Összefoglaló. Valós világ Formális Modell –Sintaktikusan ellenőrizhető modell.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Advertisements

5. A klasszikus logika kiterjesztése
Nem alethikus logika.
Informatikai tudásleképezés paradigmái és problémái Szekeres András Márk.
Matematika a filozófiában
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Determinisztikus programok. Szintaxis: X : Pvalt program változók E : Kifkifejezések B : Lkiflogikai kifejezések C : Utsutasítások.
Matematikai logika A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
LOGIKA.
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Logika Érettségi követelmények:
Logikai műveletek
MI 2003/5 - 1 Tudásábrázolás (tudásreprezentáció) (know- ledge representation). Mondat. Reprezentá- ciós nyelv. Tudás fogalma (filozófia, pszichológia,
MTA-DE-PTE-SZTE Elméleti Nyelvészeti Kutatócsoport Szegedi Munkacsoport 2007–2011 Bibok Károly, Maleczki Márta, Nagy Katalin, Németh T. Enikő, Vecsey Zoltán.
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Bizonytalanság A teljesen megbízható következtetést lehetővé tevő tudás hiánya Egy esemény bizonytalansága  objektív  szubjektív Módszerek  numerikus.
Logika 5. Logikai állítások Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 10.
Logika 7. A klasszikus logika kiterjesztése Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 24.
Logika 9. Deviáns logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék április 14.
Nem kétértékű logika.
Matematikai modellek a termelés tervezésében és irányításában
Az érvelés.
1. előadás. 1.) Szoftverfejlesztés, mint mérnöki tevékenység. Számítási eszközfejlődés. Számítási eszközfejlődés: hazai viszonyok. Mérföldkő: Simula 67.Klasszikus.
1. előadás. 1.) Szoftverfejlesztés, mint mérnöki tevékenység. Számítási eszközfejlődés. Számítási eszközfejlődés: hazai viszonyok. Mérföldkő: Simula 67.Klasszikus.
Halmazelmélet és matematikai logika
Szavak a tartályban Előadó: Kovács Gábor, ELTE-BTK filozófia szak
Függvények III Logikai függvények. Hamis A HAMIS logikai értéket adja eredményül. HAMIS( ) A függvény alkalmazása helyett egyszerűen beírhatjuk a HAMIS.
Bekő Éva Eötvös Loránd Tudományegyetem Elérhetőségem:
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
Ismétlés.
Kifejezések a Pascalban Páll Boglárka. Ismétlés: Ahogy algoritmikából láttuk, a kifejezések a Pascal nyelvben is operátorokból és operandusokból állnak.
Kifejezések. Algoritmus számol; Adott összeg; összeg:=0; Minden i:=1-től 5-ig végezd el Ha 2 | i akkor összeg:=összeg+2*i Ha vége Minden vége Algoritmus.
Boole-algebra (formális logika).
ONTOLÓGIA és TUDÁSREPREZENTÁCIÓ Szőts Miklós Alkalmazott Logikai Laboratórium
Bemutatkozás Név: Vespi Gábor Kelt: december 27.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Moritz Schlick: Pozitivizmus és realizmus
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
A kvantifikáció igazságfeltételei
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
(nyelv-családhoz képest!!!
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Hibaterjedés-analízis
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Okostelefon köztesréteg Dr. Bilicki Vilmos Szegedi Tudományegyetem.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is.
Hatásértékelés szerepe Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Értékelési Divízió Nemzetközi értékelési konferencia, Budapest, május 6-7.
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
Felosztási tétel Legyen R ekvivalenciareláció: reflexív, azaz tetsz. a-ra aRa, szimmetrikus, azaz tetsz. a, b-re ha aRb, akkor bRa, tranzitív, azaz tetsz.
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 13 INFORMÁCIÓFELDOLGOZÓ HÁLÓZATOK TUDÁS ALAPÚ MODELLEZÉSE Németh Gábor.
Algebrai logika Leibniz folytatói a 18. században: Lambert, Segner és mások. 19. sz., Nagy-Britannia: Aritmetikai és szimbolikus algebra. Szimbolikus algebra:
TÁMOP /1-2F JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam Utasítás és blokk. Elágazás típusai, alkalmazása Kovács.
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Önértékelési projektterv
Kifejezések C#-ban.
Gépészeti informatika (BMEGEMIBXGI)
Analitikus fák kondicionálissal
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Kvantifikáló kifejezések a természetes nyelvben: ̒minden’, ̒némely’, ̒̒három’, stb. Ezek determinánsok, predikátumból (VP-ből) NP-t képeznek. Az elsőrendű.
Analitikus fák a kijelentéslogikában
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
σωρεύω – felhalmoz, kupacot rak
Variációk a hazugra Szókratész: Platón hazudik.
Érvelések (helyességének) cáfolata
Bevezetés a programozásba Algoritmikus gondolkodás
Nagy elbeszélések október 4..
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Lineáris keresés Keresés (N,A,sorszam) i := 1
Előadás másolata:

Összefoglaló

Valós világ Formális Modell –Sintaktikusan ellenőrizhető modell

Logika Propozicionális (nulladrendű) Elsőrendű (logikai programozás, szakértői rendszerek) Többértékű Fuzzy Temporális (lineáris, elágazó) Modális … Numerikus verifikálás

Modális logika A modális logika a klasszikus logika olyan kibővítése, amely már modális kijelentéseket tartalmazó érvelésekről is képes számot adni. Modális logikában egy kijelentés kapcsán nem pusztán arról lehet beszélni, hogy az igaz vagy hamis, hanem arról is, hogy egy bizonyos módon igaz, például szükségszerű, tudott vagy hitt, kötelező, bizonyítható.klasszikus logika A modális logika legjellemzőbb kifejezései a „lehetséges, hogy A” (jelben: '  ') és a „szükségszerű, hogy A” (jelben: ' ') és ezek átfogalmazásai, például: –„Lehet, hogy holnap tengeri csata lesz.” –„Nixon győzhetett volna.” –„Szükségszerű, hogy egy modális logikáról szóló bevezetőben mindig az alethikus modalitással kezdik.”

Ezek az operátorok dualitás elve mentén kölcsönösen kifejezhetők egymással; ha A mondat, akkordualitás elve –lehetséges A akkor és csak akkor, ha nem szükségszerű, hogy nem A, azaz: –szükségszerű A akkor és csak akkor, ha nem lehetséges nem A, azaz: A szükségszerűségen és a lehetőségen kívül, azaz az ún. alethikus modalitásokon kívül számos modalitás vizsgálható, melyek például a megismerhetőségre (episztemikus modalitás), meggyőződés fokára (doxatikus modalitás), az időbeli elhelyezkedés szintjeire (temporális modalitás), egy normarendszer szerinti megengedhető tevékenységekre (deontikus modalitás), egy formális rendszerbeli bizonyíthatóságra vonatkoznak.

Renszermodellezés Verifikáció, validáció Modellek: vízesés, lineáris, többciklusú A modellezés alapelvei

Szükségesség, mert: Real-time Kapacitás-problémák (erőforrás, idő,…) Átláthatóság Bonyolultság Automatizmus és „szintaktizálás”, …

Petri hálók Struktúrája: PN P, T, E, W, M, C… Alkalmazás: operációs rendszerek és általános rendszerműködés Adatfolyamok modellezése (Pataricza könyv)

Ágensek Architektúrája Alkalmazása Verifikációban és validációban betöltött szerepe