Kedves Elsőéves Hallgató!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Iskolai Könyvtári Világnap
Advertisements

SZTE Klebelsberg Könyvtár
A Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár hat fiókkönyvtárat is működtet, hogy a város távolabbi részén lakók is könnyen hozzájussanak a számukra fontos információkhoz.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér hét fiókkönyvtárat is működtet, hogy a város távolabbi részén lakók is könnyen hozzájussanak a számukra.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Tájékoztató mesterszakos hallgatók részére
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
SZTE KLEBELSBERG KÖNYVTÁR Különgyűjtemények Zenei és Audio-vizuális Dokumentumok Gyűjteménye Nagy Anita SZTE Klebelsberg Könyvtár november 20.
Az olvasástól az információig Az OSZK szolgáltatásai a könyvtári rendszer számára Tóth Ferenc Tibor OSZK Köszöntöm a megjelenteket!
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
Alap és járulékos szolgáltatások A dokumentumok és szolgáltatások rendelkezésre bocsátásának formái és eszközei.
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
WELCOME! Bevezető könyvtárbemutató
Országos Széchényi Könyvtár
Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum.
Könyvtárhasználat.
Berzsenyi Dániel F ő iskola Regionális Fels ő oktatási Forrásközpont Épült: november november 06.
Berzsenyi Dániel F ő iskola Regionális Fels ő oktatási Forrásközpont Épült: november november 06.
Műszaki tudományok az interneten
Kommunikáció az egyetemen kurzus Farkas Lívia előadása
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
Tévedések és hibák a könyvtárközi kölcsönzésben, a külföldi gyakorlat Dr.Szabóné Balogh Clarissa Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár.
Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár története és állománya dr. Palotai Mária január 26. 1Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési.
SZOLGÁLTATÁSOK A különféle könyvtár típusok
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Az adatok értékelése A főiskolai könyvtárról kialakult kép összegezve.
A TÖRVÉNYEKBEN ELŐÍRT SZOLGÁLTATÁSOK
A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtára
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
KÖNYVTÁRISMERET.
Készítette: Zombory Andrea Kommunikáció az egyetemen
EKSZ statisztika 2012 Zsámboki Mónika ELTE Egyetemi könyvtár Gyűjteménykezelői Osztály február 13. S ZAKMAI N AP AZ E GYETEMI K ÖNYVTÁRBAN 2013.
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
A Társadalomtudományi Kar Kari Könyvtára. Magunkról Jóllehet a Társadalomtudományi Kar egyike a Egyetem legfiatalabb karainak, könyvtárának története.
Könyvtárak.
Könyvtár a „Széchenyiben”. Könyvtárunk dokumentumai: hagyományos és elektronikus dokumentum. A könyvtárban több mint könyv található.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
SZTE KLEBELSBERG KÖNYVTÁR Különgyűjtemények
Óbudai Egyetem Könyvtár Olvasószolgálat. Helyben olvasás Kölcsönözhető és nem kölcsönözhető dokumentumok, folyóiratok, hetilapok, jegyzetek, CD-ROM-ok.
Az Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum
Tendenciák a felsőoktatási könyvtári szolgáltatások területén március 10. Batiz Judit szolgáltatásvezető 1.
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
A Z Ó BUDAI E GYETEM K ÖNYVTÁRÁNAK BEMUTATÓJA lib.uni-obuda.hu 2016.
Könyvtárhasználati ismeretek BSC A TF könyvtárának bemutatása Tájékoztatási segédletek Weboldal használata Salamin Krisztina
Kölcsönzések nyilvántartása Nyilvántartási követelmények Pontos és gyors Egy adott időpontban: milyen dokumentumokat kölcsönöztek ki mely dokumentumok.
A diákigazolvány igénylés menete
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
A SEAS Library bemutatása
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Használd jól a könyvtári katalógust!
BGE KVIK Kari Könyvtár Olvasószolgálat Útmutató - elsősöknek
Rövid ismertető a gyűjteményről és a szolgáltatásokról
MIÉRT éppen a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar?
A SEAS Library bemutatása
Vasas Lívia 2014 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2014.
Vasas Lívia 2015 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2015.
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Előadás másolata:

Kedves Elsőéves Hallgató! Köszöntjük a Debreceni Egyetemen! Bízunk benne, hogy szeptembertől az előadótermek mellett az Egyetemi Könyvtárba is gyakran ellátogat.

szóló képes bemutatónkat Kedvcsinálóként fogadja szeretettel a Könyvtárról szóló képes bemutatónkat (az Ön szakja szempontjából legfontosabb szakgyűjteményeket külön kiemeltük) .

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára

A DEENK Hét, különböző szakgyűjteménnyel rendelkező és épületben működő könyvtárat magába foglaló, az Egyetem által fenntartott, nyilvános, tudományos és szolgáltató központi egység.

Egységei DEENK Agrártudományi Könyvtára DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtára (BÉTEK) DEENK Kenézy Élettudományi Könyvtára (ÉTK) DEENK Műszaki Könyvtára DEENK Pedagógiai Főiskolai Kari Könyvtára DEENK Társadalomtudományi Könyvtára DEENK Zeneművészeti Könyvtára

Az olvasójegy a DEENK valamennyi egységében, a tanulmányi idő egészére, tanévenkénti megújítással, fényképes igazolvánnyal együtt érvényes.

Milyen típusú dokumentumok vannak a könyvtárban? könyvek, folyóiratok, térképek, kották, hanglemezek, kazetták, videokazetták, zenei CD-k, CD-ROM-ok, DVD-k, online információforrások, adatbázisok

Katalógusok Számítógépes OPAC Hagyományos cédulakatalógus

Szolgáltatások - kölcsönzés Kölcsönzés: csak személyesen, saját olvasójeggyel Hosszabbítás: személyesen, telefonon, e-mailen, a honlapon keresztül Előjegyzés: más olvasó által kikölcsönzött dokumentumokra személyesen kérhető Könyvtárközi kölcsönzés: a DEENK-ben nem található dokumentumok beszerzése más hazai vagy külföldi könyvtárból (http://www.lib.unideb.hu/hun/ill.php)

Szolgáltatások - helyben használat Nem kölcsönözhető dokumentumok helybeni használata, pl. folyóiratok, védett állományrészek, különgyűjtemények anyaga Tájékoztatás, könyvtárhasználat oktatása Számítógép-használat (korlátlan internet,wifi) Fénymásolás Nyomtatás Digitalizálás

Elektronikus szolgáltatások Honlapunk http://www.lib.unideb.hu, az egyes egységek honlapjai Adatbázisok (otthoni eléréssel is) Elektronikus folyóiratok Digitális gyűjtemény: Egyetemi Bibliográfia, DEA

Jó tudni… A Gólyatábor ideje alatt külön megszervezzük, hogy a Bölcsészet-, a Természettudományi, az Informatikai- és a Zeneművészeti Karra felvételt nyert „gólyák”alaposabban megismerhessék a könyvtár szolgáltatásait és a felsőbb éveseket megelőzve, lehetőleg sorban állás nélkül válthassanak könyvtári olvasójegyet!

Beiratkozás Könyvtári olvasójegy váltásához a következők szükségesek: személyi igazolvány vagy 2001. január 1. után kiadott gépjármű vezetői engedély, lakcímkártya, nem magyar állampolgárok számára útlevél vagy tartózkodási engedély érvényes diákigazolvány vagy iskolalátogatási igazolás olvashatóan kitöltött belépési nyilatkozat 1600 Ft tagsági díj befizetése.

A belépési nyilatkozat (a könyvtárban lehet beszerezni és kitölteni) AZ OLVASÓ ADATAI (A Könyvtár a személyes adatok védelméről az erre vonatkozó jogszabályok szerint gondoskodik) Családi neve:.................................................................................................................................................................................. Utóneve:......................................................................................................................................................................................... Születési neve:............................................................................................................................................................................... Születési helye: ............................................................................................................................................................................ Születési ideje (év, hó, nap):.......................................................................................................................................................... Anyja születési neve:..................................................................................................................................................................... Állandó lakcíme (irányítószámmal):............................................................................................................................................... ....................................................................................................................................................................................................... Debreceni/levelezési címe (irányítószámmal):.............................................................................................................................. Telefonszáma:............................................................................................................................................................................... E-mail címe:……........................................................................................................................................................................... NEPTUN azonosítója (csak a DE hallgatói):…………………………………………..…………………………................................ Munkahely, tanulmányi intézmény neve, címe (irányítószámmal):.............................................................................................. Évfolyam, szak:............................................................................................................................................................................. Foglalkozása:................................................................................................................................................................................ Személyi igazolvány (útlevél, tartózkodási engedély, 2001. január 1. után kiadott gépjármű vezetői engedély) száma:........................................................................................................................................................................................... A könyvtár ingyenes elektronikus hírlevelére igényt tart-e? □ igen □ nem A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának használati- és informatikai szabályzatát, a hagyományos és a számítógépes kölcsönzést elfogadom. Minden, az olvasójegyemre kölcsönzött dokumentumért anyagi és büntetőjogi felelősséget vállalok. Az olvasójegy másra nem ruházható át és csak fényképes igazolvánnyal együtt érvényes. Ha a kölcsönzési határidőt nem tartom be, akkor késedelmi díjat fizetek. A könyvtár dokumentumainak elvesztése, megrongálása esetén a dokumentumok gyűjteményi értékét az egyéb költségekkel együtt megtérítem. Egyetemi polgárként hozzájárulok, hogy tartozásom a mindenkori jövedelmemből közvetlenül levonásra kerüljön. A könyvtári dokumentumok használatakor a hatályos Szerzői Jogi Törvényben foglaltakat betartom. Személyi adataim megváltozását azonnal bejelentem. Kelt: Debrecen,……………………………………. ….……………………………………......... Aláírás

Szervezett beiratkozási órák Az egyetemi beiratkozásra délelőtt 10 órára behívott hallgatók délután 14.30-tól, a délután 14 órára behívottak pedig aznap délelőtt 10.30-tól vehetnek részt szervezett könyvtári beiratkozáson. Nyitva tartás (szeptember 1-jén és 2-án): BÉTEK 9-től 18 óráig ÉTK 9-től 19.30 óráig

Képes kalauz a DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtárához

A BÉTEK A DEENK legnagyobb gyűjteménye 1918-ban nyílt meg, és 1932-től az egyetem központi épületének mintegy 6.500 m2 alapterületű könyvtári célra tervezett részében helyezkedik el (korábban Nemzeti és Általános Gyűjtemények Könyvtára). A könyvtár a volt Kossuth Lajos Tudományegyetem oktatást és tudományos kutatást segítő egysége volt, és e hagyományok alapján az integrációt követően is elsősorban a Bölcsészettudományi és Természettudományi Kar szakirodalmi igényeit elégíti ki a karok intézeti könyvtáraival együtt. Jelenlegi állománya mintegy 4 millió dokumentum. Jelentős hungarika gyűjteményét nemcsak az 1952 óta gyűjtött és őrzött köteles példányok (Magyarországon kiadott dokumentumok: könyvek, időszaki kiadványok, elektronikus dokumentumok, térképek, aprónyomtatványok stb.) alkotják, hanem a század első évtizedeitől folytatott saját beszerzések, a megvásárolt magánkönyvtárak, valamint az ide került régi és ritka könyvállomány is. A gyűjteményt idegen nyelvű könyvek, folyóiratok és elektronikus adatbázisok teszik teljessé.

Képes kalauz a DEENK Kenézy Élettudományi Könyvtárához

Az ÉTK Az orvoskari könyvtár alapítási éve 1947. 1948-ban a könyvtárat Kenézy Gyula professzorról nevezték el, akinek a debreceni egyetem megszervezésében kiemelkedő szerepe volt. A következő több mint két és fél évtized alatt kialakult a könyvtár gyűjtőköre, jelentősen bővült állománya. 1971-ben önálló szervezeti egységgé vált, központi hatáskörrel. Az 1970-es évektől a könyvtár információs munkájának elsődleges célja a szakirodalmi tájékoztatás megalapozása és kifejlesztése volt. A könyvtár 2006. január 9-én költözött jelenlegi helyére és nevet is változtatott. Felvette az Élettudományi jelzőt, amely a gyűjtemény integráció után kibővült összetételére utal. A Kenézy Könyvtár állományán kívül a Kémiai Szakkönyvtár anyaga, a BÉTEK gyűjteményének orvosi, biológiai, kémiai témájú részei, valamint általános és vegyes folyóiratok kerültek a modern, korszerű szolgáltatásokra alkalmas új épületbe. Itt kapott helyet a DEENK Médiatára is, amely 22 ezer hanganyagot kínál zenei különlegességekkel a komolyzenétől a könnyűzenéig CD-n, kazettán, bakelit lemezen, 10 ezer kottát érdekes ritkaságokkal és több mint ezer művész- és szórakoztató filmet.

a Könyvtár munkatársai Találkozzunk a Gólyatáborban és a Könyvtárban! Szeretettel várjuk: a Könyvtár munkatársai