ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és DOkumentumtára TÁMOP B-11/1

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MULTIMÉDIA-FEJLESZTŐ SZABÓ SÓKI LÁSZLÓ villamosmérnök ELTE VIDEOSTÚDIÓ.
Advertisements

Alternatív Színházak Produkciós Szemináriuma Gazdasági ismeretek Szerződéstípusok Budapest
A személyhez fűződő jogok és a helyismereti kutatás egyes kérdései
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Szaszák Csaba forrás: Szoftverjogok Szaszák Csaba forrás:
„A digitális felvilágosodás felé”
Az ELDORADO és a jövő nemzeti könyvtára
Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Szellemi alkotások joga
Szerzői jogi tartalmak védelme elektronikus környezetben
Internet és szerzői Szerz ő i Akadémia, Irodalom és Internet Dr. Fodor Klaudia Franciska március 29.
Szerzői jog a digitális környezetben
Rendezvények Dr. Filák Mária.
Az ELDORADO könyvtáraknak szánt szolgáltatásai
Rendezvények NONPROFIT ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZET
Szerzői jog a könyvtárakban
A szerzői jogról érthetően
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Az ELDORADO-projekt szerzői jogi aspektusai
Szerzői jogi útjelzők az analóg és a digitális környezetben
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
A tudományos munka néhány szerzői jogi vonatkozása
Könyvtárhasználat.
Tévedések és hibák a könyvtárközi kölcsönzésben, a külföldi gyakorlat Dr.Szabóné Balogh Clarissa Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár.
Szerzői jogi útkeresés a digitális környezetben Dr
Eddigi eredmények, további feladatok Egyházy Tiborné dr. projektvezető október 27.
Sajtótigitalizálás a könyvtárban – Szakmai nap az Országos Széchényi Könyvtárban Intézményünk [Intézmény neve] –[Intézmény webcíme] [Az intézményt.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE E-könyvek az elektronikus könyvtárban K2 kísérleti műhely szakmai.
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató Az ELDORADO kiadóknak szánt szolgáltatásai ELDORADO kiadói fórum Budapest, január Az ELDORADO kiadóknak.
Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató ELDORADO – az országos könyvtári szolgáltatások megújuló rendszere NETWORKSHOP Pécs, április ELDORADO.
Az irodalmi, tudományos művekre vonatkozó internetes szerzői jogi jogsértések dr. Kiss Tibor Debrecen, március 21.
Hozzáférés és szerzői jog - a digitális könyvtári archívumok Dr. Szinger András Artisjus.
Digitális tartalomszolgáltatás
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
dr. Tarr Péter Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató ELDORADO - egy intelligens rendszer a kreativitás szolgálatában Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlése.
ELDORADO – kegyelmi állapot
Bánkeszi Katalin igazgató, Könyvtári Intézet Könyvtárak partnerségben az ELDORADO-val EKK ülés - Budapest, Partnerkönyvtárak műhelytalálkozója.
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
A védett ismeret (know-how) "terjedésének" magánjogi aspektusai Dr
A szakirodalom gyűjtése Bibliográfiai adatok pontos rögzítése
Kié a projekt? Calderoni kerekasztal-beszélgetés március 12. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon: (06-1) 235.
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató Az információ digitális újrahasznosulása és a jogtisztázás egy európai modellje NETWORKSHOP 2015 Konferencia Eszterházy.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Digitális közzététel, avagy, hogyan írjunk digitalizációs stratégiát? Bánki Zsolt István Petőfi Irodalmi Múzeum.
 AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM JOGA SZERZŐI JOG. SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA  Szerkezetileg közelítünk a jogviszonyokhoz: milyen tartalmú kapcsolatok alakulnak.
A GPLv3 és a BSD licenc összehasonlítása Ádám Szilveszter Magyar BSD Egyesület.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület évi LXXVI. tv (Szjt.)
Országos Széchényi Könyvtár
Használd jól a könyvtári katalógust!
Digitalizálás együttműködésben: a jogkezelés jó gyakorlatai
A szellemi tulajdon védelme Hallgatói előadási anyag 2017
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Magyar és európai digitális könyvtári projektek
"Az adatbázisok jogi védelme a gyakorlatban"
AP6 – Elektronikus tananyag-fejlesztés
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
Dr. Lábody Péter Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Polgári jog I. 2017/18. I. félév Szerzői jog
OKJ vizsgára készülőknek
A webarchívum és a KDS kapcsolata
Dr.Pálos György A szoftver jogi védelme
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Az ELDORADO projekt szerzői jogi vonatkozásai, különös tekintettel az elektronikus kölcsönzésre

ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és DOkumentumtára TÁMOP 3.2.4-B-11/1

A szolgáltatás célja országos hatáskörű elektronikus dokumentumküldő rendszer kiépítése digitalizálás a digitalizált dokumentumok adatbázisba szervezése a szerzői jog által védett és nem védett digitalizált dokumentumok elektronikus szolgáltatása jogdíj fizetés

Szolgáltatás kínálat Keresés Információ kérés Digitális másolat megrendelés – többszörözés, nyilvánossághoz közvetítés Online megtekintés – többszörözés, nyilvánossághoz közvetítés Letöltés - többszörözés E-kölcsönzés – többszörözés, nyilvánossághoz közvetítés Dedikált hozzáférés (Szjt. 38. § (5) bek.) Értéknövelt szolgáltatások (DoD; PoD; OCR) - többszörözés, nyilvánossághoz közvetítés

Többszörözés Szjt. 18. § (1) A szerző kizárólagos joga, hogy a művét többszörözze, és hogy erre másnak engedélyt adjon. Többszörözés: a) a mű anyagi hordozón való - közvetlen vagy közvetett - rögzítése, bármilyen módon, akár véglegesen, akár időlegesen, valamint b) egy vagy több másolat készítése a rögzítésről. (2) A mű többszörözésének minősül különösen a nyomtatással megvalósuló mechanikai, filmes vagy mágneses rögzítés és másolatkészítés, a hang- vagy képfelvétel előállítása, a sugárzás vagy a vezeték útján a nyilvánossághoz történő közvetítés céljára való rögzítés, a mű tárolása digitális formában elektronikus eszközön, valamint a számítógépes hálózaton átvitt művek anyagi formában való előállítása. Az építészeti alkotások esetében többszörözés a tervben rögzített alkotás kivitelezése és utánépítése is. Szjt. 47. § (2) A mű többszörözésére adott engedély csak kifejezett kikötés esetén ad a felhasználónak jogot arra, hogy a művet kép- vagy hangfelvételen rögzítse, illetve, hogy azt számítógéppel vagy elektronikus adathordozóra másolja.

Nyilvánossághoz közvetítés Szjt. 26. § (8) A szerzőnek az is kizárólagos joga, hogy művét - másként, mint sugárzással vagy a (7) bekezdésben szabályozott módon - a nyilvánossághoz közvetítse, és hogy erre másnak engedélyt adjon. E joga kiterjed különösen arra az esetre, amikor a művet vezeték útján vagy bármely más eszközzel vagy módon úgy teszik a nyilvánosság számára hozzáférhetővé, hogy a nyilvánosság tagjai a hozzáférés helyét és idejét egyénileg választhatják meg. Szjt. 27. § (1) Az írók, a zeneszerzők és a szövegírók képviseletében - a színpadra szánt irodalmi művek és a zenedrámai művek vagy jeleneteik, illetve keresztmetszeteik, valamint a szakirodalmi művek és a nagyobb terjedelmű nem színpadra szánt szépirodalmi művek (pl. regények) felhasználása kivételével - a már nyilvánosságra hozott művek sugárzásának engedélyezésére és az ennek fejében fizetendő díjak mértékére vonatkozóan az irodalmi és a zenei művekkel kapcsolatos szerzői jogok közös kezelését végző szervezet köt szerződést a felhasználóval.

Felhasználási szerződés a jogtulajdonosok képviselőivel amelyek képviselik azokat a szerzőket/jogtulajdonosokat, akiknek a szerzői műve közös jogkezelés alá tartozik vagy a kiadó rendelkezik a felhasználási szerződés alapján a releváns műfelhasználási jogokkal és az adott mű az ELDORADO rendszerben (vagyis az OSZK és a partnerkönyvtárak állományában) megtalálható, továbbá amely mű megjelentetését követő év első napjától számított 140 év még nem telt el.

Árva művek Szjt. 41/A. § (1) Egy mű vagy szomszédos jogi teljesítmény akkor tekinthető árva műnek, ha jogosultja ismeretlen vagy ismeretlen helyen tartózkodik és a felkutatására az adott helyzetben általában elvárható gondossággal, jóhiszeműen elvégzett jogosultkutatás nem vezetett eredményre.

Mind az online olvasás, mind az elektronikus kölcsönzés esetében cél az elektronikus kiadványok korlátozott időtartamra történő nyilvánossághoz való közvetítése, amely a könyvtárak zárt helyiségein kívül történik. Ezek az esetek a dokumentumok elektronikus úton, távol levő felhasználókhoz való ideiglenes eljuttatására vonatkoznak.

2011. szeptember – Egyetértési megállapodás (MoU) a közgyűjteményekben őrzött, kereskedelmi forgalomban már nem kapható (out of commerce) kiadványok digitalizálásáról és hozzáférhetővé tételéről elv: a szükséges engedélyek (licencek) kiadása közös jogkezelő szervezetek bevonásával

Az e-dokumentumok kölcsönzésére vonatkozó piackutatás

Milyen típusú e-dokumentumokat kölcsönözne a könyvtárból?

Milyen formában fizetné meg az e-dokumentumok kölcsönzését?

IFLA Principles for Library eLending, http://www.ifla.org/files/assets/hq/topics/e-lending/principles-for-library-elending-rev-aug-2013.pdf

Jogunk van az e-olvasáshoz! Forrás: http://www.eblida.org/e-read/home-campaign/

Szjt. 16. § (1) A szerzői jogi védelem alapján a szerzőnek kizárólagos joga van a mű egészének vagy valamely azonosítható részének anyagi formában és nem anyagi formában történő bármilyen felhasználására és minden egyes felhasználás engedélyezésére.

Terjesztés Szjt. 23. § (1) A szerző kizárólagos joga, hogy a művét terjessze, és hogy erre másnak engedélyt adjon. Terjesztésnek minősül a mű eredeti példányának vagy többszörözött példányainak a nyilvánosság számára történő hozzáférhetővé tétele forgalomba hozatallal vagy forgalomba hozatalra való felkínálással. Főbb formái: műpéldány tulajdonjogának átruházása műpéldány bérbeadása műpéldány nyilvános haszonkölcsönzése műpéldánynak az országba forgalomba hozatali céllal történő behozatala

Jogkimerülés Szjt. 23. § (5) Ha a műpéldányt a jogosult vagy az ő kifejezett hozzájárulásával másvalaki adásvétellel vagy a tulajdonjog más módon történő átruházásával az Európai Gazdasági Térségben forgalomba hozta, a terjesztés joga az így forgalomba hozott műpéldány tekintetében - a bérbeadás, a haszonkölcsönbe adás és a behozatal joga kivételével - a továbbiakban nem gyakorolható.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Dr. Amberg Eszter OSZK Projektiroda 1827 Budapest, Budavári Palota F. ép. amberg@oszk.hu