Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés május 30.
Advertisements

Egy innováció nyomában
Jelige: „Isa, por es homou vogymuk.”
Vélemények a tehetségről
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Az első házasság felbomlása
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Munkaerőpiaci Tükör 2010 A válság munkapiaci hatásai Fazekas Károly: Bevezető Könyvbemutató konferencia Budapest, MTA Székház, Kisterem február 10.
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
Nemzetközi gazdaságstatisztika
A Németh László Angol Testnevelés Tagozatos Általános Iskola
Diplomás pályakezdők a versenyszektorban Tóth István János * - Várhalmi Zoltán + „Felsoktatás és foglalkoztathatóság” Műhelykonferencia a Budapesti.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
A magyar háztartások fizetési szokásai
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Feln ő ttképzés és regionalitás Juhász Erika Ph.D. F ő iskolai docens Debreceni Egyetem TEK BTK.
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
A gazdasági várakozások, mint kaotikus attraktorok a jövő eseményeiben? Vagy egy újabb buborékhatás előidézői?
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Élsportoló fiatalok vizsgálata szociológiai kontextusban
Iskolai életutak az alacsony végzettségűek körében
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
Társadalmi háttér és mobilitás Educatio – DPR Február 8. Budapest.
VII. NEMZETKÖZI MÉDIAKONFERENCIA „A MÉDIA HATÁSA A GYERMEKEKRE ÉS FIATALOKRA” SZEPTEMBER 25 – 27. BALATONALMÁDI Biró A. Zoltán Újratermelődik-e a.
Oktatás és gyermekesély kerekasztal március 20. Köllő János (MTA KTI)
Szegénység megjelenési formái az Észak-magyarországi régióban
Az adó- és transzferrendszer változásainak elemzése mikroszimulációval Benczúr Péter – Kátay Gábor – Kiss Áron Hozzászóló: Varga Júlia MTA KRTK KTI „Bérek,
Hozzászólás Hermann Zoltán: Az iskolatípus hatása a tanulói teljesítményekre Lovász Anna Szirák november 9.
A válság hatása a háztartások fogyasztására
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
:31 A nemek közötti munkamegosztás termékenységre gyakorolt hatása Magyarországon Makó Ágnes PhD hallgató, Budapesti Corvinus Egyetem MSZT.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A Héraklész Program merítési bázisa
„Párkapcsolatok” Tisztelgés Cseh-Szombathy László emlékének
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés június 10.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
A korai nevelés „… a legfontosabb prioritás az esélyegyenlőség szempontjából” A korai nevelés „… a legfontosabb prioritás az esélyegyenlőség szempontjából”
Életminőség és társadalmi egyenlőtlenségek Dr. Fábián Gergely.
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
A munkahelyi diszkrimináció
Európai Társadalmi Jelentés 2008 Műhelybeszélgetés Oktatás május 30.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet1 Fehérvári Anikó Munkapiaci elvárások FSZ- és BA-hallgatók körében ONK november.
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
Tárgy A foglalkoztatás növekedése hét európai országban A változások értékelése az előrejelzési kockázatok szempontjából Nem célja megmagyarázni,
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
A HÉV változószerkezetének bemutatása
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
A szakiskolai oktatás kiterjesztésének hatása
Munkaerőhiány és foglalkozási mobilitás Magyarországon
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Esély a szülőknek, lehetőség
Általános iskolások pályaválasztása 2014
Előadás másolata:

Kutatás-történet 1992-1997: Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút Vizsgálata: az 1993-as MHP minta felkeresése Adatfelvétel: 2007. március – május Longitudinális és retrospektív adatgyűjtés Vizsgálati egység: MHP - háztartás; HÉV - egyén Súlyozás Információ, dokumentáció és adatállomány: http://www.tarki.hu/hev/

Minta

Tartalomjegyzék - gyorsjelentések 1. Nyertesek és vesztesek (Kolosi – Tóth – Keller) 2. Foglalkozási turbulencia (Róbert) 3. Vállalkozói hajlandóság (Lengyel) 4. Szüléstörténetek (Bartus – Gábos) 5. Kapcsolatháló-dinamika (Kopasz – Szántó – Várhalmi) 6. Gyermekkori háttér és iskolázottság (Gábos – Szivós) 7. Optimizmus és depresszió (Keller) 8. Életszínvonal-utak (Bernát – Páthy-Dencső) 9. Vallási változás (Hegedűs) 10. Szavazói hűség (Fábián) 11-15. Módszertani tanulságok

A gyermekkori háttér és az iskolázottság Gábos András (TÁRKI) Szivós Péter (TÁRKI) Rövidtáv – hosszútáv Rövid távú alkalmazkodás és hosszú távú folyamatok a munkapiacon Konferencia az MTA Közgazdaságtudományi Intézete és az MTA Munkatudományi Bizottsága rendezésében Szirák, 2008. november 19-20.

Kutatási kérdés: milyen szerepe van egyéni és a szülői háztartás jellemzőinek a gyermekek iskolázottságában (és az iskolázottságon keresztül társadalmi helyzetük meghatározódásában), és az utóbbiakon belül vajon a kulturális tőke (szülők iskolázottsága) vagy a vagyon (háztartás éves jövedelme) játszik-e fontosabb szerepet? Vizsgált népesség: a Magyar Háztartás Panel (MHP) vizsgálat első hullámában még gyerekek (4-15 évesek, 2007-ben 19-30 évesek) Vizsgált kérdések: hova jutottak 2007-re? összehasonlítás a szülőkkel gyermekkori háttér szerepe

A gyermekek és szüleik iskolai végzettsége 2007-ben

A gyermekek iskolai végzettsége néhány fő társadalmi-demográfiai jellemző szerint

A gyermekek iskolai végzettsége néhány fő társadalmi-demográfiai jellemző szerint (férfi)

A gyermekek iskolai végzettsége a szülők iskolázottságához viszonyítva

A gyermekek iskolai végzettsége az apához viszonyítva, 1992-es jövedelem szerint

Összegzés A kulturális tőke átörökítése fontosabb, mint a vagyon szerepe, de ez utóbbi is megfigyelhető A magasabb gyermekszám negatívan hat a gyermekek iskolázottságára A gyermek neme is meghatározó: a lányoknak nagyobb esélye van a magasabb végzettség megszerzésére A roma származás önmagában is jelentősen csökkenti az érettségi megszerzésének esélyét