az eltűnt egymillió munkahely nyomában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés május 30.
- Tudományos kutatás és szakpolitika
Megindulás - megújulás VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Energia – történelem - társadalom
Munkaerőpiaci Tükör 2010 A válság munkapiaci hatásai Fazekas Károly: Bevezető Könyvbemutató konferencia Budapest, MTA Székház, Kisterem február 10.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Megnyitó Új közgazdasági perspektívák szakpolitikai relevanciái Fazekas Károly főigazgató MTA KRTK AZ MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet és az MTA Emberi.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A társadalmi differenciálódás területi jellemzői Magyarországon
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Munkanélküliség.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Oktatás és gyermekesély kerekasztal március 20. Köllő János (MTA KTI)
Szegénység megjelenési formái az Észak-magyarországi régióban
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
A magyar munkapiac jövője Közgazdaságtudományi kutatás és szakpolitikai döntések előkészítése Fazekas Károly, MTA KTI.
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
A kötet felépítése és a főbb javaslatok Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Az eltűnt egymillió munkahely nyomában április 11.
A TÁMOP projekt keretében készült munkapiaci előrejelzés TÁMOP / projekt Cseres-Gergely Zsombor, Közgazdaságtudományi Intézet,
KISZORÍTJÁK-E AZ IDŐS DOLGOZÓK A FIATALOKAT A KÖZSZFÉRÁBAN? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KRTK KTI MKE 2012 konf.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Bei uns wird INNOVATIV groß geschrieben. A munkahelyi beilleszkedés új lehetőségei az egészségügyi problémával küzdő munkavállalók számára Barbara Haider-Novak,
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Valuch Tibor: Átmenetben(?) A magyar társadalom a rendszerváltás után
Társadalomszerkezet és gazdasági fejlődés Magyarországon Dr. Pogátsa Zoltán Nyugat-Magyarországi Egyetem.
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Tények, számok és folyamatok Hargita megyében , Csíkszereda.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Foglalkoztatás és munkanélküliség új perspektívából Fazekas Károly TÁMOP KIEMELT PROJEKT III. NYILVÁNOS WORKSHOP Október 16. Budapesti Corvinus.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
A népesség várható iskolai végzettségének előrejelzése nemek, korcsoportok és régiók szerint A TÁMOP műhelykonferencia április 22. Radisson.
Magyar versenyképesség 2017
Európai Uniós ismeretek
„Út a munkához”program
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Előadás másolata:

az eltűnt egymillió munkahely nyomában Nyugdíj, segély, közmunka: a foglalkoztatáspolitika két évtizede, 1990-2010 Könyvbemutató szakmai konferencia MTA KRTK KTI - Budapest Intézet Budapest, MTA Székház, 2012 április 11. www.budapestinstitute.eu/dontestamogatas/prj/a_fo glalkoztataspolitika_ket_evtizede Budapest

Fazekas Károly főigazgató, Bevezetés Fazekas Károly főigazgató, MTA Közgazdaság – és Regionális tudományi Kutatóközpont

Válság és közgazdaságtudomány …. gazdasági felfordulások, válságok és kaotikus állapotok idején a közgazdasági elemzések nagy valószínűséggel félrevezetőek. Jóllehet épp ezekben az időkben lenne leginkább szükség megbízható közgazdasági elemzésekre. …. Válságok idején amikor a gyakorlati tapasztalatok haszontalanná válnak, amikor az események túlkerülnek a mindennapi élet horizontján, akkor van szükség tudós, modellezni képes közgazdászokra akik megmutatják a kivezető utat. Amikor pedig ez a pillanat elérkezett kudarcot vallottunk. (Paul Krugman, Economics in the Crisis, NYT, 5.3.2012)

(George Akerlof, Robert Shiller) Narratívák „A legkifinomultabb matematikai modell sem más mint egy történet, egy parabola, ami arra szolgál, hogy racionálisan megragadjuk a körülöttünk lévő világot.” (Thomas Sedlacek) „Az emberi elme narratívákban gondolkozik, másrészt az emberi motivációk meghatározó forrása az a folyamat miközben átéljük saját életünk történeteit. A történeteket melyeket saját magunknak elmesélünk és amelyek megadják a kereteit saját motivációinknak.” (George Akerlof, Robert Shiller)

Példabeszéd az egy millió munkahelyről, a teremtésről és a rombolásról A rendkívül alacsony foglakoztatási szint A tartósan állástalanok aránya 2003 óta növekszik A tartós állástalanság szorosan összekapcsolódik a gazdaság és a társadalom polarizálódásával, alacsony mobilitással, a társadalmi és területi hátrányok kumulálódásával és generációs átörökítésével A válság és a mindenkori kormányzat válságkezelés eszközei jelenősen rontották a foglalkoztatási helyzetet Rendkívül nagy a bizonytalanság a jövőre vonatkozó előrejelzésekben

A 15-64 éves népesség foglalkoztatási rátája (2010) Lemaradásunk EU átlagtól: 9.1 százalékpont, 600 000 fő Hollandiától: 19.3 százalékpont 1.300 000 fő Forrás: Eurostat

A foglalkoztatás alakulása 1989 és 2011 között (1989 = 100)

növekedett, összességében megduplázódott a Egy éven túl regisztrált és a max. 8 osztállyal rendelkező munkanélküliek számának alakulása 2003 óta folyamatosan növekedett, összességében megduplázódott a tartós és a képzetlen munkanélküliek száma

A munkanélküliek száma és a regionális különbségek mértéke

A foglalkoztatottak számának alakulása (1980 – 2011) 1980 - 1990: - 500 e 1990 - 1996: - 1.250 e 1996 -2006: + 200 e 2007- 2011: - 200 e 2012 - 2022: +1.000 e - 1.000 e ?

A termelékenység és a foglalkoztatottság alakulása (1989 = 100%) 2008

A termelékenység és a foglalkoztatottság alakulása (1989 = 100%) 2008

A termelékenység és a foglalkoztatottság alakulása (1989 = 100%) 2008

A termelékenység és a foglalkoztatottság alakulása (1989 = 100%) 2008

A termelékenység és a foglalkoztatottság alakulása (1989 = 100%) 2008

OKOK ÉS TÉVHITEK MI NEM? Mi IGEN? Belső szerkezeti átalakulások Nem a külső konjunktúra Nem a belső kereslet hiánya Mi IGEN? Belső szerkezeti átalakulások A képzetlenek foglalkoztatására ható specifikus okok Gyenge közoktatás, szakoktatás , felnőttképzés Közlekedési rendszer Szakpolitikai hibák Útfüggőség

SZÉTSZAKADÁS, SZEGREGÁCIÓ Következmények Munkanélküliség Betegség Társadalmi devianciák Szegénység Szociális függőség Emberi tőke amortizációja A hátrányok inter-generációs öröklődése Társadalmi, gazdasági, területi SZÉTSZAKADÁS, SZEGREGÁCIÓ

A szétszakadás jellemzői és következményei Iskolai szegregáció Lakóhelyi szegregáció Munkapiaci szegregáció Halmozottan hátrányos helyzetű helyi társadalmak – gettók, stressz övezetek kialakulása A magyarországi gyermekek egyre nagyobb hányada hátrányos helyzetű családokban lakóközösségekben, lepusztuló térségekben stressz-övezetekben él.

Összefoglalva MI LESZ A TÖRTÉNET VÉGE? A rendkívül alacsony foglalkoztatási ráta egy területi, társadalmi, gazdasági szétszakadás egyik indikátora Az eddig alkalmazott gazdaságpolitika, szakpolitika nem tudta kezelni ezt a problémát Ezt a folyamatot meg kell törni, az országot a foglalkoztatást és a termelékenységet egyaránt növelő fejlődési pályára kell állítani MI LESZ A TÖRTÉNET VÉGE?

Remény „Learning from the crisis apears to be only our hope. … The truth appears in a crisis – frequently in its unpleasant nakedness, but in all vehemence” „Az egyetlen reményünk, hogy képesek vagyunk tanulni a válságból. … Az igazságot gyakran maga a válság tárja fel – gyakran a maga kényelmetlen meztelenségében és brutalitásában.” Thomas Sedlacek: Economics of Good and Evil

Köszönöm a figyelmet! fazekas.karoly@mta.krtk.hu