények a fiatalok/kis tapasztalatúak foglalkoztatására nézve

Eredmények a fiatalok/kis tapasztalatúak felvételére nézve

Bérek A munkahelyek szintjén nincs lehetőség a munkanélküliség mérésére. Helyette: bérek. Bérgörbe?! Alap: egyszerű Mincer-féle bérregresszió. Kiterjesztés: szakaszosan lineáris életkori profil, a korcsoportok arányának hatása, interakcióval. w: bér, X: demográfia, a: kor, s: korcsoport aránya Az arány önmagában a közvetlen, a korprofil és az arány interakciója a közvetett hatást mutatja.

Eredmények a bérekre vonatkozóan

Köszönet!