A programozás alapjai A számítógép számára a feladat meghatá- rozását programozásnak nevezzük. Ha a processzor utasításait használjuk a feladat meghatározásához,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Advertisements

ADATBÁZISOK.
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
A számítógép felépítése
3. A programozás eszközei, programozás-technikai alapismeretek
Small Liga Mozgás vezérlő rendszere
A DBMS fő feladatai: - adatstruktúra (adatbázisséma) definiálása,
Programozás alapjai A programozás azt a folyamatot jelenti, melynek során a feladatot a számítógép számára érthető formában írjuk le. C++, Delphi, Java,
Programozás.
A számítógép alapegységei
Információ kezelés Az információ visszakeresésének lehetőségei.
Programozási nyelvek.
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Programozási alapismeretek Bóta László
Algoritmizálás Göncziné Kapros Katalin humaninformatika.ektf.hu.
Az operációs rendszerek
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
Fordítóprogramok FORD01 Programozó matematikus III. évf. Miskolci Egyetem 1 Fordítóprogramok 1 Programozó matematikus szak 2003/2004-es tanév II. félév.
CISC - RISC processzor jellemzők
Programozás alapismeretek
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Számítógépes üzemmódok
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Az operációs rendszereK
Programozás. fordító (compiler): a program forrásszövegéből egy gépi kódú, futtatható programot (pl. EXE) állít elő, vagyis a programot lefordítja a gép.
modul Szövegfeldolgozás
Adatszerkezetek 1. előadás
Az adatállományokat, programfile-kat logikailag csoportosítva tároljuk: mappákban (könyvtárakban). Egy mappa tartalmazhat további mappákat, és így tovább,
1.4. Fordítás, szerkesztés, az objektumkönyvtár használata.
Programozási nyelvek.
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Operációs rendszerek Oberhuber Balázs.
A számítógép története
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Adatbázis kezelés.
Programozás. Programozási nyelvek: Gépi nyelv A számítástechnika őskorában egyedüli lehetőség volt a gép bitsorozattal való programozása. Minden processzor.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
A szoftver, szoftvertípusok
A Mikroprocesszor Harmadik rész.
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
Szoftverek.
RAD Studio XE5: menük felépítése
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Programozás, programtervezés
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép architektúrák dr. Kovács.
Fájlszervezés Adatbázisok tervezése, megvalósítása és menedzselése.
PIC mikrokontroller.
Felhasználók, felhasználócsoportok, jogosultságok.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
kialakulása, fejlődése, generációk
Programok készítése és futtatása. Integrált fejlesztői környezet (IDE) tartalmaz:  szövegszerkesztőt a program forráskódjának szerkesztésére,  fordítóprogramot.
Operációs rendszerek Az operációs rendszerek működésének alapfogalmai.
kialakulása, fejlődése, generációk
Adatstruktúrák Algoritmusok Objektumok
Programozási nyelvek Programozási alapismeretek
Programozási alapok.
Programozási nyelvek típusossága.
Compiler illetve interpreter nyelvek
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
Programozási nyelvek Talata István.
Avagy mitől megy a Hardware
Adatbázis-kezelés.
Programozási nyelvek Talata István.
Programozási nyelvek.
Előadás másolata:

A programozás alapjai A számítógép számára a feladat meghatá- rozását programozásnak nevezzük. Ha a processzor utasításait használjuk a feladat meghatározásához, gépi kódú programozásról beszélünk. A magasabb szintű programnyelveken megírt progra- mokat is gépi kódra kell lefordítani.

Gépi kódú programozás: Azon utasításokat, melyek végrehajtására a processzor képes, a processzor utasítás- készletének nevezzük. A gépi kódú program ilyen utasítások értelmes sorozata, ami a memóriába töltődik és utasításait a processzor sorra végrehajtja. A soron következő utasítás címe az utasítás- számláló regiszterben található.

A gépi kódú utasítás formája a processzor típusától függ. Az utasítások két részből állnak: műveleti kód; címrész (1, 2 vagy 3 operandust tartalmazhat, így egy-, két- vagy háromcímű gépi kódról beszélünk). A program utasításai és a végrehajtásához szükséges adatok (adatterület) tárolásához szükséges terület a program címtartománya.

Feladat a gép számára: Adj össze három számot, melyek a memória 2000-es, 2002-es, illetve 2004-es címén vannak! Az eredmény kerüljön a 2100-as címre! 1 1,2000 {A program betölti az 1-es regiszterbe a 2000-es cím tartalmát.} 5 1,2002 {Az 1-es regiszter tartalmához hozzáadja a 2002-es cím tartalmát,} 5 1,2004 {majd a 2004-es cím tartalmát.} 2 1,2100 {A regiszter tartalmát kiírja a 2100-as címre.} 9 {Kilép a programból.}

Az assembly nyelv: A gépi kódnál egy szinttel magasabb. Egy gépi kódú utasításnak egy assembly nyelvű utasítás felel meg, de könnyebb a programozás, mert igék és változónevek vannak; a program könnyebben olvasható, így egyszerűbb a javítás, módosítás; jobb a dokumentálhatóság. Makro: assembly utasítások sorozata. Az assembly nyelvű programot az assembler fordítja gépi kódra.

Feladat ugyanaz a gép számára: Adj össze három számot, melyek a memória 2000-es, 2002-es, illetve 2004-es címén vannak! Az eredmény kerüljön a 2100-as címre! MVR A, KETEZER {A program betölti az A regiszterbe a 2000-es cím tartalmát.} ADD A, KETEZER2 {Az A regiszter tartalmához hozzáadja a 2002-es cím tartalmát,} ADD A,KETEZER4{majd a 2004-es cím tartalmát.} MVM A, KETEZER100{A regiszter tartalmát kiírja a 2100-as címre.} END{Kilép a programból.}

Magasabb szintű programozási nyelvek: interpreter, compiler, szintaktika, szemantika. Forrás- program Tárgy- program Futtatható program Eredmények CompilerLinkage Editor Futtatás, hibakeresés Hibajegyzék

Klasszikus általános célú programozási nyelvek: FORTRAN (FORmula TRANslator); BASIC (Kemény János); COBOL; PL/1. Speciális célú programozási nyelvek: GPSS (General Purpose Simulation System); Prolog (PROgramming LOGic). Korszerű nyelvek: Delphi; Java, Ada (Ada Augustáról, Lovelace grófnőjéről, Lord Byron lányáról nevezték el, aki Charles Babbage barátja és kollégája volt. Programozási módszert fejlesztett ki Babbage gépére. Sokan őt tekintik az első programozónak.) Programozási módszertanok: Moduláris-, struk- turált, objektum-orientált programozás.

Adatkezelés Az operációs rendszer feladata: a programok futásának befejezését követő adattárolás; nagy mennyiségű adat tárolása; időben és térben elhatárolt, vagy egyide- jűleg fellépő adatigények kielégítése. Ezeket a feladatokat úgy kell ellátni, hogy hardver vagy szoftver hiba esetén az adatok lehetőleg ne sérüljenek (adatbiztonság); csak az illetékesek (személyek, programok) juthassanak az adatokhoz és a megfelelő módon (adatvédelem).

Az adattárolás technikai megvalósítása általában valamilyen háttértároló (többnyire lemez) használatát jelenti. Fizikailag az adatokat a háttértárolón file-okban tároljuk. File: logikailag összetartozó információk halmaza. File-szerkezet. File-rendszer. Attribútumok: jelszó; tulajdonos; létrehozó; adatvédelem; rejtettség; kódrendszer; elérés; rekordhossz; méret; maximális méret; létrehozás, utolsó módosítás, utolsó hozzáférés időpontja; kulcs információk.

File-műveletek: létrehozás; megnyitás; attribútumok megváltoztatása, lekérdezése; keresés; olvasás; írás; módosítás; rekord beillesztése; rekord törlése; zárás; átnevezés; törlés. Könyvtárak, könyvtárak szerkezete. Műveletek könyvtárakkal: létrehozás; megnyitás; olvasás; átnevezés; lezárás; törlés; kapcsolás, lekapcsolás (egy file több könyvtárban, de egyszer tárolja a file-t és az attribútumokat is).